Μαύρο Ρώσικο Τέρριερ

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Σκούμπι, ρώτα ότι θέλεις! Μην ντρέπεσαι!

Πχ, κοίτα τη φωτό εδώ με ένα πολύ όμορφο "Τσιόρνι" κοριτσάκι....

Βλέπεις πόσο μακριά της τρέχει η κυρία της; Πόσο χαλαρά κρατάει το λουρί;

Είναι αυτό που έλεγα πριν, προσπαθεί να μην την "ενοχλεί" έτσι ώστε να τρέχει η σκυλίτσα όμορφα κι ελεύθερα, όπως όταν τρέχει χωρίς λουρί.

Φυσικά δεν πιάνει σε όλους τους σκύλους αυτό το "σύστημα". Ένα κουτάβι για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει να πηδάει σαν κατσίκι, να καλπάζει κανονικά σαν άλογο ή/και να πέσει πάνω στον κριτή (στα δύο πόδια) για να τον γεμίσει φιλιά.

Ο καθένας πρέπει να βρει το ιδανικό τρόπο να χειρίζεται τον κάθε σκύλο.
Ο στόχος είναι ίδιος. Να φαίνεται ο σκύλος πως κινείται με ελευθερία κι άνεση, και ΦΥΣΙΚΟ τρόπο (έτσι ώστε ο κριτής να μπορεί να κρίνει αν ο σκύλος είναι μορφολογικά σωστός για τη φυλή του).

Δίνουμε τόση (κι άλλη τόση) βάση στις κίνηση, γιατί είναι αρκετά εύκολο ένας σκύλος να "στηθεί" όμορφα στον στοίβο, και ας μην είναι τόσο καλός. Σε φυλές σαν αυτή, όπου το κούρεμα είναι πραγματική γλυπτική, ο εκθέτης μπορεί να κρίψει αρκετά πράγματα από έναν κριτή (κυρίως αν βαριέται να πιάσει τον σκύλο με τα χέρια του).

Η κίνηση όμως είναι το σημείο που δύσκολα θα κρύψεις τα ελλατώματα του σκύλου σου. Προσωπικά, δεν θα εντυπωσιαστώ πολύ από ΚΑΝΕΝΑΝ σκύλο, καμιάς φυλής, αν δεν τον δω να κινείται πρώτα. Στην κίνηση φαίνεται αν είναι "σωστά σχεδιασμένος" για την δουλειά του. Φαίνεται συχνά αν έχει πρόβλημα υγείας ή αν θα είχε έλλειψη αντοχής στην δουλειά. Είναι ΠΟΛΥ συμαντικό κομμάτι της κρίσης σε έκθεση, και ακόμη περισσότερο συμαντικό στις εργασιακές φυλές.

Κοίτα τώρα πάλι τη φωτογραφία. Βλέπεις πως έχει το χέρι απλωμένο; Κρατάει το χέρι έτσι για δύο λόγους.

α) με το χέρι της μπορεί να αποροφίσει παραπάτημα του σκύλου ή δικό της γρήγορα χωρίς να κουνίσει τον σκύλο και

β) έτσι κρατάει το λουρί ΚΑΙ χαλαρό αλλά ΚΑΙ κοντό, για να είναι σε ετοιμότητα να διορθώσει την σκύλα ΑΜΕΣΩΣ, με ακριβώς την ένταση που χρειάζεται και να χαλαρώσει πάλι αμέσως.

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Κι εγώ παρακολουθώ, αλλά όντας παντελώς άσχετη, δε σχολιάζω.... συνεχίστε! έχει ενδιαφέρον!
Καμιά μέρα θα βάλω βιντεάκι από τον κοπρίτη μου να μου πειτε πως σας φαίνεται το περπάτημά του, γιατι βρίσκω ότι έχει πολύ αρχοντική κορμοστασιά (για κοπρίτης!).:)

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
ΝΑ πω πως έχω καταλάβει εμπειρικά την σημασία του χειριστή όσον αφορά την κίνηση του σκύλου.. Το βλέπω από τον δικό μου πως όταν τον κρατάω έτσι όπως στην φώτο περπατάει πολύ καλύτερα.. Κι ας θεωρώ την κίνησή του πολύ χάλια κια ανησυχώ και λίγο..
Αρμόδιος να κρίνει την κίνηση του σκύλου είναι και ο κτηνίατρος ή χρειάζεται κριτής ή εκτροφέας της φυλής?

Και μια απορία για τα Τσιόρνι: Σε τι εξυπηρετεί αυτός ο συκεκριμένος τρόπος που κινούνται? Σε ποια εργασία τους δηλαδή τους διευκολύνει??

