Θετικη vs κλασσικη εκπαιδευση και e-colar

eleni

Well-Known Member
10 Μαϊου 2007
91
0
Skylos said:
Πως αλλιως θα μπορουσες να το κανεις στην θετικη εκπαιδευση,αν οχι με θελγητρο?
ο σκύλος βαριέται... κάθεται μόνος του και τον επιβραβεύεις...
το κάνει άλλες μία δύο φορές και ξαφνικά καταλαβαίνει πως κάτι καλό γίνεται άμα κάθεται...

σε λίγο θα έχεις ένα σκύλο που όλο κάθεται...

μετά λες την εντολή αμέσως πριν κατσει...

μετά από κάμποσες φορές επιβραβεύεις μόνο όταν κάθεται μετά από εντολή...

εννοείτε πως υπάρχουν λεπτομέρειες που διευκολύνουν τη διαδικασία και χρησιμοποιείς κλίκερ ή χαρακτηριστικό θόρυβο για να σημαδέψεις τη στιγμή που κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που σε ενδιαφέρει...

eleni

Well-Known Member
10 Μαϊου 2007
91
0
Θεωρώ σημαντικό να ξεχωρίσουμε το "θέλγητρο" από τη "επιβράβευση"
κι εγώ κατάλαβα πως μπορείς να το κάνεις χωρίς θέλγητρο στη θετική...
σε αυτό απάντησα

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Skylos said:
Skylos said:
Savra said:
Γιαυτο εγραψα και παραπανω οτι αλλοι χρησιμοποιουν τροπους που προκαλουν πονο και αλλοι πιεση
πχ πιεζουμε το κουταβι στην βαση της ουρας στο κατσε,δεν σου λεω οτι ποναει το σκυλι αλλα αφου μπορεις να το κανεις με αλλο πιο απλο τροπο στην θετικη γιατι να κανω την κινηση της πιεσης? :wink:
Δε νομίζω ότι είναι σωστό να συνδέουμε αποκλειστικά με τη θετική εκπαίδευση τη χρήση lures (θέλγητρα?) για να τοποθετήσουμε το σκύλο στη σωστή θέση.
Toτε πως θα εκπαιδευσουμε το κουταβακι που δεν ξερει την εντολη "κατσε"?

καλα τα εχω κανει τα ποστ σημερα με το edit και το quote...ασε να μην πω :oops: :oops:

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
eleni said:
σε αυτό απάντησα
Σιγουρα μπορεις να εκπαιδευσεις οταν επιβραβευεις μια συμπεριφορα,ομως εγω,στο δικο μου το σκυλι δεν θα το εκανα ,στις βασικες εντολες,γιατι με ενδιαφερει να μαθει οσο γινεται πιο γρηγορα!Το εχω κανει με αλλα πραγματα πχ οταν καθετε ησυχη στο πατωμα την ωρα που τρωμε
αν το αφησω σε βαθος χρονου να μαθει τις βασικες εντολες,πιστευω οτι θα γινουν πολλα λαθη τα οποια θα πρεπει να διορθωνω μετα

eleni

Well-Known Member
10 Μαϊου 2007
91
0
ε χμμμ το ίδιο πράγμα λέμε...

το θέλγητρο το χρησιμοποιούμε στην αρχή αν και μόνο αν δεν μας δίνει την επιθυμιτή συμπεριφορά στα γρήγορα...(που στο "κάτσε" μας το δίνει τάχιστα!! :) το ξάπλα πχ... θέλει τη καθοδήγησή του...)
εφόσον ο σκύλος καταλάβει τι θέλουμε, μετά πρέπει να εξαφανιστεί το θέλγητρο και να γίνει επιβράβευση... μετά η επιβράβευση και αυτή πρέπει να αραιώσει... και το σκυλί να παίζει καζίνο... 40 φορές ποντάρει, μία κερδίζει... δεν ξέρει ποια... αλλα ειναι ικανό να παίζει μια ζωή για αυτή τη φορά χιχιχι...

Savra said:
eleni said:
σε αυτό απάντησα
Σιγουρα μπορεις να εκπαιδευσεις οταν επιβραβευεις μια συμπεριφορα,ομως εγω,στο δικο μου το σκυλι δεν θα το εκανα γιατι με ενδιαφερει να μαθει οσο γινεται πιο γρηγορα!
αν το αφησω σε βαθος χρονου να μαθει τις βασικες εντολες,πιστευω οτι θα γινουν πολλα λαθη τα οποια θα πρεπει να διορθωνω μετα

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Λοιπόν για να μάθουμε το κάτσε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε lure, μπορούμε να κάνουμε αυτό που είπε η Ελένη και μπορούμε να εξαναγκάσουμε το κουτάβι να κάτσει σπρώχνοντας το με τα χέρια.

Ο θετικός εκπαιδευτής δεν "επιτρέπεται" να χρησιμοποιήσει την τρίτη μέθοδο γιατί είναι αρνητική ενίσχυση (-R): Το σκυλί κάθετε σωστά για να ξεφύγει απ' την πίεση των χεριών.

Ο κλασσικός εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε απ' τις τρεις μεθόδους χωρίς να παύει να είναι κλασσικός εκπαιδευτής, γιατί δεν "απαγορεύεται" να εφαρμόσει οποιοδήποτε τεταρτημόριο (+P/-P/+R/-R) του operant conditioning. Για παράδειγμα ένας κλασσικός εκπαιδευτής μπορεί να μαθαίνει το κάτσε με lures και να κάνει proofing(*) με τράβηγμα στον πνίχτη.

Γι' αυτό λέω ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τη χρήση lures (ή άλλων τεχνικών και εργαλείων) αποκλειστικά με τη θετική εκπαίδευση.

* 1, 2

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Skylos said:
Γι' αυτό λέω ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τη χρήση lures (ή άλλων τεχνικών και εργαλείων) αποκλειστικά με τη θετική εκπαίδευση.

