Δάγκωμα σε παιδάκι

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.746
7.265
Mόνο εμένα με ενοχλεί το να διαμορφώνει ένας άνθρωπος τη συμπεριφορά ενός άλλου ζωντανού πέραν του αναγκαίου = ότι χρειάζεται για να διασφαλίσεις την ασφάλεια του ζωντανού (πράγμα που συνεπάγεται την ασφάλεια των γύρω του, καθότι όταν το περιβάλλον ενός ζώου δε μπορεί να είναι ασφαλές από αυτό αυτό αυτόματα σημαίνει death sentence για το ζώο)?

only people love so much to play god...

Last edited:

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Συμφωνώ ότι τα σκυλιά μας πρέπει να κοινωνικοποιούνται με παιδιά, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι και οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να τα σέβονται. Δεν θα το έβρισκα καθόλου παράλογο να αμυνθεί ένας σκύλος, όταν ο άλλος δεν σεβαστεί τα όρια του.

Παρεμπιπτόντως εδώ δεν μου έχει συμβεί ποτέ, τα παιδιά έρχονται και ρωτάνε ευγενικά αν μπορούν να τα χαϊδέψουν και τα πολύ μικρά τα κρατάνε από το χέρι και τα καθοδηγούν οι γονείς.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
"Μιλάς με γρίφους, γέροντα"...:D που λέει και το γνωστό ανέκδοτο...

Αλλά, θα προσπαθήσω να "αποκωδικοποιήσω"...

Mόνο εμένα με ενοχλεί το να διαμορφώνει ένας άνθρωπος τη συμπεριφορά ενός άλλου ζωντανού πέραν του αναγκαίου = ότι χρειάζεται για να διασφαλίσεις την ασφάλεια του ζωντανού (πράγμα που συνεπάγεται την ασφάλεια των γύρω του, καθότι όταν το περιβάλλον ενός ζώου δε μπορεί να είναι ασφαλές από αυτό, αυτό αυτόματα σημαίνει death sentence για το ζώο?).
Αναγκαίο = ότι χρειάζεται για να διασφαλίσεις την ασφάλεια του ζωντανού και των γύρω του:

α) "Κάτω" + "Μείνε" = ασφάλεια για όλους...
β) "Κάτσε" + "Μείνε" = ασφάλεια για όλους...
γ) "Οχι" = ασφάλεια για όλους...
δ) "Αστο" = ασφάλεια για όλους...
ε) "Ελα" = ασφάλεια για όλους...
στ) "Φύγε" = ασφάλεια για όλους...
ζ) "Σπίτι" = ασφάλεια για όλους...
η) "Κατέβα" = ασφάλεια για όλους...

Αυτά όλα δεν διαμορφώνουν τη συμπεριφορά "ενός άλλου ζωντανού", πέραν του "αναγκαίου", τουλάχιστον σε σχέση με τη μητέρα φύση?

Από την άλλη, αν υπακούσει τυφλά, μέχρι τέλους... ποιανού την ασφάλεια διασφαλίζεις?

Υ.Γ. Τάμπλεξα χειρότερα, έ?

...Παρεμπιπτόντως εδώ δεν μου έχει συμβεί ποτέ, τα παιδιά έρχονται και ρωτάνε ευγενικά αν μπορούν να τα χαϊδέψουν και τα πολύ μικρά τα κρατάνε από το χέρι και τα καθοδηγούν οι γονείς.
"Εκεί", είναι άλλα κόλπα, Αλέξια...:cool:

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.746
7.265
Αυτά όλα δεν διαμορφώνουν τη συμπεριφορά "ενός άλλου ζωντανού", πέραν του "αναγκαίου", τουλάχιστον σε σχέση με τη μητέρα φύση?
Αυτά είναι το αναγκαίο, όχι το πέραν του αναγκαίου.

Από την άλλη, αν υπακούσει τυφλά, μέχρι τέλους...
Αυτό είναι το πέραν του αναγκαίου.
ποιανού την ασφάλεια διασφαλίζεις?
Ακριβώς την ίδια ερώτηση κάνω.

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
καποιες φορες που μου σκανε ενα ή 2-3 παιδακια μαζι τρεχοντας και 2 φορες εχει συμβει και απο πισω και κανουν ντου για να χαιδεψουν το ρωμαιο σκεφτομαι.... τι θα γινοταν αν ειχα αλλο σκυλο?