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Δηλαδή τι σου φαίνεται χάλια στην κίνηση του κουταβιού σου;Σχετικά με ποια κίνηση σου φαίνεται χάλια;

Σκέψου ότι η κάθε φυλή έχει διαφορετική κίνηση...Εσένα ας πούμε που λες ότι έχει μέσα του κάτι από Ε.Π. αν έχει πάρει την κίνηση του μην νομίζεις ότι θα κινείται όπως τα Τσιόρνυ που συζητάμε έδώ!Έχουν τελείως άλλη κίνηση!;)

Και σχετικά με τι σε ανησυχεί η κίνησή του;

[Άσχετο ανέβασε καμία καινούρια φωτογραφία του!Σιγά σιγά όπως μεγαλώνει θα αρχίσουμε να μπορούμε να δούμε καλύτερα αν υπάρχει πιθανότητα να έχει Ε.Π. μέσα του!!!:)]

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Κουνιέται πολύ, δεξιά αριστερά! Με ανησυχεί μήπως ο σκελετός του δεν είναι σωστός..ΔΕν ξέρω βέβαια αν μπορεί να συμβαίνει αυτό.. ΠΡιν 1,5 μήνα περίπου τον είχε βάλει να περπατήσει ο γιατρός και είπε πως τα πόδια του είναι οκ. Σε 2-3 μέρες που θα πάμε για εμβόλιο θα του πω να τον ξαναδεί.
Φωτογραφίες έχω πάρα πολλές να ανεβάσω αλλά επειδή είναι στο κινητό μου και έχω χάσει το καλώδιο που συνδέεται με τον υπολογιστή δεν μπορώ. θα προσπαθήσω να ανεβάσω κάποιες από fb.
Αλλά δεν μοίάζει πλέον τόσο με ΕΠ. τον συγκρίνω και με φώτο του ΕΠ της Νοέλα να δω κατά πόσο μοιάζουν.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Scooby,

Τι ηλικία έχει το κουτάβι;
Όπως είπε ο Foibos, μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα...
Ακόμη και τα κουτάβια Μαύρα Τέρριερ δεν κινούνται όπως τα μεγάλα (συχνά πάνε 16 μηνών μέχρι να δεις ωραία κίνηση!). Άμα σου βάλω βίντεο με μικρό κουτάβι να τρέχει, θα πεθάνεις από τα ΓΕΛΙΑ!!!! Δεν θα σου μείνει άντερο!:D

Η κίνηση του ενίληκου Τσιόρνυ το βοηθάει πολύ στο να μην κουράζεται όταν δουλεύει. Δεν έχει περιττές κινήσεις (το σώμα δεν κουνιέται, μόνο τα πόδια, και ότι γίνεται είναι για να ωθείται ο σκύλος μπροστά με όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη ενέργειας). ΠΟΛΛΟΙ εργασιακοί σκύλοι έχουν ακριβώς την ΙΔΙΑ κίνηση (πχ το Ντόμπερμαν ή το Σνάουτσερ). Είναι η ΠΙΟ κοινή κίνηση (και ο λύκος έτσι ακριβώς κινείται).

Οι διαφορές (στις περισσότερες φυλές) θα έχουν να κάνουν με το βάρος του σκύλου (ή αν έχει ελατώματα ή είναι αδύναμος). Τα πιο ελαφριά σκυλιά δηλαδή, μοιάζουν να "επιπλέουν" πάνω από το έδαφος, καθώς τρέχουν. Κάποιες φυλές έχουν πιο "ειδική" κίνηση (όπως το Αγγλιό Τσοπανόσκυλο, το Σαρ Πέι, τα μικρά Τέρριερ, και μερικά Λαγωνικά Ωράσεως για παράδειγμα). Αυτοί οι σκύλοι βέβαια έχουν και πολύ διαφορετική κατασκευή από το Μαύρο Τέρριερ.

Μόνο ο θεός ξέρει τι κίνηση θα έχει ο σκύλος σου (και στο φυλάει για ΕΚΠΛΗΞΗ!) αλλά μάλλον θα έχει κάτι σαν του δικού μου (στατιστικά να το πάρουμε). Αν ανησυχείς όμως για κάποιο πρόβλημα υγείας, στείλε μου ένα βιντεάκι και θα σου πω μια γνώμη.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Ενδιαφέρον αυτό για την κίνηση των εργασιακών σκύλων! Όντας άσχετη πάντως αν έβλεπα ένα σκύλο να περπατά όπως το Τσιόρνι θα μου φαινόταν αρκετά περίεργη η κίνησή του..

