Καθήκοντα φύλαξης

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Τι θα λέγατε να επιστρέφαμε στο θέμα μας;

Αυτό είναι εκπαιδευση φύλαξης;

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Αυτό για εμένα είναι μια κακή εκπαίδευση φύλαξης….(περισσότερο με παιχνίδι μου μοιάζει..), με έναν σκύλο που μάλλον προέρχεται από το σπορ…

Ο τυπάκος κάθεται ωραία και ήσυχα στην βεράντα του -με τον σκύλο να φοράει σαμαράκι (?). Στην εμφάνιση του ‘’εχθρού’’ ο σκυλάκος σοφά συνεχίζει και είναι ήρεμος και όταν τα πνεύματα ‘’οξύνουν’’ φεύγει για επίθεση….(με τον ιδιοκτήτη να αφήνει απλά το λουρί και να συνεχίζει να κάθεται ωραία και ήσυχα στην βεραντούλα του, χωρίς να βγάζει ούτε αυτός αλλά ούτε και ο σκύλος κανένα συναίσθημα άγχους και έντασης που γεννιούνται σε συνθήκες απειλής….

Ο σκυλάκος δαγκώνει ικανοποιητικά ( ικανοποιητικά για φύλακα, όχι για σπορ) στο χέρι λες και δεν ξέρει να δαγκώσει αλλού,( δηλ. στην κοιλιά, μηρό, μπράτσο, στο στήθος κλπ.) ο κακός ‘’σπάει’’ τεχνικά την επίθεση (καλά κάνει για να μη τραυματιστεί ο σκύλος), δεν απειλεί καμία στιγμή τον σκύλο με το άλλο χέρι, δεν προσπαθεί ούτε καν να αμυνθεί κλοτσώντας τον, απλά ‘’φωνάζει’’ από τον ‘’πόνο’’, ούτε συζήτηση για ‘’όπλο’’ ή άλλο μέσο απειλής του σκύλου…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες , η ψυχολογική πίεση για τον σκύλο είναι λίγο πιο πάνω από το μηδέν….

Θα μου πείτε ότι μπορεί να συμβεί, ένας εισβολές να δαγκωθεί στο χέρι και να διπλώσει από τον πόνο και να μην αμύνεται καθόλου, αλλά μιας και ο κακός δεν πονάει, θα μπορούσε να δώσει μια καλύτερη ‘’μάχη’’ με τον σκύλο μιας και ο σκύλος κρατάει το δάγκωμα για αρκετή ώρα .

Στο τέλος του βίντεο ο τυπάκος δίνει ρεσιτάλ επίδειξης κακής υπακοής αφού αντί να δώσει προφορική εντολή στον σκύλο να αφήσει το δάγκωμα και να συνεχίσει να προσέχει ήρεμα και συγκεντρωμένα τον κακό καθώς απομακρύνεται , τον τραβά από το σαμαράκι !!!! (‘’γκάζι’’ για το σπορ) με τον σκύλο να ωρύεται…’’θέλω και άλλο , θέλω και άλλο’’…. :sneaky:

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πολύ επιεικής ήσουν στην τοποθετήση σου για έναν τέτοιο σκύλο!

Ο σκύλος σα στραβοχυμένος είναι...ούτε το τσαγανό να δαγκώσει δεν έχει...

Απορώ πως ανεβάζουν τέτοιες δουλειές στο youtube...

• Like
Reactions: Aslan and TARA

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω τι εννοείτε με την κανονική εκπαιδευση φύλαξης. Προφανώς δεν εχω δει ποτέ στη ζωή μου και το χειρότερο ειναι οτι δε μπορώ να καταλάβω για τι δουλειά ακριβώς πρέπει να ψάξω... Πως δηλαδη θα κρίνω αν ένας εκπαιδευτής τα λέει καλά ή λέει μ@...κιες...

