Έ, Δεν Άντεξα... (ή, αλλιώς: “Η Πόλις Εάλω”!!!)


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Αν ρωτας εμενα : "Θου,Κυριε,φυλακην τω στοματι μου".

Αν ρωτας καποιον αλλον,θα σου παραθεσει τα πεντιγκρι των γονιων,τις διακρισεις και τις εξετασεις τους,το περιβαλλον οπου ζουνε.Για καποιους ο σκοπος αγιαζει τα μεσα,οποτε δεν τιθεται καν θεμα συζητησης.

Το θεμα,στα ματια μου τουλαχιστον,ειναι πως οταν μιλαμε για τοσες πολλες γεννες καθε χρονο,εγω παυω να πιστευω πως πλεον μιλαμε για επιλεκτικη εκτροφη,οσο καλοι και αν ειναι οι γεννητορες και οσες περγαμηνες και αν εχουν τα κουταβια που θα γεννηθουν.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Παίδες, απο οσο ξερω, οι εκτροφεις δεν κανουνε πολλες γέννες. Ουτε ο Άγιος Ερνι Χαρτναγκελ δεν κανει, που κανει πολυ σοβαρη εκτροφη για Αυστραλεζους που φυλάνε χιλιάδες ζωα ο καθένας. Και μιλαμε τωρα για τον ´Αγιο Ερνι που εχει το νούμερο ενα εκτροφείο στον κοσμο και ειναι στο Hall of Fame.

Και εχει γραψει και το Ιερόν Ευαγγέλιον των Αυστραλεζων το ανάγνωσμα, προσχωμεν.
 
  • Like
Reactions: ntoulis






l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.672
7.785
Εγω παλι δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει εσυ ως υποψιφιος αοραστης σκυλου να γνωριζεις οτι το πετ σοπ...Που μπορει να ειναι και μεγαλη αλυσιδα με γνωστο ονομα ...Οτι η σκυλα που γεννησε το κουταβι σου υπεφερε?
Ποιος θα στο πει?
Γιατι να το ξερεις?
Δινεις ενα μεγαλο ποσο για της μερες μας σε μια μεγαλη αλυσιδα καταστηματων για να παρεις σκυλο "ρατσας" με ταα χαρτια του και με ολα...
Δεν ησουν και την ωρα της γεννησης του μπροστα...
Αν εσυ χαρακτιριζεις αυτον τον ανθρωπο μη φυλοζωο τοτε καπου το εχεις χασει...
Μια μέρα χρόνια πριν που είχα αποφασίσει ότι θα πάρω καθαρόαιμο από εκτροφέα πέρασα από ένα πετ σοπ..στη γυάλα αντί για χρυσόψαρα είχε ένα γ.π...Ήταν τόσο όμορφος και λυπημένος ο κούταβος αυτός που η πρώτη μου παρόρμηση ήταν να ορμήσω στο μαγαζί και να τον πάρω από κει μέσα..Μετά πρυτάνευσε η λογική..Ελπίζω να ήταν καλότυχος παρόλα αυτά παρόλο που είχε τόση ατυχία στο ξεκίνημα της ζωής του.
Αν εγώ που γνώριζα και είχα ήδη επικοινωνήσει με εκτροφείς παραλίγο να την κάνω τότε είμαι σίγουρη ότι και πολλοί άλλοι που γνωρίζουν το έχουν κάνει ήδη είτε γιατί τους γυάλισε ένα κουτάβι όμορφο, είτε γιατί έπεισαν τον εαυτό τους ότι το διασώζουν εκείνη τη στιγμή, ή γιατί ήταν πιο φθηνό από ενός εκτροφέα κλπ κλπ κλπ..Μικρό το ποσοστό που δεν γνωρίζει φίλε μου. Με τόσο πληροφορία που μας έρχεται από παντού ξέρουν οι περισσότεροι απλώς κάνουν τα στραβά μάτια.
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Θυμάμαι ένα παλιό μέλος, με εκτροφικό σκυλί και γνώστη όλων αυτών των θεμάτων, που μας είχε εκμυστηρευτεί ότι τελικά δεν είχε αντέξει και αγόρασε από pet shop ένα κουταβάκι για να το σώσει

