Καθήκοντα φύλαξης

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Δεν ειναι πονηρή ερώτηση Τάσο! Ειλικρινά δεν ξέρω! Απλώς ρωτάω μήπως κάποιος γνωρίζει!

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
αν ηταν παρανομο θα βαζαν ολοι οι εκπαιδευτες στις καρτες τους κλπ την λεξη σωματοφυλακη ομως;απο αυτο λογικα δεν ειναι,δεν βαζεις ματσα φορα κατι παρανομο βεβαια..................

• Like
Reactions: Chris K.A.

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Θα σου εξηγήσω γιατί ρωτάω!
Μου κανει μεγαλη εντύπωση, πως μπορεί να επιτρέπεται η οπλοφορία χωρίς να εξετάζεται η «ισορροπία» του οπλοφόρου, για να μην πω ότι η δική μας περίπτωση είναι πολύ σοβαρότερη, διότι το όπλο μπορεί να αυτενεργήσει...
Κάτι δεν μου κάθεται καλά...

• Like
Reactions: Grifos

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Για να σας λύσω την απορία!
Η φύλαξη είναι μία εργασία. Σε αυτήν την εργασία ο σκύλος καλείται να μάθει πότε να επεμβαίνει!
Και μαθαίνει να επεμβαίνει την στιγμή που πλήτεται αυτός που φυλάει(όταν δηλαδή ο ερεθιστής σηκώνει το στικ).
Έως να το σηκώσει ο σκύλος βγάζει το σκασμό, δεν νοείται να ανοίξει το στοματάκι του και παρακολουθεί την απειλή χωρίς αποσπάσεις!
Κατά τ'άλλα ο σκύλος εκτός της εργασίας μπορεί να είναι χαλαρός γιατί πολύ απλά του έχει γίνει ξεκάθαρο το τι να κάνει.

Άρα γιατί να είναι παράνομη η φύλαξη εφόσον και γω ο ίδιος να είμαι χωρίς τον σκύλο και κάποιος έρθει να με χτυπήσει θα αμυνθώ ή θα επιτεθώ...ή θα φωνάξω την αστυνομία!

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
με αυτο το σκεπτικο ομως και αν μπει στο σπιτι καποιος και τον φαει ο σκυλος απλα κανει την εργασια του εφοσον και εγω θα τον πλακωνα στο ξυλο λεμε τωρα.βρισκεις τον μπελα σου ομως.

απο την αλλη μπορει να επιτεθει και στον μαλεα απεναντι μας που μας πλησιαζει με υφακι βαρυ ξεροντας απο σκυλια και παιζοντας οχι το στικ αλλα τα κλειδια στο χερι...

δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα αλλα ας μην ξεφυγουμε γιατι και παλαιοτερα ακρη δεν βγαλαμε.

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Εξακολουθώ να έχω αντιρρήσεις...
Αν πχ οπλοφορώ και ο άλλος με χαστουκίσει, δεν επιτρεπεται να βγαλω το όπλο να τον πυροβολήσω!
Οπως όταν φευγω απ το σπίτι μου δεν επιτρεπεται να το ναρκοθετώ για να ανατιναχτούν τυχόν διαρρήκτες.

Τα σκυλια από εμπειρια μαθαίνουν ότι οι περισσότεροι ανθρωποι ειναι ακίνδυνοι και μπορει μεν να είναι επιφυλακτικα, αλλα είναι πολύ πιό χαλαρά, σε καποια υποπτη κίνηση κυριως προειδοποιούν, χωρις αυτο να σημαίνει ότι σε μια δυσκολη στιγμή δεν θα επέμβουν!
Σε τι χρειάζεται να αναστρεψουμε την κοινωνική εμπειρία που αποκτα ένας τετοιος σκύλος και να τον κάνουμε να θεωρεί ότι καποιο κακό συμβαν μπορει να συμβει από οποιονδήποτε και οποτεδήποτε;

Μου θυμιζει μια γνωστη πριν απο 35 χρόνια, που επειδη φοβόταν μην την βιάσουν, κυκλοφορούσε με ένα μπουλονόκλειδο στην τσαντα της για να την φέρει το κεφάλι του βιαστη.
Δεν νομίζω ότι απολάμβανε τις βόλτες! Ασε που υποθετω ότι κινδύνευε από κακή διάγνωση, όποιος την ζυγωνε να την ρωτησει έστω τι ώρα είναι.