* 1, 2
Tωρα καταλαβα τι εννοουσες!εψαχνα να βρω με τι αλλο τροπο θα εκπαιδευε ενας θετικος.
Συμφωνω σε αυτα που λες.

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Ακόμα δεν βρήκα κάποια έρευνα για το e-colar και αν στηρίζετε στις αρχές της διόρθωσης/τιμωρίας της αρνητικής συμπεριφοράς όπως η φύση (πράγμα που εμένα μου φαίνετε εύκολα κατανοητό) αλλά στο άρθρο που σε παρέπεμψα πιστεύω πως θα διάβασες για τις πολύ "θετικές" κιόλας χρήσεις του e-colar για εκπαίδευση κωφών σκύλων και πως έχει εξελιχθεί και βοηθήσει αυτό το εργαλείο την εκπαίδευση σκύλων διάσωσης,συνοδείας,κλπ.
Αν λοιπόν η θετική εκπαίδευση αρνείτε και αναθεματίζη ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο που αποδεδειγμένα πια δεν είναι βίαιο,μοιάζει περισσότερο με τους εικονομάχους του Βυζαντίου ή κάποια άλλη ηθικοπλαστική σέκτα,παρά με φιλοσοφία εκπαίδευσης.

Ακόμα θα είδες τις πολύ πιο "θετικές" μετεξελίξεις του σε pulse colar.

Όταν κρίνουμε 2 μεθόδους,επίσης,δεν μπορούμε να παίρνουμε έναν ανίδεο κλασικό εκπαιδευτή και έναν τέλειο θετικό για σύγκριση,όπως και αντίθετα έναν τέλειο κλασικό εκπαιδευτή με έναν βλάκα θετικό.
Οπότε βγαίνει κάθε ίχνος/υποψία πόνου από την κλασική (γιατί δεν υπάρχει πόνος!) και βίας (αν δε φτάσουμε σε ακραίες ερμηνείες).

Άλλη μία παρατήρηση είναι πως όπως και ο skylos έγραψε η κλασική μέθοδος δεν "απαγορεύετε" να χρησιμοποιεί κάτι και πάντα χρησιμοποιούσε και την θετική ενίσχυση και την αρνητική τιμωρία και την θετική τιμωρία...τα πάντα,ανάλογα τις ανάγκες.
Φαίνετε λοιπόν η θεωρία της θετικής εκπαίδευσης να ήρθε,χωρίς να φέρει κάτι καινοτόμο (ούτε καν το κλικεράκι... :D ) και να κράτησε ότι στοιχεία της ταίριαζαν από την εκπαίδευση ώστε να φτιάξει ένα ελκυστικό και πιο trendy πακέτο για να προσφέρει στο αγοραστικό κοινό,εκμεταλευόμενη την ύπερ/ευαισθησία του.

Και μεις κάποτε ζούσαμε σε σπηλιές και μέχρι πρότεινος κάποιοι δέρνανε και τις γυναίκες τους με το νόμο... τι απ όλα αυτά είναι στη φύση του ανθρώπου που πρέπει να δεχτώ;
@eleni όταν μίλησα για αρχές,νόμους και ένοιες που διέπουν τη φύση από απαρχής της φυσικά δεν ενοούσα την σπηλιά,το ρόπαλό και το βουβαλοτόμαρο!... :D
Αυτά ευχαρίστως,αν θες,να αντικατασταθούν από μεζονέτα στην Πολιτεία,Mercedes clk και Gucci φόρεμα...δε μας πειράζει.

Πρωταρχικές και θεμελιώδεις ένοιες είναι η επιβίωση του δυνατού,η αρμονική συμβίωση,ο σεβασμός,η ιεραρχία και μέσα σε αυτά και η μάθηση μέσο θετικής αλλά και αρνητικής ενίσχυσης στην φύση.
Και αυτά δεν έχουν αλλάξει για εκατομύρια χρόνια και ας αλλάζουν τα ίδια τα ζώα.
Βλέπεις το σοφό "χέρι" της φυσικής επιλογής αν κάτι δεν παέι καλά το αλλάζει και στην εκπαίδευση και μάθηση των ζώων δεν έχει πειράξει τίποτα... :wink:

Όσο τώρα για γενικότερες αρχές μάθησης,ακόμα και στον άνθρωπο που υπάρχει καλύτερη επικοινωνία,η θετική ενίσχυση/αρνητική ενίσχυση (SKinner) χρησιμοποιείτε και σήμερα και μάλιστα ακόμα και οι πιο μοντέρνες φιλοσοφίες μάθησης και εκπαίδευσης εμπεριέχουν την ένοια της "τιμωρίας","διόρθωσης","επανάληψης",κλπ.
Χωρίς βέβαια όλα τα παραπάνω,όπως και ή σωστά ενοούμενη και εφαρμοζόμενη κλασική εκπαίδευση,να εμπεριέχουν πόνο αλλά σίγουρα ένα ποσοστό "πίεσης". :wink:

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Dogo said:
Ακόμα δεν βρήκα κάποια έρευνα για το e-colar και αν στηρίζετε στις αρχές της διόρθωσης/τιμωρίας της αρνητικής συμπεριφοράς όπως η φύση (πράγμα που εμένα μου φαίνετε εύκολα κατανοητό) αλλά στο άρθρο που σε παρέπεμψα πιστεύω πως θα διάβασες για τις πολύ "θετικές" κιόλας χρήσεις του e-colar για εκπαίδευση κωφών σκύλων και πως έχει εξελιχθεί και βοηθήσει αυτό το εργαλείο την εκπαίδευση σκύλων διάσωσης,συνοδείας,κλπ.
Αν λοιπόν η θετική εκπαίδευση αρνείτε και αναθεματίζη ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο που αποδεδειγμένα πια δεν είναι βίαιο,μοιάζει περισσότερο με τους εικονομάχους του Βυζαντίου ή κάποια άλλη ηθικοπλαστική σέκτα,παρά με φιλοσοφία εκπαίδευσης.

Ακόμα θα είδες τις πολύ πιο "θετικές" μετεξελίξεις του σε pulse colar.

