Μαύρο Ρώσικο Τέρριερ

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Παιδιά βοήθεια...:confused:
Βγήκαν τέρατα οι φωτό και μεγάλωσαν τα περιθώρια του post...
Μπορεί κάποιος να τις βάλει σωστά???:confused:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
@Blue:

Μην ανησυχείς καθόλου για το μήκος. Ο σκύλος σου δεν μπορεί να δείχνει "μακρύσωμος" ΟΤΙ και να κάνεις... αυτό ξέχασέ το!

Καλά είναι όμως να μην τον τραβάνε φωτό από τόσο ψιλά, γιατί μοιάζει κοντός! (ξέρω, ακούγεται αστείο, αλλά φταίει η φωτό!).

Όποιο "πλάσμα" και να τραβάμε φωτό, πρέπει η κάμερα να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια του "θέματος", ή και πιο χαμηλά (έτσι φαίνεται ακόμη πιο ψιλό). Τα μοντέλα γι' αυτό τα τραβάνε από αρκετά χαμηλά (και κάποιες φορές είναι στο έδαφος ο φωτογράφος!).

Στη μικρή φωτό (ααα.. βρε τσιγκούνα!!! όλες τις άλλες ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ τις έβαλες) :pφαίνεται καλός ο σκύλος αλλά κακό-στημένος. Θα βοηθούσε να του έχεις κάτι μπροστά του (όπως το λουλούδι που κράταγα στην πρώτη φωτό του δικού μου, για να στηθεί, θυμάσαι; ). Να τον στήνεις με γλυκό τρόπο (όχι πολύ αυστηρά) γιατί μόλις "τσινάνε" δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να είναι "χαρούμενος" για να σταθεί όμορφα.

Στη φωτό σου μοιάζει να μην έχει ούτε λαιμό (γιατί τραβιέται πίσω), κι ούτε γονιώσεις σωστές (αλλά το βλέπω πως έχει και παραέχει! ΕΣΥ τον χαλάς!).

Για τη φωτό #74 πρέπει να διαφωνίσω!

Αυτός ο σκύλος στρίβει την λεκάνη του και βάζει το πίσω αριστερό πόδι να προσπεράσει το προστινό από μέσα. Δεν έχει συμετρικές γονιώσεις μπροστά και πίσω. Το στήψιμο της μέσης του (αν ήταν βίντεο θα το έβλεπες) σίγουρα τον κάνει να κουνιέται ΟΛΟΣ παραπάνω από ότι χρειάζεται. Η περριτές κινήσεις δεν είναι μόνο "άχαρες" αλλά και κουραστηκές (σε μεγάλη απόσταση θα κουραστεί πριν από σκύλο με συμετρικές γωνιώσεις, και ας μην είναι "τέλειες").

Όλα τα προαναφερόμενα αναγκάζουν και την ράχη του να καμπουριάζει (φανερό στη φωτό). Ενδέχεται μεγαλώνοντας να βελτιωθεί ασθητά (αν και δεν νομίζω να μιλάνε ποτέ για την ωραία κίνησή του στις εκθέσεις), εδώ είναι μόλις 16 μηνών. Είναι αδύναμος ακόμη ("αμπλαούμπλας") και το γκαζόν ίσως να έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του (αν και δεν το νομίζω).

Ο περισσότερος κόσμος προσέχει μόνο τα "τριγωνάκια" που κάνουν τα πόδια στην κίνηση, και πόσο ανοιχτό διασκελισμό έχει ο σκύλος. Αυτό όμως είναι ΜΟΝΟ η αρχή. Ο ανοιχτός διασκελισμός είναι άνευ σημασίας, από την στιγμή που θα διασταυρωθούν τα πίσω ποδια με τα μπροστινά. Άνευ σημασίας αν η ράχη στραβώσει, άνευ σημασίας αν ο σκύλος κινήται "πάνω-κάτω" σαν Λαγωνικό του Αφγκανιστάν...

