Εγώ, να σας πω την αλήθεια, δε θα ήθελα να μην υπάρχει "αδέσποτο" ζώο... Θα ήθελα να δω τον άνθρωπο να μπορεί να ανεχθεί και να συνυπάρξει και με τα "αδέσποτα" ζώα. Χωρίς να επιθυμεί να τα εξαφανίσει, είτε από "αγάπη" είτε από "μίσος". Θέλω να θυμάμαι αυτά που μου θυμίζουν και επιθυμώ να βλέπω στον καθρέφτη που στρέφουν προς το μέρος μου...
Απο συναισθηματικης πλευρας και εγω την ιδια αποψη εχω.
Η ζωη του αδεσποτου συνηθως ειναι συντομη, σκληρη και γεματη κινδυνους αλλα ταυτοχρονα ζουν ελευθερα χωρις "αφεντικα", χωρις περιορισμους, με αφθονη συναναστροφη με το ειδος τους, που ειναι και ο φυσικος τους συντροφος, οχι ο ανθρωπος.
Καλοι οι καναπεδες και τα φιλετακια, αλλα ειναι τελειως διαφορετικο να μην ξερεις τι σημαινει περιορισμος, κλουβι, περιλαιμιο, αλυσιδα, λουρι, ΜΗ κτλ....
Σιγουρα η "αδεσποτη" ζωη εχει και προτερηματα για εναν σκυλο.
Τα ημιδεσποζομενα και τα ποιμενικα στα βουνα αρκετες φορες απολαμβανουν τα πλεονεκτηματα και απο τους δυο αυτους κοσμους.
Απο ρεαλιστικης πλευρας τα πραγματα ειναι τελειως διαφορετικα ομως.
Το εχω δει στην πραξη πανω απο μια φορα...
Αυτο που διαφοροποιει τον σκυλο απο τα αλλα "παρασιτα" των αστικων και ημιαστικων περιοχων(ετσι κι αλλιως μονο εκει μπορει να επιβιωσει) ειναι η διαιτα του(κυριως σαρκοφαγο), το μεγεθος του, η ταση του να σχηματιζει αγελες και η εμφυτη ταση προστασιας της περιοχης του.
Τα δυο τελευταια ειναι αυτα που προκαλουν τα πιο πολλα προβληματα στις αστικες περιοχες, αλλα και στην επαρχια.
Στην επαρχια το μεγαλυτερο προβλημα το εχουν οι κτηνοτροφοι αφου ο σκυλος, ειδικα οταν σχηματιζει αγελες μπορει να κανει τεραστια ζημια στα οικοσιτα ζωα.
Μια αγελη μπορει να σκαψει ανετα κατω απο μια καλη περιφραξη, και ημουν μικρος αλλα θυμαμαι τι εκαναν στις 15 προβατινες που ειχαμε στο κτημα.....
Απο οσο ξερω δεν δινεται αποζημιωση στον κτηνοτροφο στην περιπτωση που τα ζωα του θανατωθουν απο σκυλο, μονο απο λυκο ή αρκουδα(και εκει τους δινουν το ελαχιστο ποσο και αν καταφερει να το αποδειξει...).
Μπορει να κανω και λαθος, ο
@zenio μπορει να μας κατατοπισει καλυτερα.
Οταν ζεις απο την κτηνοτροφια και ειδικα αν τα ζωα σου βοσκουν ελευθερα τοτε η υπαρξη αδεσποτων σκυλων στην περιοχη απειλει την επιβιωση σου...