:
Aν δουμε τι γραφει αυτο που λεει το αρθρο που εβαλες ... το ηλεκτικο κολαρο δουλευει ετσι ωστε καθε φορα που γαυγιζει το σκυλι να διοχετευει ηλεκτρισμο στο λαιμο του σκυλου και καθε φορα που συνεχιζει να γαυγιζει η ενταση της εκενωσης του ηλεκτρισμου ανεβαινει μεχρι το σκυλι να σταματησει να γαυγιζει το pulse collar δουλευει εν'ατιθεση με τα υπολοιπα ηλεκτρικα κολαρα με μικροτερη ενταση.....
και παρακατω....Διορθωνοντας το σκυλι,καθε φορα που γαυγιζει,με την παροχη ηλεκτρισμου,αυτο μαθαινει γρηγορα
να σταματα να γαυγιζει ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΟΛΑΡΟ ....

Αν εσυ νομιζεις οτι αυτος ειναι σωστος τροπος να εκπαιδευεις τον καλυτερο φιλο του ανθρωπου,εχω να σου πω οτι ειναι μεγαλο λαθος και ελπιζω οτι οπως καποιοι ανθρωποι αγωνιστηκαν για να σταματησει η ιδια ακριβως μεθοδος να εφαρμοζεται στα ψυχιατρεια,στους ψυχικα ασθενεις να βρεθουν τετοιοι ανθρωποι να καταφερουν να το σταματησουν και στην εκπαιδευση των ζωων.

Οπότε βγαίνει κάθε ίχνος/υποψία πόνου από την κλασική (γιατί δεν υπάρχει πόνος!) και βίας (αν δε φτάσουμε σε ακραίες ερμηνείες).
μ'αρεσει πως βγαζεις τα συμπερασματα σου :lol: :lol:

Πρωταρχικές και θεμελιώδεις ένοιες είναι η επιβίωση του δυνατού,η αρμονική συμβίωση,ο σεβασμός,η ιεραρχία και μέσα σε αυτά και η μάθηση μέσο θετικής αλλά και αρνητικής ενίσχυσης στην φύση.
Και αυτά δεν έχουν αλλάξει για εκατομύρια χρόνια και ας αλλάζουν τα ίδια τα ζώα.
Βλέπεις το σοφό "χέρι" της φυσικής επιλογής αν κάτι δεν παέι καλά το αλλάζει και στην εκπαίδευση και μάθηση των ζώων δεν έχει πειράξει τίποτα...
Ευτυχως,που το σοφο χερι της φυσικης επιλογης δεν αλλαζει τιποτα στην εκπαιδευση και μαθηση των ζωων,και ετσι το ηλεκτικο κολαρο που γεννηθηκε πανω στο λαιμου του πρωτου σκυλου που εμφανιστηκε στην γη πριν εκατομμυρια χρονια...καλα ας μην μας παρεξενευει οτι δεν υπηρχε ηλεκτρισμος τοτε :lol: :lol: ,παραμενει στον λαιμο του ακομα και σημερα :lol: :lol: τι θα ακουσω ακομα!!

Σε παραπεμπω στην αρχη του thread αυτου που εχω γραψει για τις διαφορες μεταξυ την θετικης και την κλασσικης εκπαιδευσης επισης εδω μπορεις να δεις ενα αλλο ανθρωπινο και χωρις βια και ηλεκτροσοκ τροπο,για να εκπαιδευσεις τον καλυτερο φιλο του ανθρωπου NILIF

μέσα σε αυτά και η μάθηση μέσο θετικής αλλά και αρνητικής ενίσχυσης στην φύση
Οσο για αυτη την καραμελα που την πιπιλαν ολοι οι κλασσικοι εκπαιδευτες για να στηριξουν την θεωρια τους θα σου πω το εξης,ενα αρκουδακι προσπαθει να παρει το μελι απο μια κυψελη και εκατονταδες μελισσες το τσιμπανε μολις πλησιαζει στην κυψελη,αυτο θα φυγει και μετα απο λιγο θα ξαναεπιστρεψει και αν οχι την ιδια στιγμη,μολις βρει μια αλλη κυψελη θα κανει το ιδιο γιατι τα ζωα καταλαβαινουν οτι πρεπει να μαθουν και να υπερπιδουν τα εμποδια που τους βαζει η φυση....εχουμε τωρα ενα σκυλο στο σπιτι μας και θελει να παρει πανω απο τον παγκο της κουζινας λιγο μελι που εχουμε ξεχασει στο πιατακι απο το πρωινο μας,καθε φορα που κανει να ανεβει εμεις του δινουμε και μια ηλεκτρικη εκενωση με το κολαρο....εχεις την εντυπωση οτι θα το ξαναδοκιμασει οπως θα κανει το αρκουδακι στην φυση?

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Aν δουμε τι γραφει αυτο που λεει το αρθρο που εβαλες ...
Ναί,να δούμε αλλά ΝΑ ΔΟΥΜΕ! :D

Και όχι σαν πιστά μέλη παραθρησκευτικής οργάνωσης (joke... :lol: ) να παρερμηνεύσουμε... :wink:
Γιατί γράφει ίσως αυτά που παρέθεσες αλλά γράφει και πως δεν χρησιμοποιείτε για να προκαλεί πόνο,όπως επίσις γράφει όσα εγώ παρέθεσα! :wink:

Όσο για το pulse colar ή το citronella colar και με αυτά διαφωνεί η θετική? :shock:

Αφού δεν μπορούν να προκαλέσουν πόνο (μόνο αν τα πάρεις και τα κοπανάς στο κεφάλι του chiuahua... :lol: ).
Τελικά πόσο ανοιχτόμυαλη και θετική μπορεί να είναι σαν φιλοσοφία αν παρουσιάζετε τόσο στενόμυαλη και αρνητική σε οτιδήποτε μπορεί να της χαλάσει το image? :?