Δεν ξέρω αν ήταν συμπτωματικό αλλά μετά από αυτό αποχώρησε από το φόρουμ
 






Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.446
12.866
Aθήνα
Το θεμα,στα ματια μου τουλαχιστον,ειναι πως οταν μιλαμε για τοσες πολλες γεννες καθε χρονο,εγω παυω να πιστευω πως πλεον μιλαμε για επιλεκτικη εκτροφη,οσο καλοι και αν ειναι οι γεννητορες και οσες περγαμηνες και αν εχουν τα κουταβια που θα γεννηθουν.

Υπάρχει κάποιο όριο γεννών ανά έτος, πάνω από το οποίο η εκτροφή παύει να θεωρείται "επιλεκτική" και ηθική και κάτω από αυτό όλα είναι καλά;;

Δλδ στις 8 γέννες το χρόνο είσαι οκ και θεωρείσαι "σωστός", ενώ στις 10, δεν είσαι;

Πρώτα από όλα χρειάζεται να γίνει κατανοητός ο ΣΚΟΠΟΣ της κάθε γέννας και γιατί κάποιος θα μπει στην διαδικασία να ζευγαρώσει την σκύλα του και τι προσμένει από αυτό το ζευγάρωμα.

Αν βασιστούμε σε έναν μπούσουλα χωρίς πριν να τα έχουμε καταλάβει όλα αυτά, μπορούμε να οδηγηθούμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα.

Γιατί ακόμα και κάποιος με 2-3 γέννες τον χρόνο μπορεί να ΜΗΝ κάνει επιλεκτική εκτροφή και απλά να παράγει, να προσπαθεί να καλύψει την ζήτηση.
Όπως φυσικά και κάποιος με 20 γέννες το χρόνο.

Πέρα από τον σκοπό και την πρόθεση, εξίσου σημαντικός είναι και ο χρόνος.
Μπορεί να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο, να αξιολογήσει, να προσέξει, να κοινωνικοποιήσει ΚΑΘΕ ΕΝΑ κουτάβι που φέρνει στον κόσμο;

Καταλαβαίνω πως ψάχνουμε να βρούμε κοινά στοιχεία των "εμπόρων", αλλά δεν μπαίνουν όλα σε καλούπια.
Να θυμίσω πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την περιβόητη "συμμετοχή σε έκθεση".

Το ίδιο είναι να διακριθεί ένας σκύλος σε μια φυλή με 1 και μοναδική συμμετοχή και το ίδιο είναι σε μια φυλή με 50 συμμετοχές;
Το ίδιο είναι το Best Puppy of Breed και μετά μην τον είδατε (τον σκύλο) και το ίδιο ένας International Champion με διεθνή καριέρα;
 


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Καταλαβαινω πως το λες,απλα κανοντας περισσοτερες γεννες σε συγκεκριμενο χρονικο διαστημα,αυξανεται ισως η πιθανοτητα καποιες απο αυτες να γινουν κυριως με σκοπο το κερδος.Οταν καποιος θελει να δει π.χ. τι κουταβια βγαζει ενα αρσενικο,σε ποσα ζευγαρωματα πρεπει να τον βαλει για να συνειδητοποιησει οτι οντως ειναι καλος γεννητορας ; Προτου γεμισει ο τοπος με απογονους αυτου του σκυλου(επειδη χρησιμοποιηθηκε σε πολλα ζευγαρωματα σε μικρο χρονικο διαστημα,ειτε επειδη ο εκτροφεας πιστευε οτι θα δωσει καλα κουταβια ειτε λογω "μαρκετινγκ" και "προωθησης" του συγκεκριμενου σκυλου),δεν θα επρεπε να περασει ενα ευλογο χρονικο διαστημα ωστε να διαπιστωθει η ποιοτητα των απογονων(π.χ. μετα το περας 1-1.5 ετους);

Αν εχεις τοσες πολλες γεννες,και μεταξυ εκθεσεων,ταξιδιων,προσωπικων ζητηματων,ξεκουρασης ή οτιδηποτε αλλο προκυψει,εγω δεν πιστευω πως μπορει καποιος να αφιερωθει 100% σε ολες τις γεννες.Μπορει να εχεις υπαλληλους ή δεν ξερω και εγω τι αλλο,ενδεχομενως τη βοηθεια της οικογενειας σου.

