Πραγματικα για γελια και για κλαματα....
"Εξημερωμενα" ελαφια που ταϊζονται εδω και χρονια απο τους επισκεπτες του δρυμου...
https://www.aspaonline.gr/2014/03/10/taizontas-elafia-stin-parnitha/
Οταν ταϊζεις ενα αγριο ζωο απο το χερι σου ειναι σαν να το σκοτωνεις.
Αγριογουρουνα που ερχονται καθε βραδυ για να φανε τις κροκετες που αδειαζουν οι εθελοντες με το τσουβαλι...
Οι εθελοντες ζητουν κι αλλη τροφη για τα σκυλια και τα γουρουνια που συνεχως αυξανονται γιατι οταν ειναι χορτατα λεει τα σκυλια δεν κυνηγουν τα ελαφια...
Μετα το βιντεο δειχνει εναν βιολογο να παρατηρει γεματος απορια και να τραβα φωτογραφιες δυο σκυλια που εχουν πιασει εναν ισκιο και κοιμουνται και μας πληροφορει οτι αυτα τα δυο σκυλια εχουν φαει ελαφι που βρηκαν σκοτωμενο...
Μετα παμε στα Δερβενοχωρια, μια περιοχη με μεγαλη κτηνοτροφικη δραστηριοτητα εδω και αιωνες. Δεν ειναι φυσικο να υπαρχει μεγαλος αριθμος τσοπανοσκυλων και των απογονων τους γυρω απο τα χωρια και τις ταβερνες;
Ο ευαισθητοποιημενος κατοικος της πολης που περναει απο εκει τα βλεπει ως αδεσποτα. Τα σκυλια αυτα(και οι προγονοι τους) ηταν εκει....απο
παντα.
Παντα οπως και σημερα υπηρχαν σκυλια στα χωρια, αλλα αδεσποτα, αλλα που εφευγαν απο τα κοπαδια και κατεβαιναν στις πλατειες για να τσιμπησουν κανενα μεζε.
Την τελευταια φορα που ειχα παει σε ταβερνα σε χωριο γυρω απο το τραπεζι μας ηταν 8 σκυλια, ελλ.ποιμ, κοκονια, και ενα τυπου κανγκαλ...
Παντα υπηρχαν αδεσποτα ή ημιαδεσποτα σκυλια στα χωρια και παντα τα σκυλια κυνηγουσαν αγρια θηραματα οταν ειχαν την ευκαιρια.
Τα τσοπανοσκυλα στα ορεινα δεν κυνηγουσαν/ουν λαγους και ζαρκαδια; Αλλα ειναι δυσκολο να τα πιασουν.
Τα ελαφια της Παρνηθας που ταϊζονται απο τους ανθρωπους μηπως πλεον εχουν γινει μαναρια;
Προς το τέλος του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου (2011), ειχα κάνει πολλές περιπολίες με το όχημα του ΕΔΑΣΑ. Την εποχή αυτή είναι η πιο δραστήρια για τα ελάφια καθώς είναι η εποχή ζευγαρώματος και που γεννάνε τα μικρά τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως τα ελάφια που ποτέ δεν έβλεπες πάνω από 3 με 4 μαζί, πλέον είχαν σχηματίσει μεγάλες αγελες. Φαντάζομαι πως λειτούργησε το ένστικτο της προστασίας και ο σχηματισμός μεγάλων ομάδων ήταν για να προστατεύτουν καλύτερα. Ένιωσαν ότι πλέον υπάρχει απειλή. Ένα βράδυ είχα μετρήσει πάνω από 50 ελάφια μαζί.
Ένα άλλο απόγευμα πάλι με το όχημα του ΕΔΑΣΑ (ευτυχώς) στον περιφερειακό της Πάρνηθας κοντά στην πηγή βιλλιανι πέσαμε πάνω σε μια αγέλη με πάνω από 15 σκυλιά. Είχαν πάρει στο κυνήγι κάποια ελάφια.