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Καλησπέρα και πάλι.
Επαναφέρω το θέμα για μερικές γνώμες. Ο σκύλος μου εχει χρονίσει πια και είμαστε ήδη στη διαδικασία της βασικής εκπαίδευσης. Παει παρα πολυ καλά καθως ειναι πανέξυπνος... Εχω συζητήσει με τον εκπαιδευτή που επέλεξα και για φύλαξη και μου είπε οτι εχει άνθρωπο που κανει καθως αυτός που κανει βασική δεν κανει και φύλαξη κατα τη γνώμη του. Μου είπε βέβαια οτι ακομα ειναι κάπως νωρίς (αν και κατα τη γνώμη του πρέπει να ξεκινάει χαλαρά νωρίς ενα σκυλί για να τονώνει την αυτοπεποίθηση του) αλλά μπορεί να κάνει κάποια μαθήματα αραιά και που σαν προ εκπαιδευση οπως το έλεγε ώστε αργότερα να ειναι πιο έτοιμος για να αντιμετωπίσει την εκπαιδευση. Πειραματικά λοιπόν, κάναμε ενα μάθημα για να δω κι εγώ τι θέλει να πει.
Το μάθημα έγινε στο χωρο του σκυλου, στην αυλή του. Ήρθε ο εκπαιδευτης ο οποίος μου ζήτησε να τον βγάλω βόλτα κανονικά και να επιστρέψω στο σπίτι σαν να μην τρέχει τιποτα αφήνοντας την αυλόπορτα ανοιχτή. Τότε λοιπόν άρχισε αυτός να κόβει βόλτες έξω απο το σπίτι κοιτάζοντας μέσα. Ο σκυλος τον πήρε γραμμή και άρχισε να τον μουγκρίζει. Αυτός έφευγε, ξαναγυρίζει αργότερα και συνεχώς πλησίαζε λίγο περισσότερο. Η κατάληξη ηταν να πατήσει το πόδι του μέσα, ο σκυλος να αγριέψει αρκετά και να κινηθεί προς το μέρος του (με οδηγό πάντα) και να τον τρέψει σε φυγή. Αυτό ηταν το σενάριο του μαθήματος. Ούτε μανίκια, ούτε λουκάνικα, ούτε τιποτα. Εγώ είδα αυτο που ήθελα να δω, δηλαδή το σκυλο μου να αντιδρά. Απο κει και περα πως το ακούτε εσείς σαν προσέγγιση;;;

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Αυτο που περιγραφεις ειναι η αρχη του ψιλιασματος (να πονηρευτει ο σκυλος δλδ οταν βλεπει κατι περιεργο να αντιδρα) κ η αρχη της ενισχυσης της αυτοπεποιθησης του (μολις κινηθει κατα πανω ο εισβολεας τρεπεται σε φυγη).

• Like
Reactions: GRDANE

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Ο σκύλος σου δούλεψε πάνω στο πρώτο του ρεαλιστικό "σενάριο",στο οποίο,όπως και στην πραγματική ζωή,δεν υπάρχουν ούτε λουκάνικα ούτε μανίκια.Λογικά ο εκπαιδευτής σας ήθελε σε πρώτη φάση να τσεκάρει αντιδράσεις,πως θα λειτουργούσε το σκυλί υπό συνθήκες πίεσης με σκοπό να δει αν αξίζει να ασχοληθείτε με την περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στο κομμάτι των σεναρίων με στολές και όλα τα συναφή.

Από κει και πέρα,όλες αυτού του τύπου οι κουβέντες καταλήγουν στο εξής:χρειάζεσαι πραγματικά έναν τέτοιου είδους στρατιώτη?Ένα σκυλί που το έχεις φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα πρέπει να είσαι και εσύ σωστά εκπαιδευμένος ώστε να το χειριστείς?Είσαι βέβαιος πως είσαι διατεθειμένος να κάνεις όλες τις παραχωρήσεις που συνοδεύουν ένα σκυλί με τέτοιο επίπεδο εκπαίδευσης?Σκέφτεσαι μήπως δε χρειάζεται,αφού το σκυλί σου πρόδηλα έχει τον ένστικτο φύλαξης (και ως φυλή και ως μονάδα απότι φαίνεται),περαιτέρω εξειδικευμένη εκπαίδευση αλλά σταθερή ΒΥ και μέχρι εκεί?

• Like
Reactions: epial

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Σκέφτεσαι μήπως δε χρειάζεται,αφού το σκυλί σου πρόδηλα έχει τον ένστικτο φύλαξης (και ως φυλή και ως μονάδα απότι φαίνεται),περαιτέρω εξειδικευμένη εκπαίδευση αλλά σταθερή ΒΥ και μέχρι εκεί?
Σαφως κ συμφωνω απολυτα μαζι σου στις ερωτησεις που θετεις, αλλα διαφωνω πολυ με το παραπανω.
Απο το "εχει το ενστικτο" (αρα την βαση που χρειαζεται) μεχρι το αποτελεσματικος σκυλος φυλακας, εχει τεραστεια διαφορα.
Πολλα σκυλια που ειχανε τα προσοντα αλλα δεν ειχανε δοκιμαστει/εκπαιδευτει ποτε, οταν επρεπε να αναμετρηθουν εκατσαν ανασκελα......

