Αυτό το "μη χώνεσαι εκεί που δε σε σπέρνουν" είτε σε διαπαιδαγώγηση σκυλιού είτε παιδιού ενώ βλέπεις εγκληματική συμπεριφορά και ένα σοβαρό πρόβλημα εν τη γεννέση του τελευταία με τσιγκλάει πολύ...
...Ναι μεν μη χώνεσαι εκεί που δε σε σπερνουν αλλά έτσι κοιτάς και την παρτάρα σου μόνο και αφήνεις το μικρό σου κοινωνικό περίγυρο σε μια άγνοια που εγκυμονεί κινδύνους που τουλάχιστον θα μπορούσες να κάνεις μια προσπάθεια να αποτρέψεις...
Γενικά, συμφωνώ με την τοποθέτηση (και το σκεπτικό) του
amangos, έστω και αν θα μου έπαιρνε ένα ολόκληρο σεντόνι, για να πω πράγματα με την ίδια κεντρική ιδέα... απλά, να σχολιάσω λίγο...
Και εγώ έχω νιώσει, πολλές φορές, παρόμοια, βλέποντας τρίτους να διαπαιδαγωγούν σκυλιά και παιδιά...
Κατά καιρούς, σας έχω ξαναγράψει και για τις δύο περιπτώσεις:
Σας έχω γράψει για το ελεύθερο σκυλάκι σε πλατεία της περιοχής μου, που "όρμησα" να το σώσω από το χοντρό ξύλο που του έριχνε ο ιδιοκτήτης (επειδή δεν τσακίστηκε να πάει κοντά του - αφού το είχε χωρίς λουρί να αλωνίζει - χέζει - κατουράει - κινδυνεύει, εν γένει - μόλις τελείωσε το διάβασμα της εφημερίδας του και σηκώθηκε από το παγκάκι)... με αποτέλεσμα να διαπιστώσω ότι κάνω μαρς καταπάνω του εγώ και το λουρί!!! Μιάς και η Μόκα δεν συμμεριζόταν την συγκεκριμένη διάθεσή μου και μαζεύτηκε πίσω με δύναμη και το κολάρο έφυγε από το κεφάλι της...
Σας έχω γράψει (επανειλημμένα) για τον Γιωργάκη, γείτονά μας (τότε 3-4 ετών), που φόβιζε τη Μόκα (επίτηδες! - μέχρι και με πλαστικό ρόπαλο την είχε χτυπήσει στο κεφάλι), μέχρι τη φορά που η Μόκα του γαύγισε δυνατά (με εκείνο - επιτέλους! - το βροντερό γαύγισμα του Bullmastiff) και από τότε ήταν "τύπος και υπογραμμός"...
είναι, μήπως, απορίας άξιο το γεγονός ότι στον Casper φερόταν πάντοτε "με το σεις και με το σας" και, πάντα, από σχετική απόσταση?
Δεν έβγαινε νόημα να πω οτιδήποτε στις περιπτώσεις αυτές... είναι και οι δύο "ανίατες", απ' ότι συνειδητοποίησα με τον καιρό...
Το μόνο που έμενε, ήταν να "προστατεύω" τα σκυλιά μου... δηλαδή: "και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού"...
αυτό, ακόμα και από μόνο του, βοηθάει τρομερά τους ιδιοκτήτες που δεν είναι κορυφαίοι χειριστές... είναι η "ικανή συνθήκη", που λένε στα μαθηματικά...
Και, ταυτόχρονα, να τα "διαπαιδαγωγώ", εφ' όρου ζωής...
και αυτό είναι η "αναγκαία συνθήκη"...