οταν εχω πει και στα παιδακια τι πρεπει να κανουν για να χαιδεψουν το ρωμαιο οταν κρινω εγω οτι πρεπει και αυτα απλα δεν καταλαβαινουν πραγματικα στεναχωριεμαι....

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Η αντιδραση του σκυλου, πρεπει να ειναι μια ενεργεια που ακολουθει της δρασης του περιβαλλοντος κ εκει φαινεται η ισορροπια του, η ισορροπια η οποια δεν διδασκεται απο μονη της αλλα ειναι αθροισμα εκπαιδευσης, συμπεριφορας, εμπειριας, χαρακτηρα.......
Ενας σωστα ισορροπημενος σκυλος θα πρεπει να ξερει να αξιολογησει αν εκεινη την στιγμη απειλειται τι επιλογες εχει πως πρεπει να αντιδρασει.
Επισης δεν θα αντιδρασει σε ολες τις περιπτωσεις το ιδιο γιατι τοτε μιλαμε για ενα σκυλο που τα αξιολογει ολα με "μπορω" η "δεν μπορω" που δεν ειναι κι αυτο επιθυμητο.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Ακριβώς την ίδια ερώτηση κάνω.
Αυτό που λείπει, λοιπόν, για να απαντηθεί η ερώτηση είναι: Η κρίση "αγαθού ανδρός"...
Εάν υπάρχει, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, όλα καλά...:)
Εάν όχι...:(

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Όταν βλέπεις τη μαμά (και όχι μόνο) του παιδιού που λειτουργεί σαν απροσάρμοστο, να χαμογελάει και να χαίρεται με τις χαριτωμενιές του βλασταριού της, τι μπορείς να πεις, για να αλλάξει θεώρηση των πραγμάτων?
Αυτήν την κουβέντα είχα σήμερα με τον αδερφό μου. Χτες έβγαλε βόλτα τον Γ.Π. μιας γειτόνισσας και έκατσε για να ξεκουραστεί δίπλα σε μια παιδική χαρά. Σκατόμωρο πετούσε πέτρες στον σκύλο και η μάνα του από δίπλα γελούσε!

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Κλωτσησα το ανηψι μου (νταξει .. δεν το εκσφενδονισα κι ολας..) γιατι κλωτσησε τη Μενια :rolleyes: ..ηταν εντελως σε στυλ διορθωσης, με κοιταξε με απορια και του λεω σουαρεσε? :D
Μεταξυ μας αυτα...

Απο κει και περα.. ειναι θεωρω (δεν εχω παιδια..) χρεος του γονιου να συμαζευει το παιδακι οταν κανει τρελαμαρες, ειναι χρεος του να μην μεταφερει την τυχον φοβια του σε σκυλια στο παιδι του, η συμπεριφορα απεναντι στα ζωα ειναι πολιτισμος .
Αν δω αλλοπροσαλλες συμπεριφορες και εφ'οσον ειμαι ενταξει με τον σκυλο μου δεν εχω να εξηγησω τιποτα στπ παιδακι, απευθυνομαστε κατ'ευθειαν στην μανα.. "Θα τον δαγκωσει" και τελειωνει το θεμα μου.. τοτε θυμαται ο γονιος πως πρεπει να προσεχει..

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Mόνο εμένα με ενοχλεί το να διαμορφώνει ένας άνθρωπος τη συμπεριφορά ενός άλλου ζωντανού πέραν του αναγκαίου?.
Και εμένα!

και του λεω σου αρεσε? :D
Εμένα πάντως μου άρεσε! :p

@johnk

Κύριε Γιάννη,

Διαβάζω χρόνια το forum οπότε “σας ξέρω” και για αυτό κάνω κατάχρηση της διαδυκτιακής οικειότητας με την προσωπική προσφώνηση -που όμως διευκρινίζω ότι δε μειώνει καθόλου το σεβασμό μου στο πρόσωπο σας.