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Kαι εγώ διαφωνώ μαζί μου σαυτό,δεν είναι θέμα,είναι κάτι που δεν το χω λύσει μέσα μου ακόμα έτσι & αλλιώς και απλά το προβάλλω σαν μια μετριοπαθή προσέγγιση

• Like
Reactions: east49

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Θεωρώ οτι είμαι απολύτως συνειδητοποιημένος. Επέλεξα τη συγκεκριμένη φυλή για 5-7 λόγους με έναν απο τους βασικότερους να ειναι η φύλαξη. ΑΛΛΑ εμένα αυτο που με ενδιαφέρει ειναι αυτο που είδα. Να δω το σκύλο μου να αντιδρά. Να μην ειναι απαθής, να μη φοβάται, και να εχει τη διάθεση να επέμβει. Αν το συνδιασμ με το οτι στη βόλτα ειναι πολυ κοινωνικώς με τον κόσμο, παίζει με αλλά σκυλια, δεν εχει αγριέψει ποτέ κανένα άλλο σκυλί, είμαι ευχαριστημένος. Θα πει οτι αν ο σκυλος μου το παει μέχρι εκει δεν θα προχωρήσω σε περαιτέρω εκπαιδευση. Αλλά για να το ξέρω αυτο πρέπει να το ψάξω, να διαβάσω, να μιλήσω με κοσμο, με εκπαιδευτές και να το τεστάρω (οπως κι έγινε)... Το ψάχνω λοιπόν αρκετά για να πετύχω το στόχο μου και κυρίως γιατι μ'αρέσει να ασχολούμε μαζι του και να μαθαίνω για το σκυλο μου.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Το οτι ο σκυλος σου αντεδρασε θετικα κ εκ πρωτης ναι "το εχει" δεν σημαινει σε καμια περιπτωση για τωρα η στο μελλον οτι αν ο εισβολεας δεν εβαζε μονο το ποδι του αλλα εμπαινε ολοκληρος η ποιο "εντυπωσιακος" ο σκυλος δεν θα ειχε τραπει σε φυγη.....

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Σαφως κ συμφωνω απολυτα μαζι σου στις ερωτησεις που θετεις, αλλα διαφωνω πολυ με το παραπανω.
Απο το "εχει το ενστικτο" (αρα την βαση που χρειαζεται) μεχρι το αποτελεσματικος σκυλος φυλακας, εχει τεραστεια διαφορα.
Πολλα σκυλια που ειχανε τα προσοντα αλλα δεν ειχανε δοκιμαστει/εκπαιδευτει ποτε, οταν επρεπε να αναμετρηθουν εκατσαν ανασκελα......
Και αυτό ειναι απολύτως σωστό. Το παν βέβαια ειναι να αποτρέψει το να συμβεί κάτι, να μην φτάσουμε στην αναμέτρηση.

• Like
Reactions: epial

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Το οτι ο σκυλος σου αντεδρασε θετικα κ εκ πρωτης ναι "το εχει" δεν σημαινει σε καμια περιπτωση για τωρα η στο μελλον οτι αν ο εισβολεας δεν εβαζε μονο το ποδι του αλλα εμπαινε ολοκληρος η ποιο "εντυπωσιακος" ο σκυλος δεν θα ειχε τραπει σε φυγη.....
Φυσικά και όχι. Γι' αυτό λέω οτι θελω να δω το σημείο που θα μπορεί ο σκυλος να ανταποκριθεί. Να μην φοβηθεί βασικά, να εχει την ψυχή να το κανει.

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Στην περίπτωσή σου συνονόματε δε βρίσκω πρόβλημα,προσωπικά σε άνθρωπο που διαβάζει & ψάχνεται μόνο "προχώρα το" θα έλεγα,ειδικά σε ένα θέμα που -οπως έγραψα και παραπάνω- δεν έχω κατασταλάξει απόλυτα.

