...επίσης
δε νομίζω πως η γλώσσα της εντολής έχει καμία σημασία, αρκεί να είσαι συνεπής και να χρησιμοποιείς την ίδια λέξη και όλοι στην οικογένεια να χρησιμοποιούν την ίδια, δε πα να λες και "αυγά βραστά" και να εννοείς "κάτσε"
καλό είναι επίσης να λες "κάτσε" και όχι κάτσεκάτσεκάτσεκάτσεκάτσε γιατί έτσι πολύ απλά εκπαιδεύσεις το σκύλο σου να κάθεται στα 5 κάτσε!
ακόμα καλύτερα να μη δίνεις ποτέ την εντολή εάν το σκυλί δεν την έχει μάθει στα σίγουρα και οι συνθήκες είναι του επιπέδου που μπορεί να ανταποκριθεί...
ε κι αν κάνεις και καμια βλακεία... να μην αρχίσεις τα μοιρολογήματα "μα τι δε κάνω σωστά, δε δουλευει το σύστημα..." κάποιο βήμα θα έχεις παραλείψει σίγουρα!
πάντως εμένα τη λέξη "φαϊ" την αναγνωρίζει μέσα από δεκάδες άλλες και με όποιο τρόπο και να το πω
φυσικά για τις εντολές τις όχι και τόσο δελεαστικές χρησιμοποιώ μικρές λέξεις αν και όπως είπε και η Σοφία, συνήθως χρησιμοποιώ κινήσεις και τη γλώσσα του σώματος. Με μια κίνηση του χεριού μου φέρνοντας τη παλάμη προς τον ώμο μου έχω αυτόματα ένα σκυλί που κάθεται χωρίς λέξη σε οποιαδήποτε φάση, αρκεί να έχω τη προσοχή του, αλλιώς του λέω "κοίτα" και μετά τα υπόλοιπα...
καταλάθος δε... και είναι και πολύ αστείο... και τα δύο σκυλιά μου κάθονται αυτόματα μόλις βάζω τα χέρια στη μέση... σαν το κανάτι... χαχαχαχα κάθε φορά που γύριζα σπίτι και χοροπηδούσαν, τάχαμ τα μάλωνα σιωπηλά, (το έχουμε μάθει πως όταν μπαίνω στο σπίτι θα είναι και οι δύο παναγίες ΤΕΛΟΣ - αλλιώς δεν τους μιλάω) αστειευόμενη βάζοντας τα χέρια στη μέση και αυτά καθόντουσαν, μετά τους μίλαγα οπότε τσουπ! το πιάσαν το νόημα...
Κάνω φοβερή πλάκα στους επισκέπτες μου που μπαίνουν στο σπίτι και τα τέρατα σηκώνουν τον τόπο (τεράστια και φοβιστικά) πάω κοντά τους και τα κοιτάω τάχαμ απειλητικά βάζοντας τα χέρια στη μέση και τσουπ! και τα δύο στο "κάτσε"! Ο άλλος φαντάζεται ότι με τρέμουν ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
είναι φοβερό αν καταλάβεις πως σε διαβάζουν τα σκυλιά και πως χωρίς να το καταλάβεις τα μαθαίνεις πράγματα... μπορεί στο τέλος, μαθαίνοντας τη γλώσσα τους να αρχίσεις να τα εκπαιδεύεις εσύ... αντί αυτά εσένα!!!!!
ps ... εγώ προσωπικά... δε θα διάλεγα κανένα άθλημα για κανένα σκύλο που για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου θα χρειαστεί να ασκήσω βία...
εγω. Αλλοι επιλέγουν να είναι πολύ σκληροί με τον εαυτό τους... μου φαίνεται λογικό να επιλέγουν το ίδιο και για το σκύλο τους... αν και δεν το θεωρώ δικαίωμά τους...