Οι παρατηρησεις που γραφεις εδω εχουν μεγαλο ενδιαφερον Μανωλη. Οπως το αντιλαμβανομαι, αφου απουσιαζαν(σε ικανοποιητικους αριθμους) οι αγριοι θηρευτες(λυκος, λυγκας, αρκουδα) οι σκυλοι καλυψαν αυτο το κενο, που ειναι πολυ σημαντικο για την υγεια των θηραματων και του οικοσυστηματος.
Οι θηρευτες απομακρυνουν τα αδυναμα γονιδια απο την γενετικη δεξαμενη και αναγκαζουν τα ζωα να σχηματιζουν "σφιχτα" κοπαδια, οπως ακριβως περιγραφεις, και οσο πιο μεγαλα και σφιχτα ειναι τα κοπαδια, τοσο πιο συχνα αναγκαζονται να κινουνται, ετσι αποτρεπεται η υπερβοσκηση και η καταστροφη της χλωριδας.
Τωρα βεβαια που στην περιοχη επανερχονται οι λυκοι θα αναλαβουν αυτοι αυτο τον ρολο και σιγουρα θα εκτοπισουν τους σκυλους. Αν τους αφησουν...
Παρουσιαζει παντως τεραστιο ενδιαφερον πως απουσια των λυκων η φυση στην ουσια επιταξε τον σκυλο στον αγωνα της να ισορροπησει ξανα.
Στην εικονα που περιγραψες εγω ειδα τους σκυλους να μετατρεπουν ξανα τα "ελαφια" σε ελαφια.
Ενα φυσιολογικο ελαφι οταν μυριζεται ή διαισθανεται ανθρωπους ή σκυλους να πλησιαζουν πρεπει να γινεται βεγγος...
Οι ανθρωποι και οι σκυλοι τρωνε τα ελαφια...ας πουμε εδω και καποιες χιλιαδες χρονια...
Ένα άλλο περιστατικό που δεν ήταν με σκυλιά αλλά δείχνει πως οποιαδήποτε ανθρωπινη παρέμβαση στην φύση μόνο κακό κάνει.
Επιστρέφω από το βουνό και με έχει πιάσει το βράδυ. Ξαφνικά βλέπω να περνάει από μπροστά μου ένα αγριογούρουνο και από πίσω να ακολουθούν 9 μικρά. Έμεινα άφωνος. Στην Πάρνηθα δεν υπήρχαν αγριογουρουνα. Αργότερα έμαθα πως από την περιοχή του Αυλώνα είχαν δραπετεύσει από στάνη αγριογουρουνα (βασικά κάτι σαν αγριογουρουνα. Υβρίδια που εκτρέφουν) πολαπλασιαστηκαν και ζούσαν στο βουνό. Είχαν την συνήθεια να σκάβουν ολόκληρες περιοχές. Διμιουργουσαν μεγάλο πρόβλημα στην φυσική αναδάσωση του βουνού.
Εδω θελω να επισημανω καποια πραγματα, οχι για να σου την πω, αλλα γιατι καποιες φορες τα φαινομενα απατουν και μπορουμε ευκολα να βγαλουμε λαθος συμπερασματα.
Στην Παρνηθα παντα υπηρχαν αγριογουρουνα, εξαφανιστηκαν ομως για ενα διαστημα απο το υπερβολικο κυνηγι.
Η πρακτικη της διασταυρωσης εξημερωμενων φυλων χοιρου με αγριοχοιρους, που δυστυχως γινεται αρκετα τα τελευταια χρονια, ειναι μεγαλο λαθος. Το κανουν και εδω στην περιοχη μου. Συνηθως αφηνουν θηλυκες σε οιστρο να γυριζουν στο βουνο ωστε να γονιμοποιηθουν απο αγριοχοιρο. Τις πιο πολλες φορες η ημερη θηλυκια θα επιστρεψει πισω στο μαντρι να γεννησει που νιωθει ασφαλεια και βρισκει τροφη. Το κανουν για το πιο ποιοτικο κρεας που εχει το υβριδιο(οι απογονοι), καλυτερη ικανοτητα βοσκησης, ανθεκτικοτητα στις ασθενειες και στις καιρικες συνθηκες.