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
καλησπερα, νομιζω σε παλιοτερο θεμα ειχε αναφερθει οτι ειναι παρανομο. Ειλικρινα δεν ξερω, αλλα επειδη μου ειχε κανει εντυπωση που το διαβασα το θυμαμαι. Παντως απο γνωστο μου που δουλευει στη διας, δελτα.. σε καποια απο αυτες τις ομαδες επειδη τον ειχα ρωτησει, μου απαντησε σκυλος που επιτιθεται = οπλο .. οποτε παιζει και να ειναι παρανομο..

Ηταν οντως tricky ερωτηση τι φυλες εχεις δει να ξεκινανε δαγκωματα απο τα γεννοφασκια τους, καλοπροαιρετα παντα, για να καταλαβω τι εννοεις sakis. Δεν δουλευονται το ιδιο τα σκυλια για σπορ με τα σκυλια φυλαξης/σωματοφυλακης, οτι ακριβως ειπαν παραπανω.
Επισης δεν δουλευονται με τον ιδιο τροπο οι Γερμανικοι/Βελγικοι ποιμενικοι με τα μαστιφ/μολοσοειδη κτλ. Γεια σου και χαιρετισματα αν απο τα γεννοσφασκια του κανεις σε ενα κανε κορσο οτι κανεις οτι στα βιντεακια.. τρεχα μαζευτο..:whistle:
Αλλα σκυλια τα πρωτα, αλλα τα δευτερα... αλλες νοοτροπιες, αλλα μυαλα, αλλες χρησεις αλλα πολλα.
ΠΕριμενε λιγο να δεις τι θα σου δειξει ο σκυλος σου, ειναι πολυ μικρος ακομα, μπορει πραγματικα να μην χρειαζεται να κανεις τιποτα. Δουλεψε εξαιρετικα καλα την Β.Υ. και θα σου δειξει ο σκυλος απο μονος του και κινησου υπευθυνα :).

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Παιδιά επειδη βλέπω και παρεκκλίνει ελαφρώς η κουβέντα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Ως προς τη νομιμότητα δεν εχω πραγματικά ιδέα.
Ως προς την ηλικία εννοείται ότι οι 9 μήνες και πολύ περισσότερο για αρσενικό ξεροκεφαλο κανε κόρσο ειναι βρεφική ηλικία. ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτές λενε γενικά μετα τους 16 μήνες.
Προφανώς οι φυλες έχουν τεράστιες διάφορες. Άλλο ποιμενικά άλλο μαστιφοειδή που ειναι πολυ κυριαρχικά και ξεροκέφαλα σκυλιά.
Απο κει και πέρα είμαι της άποψης του "πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" και για αυτό θελω απο τώρα να ενημερώνομαι για την εκπαιδευση έτσι ώστε να εχω το χρόνο και το κριτήριο να κανω την καλύτερη επιλογή. Αυτή φυσικά και μπορεί να ειναι να μην κανω τιποτα γιατί πολυ απλά θα εχω ενα σκυλο που θα κανει τη δουλειά του απο μονος του. Αν όμως προχωρήσω σε εκπαιδευση θελω να είμαι σίγουρος οτι θα κανω την σωστή επιλογή και όχι κάτι που μοιάζει με φύλαξη αλλά πρακτικά δεν εχει καμία σχέση. Και φυσικά θελω να εχω το χρόνο μα συνειδητοποιήσω κι εγώ αν κανω για τέτοια εκπαιδευση με το σκυλο μου. Χρειάζεται υπευθυνότητα.
Οπότε ας μείνουμε στη διάφορα της εκπαίδευσης καθως θεωρώ οτι η υπευθυνότητα του ιδιοκτήτη, οι κοινωνικοποίηση του ζώου, και η ωρίμανση του χαρακτήρα ειναι προϋποθέσεις αδιαπραγμάτευτες.
Θελω λοιπόν βοήθεια στο να ξεχωρίσω τη σωστή εκπαιδευση γιατί εμένα μου δόθηκε η εντύπωση σύγχυσης μεταξύ στίβου και φύλαξης.

