Να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί έχω την αίσθηση πως παρεξηγούμαι.
Για μένα η εκτροφή είναι ένα χόμπι. Θεωρώ πως αν μπει το χρήμα στην μέση και βιοπορίζεσαι από αυτό, αναγκάζεσαι να κάνεις εκπτώσεις και να αποκλίνεις από τον στόχο σου.
Άπαξ και ξεκινήσεις με στόχο το χρήμα, σωστή "δουλειά" δεν πρόκειται να κάνεις. Θα ανακυκλώνεις μόνιμα τα ίδια ελαττώματα που πολύ συχνά δεν είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις, γιατί αυτό που σε υποκινεί δεν είναι να τα βελτιώσεις και να πας ένα βήμα παραπέρα, αλλά πως θα καλύψεις τα έξοδά σου.
Συνεπώς κάτι άλλο χρειάζεται να σε υποκινήσει και αυτό δεν μετριέται σε χρήμα, δεν πρέπει να είναι το χρήμα και το οικονομικό όφελος.
Αυτό το "κάτι¨ είναι η δημιουργία ενός υγιή σκύλου που είναι όσο γίνεται κοντά στο πρότυπο της φυλής του και που ταυτόχρονα έχει τον τυπικό χαρακτήρα της φυλής του.
Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αν είναι κατακριτέο ή όχι, αν είναι εγωιστικό και ονομάζεται ματαιοδοξία ή κάπως αλλιώς.
Αυτό που ξέρω είναι πως απαξ και μπεις σε αυτό το τριπάκι παθιάζεσαι και προσπαθείς διαρκώς να πετύχεις τον στόχο σου.
Στόχο όμως που ΠΟΤΕ δεν φτάνεις, γιατί κανένας σκύλος δεν είναι τέλειος και πάντα (μα πάντα) θα ήθελες κάτι διαφορετικό, κάτι να αλλάξεις. Μα αυτό θα είναι το χρώμα, μα αυτό θα είναι το μέγεθος του αυτιού, μα αυτό θα είναι η μάσκα, μα αυτό θα είναι το σχήμα της ουράς και η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Εχεις πάντα την ψευδαίσθηση οτι μπορεί στην επόμενη γέννα να έρθουν και να κάτσουν όλα τα γονίδια που θες, σε ΕΝΑΝ σκύλο. Κυνηγάς κάτι άπιαστο και αυτό είναι που κάνει την εκτροφή τόσο συναρπαστική.
Κάθε γέννα που κάνεις είναι και ένα καρδιοχτύπι, αλλά πρέπει πριν να έχεις βάλει μέσα στην "κατσαρόλα" τα σωστά υλικά. Κάτι που στην πράξη το ανακαλύπτεις αφού γεννηθούν τα μωρά σου και σε κάποιες φυλές πολύ πολύ αργότερα. Γιατί υπάρχουν φυλές που "δείχνουν" στα 2, 3 τους χρόνια και για διαβολική σύμπτωση οι τοκετοομάδες τους αποτελούνται συνήθως από 3-4 μικρά. Μεσολαβεί δηλαδή ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δεις την εξέλιξή τους, μέχρι να δεις τις αρετές και τα ελαττώματα, μέχρι να σχεδιάσεις τον επόμενό σου συμβιβασμό.
Γιατί περί συμβιβασμού πρόκειται. Προσπαθείς με τις επιλογές σου να κρατήσεις τα καλά και να βελτιώσεις κάποια από τα ελαττώματα με τα οποία δεν μπορείς να ζήσεις. Κάποια σίγουρα θα μείνουν, αλλά Θεού θέλοντος θα ασχοληθείς μαζί τους την επόμενη φορά.
Αρα κάθε γέννα σε φέρνει πιο κοντά στο όνειρο - ή τουλάχιστον έτσι ελπίζεις - με την προϋπόθεση πως ξέρεις τι θες και τί υλικά θα βάλεις μέσα. Συνεπώς η συχνότητα των γεννών σχετίζεται άμεσα με την αναγνώριση των αρετών και των ελαττωμάτων της προηγούμενης.
Το να "σπέρνεις" γέννες και ό,τι κάτσει, δεν αποτελεί κάποιο πλάνο.
Και επειδή Σπύρο αναφέρθηκες σε νέους εκτροφείς, αυτό που κάνουν αρκετοί στο ξεκίνημά τους και εκ των υστέρων παραδέχονται, είναι πως ξεκινάνε λάθος.
Εχουν ήδη στην κατοχή τους μια σκύλα μέτρια και αποφασίζουν να ξεκινήσουν την εκτροφή.
Ενώ θα έπρεπε να γίνεται το ανάποδο.
Πρώτα μαθαίνεις τι πρεσβεύει η φυλή σου, πως πρέπει να είναι ένας τυπικός σκύλος της φυλής σου, μαθαίνεις να αναγνωρίζεις αρετες και αδυναμίες και ΜΕΤΑ βάζεις τον στόχο, ψάχνοντας να βρεις την βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η εκτροφή σου.
Η σκύλα είναι το κλειδί και για πολλούς άλλους λόγους.
Το θέμα είναι να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις την αξία της, αλλά και να βρεθεί κάποιος να στην εμπιστευτεί.
Κάτι που αποτελεί τροχοπέδη σε όσους νέους αποφασίσουν να ασχοληθούν - όπως πρέπει - με την εκτροφή.