Βλέπω σε διάφορα θέματα τη θέση σας σε σχέση με αυτό που περιγράφεται ως “ικανή συνθήκη” (post #131) και πιστεύω ότι είστε λίγο υπερβολικός παραλείποντας ότι υπάρχει και η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη. Δε μπορώ να συμπεριφέρομαι σαν να περιμένω ότι ο απέναντι μπορεί να αντιδράσει λες και είναι "τρελός".

Και πιθανό λόγω των σκύλων σας η δική σας στάση να είναι η ενδεδειγμένη για την περίπτωση σας όχι όμως σαν βασικός κανόνας.
Συμφωνώ και κατανοώ ότι περιγράφεται ως αναγκαίο (post #143) αλλά το επιπλέον, σαν γενική κατεύθυνση, νομίζω ότι περιγράφει την κρίση ενός αγαθού μεν, υπερβολικού δε ανδρός.

Εγώ θέλω το σκύλο να είναι μαζί μου σχεδόν πάντα. Όταν είμαι στο γραφείο μου, όταν βγαίνω βόλτα με τους φίλους μου, όταν πάω ένα ταξίδι.
Και πιστεύω ότι έκανα ότι ήταν δυνατό και επιβεβλημένο για να είναι ασφαλής ο σκύλος μου και να μην προκαλεί πρόβλημα. Συνειδητά τον επέλεξα (ηλικία, ισορροπημένη συμπεριφορά σκύλου νευρικής, υποτίθεται, ράτσας). Και παρότι ήταν σε πολύ καλό επίπεδο δούλεψα και ασχολήθηκα ξανά με τη βασική υπακοή κλπ. Και αυτό μου κόστισε όχι τόσο σε χρήμα αλλά κυρίως σε χρόνο. Παρότι χαίρομαι το αποτέλεσμα ήταν κουραστική και κυρίως βαρετή διαδικασία.
Και μετά από όλα αυτά δε μπορώ να μειώνω την ποιότητα ζωής μου για να μην δημιουργηθεί η “ικανή συνθήκη”. Θέλω να απολαμβάνω την καθημερινότητα μας.
Και δεν πιστεύω ότι φαίρομαι ανεύθυνα ούτε ως προς το σκύλο μου ούτε ως προς κάποιον τρίτον.

Ίσως το θέμα ή τα σχόλια σας σε αυτό να μην είναι τα πλέον κατάλληλα για την παρούσα τοποθέτηση αλλά παρατηρούσα ως αναγνώστης-επισκέπτης γενικά τη θέση σας και σε άλλα σχετικά θέματα οπότε εκμεταλλεύτηκα την αφορμή. :)

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Καταλαβαινα εν μερη το σκεπτικο σου αλλα εδω σε εχασα τελειως.
Δλδ εχεις στερησει/απαγορευσει (οπως θες πες το) το δικαιωμα απο το σκυλο σου να αμυνθει σε περιπτωση που απειλειται (οχι προκαλειται) επειδη αυτο που το απειλει ειναι παιδι?
Και στην τελικη οταν εχεις ενα σκυλο δυναμικης φυλης, που τα ενστικτα του ξεκινανε απο το βασικο "προστατευω τον εαυτο μου" (κατ'επεκταση το χωρο μου, το αφεντικο μου κλπ κλπ) ειναι δυνατον να του επιβαλλεις να κατσει να τις αρπαξει επειδη μιλαμε για παιδι????
Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Είμαστε μια μεικτή αγέλη, ανθρώπων-σκύλων. Η φύση του σκύλου και ο μηχανισμός λειτουργίας της αγέλης είναι να υπάρχει ο αρχηγός, και κατά την παρουσία του, πάσα άλλη αρχή παυσάτο.
Ο αρχηγός αφού κατάφερε να γίνει αρχηγός της αγέλης, είναι εκείνος που δίνει το στίγμα τι κάνει και τι δεν κάνει η αγέλη, τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι τα μέλη της. Εάν ο αρχηγός θέλει να φαγωθεί όποιος κινείται και αναπνέει, τα μέλη της αγέλης θα υπακούσουν. Εάν ο αρχηγός θέλει να κάνουν κωλοτούμπες, θα κάνουν κωλοτούμπες. Τόσο απλό και τόσο ξεκάθαρο.
Γιατί υπακούουν? Γιατί έχει καταφέρει να είναι ο αρχηγός τους, είναι εκείνος που οδηγεί την αγέλη στην ασφάλεια και στην επιβίωση της.
Την επόμενη μέρα, η ίδια αγέλη με άλλον αρχηγό, θα ενεργεί ενδεχομένως εντελώς διαφορετικά, εάν αυτό επιθυμεί ο νέος αρχηγός.
Αυτή εν περιλήψει και συντομία είναι η λειτουργία της αγέλης των σκύλων. Άρα το να συζητάμε τι είναι σωστό και τι λάθος σε σχέση με τα δικαιώματα του σκύλου, υποχρεωτικά (κατά την γνώμη μου) πρέπει να εξετάζεται και να αναλύεται κάτω από αυτό το πρίσμα.