Αν εσυ νομιζεις οτι αυτος ειναι σωστος τροπος να εκπαιδευεις τον καλυτερο φιλο του ανθρωπου,εχω να σου πω οτι ειναι μεγαλο λαθος και ελπιζω οτι οπως καποιοι ανθρωποι αγωνιστηκαν για να σταματησει η ιδια ακριβως μεθοδος να εφαρμοζεται στα ψυχιατρεια,στους ψυχικα ασθενεις να βρεθουν τετοιοι ανθρωποι να καταφερουν να το σταματησουν και στην εκπαιδευση των ζωων
ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!... 8)

Ευτυχως,που το σοφο χερι της φυσικης επιλογης δεν αλλαζει τιποτα στην εκπαιδευση και μαθηση των ζωων,και ετσι το ηλεκτικο κολαρο που γεννηθηκε πανω στο λαιμου του πρωτου σκυλου που εμφανιστηκε στην γη πριν εκατομμυρια χρονια...καλα ας μην μας παρεξενευει οτι δεν υπηρχε ηλεκτρισμος τοτε ,παραμενει στον λαιμο του ακομα και σημερα τι θα ακουσω ακομα!!
Τελικά ποιός δεν προσέχει και δεν διαβάζει τα προηγούμενα?... :p

Αυτά τα εργαλεία (όπως πολύ σωστά λες γιατί το εργαλείο είναι καλό ή κακό ανάλογα με αυτόν που το χρησιμοποιεί) βασίζοντε σε αυτές τις φυσικές αρχές και στους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την φύση.
Είναι το μέσο για αυτή την ήδη υπάρχουσα,αρχέγονη και μάλλον αλάνθαστη θεωρία...το οικοσύστημα!

Ενώ η άλλη άποψη μήπως βασίζετε στον υπερφιλοζωισμό και στις επιταγές της μόδας?
Ή και απλά σε λάθος βάσεις?
..........................................................................

Σε παραπεμπω στην αρχη του thread αυτου που εχω γραψει για τις διαφορες μεταξυ την θετικης και την κλασσικης εκπαιδευσης επισης εδω μπορεις να δεις ενα αλλο ανθρωπινο και χωρις βια και ηλεκτροσοκ τροπο,για να εκπαιδευσεις τον καλυτερο φιλο του ανθρωπου NILIF
Ναί,όλα καλά αλλά έλα που ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ E-COLAR ΠΑΛΙ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΝΟΣ!... :D :wink:

...και ας θυμηθούμε πάλι τα δικά σου λόγια που συνυπογράφω...

Noμιζω οτι δεν θα επρεπε να συνδεουμε την θετικη με μεζεδακια
και την κλασσικη με πονο.
Οσο για αυτη την καραμελα που την πιπιλαν ολοι οι κλασσικοι εκπαιδευτες για να στηριξουν την θεωρια τους θα σου πω το εξης,ενα αρκουδακι προσπαθει να παρει το μελι απο μια κυψελη και εκατονταδες μελισσες το τσιμπανε μολις πλησιαζει στην κυψελη,αυτο θα φυγει και μετα απο λιγο θα ξαναεπιστρεψει και αν οχι την ιδια στιγμη,μολις βρει μια αλλη κυψελη θα κανει το ιδιο γιατι τα ζωα καταλαβαινουν οτι πρεπει να μαθουν και να υπερπιδουν τα εμποδια που τους βαζει η φυση....εχουμε τωρα ενα σκυλο στο σπιτι μας και θελει να παρει πανω απο τον παγκο της κουζινας λιγο μελι που εχουμε ξεχασει στο πιατακι απο το πρωινο μας,καθε φορα που κανει να ανεβει εμεις του δινουμε και μια ηλεκτρικη εκενωση με το κολαρο....εχεις την εντυπωση οτι θα το ξαναδοκιμασει οπως θα κανει το αρκουδακι στην φυση?
Βλέπεις που ξεχνάς αρκετά πράγματα για τη φύση των ζώων στη βιασύνη σου?

Η αρκούδα είναι "προγραμματισμένη" γονιδιακά να κάνει ορισμένα πράγματα και για αυτά μπορεί να υπομείνει αρκετά δεινά (τσίμπιμα μέλισσας πχ.) και αυτό γιατί η ευτυχία της βρίσκετε στη φύση της...δηλαδή θα κάνει το παν για να παραμείνει αρκούδα και να κάνει όσα κάνουν οι αρκούδες (να κλέβει μέλι από τις κυψέλες,να ψαρεύει σολωμούς στα ποτάμια,κλπ.).

Ο σκύλος και αυτός θέλει να βρεί την ευτυχία της φύσης του.
Όταν είναι στη φύση την έχει και βλέπεις τις κοινωνίες των άγριων σκύλων στην Αφρική να έχουν ιεραρχία,να έχουν σεβασμό ο ένας στον άλλο και να μαθαίνουν ο ένας στον άλλο πράγματα όχι με θετική εκπαίδευση,με μεζεδάκια και λοιπά και αδιαφορία στα σφάλματα,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ που έχει πολύ αγάπη και στοργή αλλά έχει και διόρθωση εκεί που αρμόζει.

Μην ξεχνάμε λοιπόν τις προσταγές της φύσης για κάθε ζώο και μη προσπαθούμε να γυρίζουμε την πλάτη σε ότι δε μας αρέσει ή δε μας ταιριάζει...Γιατί αν θέλουμε την ευτυχία του όποιου φίλου μας από το ζωικό βασίλειο,να ξέρουμε πως αυτή η ευτυχία του βρίσκετε στην φύση του και σε αυτά που είναι φτιαγμένος να κάνει,έτσι όπως είναι φτιαγμένος να τα κάνει.