• Like
Reactions: kasi

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Χρήστο εγώ θεωρώ ότι το κρισιμότερο είναι να συζητήσουμε και να εκθεσουμε τις απόψεις μας, πέραν της νομιμότητας, αν χρειάζεται τέτοιου είδους «επιμόρφωση» ή όχι, σε έναν σκύλο που έχει τα ένστικτα! (για εναν κοινο ιδιοκτητη εννοώ και οχι κάποιον που μονίμως απειλείται η ζωή του ή για στρατιωτικούς ή αστυνομικούς σκυλους ειδικών καθηκόντων)
Και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για το καλυτερο σχολειο...

Δεν μιλώ φυσικά για κυναθλήματα, αλλά για πραγματική εκπαίδευση φύλαξης και σωματοφυλακης!

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
Γιατι σου δωθηκαν βιντεο για σκυλια που κανουν σπορ ενω εσυ ζηταγες γνωμες για σωματοφυλακη.μπορει να εχουν κοινη βαση αλλα εχει μεγαλη διαφορα το ενα με το αλλο.

• Like
Reactions: Dimi_21 and epial

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
@epial νομίζω κι εδώ οτι η απάντηση ειναι προφανής... Εμένα με τέτοιου είδους εκπαιδευση με ενδιαφέρει να "εξασφαλίσω" ότι ο σκυλος μου θα κανει αυτο για το οποίο προορίζεται. Θεωρώ οτι με την ανθρώπινη επέμβαση, με τις έκθεσης κτλ, οι φυλες έχουν χάσει ή αν θες έχουν αλλοιωθεί τα ένστικτα τους. Βλέπεις σκυλιά απο φυλες φύση εργασίας και ειναι τελείως μαλθακά πράγμα τελείως αφύσικο. Έχουμε φτάσει να μιλαμε για εργασιακές γραμμές και εκθεσιακές γραμμές!!!!! Ένα Ροτβαϊλερ δε μπορεί να εχει χαρακτήρα λαμπραντόρ και ο ιδιοκτήτης του σίγουρα δε ζητάει ή τουλάχιστον δεν πρέπει να ζητάει κάτι τέτοιο. Εδώ λοιπόν μπορεί να μπει αυτός που "χάλασε" τη φυλή (ο άνθρωπος) και με την εκπαιδευση ίσως μπορεί να τον οδηγήσει. Αν τώρα εχει πετύχει αντιπροσωπευτικό δείγμα της φυλής, απο καλές γραμμές και είσαι και τυχερός τότε απλως δε χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Οι ερωτήσεις μου ειναι οι εξής.
Η διαδικασία αξιολόγησης είχε ερεθισμό του σκυλου να δουν πως αντιδρά (μη φανταστείτε επαφή, απλως ο εκπαιδευτης τον προσέγγιζε με τροπο που το σκυλί τσαντιζόταν) και δαγκώματα σε λουκάνικα και διάφορα εργαλεία που είχαν. Αυτά δείχνουν οτι ο σκυλος σου εχει ένστικτα; Σε ποιο σκυλί αν του πετάξεις ενα μπαλάκι δε θα τρέξει να το πιάσει η αν του κουνήσεις ενα πανί, ενα λουκάνικο εκπαίδευσης δε θα το αρπάξει; Ειναι πράγματα που κανω κι εγώ στο παιχνίδι μαζι του.
Εχώ δει γενικώς πως γινεται αυτή η εκπαιδευση απο βιντεάκια και αυτο που βλέπω ειναι οτι ολα έχουν να κάνουν με δαγκώματα σε διάφορα αξεσουάρ εκπαίδευσης. Πως απο αυτή τη διαδικασία που μοιάζει με παιχνίδι ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση και ξερεις οτι θα επέμβει αν ποτέ (μακριά απο μας) χρειαστεί;
μερικές διευκρινήσεις ....