Στην μεικτή αγέλη μας με τον σκύλο μας, οφείλουμε για την ασφάλεια του σκύλου αλλά και την καλή ψυχολογική του κατάσταση, να είμαστε οι αρχηγοί της αγέλης μας. Οπότε αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό με τον σκύλο μας, ο σκύλος μας οφείλει (για να υπακούσει στην φύση του σαν ζώο αγέλης με τους έμφυτους κανόνες που έχει στο dna του) να αποδεχτεί και να υπακούσει σε αυτό που του ζητάμε. Δεν είπα ποτέ να βασανίσουμε τον σκύλο μας, αλλά ακόμα και στον κτηνίατρο για να κάτσει, πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία μας να μείνει ακίνητος ο σκύλος στο ειδικό τραπέζι που τον τρομάζει, να ανεχτεί την εξέταση από τον γιατρό που τόσο φοβάται, να δεχτεί την ένεση και κάθε τι άλλο. Ένας σκύλος ας πούμε που για να κουρευτεί χρειάζεται νάρκωση, σημαίνει απλά ότι δεν σέβεται τον αρχηγό του, ή για να το πω πιο σωστά, ο σκύλος είναι ο αρχηγός της αγέλης και ο άνθρωπος τον υπηρετεί.

Στην φύση, ενδεχομένως να μην είχα αντίρρηση να είμαι εγώ το μέλος της αγέλης, και ο σκύλος μου ο αρχηγός. Αλλά στην πόλη, με τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια, τα παιδιά που γεννάνε και αμολάνε ανεύθυνοι γονείς, με τα σκουπίδια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια που είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου, δεν μπορεί ο σκύλος να κάνει ότι ενδεχομένως θέλει, πρέπει να καταφέρουμε να γίνουμε εμείς οι αρχηγοί της αγέλης μας, αλλιώς καλύτερα να μην πάρουμε σκύλο, για την ασφάλεια του.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Είμαστε μια μεικτή αγέλη, ανθρώπων-σκύλων. Η φύση του σκύλου και ο μηχανισμός λειτουργίας της αγέλης είναι να υπάρχει ο αρχηγός, και κατά την παρουσία του, πάσα άλλη αρχή παυσάτο.
Ο αρχηγός αφού κατάφερε να γίνει αρχηγός της αγέλης, είναι εκείνος που δίνει το στίγμα τι κάνει και τι δεν κάνει η αγέλη, τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι τα μέλη της. Εάν ο αρχηγός θέλει να φαγωθεί όποιος κινείται και αναπνέει, τα μέλη της αγέλης θα υπακούσουν. Εάν ο αρχηγός θέλει να κάνουν κωλοτούμπες, θα κάνουν κωλοτούμπες. Τόσο απλό και τόσο ξεκάθαρο.
Γιατί υπακούουν? Γιατί έχει καταφέρει να είναι ο αρχηγός τους, είναι εκείνος που οδηγεί την αγέλη στην ασφάλεια και στην επιβίωση της.
Την επόμενη μέρα, η ίδια αγέλη με άλλον αρχηγό, θα ενεργεί ενδεχομένως εντελώς διαφορετικά, εάν αυτό επιθυμεί ο νέος αρχηγός.
Αυτή εν περιλήψει και συντομία είναι η λειτουργία της αγέλης των σκύλων. Άρα το να συζητάμε τι είναι σωστό και τι λάθος σε σχέση με τα δικαιώματα του σκύλου, υποχρεωτικά (κατά την γνώμη μου) πρέπει να εξετάζεται και να αναλύεται κάτω από αυτό το πρίσμα.
Oκ δεκτο το σκεπτικο σου.
Επεκτεινε το μου ομως οταν ο "αρχηγος" δεν ειναι παρων, για χιλιους δυο λογους, πως θα (πρεπει να) ενεργησει ενας τετοιος σκυλος που εχει μαθει μονο να δεχεται εντολες κ ποτε να μην ενεργει αυτοβουλα η με καποια δοση "σκεψης" στις πραξεις του.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Μόνος του ο σκύλος, που? Στην παραλία ή στο πάρκο? Στην αυλή και να μπαινοβγαίνει στον δρόμο? Που θα είναι μόνος του, για να ανησυχώ τι θα κάνει με ένα παιδάκι ας πούμε?

