yorkaddict
Επειδή γνωρίζω πανω κατω τον τροπο σκεψης σου απο τις συζητήσεις που εχουμε κανει, ειλικρινα απορώ γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Απο την μια λές:
"Είναι φοβερό πάντα μα πάντα να ευθύνονται όλοι οι υπόλοιποι ΕΚΤΟΣ από μας τους ίδιους."
Και από την άλλη λες:
ότι για τα στραβά που κάνουν οι εκτροφείς φταίνε όλοι οι υπόλοιποι ΕΚΤΟΣ από τους εκτροφείς(οι πελάτες, η παράλογη ζήτηση κτλ).
Αυτά τα δυο πώς τα συνδέεις στο μυαλό σου? Γιατί είναι αντικρουόμενα.
Λέγοντας εκτροφείς, εννοούμε εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους. Εσύ αναφέρεσαι σε αυτούς που αυτοαποκαλούνται εκτροφείς και στην πραγματικότητα είναι έμποροι, επαγγελματίες με στόχο το κέρδος και την κάλυψη της ζήτησης, εγώ στους ερασιτέχνες, χομπίστες που στόχο έχουν το καλύτερο για τη φυλή τους.
Εγώ καταλαβαίνω για σένα (και για κοκονι μαλλον) ότι πιστευετε τα εξης:
1. Ο κόσμος δεν εχει δικαιωμα να εχει καθοροαιμο για απλο πετ.
2. Η εκτροφή δεν είναι επάγγελμα
Άρα, μιλάμε για μια κλειστή κλίκα ατόμων που εκτρέφουν παράνομα(χωρίς αποδείξεις, έλεγχο από τις αρχές κτλ) καθαρόαιμα και τα δίνουν μόνο σε όσους ξέρουν να τους ελέγξουν, για το αν κάνουν σωστά την εκτροφή ή όχι, γιατί αυτό είναι το χόμπι τους.
1. Αν δεν είναι συνειδητοποιημένη η επιλογή του, ΟΧΙ δεν αξίζει και δεν πρέπει να του δωθεί - κατά τη γνώμη μου. Γιατί αν του δωθεί και δεν ξέρει, στην πρώτη ευκαιρία και με δικαιολογία την καθαροαιμία του θα το ζευγαρώσει. Εγώ τουλάχιστον αν ήμουν εκτροφέας δεν θα το έδινα ή αν επρόκειτο για άνθρωπο με διάθεση να μάθει και όχι με παρωπίδες, θα το έδινα στειρωμένο - γιατί δεν εμπιστεύομαι κανέναν.
2. Ναι, είναι ένα χόμπυ που το κάνεις για πάρτυ σου.
Είναι όντως μια "κλίκα", αν το θέτεις έτσι. Ανοικτή στο κοινό που ξέρει τι θέλει και θα μοιραστεί μαζί τους το πάθος ή την "σφυριά" που λέει ο Βαγγέλης. Αν δεν ξέρει ή δεν θέλει να μάθει, δεν θα τον αναγκάσει κανείς. Και όχι δεν είναι παράνομο.
Η αγορά όμως υπάρχει εκεί έξω και ο απλός κόσμος θέλει και θα θέλει καθαρόαιμο για πετ, υπάρχει ζήτηση δηλαδή. Την ζήτηση αυτή αφού δεν καλύπτεται από την κλίκα (λόγω ποσότητας) θα την καλύψει κάποιος άλλος: ο επαγγελματίας εκτροφέας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, έτσι είναι τα πράγματα.
Οντως έτσι είναι.
Εγώ λοιπόν θεωρώ πολύ πιο λογικό να βάλουμε κανόνες σε αυτόν τον επαγγελματία εκτροφέα, να υπάρχει περισσότερος έλεγχος, να γίνεται από άτομα με επιστημονικές γνώσεις /όχι εμπειρικούς κτλ, ώστε η ζήτηση να καλύπτεται ποιοτικά. Εσύ υποστηρίζεις ότι πρέπει αυτή η ζήτηση να μηδενιστεί και καθαρόαιμο να παίρνουν μόνο όσοι σκοπεύουν να τρελάνουν το σκυλί στην εκπαίδευση, στις εκθέσεις κτλ(πρωταθλητισμός δηλαδή), άρα η ζήτηση να μπορεί να καλύπτεται μόνο από τους χομπιστες.
Κατάλαβα σωστά? Αν όντως κατάλαβα σωστά τότε αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Εσύ προσπαθείς να με πείσεις ότι η ζήτηση αυτή είναι παράλογη και πρέπει να μηδενιστεί και εγώ νομίζω ότι μιλάμε για το επάγγελμα του εκτροφέα που καλύπτει την ζήτηση αυτή, την οποία φυσικά και δεν θεωρώ παράλογη, διότι δεν υπάρχει παράλογο και λογικό στην ζήτηση. Απλά υπάρχει ζήτηση ή όχι.
Άρα, μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.
Η γνώμη μου είναι πως εκτροφείς και απλοί λάτρεις μιας φυλής μοιράζονται την ίδια τρέλα.
Ανθρωποι που δεν γνωρίζουν και απλά ξύπνησαν μια μέρα και αποφάσισαν να πάρουν ντόγκο πχ, επειδή είναι τρέντυ και έχει ο γείτονας, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ σε αυτή την τρέλα. Ανθρωποι που το μόνο που τους νοιάζει είναι η τιμή ή το πόσο πιο γρήγορα θα ικανοποιήσουν την καταναλωτική μανία τους, είναι βέβαιο πως δεν έχουν ιδέα το τι απαιτείται για να δημιουργηθεί. Κι εγώ θα έκλεινα την πόρτα ή το τηλέφωνο γιατί μέχρι εκεί φτάνει η περιέργειά τους. Αλλωστε όπως είπα ΔΕΝ είναι επάγγελμα και δεν το κάνεις για να επιβιώσεις από αυτό. Είναι ένα χόμπυ μια τρέλα και δυστυχώς μόνο αν ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με μια φυλή μπορεί να το κατανοήσει.
Αν λοιπόν με κάποιον τρόπο ενημερωθεί ο κόσμος και αναλογιστεί τις ευθύνες του κατανοώντας πως η απόκτηση σκύλου απαιτεί και την ανάλογη σοβαρότητα και κυρίως ευθύνη, θα μπορούσε όλη αυτή η ζήτηση να απορροφηθεί από τα χιλιάδες αδέσποτα στα καταφύγια.
Οσον αφορά τον έλεγχο, είμαι ανοικτός σε όποιες προτάσεις έχεις.