Εγω πάλι δεν έχω δει δεκάδες σκυλια που εχουν μεγαλωσει έτσι αλλα ξέρω ότι αυτη η φυλη θέλει απο μικρή ηλικία κοινωνικοποίηση. Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν θέλω να ξεφύγουμε απο το θέμα που είναι η Mucca
Έχω δει σκύλους που δεν μπα να'χεις 10 ξένα σκυλιά ή γάτες, το 'παιχνίδι' με τον ιδιοκτήτη του δεν το αλλάζει. Γιατί; Διότι από μικρά είχαν έρθει σε επαφή με τρομερά ερεθίσματα, είχαν κοινωνικοποιηθεί με γάτες & σκύλους (αυτό δε σημαίνει απαραίτητα να παίζουν 5 ώρες μεταξύ τους, αλλά να έρθει όσες φορές χρειάζεται σε επαφή μαζί τους), με αυτοκίνητα, ποδήλατα, παππούδες με μαγκούρες κ.λπ. οπότε όταν ένας σκύλος μεγαλώνει έτσι κ είναι ανθρωποκεντρικός, απλώς δεν τον νοιάζει ύστερα από αυτό το παιχνίδι με σκύλους ή τα χάδια από άσχετους ανθρώπους κ το κοντρόλ για μένα σαφώς είναι καλύτερο.
Η πλειονότητα των σκύλων Γερμανών που γνώρισα αδιαφορεί για την ύπαρξη του άλλου... Όπως κ στη Σλοβενία: Ήμασταν 17 σκύλοι κ όλοι, ανεξαιρέτως "πέθαιναν" να μπουν απλώς στο στίβο, αδιαφορώντας για τους σκύλους δίπλα (οι σκύλοι που άνηκαν στην ίδια αγέλη έπαιζαν μεταξύ τους). Το νο1 γι'αυτούς ήταν το παιχνίδι με τους ιδιοκτήτες τους, εκεί έβρισκαν το ενδιαφέρον κ εκείνο ανάμεναν με λαχτάρα.
Κάποιοι θέλουν έναν σκύλο που να πηγαίνει για χάδια σε όλους, να είναι σε μία σκυλοβόλτα κ να μην έχει κανένα άγχος, να κάθεται στο παγκάκι που λέει ο super πιο πάνω να κάνει τσιγάρο κ εκείνο να παίζει με άλλα κ.ο.κ.
Το πώς θα μεγαλώσεις/αναθρέψεις το σκύλο σου, σαφώς είναι θέμα του καθένα.
Πάντως, σίγουρα δεν μπορείς να πετύχεις κάτι τέτοιο αν ο σκύλος δεν έχει γνωρίσει κ δεν έχει βρεθεί ξανά κ ξανά σε διάφορες καταστάσεις κ δεν έχεις δουλέψει μαζί του μέσα σε αυτές τις καταστάσεις (παρουσία σκύλων, γάτες, άνθρωποι, μηχανοκίνητα, ποδήλατα κλπ).
Ένα είναι το σίγουρο: όσα περισσότερα ερεθίσματα=τόσο πιο ισορροπημένος κ με καλύτερη αντίληψη σκύλος.
Αν μη τι άλλο, ό,τι κ να επιλέξουμε, όλα θέλουν πολλή δουλειά κ σωστό άνθρωπο να μας κατευθύνει (αν δεν έχουμε την εμπειρία).