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Dogo said:
Aν δουμε τι γραφει αυτο που λεει το αρθρο που εβαλες ...
Ναί,να δούμε αλλά ΝΑ ΔΟΥΜΕ! :D

Και όχι σαν πιστά μέλη παραθρησκευτικής οργάνωσης (joke... :lol: ) να παρερμηνεύσουμε... :wink:
Γιατί γράφει ίσως αυτά που παρέθεσες αλλά γράφει και πως δεν χρησιμοποιείτε για να προκαλεί πόνο,όπως επίσις γράφει όσα εγώ παρέθεσα! :wink:
παρερμηνευω?????????????????????? :shock: :shock: :shock: πες μου οτι δεν ξερω καλα αγγλικα για να μεταφρασω,και να κανεις μια καλυτερη μεταφραση εσυ,οχι οτι παρερμηνευω!Ελεος μην θες ντε και καλα να τα παρουσιασεις οπως θελεις.Γραφει η δεν γραφει αυτο που ειπα?Δεν προσθεσα δικα μου λογια!
Επισης γραφει και πολλα αλλα το αρθρο,αλλα αυτο το σημειο που παρεθεσα θα ηθελα να μου το εξηγησει οποιος πιστευει σε αυτες τις μεθοδους.
Το οτι λεει οτι δεν ποναει δεν μου λεει τιποτα,γιατι διαβαζοντας αυτα και βαζοντας τηνλογικη μου να δουλευψει.....συγνωμη αλλα δεν μπορω να το πιστευω οτι δεν προκαλει πονο η δυσφορια στο σκυλι!
.... και ξαναγραφω τι λεει... το ηλεκτικο κολαρο δουλευει ετσι ωστε καθε φορα που γαυγιζει το σκυλι να διοχετευει ηλεκτρισμο στο λαιμο του σκυλου και καθε φορα που συνεχιζει να γαυγιζει η ενταση της εκενωσης του ηλεκτρισμου ανεβαινει μεχρι το σκυλι να σταματησει να γαυγιζει το pulse collar δουλευει εν'ατιθεση με τα υπολοιπα ηλεκτρικα κολαρα με μικροτερη ενταση.....
και παρακατω....Διορθωνοντας το σκυλι,καθε φορα που γαυγιζει,με την παροχη ηλεκτρισμου,αυτο μαθαινει γρηγορα
να σταματα να γαυγιζει ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΟΛΑΡΟ

Επειδη δεν βγαζουμε ακρη με γενικολογιες,και για να καταλαβω και εγω γιατι πιθανον να μην εχω καταλαβει,αλλα να καταλαβουν και οσοι θελουν να διαβασουν και να ενημερωθουν για το e-collar,θα ηταν χρησιμο οσοι δουλευουν αυτο το εργαλειο να μας κατι γιαυτα που λεει το αρθρο που εσυ παρεθεσες,και για να μιλαμε με παραδειγματα....

Εχω ενα ενηλικο ροτβαιλερ (δεν μπορω να πιστεψω βεβαια οτι μπορουμε να βαλουμε τετοιο κολαρο σε κουταβι) και παει να παρει κατι απο τον παγκο της κουζινας,εκεινη την στιγμη παταω το κουμπι και τον χτυπα το ρευμα....ποια θα ειναι η αντιδραση του σκυλου?φανταζομαι οτι υποχωρει ετσι?γιατι υποχωρει ενα ενηλικο ροτβαιλερ? γιατι αισθανθηκε ενα τσιμπιματακι στο λαιμο? Τι ηταν αυτο που το εκανε νο οπισθοχωρισει απο τον παγκο της κουζινας?ο φοβος?ο πονος?σκεφτηκε τι καλο ιδιοκτητη εχω και ας του κανω το χατηρι?ΤΙ?ΠΩς ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ E-COLLAR?

Aντε να παραδεχτω οτι ειμαι στενομυαλη,εσυ αυτα μπορεις να μου τα απαντησεις και οχι να μου λες απλα δεν ποναει?

Τελικά ποιός δεν προσέχει και δεν διαβάζει τα προηγούμενα?...
----------------------
Αυτά τα εργαλεία (όπως πολύ σωστά λες γιατί το εργαλείο είναι καλό ή κακό ανάλογα με αυτόν που το χρησιμοποιεί) βασίζοντε σε αυτές τις φυσικές αρχές και στους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την φύση.
Πολυ καλα διαβαζω,δεν ειδα να μου αποδειξεις πως συνδεεις τα εργαλεια με την φυση,τους κανονες και τους νομους της :wink:

Βλέπεις που ξεχνάς αρκετά πράγματα για τη φύση των ζώων στη βιασύνη σου?

Η αρκούδα είναι "προγραμματισμένη" γονιδιακά να κάνει ορισμένα πράγματα και για αυτά μπορεί να υπομείνει αρκετά δεινά (τσίμπιμα μέλισσας πχ.) και αυτό γιατί η ευτυχία της βρίσκετε στη φύση της...δηλαδή θα κάνει το παν για να παραμείνει αρκούδα και να κάνει όσα κάνουν οι αρκούδες (να κλέβει μέλι από τις κυψέλες,να ψαρεύει σολωμούς στα ποτάμια,κλπ.).

Ο σκύλος και αυτός θέλει να βρεί την ευτυχία της φύσης του.
Όταν είναι στη φύση την έχει και βλέπεις τις κοινωνίες των άγριων σκύλων στην Αφρική να έχουν ιεραρχία,να έχουν σεβασμό ο ένας στον άλλο και να μαθαίνουν ο ένας στον άλλο πράγματα όχι με θετική εκπαίδευση,με μεζεδάκια και λοιπά και αδιαφορία στα σφάλματα,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ που έχει πολύ αγάπη και στοργή αλλά έχει και διόρθωση εκεί που αρμόζει.