Το IPO έχει τόση σχέση με την πραγματική φύλαξη όσο έχει το θέατρο με την πραγματική ζωή. Ουσιαστικά στο IPO υπάρχει μια προσομοίωση καταστάσεων με τέτοιο τρόπο που στην πραγματικότητα δεν θα συναντήσει σχεδόν ποτέ κανείς στην καθημερινότητά του…

Όπως επίσης τα δαγκώματα του σπορ είναι περισσότερο τεχνικά και δεν έχουν καμία σχέση και πάλι με τα δαγκώματα του φύλακα. Συνήθως τα σκυλιά που επιλέγονται για σπορ δεν κάνουν για φύλακα, όχι γιατί δεν έχουν χαρακτήρα …αλλά γιατί ο φύλακας πρέπει να είναι ήρεμος για να μπορεί να παρατηρεί ,να σκέφτεται και να παίρνει σωστές αποφάσεις, ενώ στο σπορ αντίθετα χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά σε μια ήδη δουλευμένη πολλές φορές και πολύ καλά προετοιμασμένη- στην λεπτομέρεια της- άσκηση.

Είναι πολύ λάθος να μπλέκουν οι άνθρωποι αυτά τα τόσο διαφορετικά πράγματα…

Είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος να τα μπλέκουν ‘’εκπαιδευτές’’…

Ένας σκύλος που επιλέγεται να εργαστεί ως φύλακας (του χώρου του, της οικογένειάς του κλπ.) επιλέγεται και με βάση την φυλή του και τα αίματα που έχει από πίσω του ,τεστάρεται για πρώτη φορά γύρω στους 8-10 μήνες , και μετά τον 12 μήνα τεστάρεται περίπου κάθε 30- 40 ημέρες. Ουσιαστικά κάθε τέτοιο τεστ είναι και ένα μάθημα στον σκύλο για την ανάπτυξη του ενστίκτου του.

Βασικές αρχές για μια πετυχημένη εκπαίδευση ως φύλακα είναι η απόλυτη ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του και η πάρα πολύ καλή ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΑΚΟΗ (σε αντίθεση με τα σκυλιά που κάνουν σπορ τα οποία δεν πρέπει να κάνουν βασική υπακοή)

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι το ‘’σχολείο του ’’καθώς εκπαιδεύεται να λειτουργεί σε διάφορες καταστάσεις, να μην φοβάται και ταυτόχρονα μαθαίνει να κρίνει παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του…

Στην καθεαυτού εκπαίδευση φύλαξης ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι πολύ καλός γνώστης της ψυχολογίας του σκύλου ώστε να μπορεί να ερμηνεύει σωστά την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του για να του δίνει (φτιάχνοντας με την βοήθεια του ερεθιστή τις ανάλογες καταστάσεις) τα κατάλληλα μηνύματα .

Τα λουκάνικα και τα υπόλοιπα δαγκωτήρια που χρησιμοποιεί ο ‘’κακός’’ στις πρώτες επαφές του με το σκύλο αποτελούν ‘’πράγματα που ανήκουν στον κακό’’ ή είναι ‘’προεκτάσεις των χεριών του κακού ’’.

Ο σκύλος μαθαίνει να τα δαγκώνει, και αφού τα κερδίσει στην ‘’μάχη’’ μαζί του ενθαρρύνεται να τα φτύσει και να τον κυνηγήσει ώστε να τον διώξει μακριά…

Και ο τρόπος χρήσης του αντικειμένου από τον ‘’κακό’’ είναι εντελώς διαφορετικός από το σπορ αφού παραπέμπει στο ότι θα μπορούσε να είναι ένα είδος ‘’όπλου’’ κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με το παιχνίδι που ‘’κερδίζει’’ ο σκύλος που κάνει IPO.

