thanks for the video.
τον κοππινγκερ δεν τον γνωριζα (ουτε το sparcs), μονο το βιβλιο του what is a dog, αν και δεν το εχω διαβασει.
δεν καταλαβαινω ομως απο το βιντεο ποια θα ηταν η σταση του απεναντι σε ενα προβλημα που θα βρει μπροστα του (μου συμβαινει και με αλλους αυτο
).
και για να εχω αποψη για αυτο(ν) χρειαζομαι κατι περισσοτερο.
Οπως λεει και στο βιντεο η δουλεια του δεν ειναι να παιρνει θεσεις, σαν επιστημονας παρατηρει, καταγραφει και αναπτυσσει την θεωρεια του.
Το what is a dog το διαβασα, πιστευω αξιζει να το διαβασουν ολοι οσοι ενδιαφερονται για τους σκυλους και τις σκυλες
, πρεπει να διαβαστει με ανοιχτο μυαλο ομως.
Η σταση του απεναντι στο "προβλημα" ειναι οτι δεν υπαρχει προβλημα για τον σκυλο σε επιπεδο ειδους, βασικα ισχυει το ακριβως αντιθετο.
Ο σκυλος σαν ειδος ειναι το πιο επιτυχημενο απο τα κυνοειδη αφου καταφερε, χρησιμοποιωντας τους ανθρωπους να εξαπλωθει σε ολο τον κοσμο, και να ξεπερασει αριθμητικα, σε μεγαλο βαθμο, ολα τα αγρια ξαδερφια του, και οταν λεει σκυλος δεν εννοει τον μικρο πληθυσμο των δεσποζομενων, αλλα την συντριπτικη πλειοψηφια των σκυλων που παγκοσμιως ειναι τα "αδεσποτα".
Η επιτυχια του σαν ειδος κατα κυριο λογο εχει να κανει με την αναπαραγωγικη τακτικη του.
Παρεμπιπτοντως, την ιδια τακτικη ακολουθουν σχεδον ολα τα ειδη που ζουν επιτυχημενα στο ανθρωπινο περιβαλλον(γατες, περιτερια, αρουραιοι, εντομα).
Ακολουθουν αυτη την τακτικη επειδη
δουλευει.
Εν συντομια, ξεκινας να αναπαραγεσαι απο οσο το δυνατον πιο μικρη ηλικια, οσο πιο πολλες φορες τον χρονο μπορεις, γεννας οσο πιο πολλα μικρα μπορεις(αφου τα πιο πολλα δεν θα επιβιωσουν) και ασχολεισαι με το μεγαλωμα τους οσο το δυνατον λιγοτερο.
Το "προβλημα" μαλλον ειναι πιο πολυ ανθρωπινο παρα σκυλισιο...
Υγ. Το what is a dog το βρισκεις ευκολα pdf στο νετ