Μην ξεχνάμε λοιπόν τις προσταγές της φύσης για κάθε ζώο και μη προσπαθούμε να γυρίζουμε την πλάτη σε ότι δε μας αρέσει ή δε μας ταιριάζει...Γιατί αν θέλουμε την ευτυχία του όποιου φίλου μας από το ζωικό βασίλειο,να ξέρουμε πως αυτή η ευτυχία του βρίσκετε στην φύση του και σε αυτά που είναι φτιαγμένος να κάνει,έτσι όπως είναι φτιαγμένος να τα κάνει
Να που ειναι το προβλημα τελικα!!!!!!!εγω εν αντιθεσι με ολους τους αλλους ιδιοκτητες,εχω ενα σκυλο που ειναι γονιδιακα προγραμματισμενη να κανει οτι και η αρκουδα,να θελει να φαει!!!!!να θελει να ψαξει στα σκουπιδια για φαι αν δεν την ταισει ανθρωπος,να θελει να φαει το σολωμο αν μπορεσει να τον πιασει,να θελει να κυνηγισει μια κοτα αν μπορεσει και ολα αυτα που ειναι προγραμματισμενη γονιδιακα!!Σε ολα τα πλασματα πρωτο ρολο παιζει το φαι και μετα η ιεραρχεια,το παιχνιδι κλπ και δεν ειδα κανενα σκυλο να φορα ηλεκτρικο κολλαρο στον αλλο(σε απαντηση σου που συνδεεις την φυση με το ηλεκτρικο κολαρο)...και οσον αφορα στις ακρουδες μια χαρα τις ειχαν εκπαιδευσει να χορευουν στα καρβουνα ξεχνωντας και οι ιδιες γιατι ειναι προγραμματισμενες γονιδιακα

Αυτη ειναι η τριτη φορα που μου κανεις την ιδια ερωτηση για τον πονο και την κλασσικη εκπαιδευση και σου εχω απαντησει τις δυο προηγουμενες φορες... :roll:
http://dogforum.gr/forum/viewtopic.php?t=676&postdays=0&postorder=asc&start=60

[/quote]

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Δεν είπα ότι δεν γράφει αυτά που λες,είπα:

Γιατί γράφει ίσως αυτά που παρέθεσες αλλά γράφει και πως δεν χρησιμοποιείτε για να προκαλεί πόνο,όπως επίσις γράφει όσα εγώ παρέθεσα!
Το οτι λεει οτι δεν ποναει δεν μου λεει τιποτα,γιατι διαβαζοντας αυτα και βαζοντας τηνλογικη μου να δουλευψει.....συγνωμη αλλα δεν μπορω να το πιστευω οτι δεν προκαλει πονο η δυσφορια στο σκυλι!
Αν βάλεις τη λογική σου να δουλέψει είμαι 100% ότι μπορείς να καταλάβεις την διαφορά ενόχλησης,δυσφορίας,διέγερσης και πόνου όπως μπορείς να καταλάβεις την διαφορά ακουμπίσματος,σκουντήγματος και μπουνιάς.
Υπάρχει διαφορά έτσι?

Αν όμως δε βάλεις τη λογική αλλά την λανθασμένη εικόνα και άποψη για κάτι και την στενομυαλιά ή την τυφλή πίστη σε κάτι άλλο,εύκολα θα βγάλεις τα συμπεράσματα που ήδη βγάζεις... :wink:

Επειδη δεν βγαζουμε ακρη με γενικολογιες,και για να καταλαβω και εγω γιατι πιθανον να μην εχω καταλαβει,αλλα να καταλαβουν και οσοι θελουν να διαβασουν και να ενημερωθουν για το e-collar,θα ηταν χρησιμο οσοι δουλευουν αυτο το εργαλειο να μας κατι γιαυτα που λεει το αρθρο που εσυ παρεθεσες,και για να μιλαμε με παραδειγματα....

Εχω ενα ενηλικο ροτβαιλερ (δεν μπορω να πιστεψω βεβαια οτι μπορουμε να βαλουμε τετοιο κολαρο σε κουταβι) και παει να παρει κατι απο τον παγκο της κουζινας,εκεινη την στιγμη παταω το κουμπι και τον χτυπα το ρευμα....ποια θα ειναι η αντιδραση του σκυλου?φανταζομαι οτι υποχωρει ετσι?γιατι υποχωρει ενα ενηλικο ροτβαιλερ? γιατι αισθανθηκε ενα τσιμπιματακι στο λαιμο? Τι ηταν αυτο που το εκανε νο οπισθοχωρισει απο τον παγκο της κουζινας?ο φοβος?ο πονος?σκεφτηκε τι καλο ιδιοκτητη εχω και ας του κανω το χατηρι?ΤΙ?ΠΩς ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ E-COLLAR?
Δεν είναι γενικολογίες,είναι γενική κανόνες και αρχές.
Με περιπτωσιολογία και απομονώνωντας καταστάσεις,επικεντρώνεσε στο δέντρο και χάνεις το δάσος... :D

Πολυ καλα διαβαζω,δεν ειδα να μου αποδειξεις πως συνδεεις τα εργαλεια με την φυση,τους κανονες και τους νομους της
Να προσπαθήσω λοιπόν να εξηγήσω...
Αυτά τα εργαλεία υπάρχουν και λειτουργούν με βάση τις αρχές θετικής και αρνητικής ενίσχυσης.Δηλαδή το κουτάβι Dingo που θα κάνει σκανταλιά θα δεχτεί επίπληξη από τη μαμά του ή άλλο μέλος της αγέλης,αν πάλι κάνει κάτι καλό θα δεχτεί την αποδοχή και την επιβράβευση της αγέλης.
Έτσι λειτουργεί η κλασική μέθοδος.

Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν απουσιάζει η επίπληξη,δεν αντικαθιστάτε από την ανούσια και κατ'εμε σκληρότερη αδιαφορία,της θετικής εκπαίδευσης που σαν όλο απουσιάζει από κάθε είδος οικοσύστημα!