Και μόνο τα "τριγωνάκια" να κοιτάξεις στη φωτο του #74, ακόμη και ΑΥΤΑ είναι λάθος γιατί δεν είναι ίδια στο μέγεθος (η πίσω "ώθηση" του σκύλου είναι πιο ησχυρή από το μπροστινό σύστημα, με αποτέλεσμα να κάνει μεγαλύτερο "τρίγωνο" πίσω).

Μόλις μάθαμε γιατί κάποιοι (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ) κριτές θέλουν να βλέπουν τους σκύλους να κινούνται, ξανά και ξανά.

Αφιερωμένο στον Denis και τη Blue, απόσπασμα από το τελευταίο Eurasia BRT Specialty Show (η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο μόνο για τη φυλή).

http://vision.rambler.ru/users/alex-feigin/1/4/

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Thanx!
Δεν έχει πλάκα (σε ΟΛΕΣ τις φυλές) όταν κάποιος βάζει φωτογραφίες (ή βίντεο) να δείξει την ωραία κίνηση ενός σκύλου, ενώ είναι ΧΑΛΙΑ;
Είναι σύνηθες φαινόμενο.

Ακόμη και με εκτροφείς/ειδικούς έχω δει αρκετά τέτοια παραδείγματα...
Και πόσοι είναι που "εθελοτυφλούν" και πιστεύουν πως ΟΛΟΙ οι σκύλοι που βγήκαν από το εκτροφείο τους είναι υπέροχη και άξιοι διαφήμησης!

Από την άλλη, πόσοι είναι που είναι "πανπόνηροι" και ανεβάζουν ΜΟΝΟ ότι καλύτερο σε φωτογραφικό υλικό (ακόμη και μέτριο σκύλο, αν τον τραβάς συνεχώς, ΚΑΤΙ καλό θα έχεις να δείξεις!). Για να μην πω για τους απαράδεκτους που απλά διορθώνουν τις φωτό με πρόγραμμα (corel, photoshop).

Αυτά είχα στο νου μου πετώντας για Μόσχα... το πόσο πολύ ανακουφίστηκα βλέποντας τόσα ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ Τσιόρνι (που μάλλον η φωτό αδικούσαν κι όλας!) δεν λέγεται!!!!
Ήταν καλύτερα από αυτό που φανταζόμουν. ΠΟΛΥ καλύτερα!

Αισθάνθηκα και τεράστια περιφάνια βλέποντας πως τα νεαρά (και άγνωστα σχεδόν ακόμη) που παρακολουθούσα μέσα από φωτό στο νετ, ήταν ακριβώς αυτό που νόμιζα (και μάλιστα είχαν αρχίσει πια να σαρώνουν και στις εκθέσεις εκεί!).

Τις πρώτες μέρες εκεί, θυμάμαι πόσο έντονα αισθανόμουν πως είναι ΑΛΛΗ ΦΥΛΗ από τα Τσιόρνι που είχα δει μέχρι τότε (Γερμανικής, Σκανδιναβικής και Ιταλικής εκτροφής κυρίως). Είχα μένει με ανοιχτό το στόμα. Τους το είπα κι όλας. Πως μάλλον πρώτη φορά βλέπω "αληθινά" Τσίορνι ζωντανά...

Πρίν μία εβδομάδα, "έφυγε" ο Vsevolod s Zolotogo Grada. Αυτός ο σκύλος ήταν από τους πιο διάσημους στην ιστορία της φυλής, το προφίλ του είναι το "σήμα" του Ομίλου εκεί! ΚΑΙ στην εργασία ήταν ΤΟΠ "σκύλος παράδειγμα προς μήμηση", ΚΑΙ στην μορφολογία, ΚΑΙ ως επιβήτορας. Το ότι πήγα στο σπίτι του και έπαιξα μαζί του και γίναμε "φίλοι", είναι από τις πιο πολύτιμες στιγμές μου εκεί...