Εγώ τυχαίνει εκτός από 2 σκυλιά, να έχω και γυναίκα, και παιδιά, και γατιά, και πουλιά, και ψάρια... Κι όλο και κάτι θα ξεχνάω... Δεν "εκπαίδευσα" μόνο τον σκύλο μου, αλλά και την γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Στην δικιά μου αγέλη, οι 2 σκύλοι είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της ιεραρχίας. Ούτε γρίλισμα δεν επιτρέπεται μεταξύ τους, και είναι και οι 2 του ίδιου φύλου. Όταν κάτι τέτοια τα κόψεις από την αρχή, μετά δεν υπάρχει καν απόπειρα συζήτησης.

Και για όσους νομίζουν ότι οι γάτες δεν εκπαιδεύονται, σας πληροφορώ ότι ο γάτος μου τον φωνάζεις κι έρχεται σαν σκύλος, του επιτρέπω να ανεβαίνει στον καναπέ, αλλά δεν ξέρει είναι είναι το τραπέζι, στον δε πάγκο της κουζίνας εάν αφήσω ένα ψάρι ο γάτος θα είναι στο πάτωμα και θα νιαουρίζει, κι αν φύγω από το σπίτι και ξαναγυρίσω μετά από ώρες, ο γάτος θα περιμένει ακόμα στο πάτωμα εάν θα του πετάξω έναν μεζέ από το ψάρι.

Εμείς βάζουμε τα όρια στα ζώα μας, αλλά και στους ανθρώπους που έχουμε τριγύρω μας.

Last edited by a moderator:

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με Amangos. Προσωπικά αν είμαστε πχ σε παραλία και τον έχω ελεύθερο με το που εμφανίζεται παιδί στον ορίζοντα δένεται αμέσως και μαζεύεται κοντά μου ή σε ακτίνα όση το φλέξι. Αν δω το παιδί να πλησιάζει τότε τον μαζεύω εντελώς κοντά μου και εξαφανίζω το μπαλάκι που μπορεί να γίνει κίνητρο και για τους δύο. Δεν απαγορεύω σε παιδιά να τον χαιδεύουν αλλά πάντα είμαι alert και δεν αφήνω να τον χαιδέψουν όταν είναι σε φάση τσιτώματος από παιχνίδι. Μερικές φορές έρχεται ένα γειτονάκι στο κτήμα και παίζει μπάλα μαζί του. Εκτός του ότι είμαι πάντα παρούσα, έχω απαγορέψει στον μικρό να πιάνει την μπάλα με τα χέρια γιατί μπορεί ο σκύλος να του την αρπάξει άτσαλα από τα χέρια και πάντα τον έχω τον μικρό να την κλωτσάει από μακριά μη τυχόν και κάνει κάνα άλμα ο σκύλος και τον ρίξει κάτω. Γενικά όμως η παρουσία παιδιών με αγχώνει κοντά στον σκύλο....
Δεν μπορώ κάθε φορά που πλησιάζει ένα παιδί να του κάνω μάθημα πως θα πλησιάσει τον σκύλο είτε γιατί βιάζομαι, είτε βαριέμαι, είτε γιατί δεν έχω όρεξη ....οπότε αποφεύγω τις επαφές και είμαστε όλοι οκ.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Μόνος του ο σκύλος, που? Στην παραλία ή στο πάρκο? Στην αυλή και να μπαινοβγαίνει στον δρόμο? Που θα είναι μόνος του, για να ανησυχώ τι θα κάνει με ένα παιδάκι ας πούμε?
Οπουδηποτε. Στο κτημα του σπιτιου πχ...... στην βολτα που απομακρυνθηκε πχ...... καπου που χρειαστηκε να τον δεσεις και να λειψεις για μερικα λεπτα πχ........

