Θα πω κάτι προσωπικό αν και δε μ'αρέσει αυτή η έκθεση αλλά με τσιγγλίζουν το τσουβάλιασμα και τα εκ προσωπικού ορμώμενα άλματα σκέψης που βλέπω.
Το σκύλο μου τον βρήκαν οι γονείς μου. Εγώ τη στιγμή που βρέθηκε δεν είχα στο μυαλό μου να αναλάβω σκύλο ακόμα, γιατί, μεγαλωμένη ούσα με σκυλιά (κ γατιά), ήξερα τις ευθύνες και την αλλαγή τρόπου ζωής που αυτό συνεπάγεται και δεν θεωρούσα ότι είχε έρθει αυτή η ώρα για μένα.
Όταν τον είδα, είδα ένα πλάσμα που έσφυζε από ζωντάνια και ενέργεια και μου ήρθε στο μυαλό μου ο πρώτος μας σκύλος, ο οποίος θεωρώ έζησε μια όμορφη ζωή, με τις εκδρομές του και τις βολτάρες του, κατά βάση λυτός ΚΑΙ λόγω άγνοιας των γονιών μου σε σημείο αμελείας, κάτι ευτυχώς που δε δημιούργησε ούτε σε μας ούτε στον εαυτό του, ούτε σε άλλους πρόβλημα, καθαρά
από τύχη γιατί ο σκύλος ήταν αυτός που ήταν.
Αυτή η αρχική άγνοια με τα χρόνια και με τους επόμενους σκύλους διορθώθηκε. Διορθώθηκε όμως σε σημείο που θεώρησα ότι άρχισε να μετατρέπεται σε αυτό το χρυσό κλουβί που εννοείτε σε αυτό το θρεντ, λόγω κούρασης/ηλικίας των δικών μου και λόγω αυξανόμενων φόβων, πάλι μάλλον λόγω ηλικίας.
Πίστεψα λοιπόν, εκτός του σφοδρού έρωτα που με χτύπησε όταν τον είδα, ότι αν αναλάμβανα εγώ το σκυλί, ένας άνθρωπος πιο νέος, με μεγαλύτερη ενέργεια και κουράγιο κ χρόνο για ενασχόληση, θα μπορούσα να του προσφέρω μια ζωή παρόμοια με του πρώτου σκυλιού, δραστήρια, που θα συνεπαγόταν και καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερες ελευθερίες από ότι απολάμβαναν τα τρέχοντα σκυλιά της οικογενείας. Εν ολίγοις πίστευα ότι η δυνατότητα να έχεις σκυλί λυτό εξαρτάται μόνο από την εκπαίδευση και τις επιταγές του εξωτερικού περιβάλλοντος κι ότι θα "μάθαινα" στο σκύλο και θα του βαζα λουρί όσο λιγότερο γινόταν.
Και ύστερα ήρθε η πραγματικότητα:
1ο) (και βασικότερο) Ο χαρακτήρας του σκύλου. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, θα πω μόνο ότι δεν είναι ότι στερείται εκπαίδευσης (αν και λόγω ιδιαιτέρων καταστάσεων που προέκυψαν μετά την απόκτησή του όντως δεν έλαβε ακριβώς την εκπαίδευση κ κυρίως τα ερεθίσματα που θα ήθελα) ούτε ότι είναι τόσο ανυπάκουος (ευτυχώς το απέδειξε άπαξ στα δύσκολα). Αλλά σίγουρα, σίγουρα, δεν έχει καμία σχέση με το χαρακτήρα αυτού του πρώτου, σχεδόν μονίμως λυτού, σκύλου και την αξιοπιστία που πρόσφερε εκείνος ο χαρακτήρας.
2ο) Η γενίκευση του παραπάνω συμπεράσματος, ότι δηλαδή όλα εξαρτώνται από το χαρακτήρα της περίπτωσης, του κάθε σκύλου, μετά από παρατήρηση πολλών διαφορετικών σκύλων, με ενδιαφέρον στους εκπαιδευμένους, γιατί στους ανεκπαίδευτους είναι άδικα τα συμπεράσματα. Πιθανόν να βοήθησε και το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του δικού μου που προκαλεί την εκτός νόρμας συμπεριφορά των άλλων σκυλιών.