Τώρα για τον δικό μου κι αυτόν αν τον δεις να τρέχει πεθαίνεις στα γέλια!!Αφού έχει γίνει ανέκδοτο ο τρόπος που πάει στην παρέα μου.. Θα προσπαθήσω να τραβήξω ένα καλό βιντεάκι και να το ανεβάσω για να μου πείτε και την γνώμη σας..;)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Άσε με κάτω!!! Μέχρι να μεγαλώσει λίγο το Τσιόρνι, μου έλεγαν ΟΛΟΙ πως έχει ίδια κίνηση με την Πολική Αρκούδα, όταν τρέχει! Και το κακό είναι πως είχαν ΔΙΚΙΟ!:rolleyes:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Πανέμορφα σκυλιά :paja1:

Η κίνηση ενός βαριάς κατασκευής σκύλου εργασίας είναι παρα πολύ σημαντικό κομμάτι του σκύλου και χαρακτηρίζει τέτοιες φυλές (που δεν έχουν χρώματα, στάμπες, μεγέθη κλπ κλπ ... χωρίς αυτήν ένας τέτοιος σκύλος είναι ένας μισός σκύλος ...

Συμφωνώ σε όλα εκτός : :D

... του οτι η κίνηση πάντα είναι καταδεικτική ενός προβλήματος υγείας ή κατασκευής ... όπως μου είπε ένας κορυφαίος ορθοπεδικός (στον οποίο έβαζα ΣΤΟΙΧΗΜΑ ότι ένας σκύλος μου είχε δυσπλασία από το πώς κινείται) αφού τον εξέτασε και ο σκύλος δεν είχε απολύτως καμία ένδειξη "το πώς κινείται ένας σκύλος ΚΑΜΙΑ φορά είναι θέμα μυαλού" ;)

Το θέμα είναι τεράστιο και έχω μία ερώτηση ... η κίνηση του Τσιόρνι πρέπει να είναι ανάλαφρη ??

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μάλλον, εξαρτάται με το τι εννοείς ανάλαφρη...
και φυσικά εξαρτάται κι από τον συγκεκριμένο σκύλο.

Δεν γίνεται με ΤΙΠΟΤΑ ένας αρσενικός 65 κιλών να έχει τόσο ανάλαφρη κίνηση όσο μία θηλυκιά των 52 κιλών. Πιθανώς όμως να έχει πιο ΣΩΣΤΗ.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Συμφωνώ σε όλα εκτός : :D

... του οτι η κίνηση πάντα είναι καταδεικτική ενός προβλήματος υγείας ή κατασκευής ... όπως μου είπε ένας κορυφαίος ορθοπεδικός (στον οποίο έβαζα ΣΤΟΙΧΗΜΑ ότι ένας σκύλος μου είχε δυσπλασία από το πώς κινείται) αφού τον εξέτασε και ο σκύλος δεν είχε απολύτως καμία ένδειξη "το πώς κινείται ένας σκύλος ΚΑΜΙΑ φορά είναι θέμα μυαλού" ;)

Οχι, δεν πιστέυω. Ίσως να μην κινείται καλά στην έκθεση (λόγο "μυαλού" ή/και του κακού χειρισμού) αλλά αν είναι ο σκύλος πολύ καλός θα τον δεις να κινείται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πολύ καλά, όταν τρέχει μόνος του στο πάρκο.

Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ μορφολογικά προβλήματα που επιρεάζουν την κίνηση, και μερικά ΔΕΝ φαίνονται και τόσο εύκολα (πχ δυσκαμψία σπονδύλων).

Επίσης προβλήματα σε συνδέσμους και χόνδρους που δεν διακρίνονται ΚΑΘΟΛΟΥ εύκολα (αλλά διακρίνονται στην κίνηση).

Για να πιστέψω πως ένας σκύλος δεν κινείται καλά ΚΑΘΑΡΑ για ψυχολογικούς λόγους, θα πρέπει να μου φέρεις ένα "αστέρι" που απλά ζούσε σε πολύ περιορισμένο χώρο. Κι εκεί θα σου πω πως θα βελτιωθεί ΠΟΛΥ αν στο γυμνάσω σωστά και του "ανοίξω τα πόδια".

Από την άλλη η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ κίνηση, ναι έχει να κάνει και με το μυαλό του σκύλου (του αρέσει να κινείται σωστά και να το επιδεικνύει κι όλας). Είναι ΠΟΛΛΟΙ οι σκύλοι που απλά βαριούνται στην έκθεση και κινούνται πολύ καλύτερα όταν παίζουν ελεύθερα.

Το Σνάουτσερ μου ήταν έτσι. Η έκθεσεις ήταν το πιο βαρετό πράγμα για εκείνον (βέβαια, κι εγώ τότε ήμουν αρχάρια και δεν ήξερα πως να τον ενουσιάσω σωστά). Μόνο όταν είχε Σναουτσερίνες γύρω από τον στοίβο ξύπναγε και έδιχνε τον καλύτερό του εαυτό.