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Δεν αφήνω τον σκύλο μου μόνο του, κάπου στον δρόμο δεμένο. Ούτε σε μέρη που ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση. Στην βόλτα χωρίς λουρί, ακόμα κι αν είναι 20-30 μέτρα μακριά μου, εξακολουθώ να είμαι εκεί και να είμαι ο αρχηγός της αγέλης μας. Δεν αλλάζει συμπεριφορά ο σκύλος είτε είναι δεμένος, είτε ελεύθερος. Εάν μείνει πίσω πάνω από 20-30 μέτρα, τον φωνάζω κι έρχεται. Εάν καθυστερήσει έστω και λίγο, συνεχίζει δεμένος την βόλτα, για να θυμάται πως μόνο όταν έρχεται αμέσως, συνεχίζει να απολαμβάνει το προνόμιο να έχει αυτήν την ελευθερία.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Δεν αφήνω τον σκύλο μου μόνο του, κάπου στον δρόμο δεμένο. Ούτε σε μέρη που ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση. Στην βόλτα χωρίς λουρί, ακόμα κι αν είναι 20-30 μέτρα μακριά μου, εξακολουθώ να είμαι εκεί και να είμαι ο αρχηγός της αγέλης μας. Δεν αλλάζει συμπεριφορά ο σκύλος είτε είναι δεμένος, είτε ελεύθερος. Εάν μείνει πίσω πάνω από 20-30 μέτρα, τον φωνάζω κι έρχεται. Εάν καθυστερήσει έστω και λίγο, συνεχίζει δεμένος την βόλτα, για να θυμάται πως μόνο όταν έρχεται αμέσως, συνεχίζει να απολαμβάνει το προνόμιο να έχει αυτήν την ελευθερία.
Σε ρωταω μια υποθετικη ερωτηση για να καταλαβω την συνεχεια του σκεπτικου σου, μην κολλας στην λεπτομερια "που ποτε πως"
Εγω που τα εχω στο κτημα του σπιτιου πχ υποθετικα καποιος μπορει να χωσει τα χεριακια του απο τα καγκελα στην μερια του δρομου κ να ερθει σε επαφη μαζι τους. Επισης οταν παω καμπιγκ ειτε ελευθερο ειναι ειτε δεμενο δεν γινεται να ειμαι καθε λεπτο απο πανω του, αν εχεις κανει καμπιγκ καταλαβαινεις το γιατι........
Ρωταω λοιπον για να καταλαβω το σκεπτικο σου, ενας σκυλος που εχει μαθει να αντιδρα μονο κατ'εντολη η κατα την παρουσια σου, πως θα αντιδρουσε η πως θα επρεπε να αντιδρασει αν ερχοτανε σε επαφη με καποιο παιδακι πχ ανευ της παρουσιας σου???