Να που ειναι το προβλημα τελικα!!!!!!!εγω εν αντιθεσι με ολους τους αλλους ιδιοκτητες,εχω ενα σκυλο που ειναι γονιδιακα προγραμματισμενη να κανει οτι και η αρκουδα,να θελει να φαει!!!!!να θελει να ψαξει στα σκουπιδια για φαι αν δεν την ταισει ανθρωπος,να θελει να φαει το σολωμο αν μπορεσει να τον πιασει,να θελει να κυνηγισει μια κοτα αν μπορεσει και ολα αυτα που ειναι προγραμματισμενη γονιδιακα!!Σε ολα τα πλασματα πρωτο ρολο παιζει το φαι και μετα η ιεραρχεια,το παιχνιδι κλπ και δεν ειδα κανενα σκυλο να φορα ηλεκτρικο κολλαρο στον αλλο(σε απαντηση σου που συνδεεις την φυση με το ηλεκτρικο κολαρο).
Αν προσέξεις λίγο καλύτερα θα δείς πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!... :D
Σε όλα τα ζώα το φαϊ,το σεξ και το παιχνίδι έχουν πρωτεύοντα ρόλο (κάτι ξέρουν παραπάνο... :lol: ).
Οι ιδιαίτερες κλίσεις και γονιδιακές προσταγες του σκύλου σου όμως δεν είναι ίδιες με της αρκούδας και αν τις σέβεσε τον κάνεις ευτυχισμένο.

και οσον αφορα στις ακρουδες μια χαρα τις ειχαν εκπαιδευσει να χορευουν στα καρβουνα ξεχνωντας και οι ιδιες γιατι ειναι προγραμματισμενες γονιδιακα
:lol: :lol: ...Πέθανα με το ακρούδες!...Είχα εικόνα ζώου μεταξύ ακρίδας και αρκούδας... :lol:

Καλά αυτό είναι παράδειγμα βασανισμού και πάλι ανθρώπινου καπρίτσιου.
Πιστεύω έχουμε καταλάβει ότι δε μιλάμε για κάτι τέτοιο... :shock:
Είπαμε:

Noμιζω οτι δεν θα επρεπε να συνδεουμε την θετικη με μεζεδακια
και την κλασσικη με πονο.
Ότι η θετική εκπαίδευση βασίζετε στον πόνο,ναί ή όχι?
ΟΧΙ

...και συμφωνήσαμε.

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Dogo said:
...και συμφωνήσαμε.
Θα συμφωνισουμε οταν εσυ η οποιος χρησιμοποιει αυτα τα εργαλεια,μου απαντησει στα παρακατω.....

το ηλεκτικο κολαρο δουλευει ετσι ωστε καθε φορα που γαυγιζει το σκυλι να διοχετευει ηλεκτρισμο στο λαιμο του σκυλου και καθε φορα που συνεχιζει να γαυγιζει η ενταση της εκενωσης του ηλεκτρισμου ανεβαινει μεχρι το σκυλι να σταματησει να γαυγιζει το pulse collar δουλευει εν'ατιθεση με τα υπολοιπα ηλεκτρικα κολαρα με μικροτερη ενταση.....
να σταματα να γαυγιζει ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΟΛΑΡΟ

Aντε να παραδεχτω οτι ειμαι στενομυαλη,εσυ αυτα μπορεις να μου τα απαντησεις και οχι να μου λες απλα δεν ποναει?

και το παραδειγμα του ροτβαιλερ δεν ειναι καθολου το δενδρο μεσα στο δασος,ρωταω να μου πεις ΠΩΣ δουλευει το ηλεκτρικο κολαρο,τα συμπερασματα "δεν ποναει"δεν βοηθαν ουτε εμενα να καταλαβω καλυτερα,ουτε κανενα αλλο που ψαχνεται για αυτου του ειδους την εκπαιδευση

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Αν θες απάντηση μόνο από άνθρωπο που τα έχει χρησιμοποιήσει,δε μπορώ να βοηθήσω.

:?

Α!...Το pulse colar δεν έχει ρεύμα,δόνηση έχει οπότε δεν είναι δυνατόν να πονάει.
Έχετε πονέσει ποτέ από το κινητό σας στη δόνηση? :D

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Dogo said:
Αν θες απάντηση μόνο από άνθρωπο που τα έχει χρησιμοποιήσει,δε μπορώ να βοηθήσω.

:?
Αφου δεν το εχεις χρησιμοποιησει και δεν ξερεις περιπτωσεις αλλων τι μου λες οτι δεν ποναει?? :shock:

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
:D Κατάρχήν το ότι δεν έχω πάρει ναρκωτικά δε σημαίνει ότι δε ξέρω πως λειτουργούν στον οργανισμό και το ότι δεν έχω πάει στο φεγγάρι δε με εμποδίζει να γνωρίζω τη γεωλογία και δομή του.

Και περιπτωσεις αλλων γνωρίζω. :D

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ 2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ E-COLAR!... :D

Αυτό ήταν μια παρένθεση/παράδειγμα γιατί κάπου διάβασα και σας το είπα,πως έχει και πολύ θετικές χρήσεις (σε κουφά σκυλιά πχ.) και οι αρνητικές του χρήσεις είναι εύκολο να εξαφανιστούν από το χρήστη και την εμπειρία του.

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Dogo said:
:D Κατάρχήν το ότι δεν έχω πάρει ναρκωτικά δε σημαίνει ότι δε ξέρω πως λειτουργούν στον οργανισμό και το ότι δεν έχω πάει στο φεγγάρι δε με εμποδίζει να γνωρίζω τη γεωλογία και δομή του.

Και περιπτωσεις αλλων γνωρίζω. :D

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ 2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ E-COLAR!... :D

Αυτό ήταν μια παρένθεση/παράδειγμα γιατί κάπου διάβασα και σας το είπα,πως έχει και πολύ θετικές χρήσεις (σε κουφά σκυλιά πχ.) και οι αρνητικές του χρήσεις είναι εύκολο να εξαφανιστούν από το χρήστη και την εμπειρία του.
Γραφουμε δυο σελιδες για το e-collar,που ειναι ενα εργαλειο που χρησιμοποιουν μονο οι κλασσικοι εκπαιδευτες,ενα εργαλειο που εσυ εβαλες λινκ και εγραψες οτι δεν προκαλει πονο και αυτο που περιμενα ειναι να μου πεις ΠΩΣ δουλευει,με ποιο τροπο και γατι ενα σκυλι θα μαθει και θα διορθωσει μια συμπεριφορα.
Δεν μιλαμε με γενικολογιες για την θετικη και κλασσικη εκπαιδευση,αλλα θα πρεπει να αναλυουμε τα θετικα και αρνητικα της καθε μιας,και το ηλεκτρικο κολαρο ειναι ενα εργαλειο της κλασσικης.
Eαν,εγω γραψω οτι ενα εργαλειο πχ το κλικερ δουλευει,δεν πρεπει να εξηγησω πως και γιατι?εισαι εσυ η ο οποιοδηποτε διαβαζει,υποχρεωμενος να με πιστεψει επειδη ετσι το λεω εγω?