Έχω όνειρο να επιστρέψω στη Μόσχα και στους φίλους εκεί, με τον Ναβάρ. Να τον πάω στο Eurasia, να γίνει και αυτός ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του.

Ποιός θα 'ρθει μαζί;;;; :p

Last edited:

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Η πρώτη φωτό ήταν τεράστια, όταν λέμε τεράστια, μεγαλύτερη από την τελευταία, αλλά προφανώς επειδή ζήτησα βοήθεια, συρρυκνώθηκε:p:D
Συμφωνώ κι εγώ ότι δεν είναι καλή, κρατάω στο χέρι μου και μπισκοτάκι για να του τραβήξω την προσοχή, αλλά αυτός τίποτα, είναι πολύ δύσκολο να τον στήσω...
Ο λαιμός του δε φαίνεται επειδή τραβάει πίσω το κεφάλι του έχεις απόλυτο δίκιο. Επίσης άμα βλέπαμε μεγαλύτερη τη φωτό θα φαινόταν κιόλας καλύτερα το μάκρος του σκύλου.
Anyway, θα προσπαθήσω πάλι με καλύτερες φωτο, να δούμε καλύτερα...
Επίσης για τη φωτό στη σελίδα 74 παρατήρησα το διασκελισμό καλά κατάλαβες, γι΄αυτό είπα ότι μου άρεσε, την καμπούρα όμως δεν μπορώ να την καταλάβω ακόμα:(
Για τον Vsevolod το έμαθα και σοκαρίστηκα, ξέρεις από τι "έφυγε"???Πολύ λυπήθηκα...
Για Eurasia μ΄ενδιαφέρει πολύ, άνετα ερχόμαστε με Dante μαζί σας:p, πότε είναι???

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Στέλλα στο βιντεάκι από Eurasia οι δυο τελευταίοι σκύλοι ποιοι είναι???
Είναι ο Adam ένας από τους δυο???

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
ΚΑΜΙΑ σχέση! Ο Άδαμ ΔΕΝ κερδίζει στη Ρωσσία.

Είναι ο Gavrila (πατέρας του δικού μου) και ο Arbat Bahrai.
Μιά ζωή στην "κόντρα" αυτοί η δύο (εναλάξ κερδίζουν όλες τις μεγάλες εκθέσεις, ανάλογα με το πόσο αγχώνεται ή όχι η Λένα). Το αστείο είναι πως τώρα συνεχίζουν το "έθιμο" τα παιδιά τους... αν και σχεδόν πάντα κερδίσουν του Gavi τα παιδιά. Ο ένας γιός, ο "Centurion s Zolotogo Grada" είναι απλά το κάτι άλλο (είναι το ομορφότερο Τσιόρνι που έχω δει και το #1 στη Ρωσσία αυτή τη στιγμή).

Δεν ξέρω πότε είναι το επόμενο (συνήθως Οκτώμβριο).
Μην στήνεις τον Dante με φαγητό (τουλάχιστον μέχρι να στήνεται ΑΨΟΓΑ χωρίς φαγητό -τότε θα το κάνεις μόνο για την έκφραση).

Να του δείχνεις κάτι που θέλει ΛΙΓΟ (το μπισκότο τον τρέλανε!) για να βγάλει μια καλή φωτό τώρα.

Όμως πρέπει να μάθει να στήνεται ΧΩΡΙΣ "δόλωμα".
Το δόλωμα μπαίνει στο τέλος (όταν ο σκύλος έχει μάθει να μένει ακίνητος και σωστός, και απλά θές να σηκώσει "ανάστημα").

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Γίνεται σταδιακά.... αρχικά "ζητάμε" να στηθούν μόνο 1-2 δευτερόλεπτα (κι επιβραβεύουμε, με ΛΟΓΙΑ). Σταδιακά αυξάνεται ο χρόνος μέχρι ο σκύλος να κάθεται να περιμένει και 1 λεπτό για τα γλυκόλογα. Θέλει αρκετό καιρό και συχνές επαναλήψεις (αλλά όχι πολλές κάθε μέρα). Μόνο υπομονή χρειάζεται.