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Δεν θα σου πω κανένα σκεπτικό, θα σου πω την πράξη:
Στην αυλή του προηγούμενου σπιτιού που έμενα, βρέθηκε ένας βλάκας (εργάτης από γείτονα χώρα) που θεώρησε αστείο να βάλει το χέρι του μέσα από τα κάγκελα, θεωρώντας πως τα γάντια εργασίας τον προστάτευαν αρκετά... Τότε ο Πρέσα Κανάριο που είχα (πέθανε πέρυσι 10 χρονών από καρκίνο) άπραξε φυσικά το χέρι, και το συνέθλιψε. Κάποια στιγμή βγήκαμε έξω στην αυλή από την φασαρία, και μόλις είπα "άστο", το άφησε. Ο τύπος έκλαιγε από τον πόνο, αλλά συγχρόνως ζητούσε συγνώμη επειδή χτυπιόμουνα για το πόσο ηλίθιος ήταν!!! Ξέρεις τι έκανα την άλλη μέρα? Πέρασα λεπτό σύρμα πάνω από τα κάγκελα της αυλής, για να μην μπορεί κάποιος άλλος με παρόμοιο IQ να βάλει χέρι μέσα, ούτε καν δάχτυλο. Σημειωτέον δεν μάλωσα επ ουδενί το σκύλο μου, αντιθέτως τον επιβράβευσα.
Κάποια στιγμή είχα κάτι εργάτες στην αυλή. Τον σκύλο τον είχα αλλού. Κάποια στιγμή οι εργάτες έφυγαν, φύγαμε κι εμείς και αμολύσαμε τον σκύλο στην αυλή. Ο ένας εργάτης γύρισε πίσω για να πάρει κάτι εργαλεία που είχε ξεχάσει (τι να πω, μπορεί και να τα ξέχασε επίτηδες για να έχει δικαιολογία να επιστρέψει, γιατί ήξερε κι αυτός ότι θα φεύγαμε μετά από αυτούς...). Τον σκύλο δεν τον είχε δει την πρώτη φορά, ούτε τον είχε ακούσει. Η αυλόπορτα άνοιγε με κόλπο, που το είχε ήδη μάθει ο εργάτης εκείνος. Όταν γυρίσαμε στο σπίτι, τον βρήκαμε τον εργάτη να κάθεται κάτω, ακίνητος για πάνω από μισή-μία ώρα, και ο σκύλος καθισμένος δίπλα του, να τον κοιτάει στα μάτια και να σημαδεύει με το στόμα τον λαιμό του εργάτη. Ο εργάτης μας είπε χαμηλόφωνα: Σας παρακαλώ, πάρτε τον σκύλο από εδώ, έχω πιαστεί και θέλω να κουνήσω, αλλά φοβάμαι γιατί τόση ώρα μόλις πήγαινα να κουνηθώ, γρύλιζε πιο δυνατά!!!
Δική μου επιλογή ήταν, ο σκύλος μου να μην ανέχεται κανέναν ξένο στην αυλή.

Πέρυσι μετακόμισα. Πριν μπω στο νέο σπίτι, πέρασα σε όλη την αυλή κοτόσυρμα, και εκεί που επάρχει πρόσβαση στον δρόμο επιπλέον πλέγμα που δεν περνάει τίποτα. Οι γείτονες παρεξηγήθηκαν. Τους εξήγησα πως το κάνω για την ασφάλεια των παιδιών τους, αλλά 15 μήνες τώρα, με θεωρούν ηλίθιο. Τι να κάνω, καλύτερα έτσι, παρά να απολογούμαι για τα κομένα δάχτυλα των παιδιών τους.

Το Πρέσο το έπαιρνα μαζί μας στο σκάφος. Κάποια στιγμή κατάλαβα πως έγινε υπερπροστατευτικό στον χώρο, και κινδύνευαν τα γειτονικά σκάφη στο λιμάνι. Έτσι είτε δεν το έπαιρνα μαζί μου, είτε δεν έπιανα σε λιμάνι για πολλές ώρες, και στο λιμάνι την είχα δεμένη. Ενώ στην βόλτα είχε μάθει και ανεχότανε τα πάντα, στον χώρο της δεν ήθελε ξένους. Δεν μπορούσα να του μάθω του σκύλου πως στον χώρο μας στο σπίτι δεν θα ανέχεται κανέναν, αλλά στον χώρο μας αλλού θα τους ανέχεται. Ανάλογα τι ζητάς από τον σκύλο σου, θα υπόκεισαι και τις συνέπειες της επιλογής σου.

Ο σκύλος δεν ενεργεί κατ εντολή μου κάθε τι. Έχει μάθει ήδη τι ανέχομαι, τι επιτρέπω και τι όχι. Ακόμα κι όταν λείπω, τους ίδιους κανόνες ακολουθεί. Εάν έλειπα για καιρό, τότε θα άλλαζε κάποια πράγματα, ανάλογα τον νέο αρχηγό της αγέλης.

Προφανώς έχοντας σκύλους τύπου Πρέσα, τύπου Ροτβάηλερ, κλπ τα τελευταία 20 χρόνια, έχω αναγκαστεί να μάθω πολλά. Όχι ότι τα ξέρω όλα, κανένας δεν τα ξέρει άλλωστε. Πριν 20 χρόνια έκανα τραγικά λάθη, πριν 15 λιγότερα, πριν 5 χρόνια ακόμα πιο λίγα, και συνέχεια μαθαίνω και προσπαθώ να βελτιωθώ. Τα λάθη είναι αυτά που σε κάνουν να προσπαθείς περισσότερο και να βελτιώνεσαι.