Επισης ουτε για το pulse collar μου εγραψες πως δουλευει στο να διορθωνει συμπεριφορες του σκυλου,γιατι αν ηταν ετσι θα εφτανε οπως γραφεις και εσυ η δονηση που εχει και το κινητο μου. :wink:

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Γραφουμε δυο σελιδες για το e-collar,που ειναι ενα εργαλειο που χρησιμοποιουν μονο οι κλασσικοι εκπαιδευτες,ενα εργαλειο που εσυ εβαλες λινκ και εγραψες οτι δεν προκαλει πονο και αυτο που περιμενα ειναι να μου πεις ΠΩΣ δουλευει,με ποιο τροπο και γατι ενα σκυλι θα μαθει και θα διορθωσει μια συμπεριφορα.
Δουλεύει με μπαταρίες και remote control...(joke :D ).

Επίσης δουλεύει και ώς ερέθισμα/πρόσκληση (πχ. σε κουφά σκυλιά ή σε σκύλο που είναι πολύ μακρυά για να ακούσει),δουλεύει σαν operant conditioning tool και αρνητική τιμωρία σε ΑΥΤΗ την περίπτωση.

Δουλεύει ακόμα σαν αρνητική ενίσχυση σε συμπεριφορές που δεν θέλουμε το ζώο να επαναλάβει.

Ακόμα (όπως ξαναέγραψα) έχουν βγεί τα pulse colars,που λειτουργούν με δόνηση άρα κανένας πόνος.
Στο εμπόριο θα βρούμε και citronella colars,δηλαδή κολάρα που ρίχνουν νέφη τσιτρονέλας όταν το ζώο πχ. γαυγίζει,πάλι χωρίς να προκαλούν πόνο.

Δεν μιλαμε με γενικολογιες για την θετικη και κλασσικη εκπαιδευση,αλλα θα πρεπει να αναλυουμε τα θετικα και αρνητικα της καθε μιας,και το ηλεκτρικο κολαρο ειναι ενα εργαλειο της κλασσικης.
Ναί,ξανάπα πως δεν λέω γενικολογίες αλλά γενικές θεωρήσεις και κανόνες των 2 μεθόδων (και πως τα βλέπω και ίσως τα κρίνω) και που αυτές έχουν τη βάση τους.
Και πως το e-colar το παρέθεσα γιατί είδα πως ακόμα και αυτό το "σατανικό δημιούργημα" (όπως το παρουσιάζουν οι θετικοί εκπαιδευτές),δεν είναι τόσο σατανικό αλλά έχει πολύ καλές χρήσεις,χωρίς πόνο και όπως κάθε εργαλείο,βρίσκει στα χέρια του χρήστη τις αρετές του.

Να ρωτήσω και κάτι...Δεν υπάρχει περίπτωση η λάθος χρήση κάποιων "εργαλείων" της θετικής εκπαίδευσης να έχει μοιραία και οδυνηρά αποτελέσματα? :?

Υ.Γ. Είμαι της γνώμης πως το θέμα είναι "Θετική vs. κλασική εκπαίδευση" και όχι "Remote controled colars και πως δουλεύουν".
Μήπως λάθος μένεις...ίσως μένω,σε αυτά? :?

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Δεν σε ρωτησα αυτο,πως δουλευει στο τεχνικο μερος,αλλα τι ειναι αυτο που κανει το σκυλι να υπακουει και να διορθωνει συμπεριφορες.Αυτο θελω να μου πει καποιος!Αφου δεν υπαρχει πονος γιατι υπακουει ο σκυλος? :?: :?: :?:

Να ρωτήσω και κάτι...Δεν υπάρχει περίπτωση η λάθος χρήση κάποιων "εργαλείων" της θετικής εκπαίδευσης να έχει μοιραία και οδυνηρά αποτελέσματα?
Τι εργαλειο εννοεις?και τι εννοεις μοιραια και οδυνηρα αποτελεσματα? :?

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Δεν σε ρωτησα αυτο,πως δουλευει στο τεχνικο μερος,αλλα τι ειναι αυτο που κανει το σκυλι να υπακουει και να διορθωνει συμπεριφορες.Αυτο θελω να μου πει καποιος!Αφου δεν υπαρχει πονος γιατι υπακουει ο σκυλος?
Μα δεν απάντησα και εγώ για το τεχνικό αλλά για το εκπαιδευτικό μέρος.

Αφού δεν υπάρχει πόνος πως υπακούει :?: :!: :shock:

Γιατί τα σκυλιά υπακούν στον πόνο και μόνο?

Δεν περίμενα τέτοια ερώτηση αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω.

Ο σκύλος για να μην κάνει κάτι ή για να κάνει κάτι (που γνωρίζει έτσι?) 9 στις 10 φορές δεν χρειάζετε τίποτα άλλο από ένα ερέθισμα.
Αυτό κάνει λοιπόν και δεν είναι πόνος. :wink:

Τι εργαλειο εννοεις?και τι εννοεις μοιραια και οδυνηρα αποτελεσματα?
Αν μου πείς εργαλεία του θετικού εκπαιδευτή μπορεί να βοηθηθώ.
Θυμάμε το κλίκερ (οπότε να μη το χρησιμοποιεί σωστά αυτό ίσως),την ανταμοιβή/μεζέ (να υπερβάλει ή να κάνει λάθη και να έχουμε σκυλιά που τρώνε από παντού και τα πάντα),να χρησιμοποιεί harness αντί για κολάρο γιατί το βλεπει πιο humane...τέτοια ας πούμε.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog