Ναι, όντως έχουν (συνήθως) καλό χαρακτήρα, αλλά τι σημαίνει αυτό; Είναι αρκετά ήρεμος και προβλέψημος σκύλος (κατα μέσον όρο) αλλά είναι παράληλα πολύ καχύποπτος με τους ξένους και όχι φιλικός. Συνήθως είναι κι εξαίρετος φύλακας.
Η σκύλοι Μ.Τ. που έχω γνωρίσει ήταν ιδιαίτερα "ψυχροί" απενταντί μου κι αισθανόμουν έντονα πως με παρακολουθούσαν (κι ας είχαν ξαπλώσει δίπλα στο αφεντικό τους οι περισσότεροι). Με μοναδική εξαίρεση ένα όμορφο μικρόσωμο αρσενικό από τη Θεσσαλονίκη, δεν έχω γνωρίσει
"φιλικό" ενήλικο Μ.Τ.
Το ότι το κουτάβι σου είναι αγαπησιάρης με όλους είναι καλό σημάδι (για το αν θα είναι φύλακας κάποτε). Ο πιο καλός φύλακας του κόσμου, έτσι θα ήταν 5 μηνών. Κουτάβι που είναι "φυχρό" ή "κάνει τον φύλακα" στην ηλικία τον 5 μηνών είναι σίγουρα φοβικό και ΔΕΝ θα γίνει καλός φύλακας. Μπορεί να "μοιάζει με φύλακα" αλλά δεν θα καταφέρει να κοροιδεύψει κανέναν σοβαρό εγκληματία.
Οι καλύτεροι φύλακες απ'όλους δεν είναι εκείνοι που το δείχνουν όλοι την ώρα. Γιατί απλούστατα δεν απειλούνται από καθημερινές βλακίες παιδάκια που τρέχουν, δέντρα που κουντιούνται, γείτονες που τσακώνονται). Δεν ξέρω αν ο σκύλος σου θα γίνει σωστός φύλακας (πολλά παίζουν ρόλο, όπως κι οι εμπειρίες του) αλλά ξέρω πως αν δεν δείχνει φόβο και είναι κοινωνικός (5 μηνών) βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Για να μην ξεφεύγω από το θέμα. Τα "καλός σκύλος" ή "τέλειος χαρακτήρας" σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τον καθένα.
Τα Μ.Ρ. ναι, είναι σταθεροί χαρακτήρες (στις απόψεις τους και σημπεριφορές τους) και δεν ενθουσιάζονται και ούτε αγριεύουν εύκολα. Είναι όμως και απίστευτα πεισματάρικα πλάσματα και θέλουν πεισματάρικο κι σταθερό αφεντικό. Ο δικός σου είναι μικρός ακόμη (δεν έχει το θάρρος να σου πάει κόντρα ακόμα). Αν δεν σου βγάλει πείσμα μέσα σε 6 μήνες από τώρα θα είναι η εξαίρεση. Το πείσμα αυτό έχει και τα καλά του (ΔΕΝ κάνουν πίσω στη δουλειά, δεν το βάζουν κάτω στην ιχνηλασία ή σε μάχη).
Πρέπει όμως να μάθει να μην έχει καθόλου πείσμα στις συναναστροφές με το αφεντικό του.
Παίζουν ρόλο κι οι γραμμές φυσικά (εγώ διάλεξα τον δικό μου περισσότερο με βάση τους τίτλους εργασίας τον προγόνων). Τον βρίσκω ιδιαίτερα πεισματάρη (μου θυμίζει το Σνάουτσερ μου όταν ήταν μικρό) αλλά ξέρω πως θα το ξεπεράσει μόλις χωνέψει οτι κανείς δεν έχει το δικό μου πείσμα...
Αν εκπαιδεύσεις Μ.Τ. μόνο με επιβραύευση (χωρίς πνήχτη) δεν θα έχεις ποτέ απόλυτο έλεγχο και υπακοή. Δεν πρόκειται για παράδειγμα, να σου δώσει το κόκκαλο κότας που βρήκε στη βόλτα αν δεν έχει μάθει να σε σέβεται πολύ πρώτα. Οι εκπαιδευτές που χρησημοποιούν τέτοιες μεθόδους έχουν μάθει σε πραγματικά "καλά" σκυλιά, χαμηλής μαχητηκότητας και κυριαρχηκότητας. Δεν εκπαιδεύονται έτσι όλοι οι σκύλοι όμως. Και τα Μ.Τ. δεν είναι τόσο "καλοί χαρακτήρες".
Για τώρα, καλό είναι που επιβραβεύεται μόνο (είναι πολύ μωρό) αλλά σύντομα θα δεις πως θα σου "ζητήσει" να τον μαλώσεις (δεν θα ακούει πάντα με το καλό). Να είσαι έτοιμη. Να του κόβεις τα νύχια συχνά (κι αυτό βοηθάει να σε σέβεται) και να καθαρίζεις τα αυτιά του κάθε εβδομάδα
(έχουν πρόβλημα μεγάλο με τ'αυτιά).
Δεν έχεις Γκόλντεν Ριτρήβερ με μούσια. Πιστεψέ με. Έχεις σκύλο που
μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος σε λάθος χέρια (ή με κάποιον που πιστεύει πως είναι μόνο γλυκό και καλό παιδί).
Οι πρόγονοι της φυλής (Ρότβαιλερ, Σνάουτσερ, Καύκασσος, Ερντέηλ) δεν του επιτρέπουν να είναι πάντα "το καλό παιδί".
Το μωρό σου 6 εβδομάδων! :
http://picasaweb.google.com/setextra/AnaSPuppies/photo#5169593849436630642