Σε επόμενες φάσεις ο σκύλος δαγκώνει την στολή του ‘’κακού’’ την οποία επίσης ‘’καταφέρνει’’ να κερδίσει και εννοείται ότι και πάλι ενθαρρύνεται στο να τον κυνηγήσει …

Αργότερα μαθαίνει να δαγκώνει την ολόσωμη σε διάφορα σημεία, να παλεύει σε καταστάσεις ψυχολογικής πίεσης απειλούμενος με στικ, ή ‘’όπλα’’ , να αφήνει το δάγκωμα με εντολή και να φυλάει τον κακό κλπ.

Γνώμη μου είναι ότι αν ο εκπαιδευτής σου δεν χρησιμοποιεί στολή αλλά μόνο μανίκια και σφήνες και δεν φτιάχνει καταστάσεις που να προσομοιάζουν σε πραγματικά σενάρια ή είναι άσχετος ή βαριέται επαφιόμενος στην άγνοια του κόσμου και στον εύκολο εντυπωσιασμό που προκαλούν τα τεχνικά δαγκώματα με την χρήση της βίτσας και του προτεταμένου γαντιού που ‘’ταίζει’’ τον σκύλο…

Αν αντίθετα χρησιμοποιεί στολή ζήτησέ του να παρακολουθήσεις κάποια από τα επόμενα στάδια για να καταλάβεις καλύτερα την όλη λογική της διαδικασίας

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Tara πραγματικά πολύ κατατοπιστική απάντηση. Ο εκπαιδευτής που μάλλον εχω καταλήξει στο τεστ δε χρησιμοποίησε τιποτα παρα μονο το σώμα του σε ενα απλό σενάριο του στιλ εμφανίζομαι ξαφνικά, σε γυροφέρνω και οπως μου εξήγησε αυτο που ήθελε ηταν να κανει το σκυλο να τον διώξει, γριλιζοντας και γαβγίζοντας τον και τεντώνοντας τον οδηγό προς το μέρος του. Εκεί τον κέρδισε και το πρώτο κομμάτι του τεστ τελείωσε. Στη συνέχεια έβαλε στο παιχνίδι και μια λινάτσα και λουκάνικο με το ίδιο στόχο και φυσικά έχασε απο το σκυλο και έφυγε μακρυά. Τέλος στην κουβέντα μου εξήγησε οτι στη δική του διαδικασία άλλος συνεργάτης κανει τη βασική και αλλος τη φύλαξη. Αυτός που κανει τον κακό στη φύλαξη ειναι εχθρός και παίζει μονο εκει... Το σκυλο μου τον εχω εγώ (μου εξήγησε οτι το στυλ πάρε σκυλο, εκπαίδευσε τον και φέρτον έτοιμο δεν παίζει σε αυτόν, δεν το ήθελα κιόλας) κι εκείνος δίνει οδηγιες και με βοηθάει να μάθω να διορθώνω το σκυλο μου στη βασική και να επικοινωνώ μαζι του.

• Like
Reactions: GRDANE

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
πολύ σωστά....!
εννοείται ότι στις πρώτες επαφές ,στα πρώτα τεσταρίσματα όπως και στα πρώτα μαθήματα ο ''εχθρός'' δεν φοράει στολή, (και δεν χρειάζεται αλλά και δεν πρέπει ...)
καλή επιτυχία εύχομαι..:)

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Αν βρεις κανά βίντεο με τη συγκεκριμένη εκπαιδευση βάλτο να έχουμε και τη σύγκριση... Ευχαριστώ.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
Κανενας δεν εκπαιδευει κ μετα στο φερνει κ σου λεει παρτο ειναι ετοιμο.καποιες εβδομαδες στο τελος της εκπαιδευσης, κανεις κ εσυ μαθημα με τον σκυλο για να κουμπωσει πανω σου κ πιστεψε με,πολλες φορες αυτο ειναι καλυτερο..για την φορμα,δεν υπαρχει λογος ,οπως το ειπε το tara!δεν ειναι κακο να υπαρχει ομως στον χωρο για παιχνιδι,ωστε να την μαθαινει κ ο σκυλος.

• Like
Reactions: Chris K.A.