Φυσικά όμως, πριν αρχήσεις αυτού του είδους εκπαίδευση, πρέπει να ΞΕΡΕΙΣ πως στήνεται μιά συγκεκριμένη φυλή (για να φαίνεται καλύτερα). Το να κάθεται απλά ακίνητος δεν βοηθάει πουθενά... βοηθάει να έχεις έναν πολύ μεγάλο καθρέφτη (ή βιτρίνες μαγαζιών στη βόλτα!) να κρίνεις τον εαυτό σου (αν έστησες όμορφα τον σκύλο).

Με λίγη πείρα/εκπαίδευση, ο καλός σκύλος εκθέσεων πάει αυτόματα (μόνος του) από την κίνηση στο στήσιμο σε κίνηση σε στήσημο!

Πρώτα βέβαια δουλεύεις ξεχωριστά το κάθε κομμάτι της επίδειξης και μετά τα ενώνεις σαν πάζλ.

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Άρα ο Adam crufts και τι άλλο???Όταν λες δεν κερδίζει στη Ρωσσία εννοείς στο Eurasia ή γενικά???Γιατί όταν το είχα ψάξει θυμάμαι ότι είχα δει δεν θυμάμαι πόσους τίτλους πρωταθλητή (νομίζω και Ρωσσίας και μάλιστα Grand Champion of Russia). Βέβαια είδα και πολλούς τίτλους εξωτερικού...
Ρωτάω γιατί ένας φίλος μου έδειξε ενδιαφέρον για τον σκύλο αυτό (θα ήθελε κάποια στιγμή στο μέλλον ένα θυληκό και μίλησε ήδη με τον εκτροφέα του Αδάμ)αλλά θέλω κι εγώ να τον ενημερώσω λιγάκι από πλευράς εκθέσεων...
Τον έχεις δει από κοντά???
Μέτριος για σένα (απ΄ότι κατάλαβα???):rolleyes:

Θα προσπαθήσω το Σάββατο να κάνουμε κάτι καλύτερο σε στήσιμο με τον Dante, βέβαια το καλύτερο στήσιμο το κάνει ώρες, ώρες μόνος του, κυρίως όταν κάτι του τραβάει την προσοχή από μακρυά:p
Να δοκιμάσω με παιχνίδι???Η μόνο μπράβο μωρό μου, τι καλός που είσαι, ο πιο όμορφος σκύλος???:p

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ο Άνταμ κέρδιζε (αν και ποτέ πολύ) μέχρι πριν 4 χρόνια. Όταν κέρδισε το eurasia specialty, ήταν νέος θεσμός και λίγοι καλοί σκύλοι συμμετείχαν (με αυτό έγινε GrCh) γιατί δεν ήταν στη Μόσχα. Ο ιδιοκτήτης του είναι κριτής σε αγώνες εργασίας (με πολλά "κονέ" που έπαιξαν τον ρόλο τους) και ταξιδεύει πολύ με τον σκύλο σε εκθέσεις τις ανατολικής ευρώπης. Το Crufts μην το αναφέρεις καν. Σε πολλές φυλές κοντεύει να καταντήσει απόδειξει ΧΑΜΗΛΗΣ ποιότητας σκύλου :p. Τελευταία τον δείχνουν πιο συχνά στην Ευρώπη (ίσως για αναζήτηση νύφης σε συνδιασμό με μικρότερο ανταγωνισμό στις εκθέσεις). Αν σκεφτείς πως τον δείχνουν 7 χρόνια συνέχεια, έχουν μεγάλη επιμονή!

Μεγαλώνοντας έχει "πέσει" ο σκύλος ή απλά έχει πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Προσωπικά πιστεύω το δεύτερο ισχύει. Ο Άνταμ δεν είναι από τα "βαριά" Τσίορνι που μερικές φορές "γερνάνε" γρήγορα. Το αντίθετο. Το βασικό του ελλάτωμα είναι το ότι είναι σαν κοριτσι. Δεν είναι καθόλου κοντός (74εκ) αλλά έχει πολύ ελαφρύ σκελετό και πολύ στενό στήθος. Έχω δει πολλά ωραία θηλυκά με περισσότερη "αντρίλα".

