Εγω ειμαι περιεργος αν θα θελεις να τον αφήνεις να παίξει έτσι μετά από 1-1,5 χρόνο.
Τι φιλοσοφια θα ακολουθησεις στο θεμα της αντιμετωπισης και προσεγγισης ξενων τετραποδων και διποδων?
(και αν θα εχει σημασια το οτι θα ειναι ακομα μεγαλυτερη η εγκληματικοτητα).
Αρη,
Οι ερωτήσεις σου, πάντα εύστοχες και, ρε γαμώτο, δεν συνεπάγονται σύντομες απαντήσεις... παρόλα αυτά, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και περιεκτικός...
Για την ώρα, ας ξαναθυμηθούμε κάποιους λόγους, για τους οποίους ο Casper έγινε μέλος της οικογένειάς μας:
Σε πρώτη φάση, θέλαμε ένα αρσενικό κουτάβι που να είναι "ένα κλικ" πιο πάνω από τη Μόκα, ως άτομο, αλλά (
και για να διασφαλιστεί, περαιτέρω, το εγχείρημα) και ως φυλή... Αυτό βλέπουμε ότι μάλλον έχει επιτευχθεί, απλά (
όπως και στην περίπτωση ...Οβελιξ), φαίνεται ότι ο Casper έπεσε στη μαρμίτα και είναι "μερικά κλικ" πιο πάνω... Εντάξει, όχι πολλά, αλλά "μερικά"...
Κατά συνέπει, βλέπουμε ότι, με τη σωστή προσέγγιση, θα βοηθάει τη Μόκα να ανακαλύπτει τον πραγματικό εαυτό της, δηλαδή να πείθεται σταδιακά ότι δεν είναι ..."θήραμα", αλλά αρπακτικό (
όπως σου έλεγα και στο άλλο θέμα που τρέχει παράλληλα)... οι ενδείξεις είναι εδώ...
Στη συνέχεια, το πρώτο μέλημα είναι να μεγαλώσει σωστά, σαν κουτάβι... να ξεπεράσει "ανώδυνα" τη δεύτερη περίοδο φόβου...
Να είναι κοινωνικοποιημένος σε πολλές καταστάσεις (
όσο περισσότερες και ποικίλλες γίνεται) και να θεωρήσει πως είναι φυσιολογικές μέσα σε ορισμένα πλαίσια...
Να είναι κοινωνικοποιημένος σε πολλές μορφές ανθρώπων, κάθε ηλικίας και φύλου και να θεωρήσει πως, κάτω από τις περισσότερες προϋποθέσεις, οι άνθρωποι είναι φιλικοί και, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να μας ανησυχούν...
Να μην αντιμετωπίζει τις γάτες (και, κυρίως, το γάτο
του), σαν προσφιλές θήραμα...
Να είναι κοινωνικοποιημένος με τα σκυλιά, κάθε μεγέθους, φύλου, φυλής... τουλάχιστον, αυτά που διαθέτουν σωστή γλώσσα σώματος και (
κυρίως) προσέγγισης, είτε είναι κυριαρχικά, είτε όχι... δηλαδή, όπως είπαν και οι προλαλλήσαντες (
και πολύ παραστατικά, ο Λαυρέντης), να μπορεί, σε μερικούς μήνες και πέρα, να ανέχεται άλλα γνωστά του σκυλιά στη βόλτα (
πάντα με οδηγό) και να μην "φρικάρει" όταν συναντάμε άλλο σκυλί στο απέναντι πεζοδρόμιο... ακόμα περισσότερο, να μην "φρικάρει" (
για 1-2 δευτερόλεπτα, έστω - μέχρι να διαπιστωθούν οι προθέσεις του άλλου), αν συναντηθούμε με άλλο σκύλο στρίβοντας τη γωνία...
Και, όπως ο διάβολος το λιβάνι, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μην έχει "εμπλοκή" με άλλο σκύλο, μέχρι να κλείσει τα 2 του χρόνια...
Από 'κει και πέρα, πάμε και σ' αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο:
Επιδίωξή μας, πάντα, θα είναι να μπορούν να τον προσεγγίσουν τα παιδάκια, έστω και απροειδοποίητα και να τον χαϊδέψουν... ακόμα και να τον "ζουπήξουν"... και να τα δέχεται - ανέχεται ήρεμος, με χαμηλή ενέργεια... για μιά ζωή...
Δεν ξέρω το βαθμό που θα το πετύχουμε, αλλά θα το προσπαθούμε συνεχώς... Και, πάντα, προσέχοντας να αποφεύγουμε το "ιδιόρρυθμο" παιδάκι, δηλαδή, το παιδάκι που ακόμα κι εγώ θα μπορούσα, ευχαρίστως, να ...δαγκώσω!
...Ναι, έχει σημασία, Αρη, το γεγονός ότι η εγκληματικότητα
είναι ήδη μεγαλύτερη... τον περασμένο μήνα, 2 γεγονότα ένοπλης ληστείας (
ένα σε σπίτι και ένα στη γωνία του δρόμου μας) στη γειτονιά μας...
Η γυναίκα μου κι εγώ, έχουμε αρχίσει να έχουμε ένα "σκεπτικισμό" κατά πόσον (
και πότε) θα σταματήσουμε να δεχόμαστε την προσέγγιση αγνώστων ανδρών (
τουλάχιστον) και το σχετικό χαριεντισμό - χάϊδεμα - λιχουδιά... έτσι κι αλλιώς, ο Casper "καρφώνεται" σε μεμονωμένους ανθρώπους (
ή ομάδες ανθρώπων), τους οποίους παρατηρεί προσεκτικά, όταν είμαστε σε περιοχές πιό ήσυχες, που δεν έχουν πλήθος και θόρυβο...
Σε πρώτη φάση, ήδη το γαύγισμά του (
στο οποίο έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν τα "κοκοράκια") είναι πιο επιβλητικό (
αν και πιο σπάνιο) από τη Μόκας... και φαντάσου να προσπαθείς να μπεις κρυφά (
ή να περάσεις από το κλιμακοστάσιο) και να ακούσεις δύο βροντερά γαυγίσματα... που θα σου δώσει να καταλάβεις πως "εκεί μέσα" υπάρχουν δύο μεγαλόσωμα σκυλιά... Αρα, έμμεση αποτροπή...
Από εκεί και πέρα, βλέπουμε... έχει πολλά "καρβέλια" να φάει... Ας τον αφήσουμε να χαρεί την εφηβική ηλικία του, με τον πιο αρμονικό τρόπο...