Last edited:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
"Ανάλαφρη" είναι διαφορετικό από "καλύπτει έδαφος άνετα και αβίαστα" ...

Υπάρχουν σκύλοι που κινούνται "σκεφτόμενοι" ... "πάμε αφού το λές" ... :) και σκύλοι που κινούνται σαν να λένε "είμαι εδώ, κοιτάχτε με, κοιτάχτε με πώς θα κερδίσω, πάμε σου λέω, κουνήσου, θέλω να μας δούνε όλοι, πάμε πάμε " ... :D

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν θα έλεγα πως το Τσιόρνι κινείται "ανάλαφρα" τότε (το σωστό είναι να ΜΗΝ έχει το κεφάλι πολύ ψιλά όταν κινείται) αλλά έχω δει αρκετά που "λαμπηρίζουν" και έχουν ένα κλίκ παραπάνω (ματαιοδοξία :p). Αυτό όμως είναι περισσότερο θέμα χαρακτήρα του συγκεκριμένου σκύλου.

Σχεδόν όλα τα κουτάβια πάνε πιο "ανάλαφρα" αν έχουν το σωστό + θαρραλέο χαρακτήρα.

Και σαν ενήλικα όμως, τα ωραία κορίτσια παραμένουν πιο "ανάλαφρα και χαριτωμένα" από τ' αγόρια. Αν κινηθούν σαν τα αγόρια (ακόμη και τα μεγάλα κορίτσια των 75εκ) δεν θ' αρέσει καθόλου στον κριτή. Πρέπει να "κάνει μπάμ" γενικώς η διαφορά των δύο φύλων (και όταν είναι ακίνητα) άσεχτα με το ύψος.

Σκούμπι είπες πριν πως σου φαίνεται "παράξενο" αυτό το "τρέξιμο". Ισως είναι γιατί δεν κατάλαβες πως οι σκύλοι ΔΕΝ τρέχουν σε αυτές τις φωτό (κάνουν τροχασμό, τύπου "τζόγκινγκ", στα αγγλικά "trot"). Αυτός είναι ΜΟΝΟ ένας τρόπος κίνησης για τους σκύλους.

Έχουν και το περπάτημα (φαντάσου αργό "trot" και με πο κλειστό διασκελισμό), pacing (το αργό "βαριεστημένο περπάτημα" που σε αρκετές φυλές είναι λάθος), και τον καλπασμό (ο οποίος πάλι έχει ιδιομορφίες από φυλή σε φυλή).

Το Τσιόρνι όταν τρέχει είναι κάπως έτσι (στη μία "φάση" του καλπασμού):

Έτσι στο "ξεκίνημα" του καλπασμού:

κι έτσι όταν καλπάζει παίζοντας...

Λένε πως αφήνουν την ουρά άκοπη, για να καταλαβαίνεις πιο εύκολα αν έχεται ή φεύγει!!! :)

Last edited:

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Στέλλα, πολύ καλές οι φωτό και τα βιντεάκια:)
Ο σκύλος του post 74 εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ, δίνει πολύ καλή ώθηση στα πίσω του πόδια και νομίζω ότι έχει σωστά και το κεφάλι του, όχι πολύ ψηλά...
Από την άλλη, ο σκύλος της Λένας αδικείται μάλλον από τη φωτό, φαίνεται χάλια... σαν να μην έχει καθόλου κορμό...
Ο Dante καλπάζει ακόμα τελείως ατσούμπαλα, καμιά φορά σε παιχνίδι βγαίνει με κάτι κουλά καλπαστικά:p
Όταν περπατάει καμιά φορά σέρνει τα πόδια του από βαριεστημάρα:p
Για το trot θα γράψω μόλις το τρέξει κάποιος άλλος για να τον παρατηρήσω...:confused:
Φωτό θα βάλω το βραδάκι μία, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα βγάλω άλλες γιατί αυτές που έχω είναι πριν δυο μήνες τραβηγμένες...;)

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Εδώ είμαστε με φωτογραφίες:

Εδώ περιποιημένοι πριν 2 μήνες:). Σ΄αυτή τη φωτό μου φαίνεται λίγο μακρούτσικος:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Εδώ στο βουνό, πριν κάνα εικοσαήμερο με τη μπάλα, μιλάμε κολλημένος μαζί της:eek::eek:

Και τέλος, για να χαρούμε λίγο που έρχεται καλοκαιράκι:p(πριν 4 μέρες)

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μου βγήκε αλαλούμ το μέγεθος των φωτογραφιών...sorry admin...:(