Αυτό ίσως εξηγεί το ότι παρ' όλους τους τίτλους του και παρ' όλα τα ταξίδια του (και τις διασυνδέσεις του ιδιοκτήτη του) έχει κάνει πολύ λίγες γέννες. Δεν αρέσει σε πολλούς ο σκύλος. Βέβαια φταίει και το "αδύναμο" pedigree του (κάνεις γέννα και με αυτό το σκεπτικό, δεν κοιτάς μόνο εμφάνιση αρσενικού). Θα φταίει και το ότι δεν έχει κάνει και κανένα κουτάβι (ακόμη τουλάχιστον) πραγματικά υπέροχο (ο ίδιος είναι πιο ωραίος από τα παιδιά του). Ξέρω αρσενικούς με πολύ λιγότερους τίτλους (και μερικούς με ακόμη πιο "μέτρια" εμφάνιση), που είναι πολύ πιο περιζήτητοι από τον Άδαμ ως επιβήτορες.

Από την άλλη είναι και θέμα γούστου. Αν ο φίλος σου θαυμάζει τα πιο ελαφριά Τσιόρνι, θα του αρέσει πολύ ο Αδαμ. Με καλό θηλυκό μπορεί να βγούν πανέμορφα κουτάβια.
Αν θέλει πιο βαρύ Τσιόρνι θα πρέπει να διαλέξει άλλον πατέρα για το κουτάβι του, ή τουλάχιστον αν είναι ο Άδαμ ο μπαμπάς, ή Χ Μαμά να έχει πολύ γερό (προς βαρύ) σκελετό.

Εμένα δεν μ'αρέσει ιδιαίτερα ο σκύλος (φαίνεται ; ) και πιστεύω πως οι περισσότερες νίκες του είναι καθαρά αποτέλεσμα κριτή που δεν ήξερε πολύ καλά τη φιλή. Φαντάσου πως με την "γλυπτική" του κουρέμματος μπορείς να κάνεις ΠΟΛΛΑ. Ο σκύλος αυτός φαίνεται εντιπωσιακός αν δεν τον "χουφτώσεις" καλά (ή δεν έχεις πολύ έμπειρο μάτι) γιατί όπως είπα είναι 74εκ και με σωστή κίνηση.

Last edited:

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
DR
Είναι εύκολο να βάλεις 2 φωτο μια ενός καλού αρσενικού και μια ενός καλού θηλυκού για να δούμε διαφορές? (ξέρω είναι μάλλον δύσκολο να βρεις καλές φώτο αλλά νομίζω θα άξιζε τον κόπο;))

Προσωπικά καταλαβαίνω πολύ δύσκολα το φύλο ενός σκύλου και ειδικότερα ενός τσιόρνι μόνο από την σωματοδομή τους.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Και μια φωτο του Adam ή το πλήρε όνομά του για να τον δούμε κι εμείς!:rolleyes:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
DR
Είναι εύκολο να βάλεις 2 φωτο μια ενός καλού αρσενικού και μια ενός καλού θηλυκού για να δούμε διαφορές? (ξέρω είναι μάλλον δύσκολο να βρεις καλές φώτο αλλά νομίζω θα άξιζε τον κόπο;))

Προσωπικά καταλαβαίνω πολύ δύσκολα το φύλο ενός σκύλου και ειδικότερα ενός τσιόρνι μόνο από την σωματοδομή τους.
Σκούμπι,
Φοβάμαι πως είναι πολύ δύσκολο να το μάθεις μόνο μέσα από λίγες φωτό. Στην καλύερη μόνο διαφορά ύψους θα καταλάβεις, γιατί συνήθως οι θηλυκές είναι πολύ πιο κοντές (και πιο "ντελικάτες" βέβαια).