Τα παραπάνω με οδήγησαν, δυστυχώς, στο εντελώς αντίθετο από ότι αρχικά σκόπευα. Εφόσον αποδεδειγμένα στερείται της ανάλογης αξιοπιστίας και όχι μόνο, δε μπορεί να είναι λυτός πέρα από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Αν με ρωτήσουν τώρα για τα σκυλιά που ξέρω καλά, της οικογενείας μου, θα έλεγα ότι τον 1ο και τον 3ο μας σκύλο (τον 3ο με καλύτερη εκπαίδευση γιατί στάθηκε ο πιο άτυχος λόγω συνθηκών) θα τους άφηνα ελεύθερους σε διάφορες περιστάσεις (π.χ. βουνά λαγκάδια παραλίες σκυλοπάρκα) γιατί είχαν αποδείξει ότι δεν θα βάζαν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο ούτε θα ενοχλούσαν άλλους, ακόμα και σε απρόοπτη συνάντηση και κυρίως ότι κανένα ερέθισμα δεν ήταν πάνω από τον ιδιοκτήτη. Τον 2ο και τον 4ο (ο Άρης είναι ο 4ος) πουθενά μη περιφραγμένα, όχι γιατί είναι lose cannons αλλά γιατί ξέρω ότι υπάρχουν ερεθίσματα στα οποία δεν είναι καθόλου αξιόπιστοι.
Επίσης:
- (Θελω να) πιστεύω ότι ελάχιστοι από μας είναι τόσο φοβισμένοι ώστε να κλείνουν τα σκυλιά (παιδιά κτλ) τους σε χρυσό κλουβί, άλλα ότι "κάτι ξέρουν" για το σκυλί ΤΟΥΣ.
- Δεν ψέγω κανέναν που θέλει να έχει λυτό, κατά περίσταση, ή σε όλες τις περιστάσεις αν πραγματικά μπορεί, το σκύλο του - αλλά ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙ, όχι να το κάνει γιατί "ε μωρέ ο καημένος να είναι συνέχεια δεμένος;". Όχι, σαφώς, να μην είναι. Αλλά να είναι ΜΟΝΟ εκεί που πραγματικά ο συγκεκριμένος σκύλος μπορεί. Αν αυτό είναι μόνο σε περιφραγμένο, ελεγχόμενο χώρο, τότε ναι, μόνο εκεί.
- Τουναντίον χαίρομαι πάρα, μα πάρα, πολύ όταν βλέπω σκυλιά που έχουν ΟΝΤΩΣ την ιδιοσυγκρασία να είναι λυτά στις περιστάσεις που είναι. Υπάρχουν πολλοί που κι εδώ στην πόλη αφήνουν λυτά τα σκυλιά τους, έστω μόνο σε πάρκα. Απο αυτούς τους πολλούς, ζήτημα να ναι 3-4 αυτοί που αποδεδειγμένα τα σκυλιά τους δεν είναι δυνητικά επικίνδυνα στους εαυτούς τους και στους άλλους. Κατέληξα ότι αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα χαρακτήρα, που η εκπαίδευση έρχεται
να συνοδεύσει. Έχω δει πολύ συχνά ανθρώπους με 2 σκυλιά π.χ., το ένα στο λουρί το άλλο ελεύθερο. Τυχαίο; Είναι βλάκες αυτοί; Ίδια εκπαίδευση δεν είχαν τα σκυλιά τους; Ίδια "θέλω" δεν είχαν αυτοί για τα σκυλιά τους;
- Δεν ψέγω επίσης την πρώτη άτυχη στιγμή. Συνήθως κιόλας αυτή έρχεται σε νεαρή ηλικία και τα αποτελέσματά της είναι πιο ελεγχόμενα. Αυτόν όμως που ξέρει, ξέρει πολύ καλά γιατί έχει δει και μια και δυο και τρεις φορές το έργο, έστω κι αν το έργο αφορά πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις, αλλά δεν μαθαίνει, δεν προσαρμόζει τη διαγωγή του και συνεχίζει το χαβά του, μαλάκα θα τον πω.
Στο δια ταύτα:
Τον κάθε σκύλο οφείλεις να τον κρίνεις ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του.