Δεν ειναι καινουρια πρακτικη, αλλα ειναι μεγαλο λαθος για πολλους λογους που δεν χρειαζεται να αναλυσουμε εδω.
Εκει που θελω να σταθω ομως για να καταλαβουμε καποια πραγματα ειναι εκει που λες οτι "σκαβουν ολοκληρες περιοχες" και "δημιουργουν προβλημα στην φυσικη αναδασωση του βουνου".
Εχεις δικιο ακριβως αυτο κανουν, μονο που δεν ειναι προβλημα αλλα ευτυχημα για το οικοσυστημα. Με αυτο τον τροπο δημιουργουν διακενα στο δασος, δηλαδη μικρα ή μεγαλα λιβαδια με ποωδη βλαστηση και χορταρια και προσφερουν τροφη σε πληθωρα θηλαστικων, πουλιων, ερπετων και εντομων. Χωρις τα διακενα οι γονιμοποιητες των φυτων, ημερες και αγριες μελισσες δεν μπορουν να τραφουν ικανοποιητικα. Τα διακενα ειναι οι περιοχες που παρατηρειται η μεγαλυτερη βιοποικιλοτητα στο οικοσυστημα, οχι το πυκνο δασος.
Το δε σκαψιμο που κανουν αεριζει και αποσυμπιεζει το εδαφος, φερνει στην επιφανεια σπορους που βρισκονται θαμμενοι κατω απο το στρωμα των πεσμενων φυλλων, τους δινει την ευκαιρια να βλαστησουν και βοηθα στην συγκρατηση και την απορροφηση του νερου απο το εδαφος.
Ταυτοχρονα τρεφονται με μανιταρια(που περιεχουν τα σπόρια του μυκητα), και σπορους φυτων που τα μεταφερουν και τα αποβαλλουν μαζι με την πλουσια κοπρια του σε αλλα σημεια του δρυμου. Οι μυκητες ειναι ανεκτιμητοι για την βιολογια του χωματος.
Τελος ειναι σημαντικη και θρεπτικη πηγη τροφης για τα σαρκοφαγα.
Ολα τα φυτοφαγα, ελαφια, αγριοκατσικα, αγρια αλογα, αγρια βοοειδη, τρεφοντα και σκοτωνουν νεαρα και ενηλικα δεντρα(τρογωντας τον φλοιο τους) και αποτρεπουν την δασωση, αυτος ειναι ο κυριοτερος ρολος τους, να δημιουργουν και να συντηρουν τις δασολιβαδικες εκτασεις.
Το καποτε παραγωκο οικοσυστημα της Ευρωπης δεν ηταν πυκνα δαση αλλα σε πολυ μεγαλο ποσοστο τυπου σαβανας (oak savanna).
Υγ Στο λινκ που εβαλα στη αρχη αυτου του σεντονιου κατω στα σχολια διαβασα αυτο....
""Κωνσταντίνε έχεις πολύ δίκιο σε αυτό που λες. Παράλληλα, αυτό που σκέφτομαι κάθε φορά που ανεβαίνω είναι αν είναι σωστό σε σημεία που γίνεται αναδάσωση να κυκλοφορούν ελάφια που τρώνε ότι χλωρό βρούνε αλλά το κυριότερο πατάνε το όσο χώμα έχει απομείνει και άρα δύσκολα θα φυτρώσει κάτι από τους σπόρους που έχουν σπείρει.
Όπως πάντα οι υπεύθυνοι είναι απόντες για να δώσουν μια τεκμηριωμένη άποψη προς κάθε κατεύθυνση. Πάντως έχω την αίσθηση ότι το κυνήγι στην Πάρνηθα δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο και καμία εποχή.""
Τα φυτοφαγα θα κανουν ζημια στην χλωριδα μιας περιοχης μονο αν απουσιαζουν οι θηρευτες και ακομα χειροτερα αν οι ανθρωποι επιμενουν να τα ταϊζουν αφου ετσι τα "εκπαιδευουν" να μενουν μονιμα γυρω απο μια περιοχη περιμενοντας να τους φερουν τροφη.