Όταν έχεις ένα σκύλο τέτοια φυλής, είναι αντικειμενικά λογικό, να ασχοληθείς περισσότερο από ότι εάν έχεις ένα μαλτεζάκι ας πούμε. Όμως αυτό είναι λάθος. Και το μαλτεζάκι σκύλος είναι. Κι αυτό τους ίδιους κανόνες και την ίδια λογική ακολουθεί. Τις ίδιες ανάγκες έχει, για ισοροπημένη κοινωνικοποίηση, για ιεράρχηση, κλπ. Αλλιώς γίνεται μη φυσιολογικό ζώο αγέλης, γίνεται νευρωτικό, γίνεται δυστυχισμένο.

Ενός γνωστού μου, του λείπει η μισή μύτη γιατί τον δάγκωσε εκεί ένα πεκινουά. Κι όμως φοβάται τα ροτβάηλερ, που ποτέ δεν τον ακούμπησαν. Ο ιδιοκτήτης εκείνου του πεκινουά δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητο να εκπαιδεύσει, να κοινωνικοποιήσει και να ιεραρχήσει σωστά τον σκύλο του.

Last edited:

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Υπάρχουν περιπτώσεις που συνήθως συμβαίνει σε χωριά, που κάποιες ομάδες παιδιών από μαγκιά, κυνηγάνε και πετάνε πετρες (και όχι μόνο) σε σκυλιά που κυκλοφορούν, αλλά και μέσα σε αυλές. Κάποια στιγμή που αυτά τα σκυλιά καταφέρνουν να πιάσουν ένα τέτοιο παιδί (ή και ένα άσχετο), το πετσοκόβουν. Από δικιά μου αίσθηση δικαίου, καλά κάνει ο σκύλος.

Όμως από άποψη σωστού ή λάθους του ιδιοκτήτη, η απάντηση είναι μια: Δεν έπρεπε ο σκύλος τους να κυκλοφορεί ελεύθερα, δεν έπρεπε να είναι εκτεθιμένο στις ορέξεις κάθε παλιόπαιδου του χωριού και να το βασανίζουν, έπρεπε αντιθέτως να το κοινωνικοποιήσει κλπ, πράγμα που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, σε τέτοιες περιπτώσεις.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Συμφωνω απολυτα με το παραπανω κειμενο σου.
Εαν εσυ δωσεις μια εντολη στο σκυλο που ειναι αντιθετη με αυτο που σκεφτεται η πραττει εκεινη την ωρα σαφως κ ο σκυλος θα πρεπει να υπακουσει εσενα.
Ομως διαφωνω στο να του δωσεις οποιαδηποτε αλλη εντολη περαν της αναγκαιας η να του επιβαλλεις κατι περαν των στοιχειωδων του να αποτρεψεις το μη επιθυμητο.

Δλδ οσο αναφορα το αρχικο ποστ που ξεκινησε την εμπλοκη μου στο θεμα, δεν θα αναγκαζα το σκυλι μου να υποστει κατι που δεν θελει η ειναι αντιθετο απο την "προστασια του εαυτου του" απο ενα παιδι η οποιοδηποτε αλλον, αλλα θα της επεβαλλα την μη συμπλοκη μαζι του, αν ειμασταν εξω στο χωρο.
Οποτε στην πραγματικοτητα εχει δυο επιλογες: η να υπομεινει οικειοθελως, η να το αποφυγει.
Δεν εχει την επιλογη να συμπλακει γιατι δεν το θελω κ δεν εχει την υποχρεωσω να παραμεινει ακινητη γιατι δεν της το επιβαλλω.

Θελω να πω οτι ειναι καλυτερο να αποκλεισεις την μια περιπτωση στο σκυλο (πχ την μη συμπλοκη) κ να του αφησεις τα περιθωρια της επιλογης (παραμονη η αποφυγη) θεωρωντας παντα οτι εχεις εναν ισορροπημενο σκυλο ο οποιος εχει μαθει να ανταποκρινεται στο περιβαλλον που ζει κ κινειται.