υγ: ξέρεις,το ερώτημα που απασχολεί και εμένα,για να χρησιμοποιήσω την περίπτωσή σου,είναι το εξής.το 99% των εκτροφέων σκύλων φύλαξης θα σου πει "κάνε ΒΥ και μέχρι εκεί,δε χρειάζεται παραπάνω,την έχει τη φύλαξη",κυρίως για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.Εδώ μπαίνει ο εμπειρότατος Ιστ,που σωστά αντιλέγει,λέγοντας πως όλοι έχουμε δει ατρομητα σκυλιά να γίνονται γατάκια στη στραβή...Ομως,από τη στιγμή που εσύ (και όχι μόνο εσύ,ο οποιοσδήποτε) έχεις έναν ισορροπημένο σκύλο που είναι κοινωνικός προς τρίτους και στο χωρο του βγάζει φύλαξη αποδεδειγμένα,ΌΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο Χ ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ,το παραπάνω είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα και μπαίνουμε σε μια άλλη,πολύ πιο σοβαρ΄γ κουβέντα

υγ2: όντως ο σκύλος σου,από τα γραφόμενά σου,δείχνει πολυ΄ισορροπημενος.Ολη η κουβέντα γίνεται γιαυτήν την ισορροπία,κερδίζοντας κάπου θα χάσεις κάπου αλλού,αυτό είναι το μόνο βέβαιο

• Like
Reactions: johnk

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Να το αποτρεψει; πως;
Περαν του να γαυγισει κ να του κλεισει το δρομο, δεν μπορει να κανει κατι αλλο.
Το επομενο βημα ειναι να τον αρπαξει (ΜΗΝ το θεωρεις δεδομενο σε καμια περιπτωση) κ να ξερει να προφυλαχθει απ οτι του ερθει (εως αδυνατο χωρις να το εχει ζησειβποιο πριν).

Τελος μην ξεχνας οτι ο πραγματικος επιδοξος εισβολεας καθε αλλο παρα θα προκαλεσει τον σκυλο σου!!
Θα προσπαθησει με καθε τροπο να τον προσπερασει.
Κι αυτο ειναι κατι που εκπαιδευεται, πως δλδ ο σκυλος θα παει να σταμτησει κτι που ουσιαστικα δεν τον απειλει.

• Like

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Το ότι μια φυλή έχει ως χαρακτηριστικό τη φύλαξη, δεν σημαίνει ότι όλοι οι εκπρόσωποι της φυλής, όσο ισορροπημένοι και αν είναι... θα τη βγάλουν τη φύλαξη. Θέλει γερά νεύρα και κρίση του σκύλου για να βγει σωστά. Αν όμως έρθει ένας "νταης" με τσαμπουκά στο βήμα, χωρίς να κόβει "προειδοποιητικές" βόλτες γύρω από το σπιτι, πόσα σκυλια θα τον αρπάξουν και πόσα στο ντου θα κάνουν πίσω?

Κατα την ταπεινότατη αποψη μου, το ότι μια φυλή έχει τη φυλάξη σημαίνει στο δικό μου μυαλό ότι ναι πρέπει να δουλευτεί η φύλαξη. Όχι "ελα μωρε, το έχει.... σου αρκεί η βασική υπακοή". Ακονίζεις δηλαδή το ήδη υπάρχον ένστικτο ώστε να κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

• Like
Reactions: Elrandir and east49

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Aν κάποιος μπει σε μια αυλή και τον τραυματίσει σοβαρά ένα σκυλί που έχει εκπαιδευτεί σε φύλαξη, τι προβλέπει ο νόμος για τον σκύλο και τι για τον ιδιοκτήτη του;

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Εχει ξανασυζητηθει εκτενως....

Εν συντομια θα σου πω (απ οσα εμαθα οταν ρωτησα αυτο που ρωτας) οτι ζημια που προξενειται κατα την διαρκεια τελεσης αδικηματος ουσιαστικα δεν εχει περεταιρω επιπτωσεις....

Για τον ιδιο λογο που αν ο διαρρηκτης γλυστρησει απο τα κεραμμυδια κ σπασει το ποδι του ενω προσπαθουσε να μπει σπιτι σου δεν μπορει να σου κανει μυνηση για.... γλυστερα κεραμμυδια κ προκληση σωμτικων βλαβων ομοιως κατα την παρανομη εισοδο στο σπιτι σου/κτημα σου αν τον φαει το σκυλι σου δεν δικαιουται να ζηταει τα ρεστα....

Βεβαια ολα τελικα κρινονται απο ανθρωπους στα δικαστηρια, οποτε........

• Like