Foibos, να ο Άνταμ:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Όντως!!!Ακόμη κι εγώ, που σχεδόν όλα όσα Τσιόρνυ έχω δει είναι αυτά που έχετε ανεβάσει εδώ, με την πρώτη ματιά μου φάνηκε πολύ πιο λεπτοκαμωμένος από τα υπόλοιπα που έχω δει!!!
Και χωρίς βέβαια να μπορώ να κρίνω πόσο καλός ή κακός είναι, δεν έχω διαβάσει καν το πρότυπο ολόκληρο, τα πιο ογκώδη μου αρέσουν περισσότερο!:rolleyes:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Εδώ είναι ένας από τους πιο διάσημους σκύλους της φυλής (και εκπληκτικός επιβήτορας) ο Arbat Bahrai (κέρδισε στο Eurasia πέρισι, όπως τον είδατε στο βίντεο). Εδώ κέρδισε στο παγκόσμιο:

Τι διαφορές βλέπετε;
(σημ. ο Arbat εδώ είναι πολύ κοντοκουρεμένος, σ' όλο το περίγραμμα του στήθους του, και ξυρισμένος στον λαιμό "γουλί".). Αυτό που βλέπεις, αυτός ΕΙΝΑΙ.

Στον Άνταμ η φωτό (στο χιόνι) είναι από την δική του νίκη στο Eurasia (2005) όπου του έχουν αφήσει ΠΟΛΥ μαλλί στην πλάτη, στήθος, στους ώμους και στο σβέρκο.

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Όταν πρωτοείδα τις φωτογραφίες αυτό που μου έκανε την περισσότερη εντύπωση είναι αυτό που πρόσθεσες απο κάτω!
Αν ο όγκος του Αrbat είναι δικός του ή είναι από το κούρεμα!
Όπότε λοιπόν, η βασικότερη διαφορά που μου χτύπησε είναι ο πολύ περισσότερος όγκος, τόσο στο στήθός και στο λαιμό, όσο και στα πόδια και κυρίως στην γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στα πίσω πόδια και την κοιλιά!
Για κάτι παραπέρα πρέπει να ρίξω την ματιά μου στο πρότυπο να ξέρω και τι βλέπω!:)

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Μάλιστα, κατάλαβα!
Ο φίλος μου θέλει σχετικά μικρόσωμο θυληκό, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα το στειρώσει γιατί έχει ένα ακόμα αρσενικό brt, αυτός που σας έλεγα που μένει κοντά μου και έπαιζε με τον Dante. Ο Λέων είναι κι αυτός μικρόσωμο αρσενικό, δηλ. 69εκ. ύψος και 43 κιλά.
Βέβαια δεν βιάζεται καθόλου, αντιθέτως τηλεφώνησε και του είπε ότι δεν έχει γέννα προς το παρόν αλλά μπορεί να του συστήσει άλλους. Εκείνος όμως προτιμάει να περιμένει...
Άλλη ερώτηση, κι εμάς η groomer μας αφήνει αρκετά μαλλιά πλάτη και λαιμό και μάλιστα της το έθεσατο θέμα χθες που πήγα για grooming, αλλά αυτή πιστεύει ότι έτσι πρέπει ναείναι...Έχει αναλάβει ήδη 3 Brt και το έχει μελελήσει αρκετά τον θέμα. Εννοείται ότι περίγραμα στήθους γίνεται γουλί τελείως...
Dr, ποιος είναι ο σωστός τρόπος????
Τέλος, μια που σε βρήκα Dr να σ΄εκμεταλλευτώ λίγο:p:p:p
Εμένα μ΄αρέσει πολύ ο Dagger:p:p:p
Τι γνώμη έχεις???

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Foibos, νομίζω ότι η γωνία που αναφέρεις σε πίσω πόδια με κοιλιά είναι εξαιτίας του grooming, μπορεί και να κάνω λάθος:)