Πολλες φορες διαβαζω πως πολλοι εκτροφεις κανουν το ιδιο ζευγαρωμα που εκαναν και τον προηγουμενο χρονο,επειδη τα κουταβια βγηκαν πολυ καλα.Αντιλαμβανομαι τον τροπο σκεψης τους,αλλα οταν σκοπος της εκτροφης ειναι (οπως αναφερεις σωστα και εσυ) να βγαλει καποιος τον τελειο σκυλο,γιατι να συνεχιζεις να αναπαραγεις δυο σκυλια που ομολογουμενως δινουν καλα σκυλια,αλλα δεν πλησιαζουν στο τελειο ; Αυτη η ερωτηση ειναι κυριως ρητορικη,δεν ξερω αν επιδεχεται απαντησης επι του πρακτεου.

Τελος,αυτο με τις εκθεσεις που αναφερεις με βρισκει απολυτως συμφωνο.Ουκ ολιγα σκυλια εχουν αναδειχθει πρωταθλητες Ελλαδος(μετα βιας εντους προτυπου καποια απο αυτα ενδεχομενως,αλλα εκτος προτυπου εντελως),ενω δεν θα τολμουσαν να περασουν ουτε εξω απο εκθεσεις του εξωτερικου.Αν η οικονομικη σου κατασταση ή εστω και η επιθυμια σου,δεν σου επιτρεπουν να πας σε εκθεσεις του εξωτερικου,και οι συμμετοχες στην Ελλαδα στις εκθεσεις της φυλης ειναι μηδαμινες,τι θα κανεις ; Το θεμα ειναι ο υποψηφιος αγοραστης που θελει να παρει κουταβι του Ελληνα πρωταθλητη,να μπορει να ζυγισει τα + και τα - ,και να μην αρκεστει σε τιτλους και φημη.Κατι τελευταιο που ειναι προσωπικη μου αποψη(φυσικα οτιδηποτε αναφερω ειναι προσωπικη μου αποψη :p ) ειναι η πρωτια στα Crufts.Δεν γνωριζω για ολες τις φυλες,αλλα μια πρωτη θεση στα Crufts δεν θα μου ελεγε απολυτως τιποτα αν κοιτουσα τις διακρισεις ενος σκυλου,η ποιοτητα σε ορισμενες φυλες ειναι πολυ κατωτερη απο EDS & WDS,ενδεχομενως και απο εθνικες εκθεσεις πολλων προηγμενων κυνολογικα χωρων,και ομως τα Crufts με την διαφημιση που υπαρχει,θεωρουνται σαν το Αγιο Δισκοποτηρο για πολλους εκτροφεις.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict




Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Παίδες, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και τα υπόλοιπα προφάσεις εν αμαρτίαις. Το να πάρει κανείς ο,τιδήποτε από αδέσποτο, είναι εγκληματική ανευθυνότητα, ακόμα κι αν "δεν γνωρίζει". Εκτός αν είναι στραβός και δεν βλέπει τα αδέσποτα.

Εξαιρούνται οι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ που έχουν πραγματικούς λόγους για εκτροφικά σκυλιά, η ομάδα των οποίων ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει παρτσακλά που έρχονται και δηλώνουν λάτρεις της φυλής.
 






Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Αυτό, που όποιος δε συμφωνεί με την άποψή σου, Sara, είναι παρτσακλό, να το κοιτάξεις.
Αν διαβάσεις αυτό που γράφω θα διαπιστώσεις ότι μίλησα για τα παρτσακλά που ψεύδονται ασυστόλως ως λάτρεις της φυλής ενώ δεν ξέρουν την τύφλα τους και στην πραγματικότητα θέλουνε ρατσάτο και μοδάτο σκύλο. Και φτηνό. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, άτομα που δεν καταλαβαίνουν την έννοια της συλλογικής κοινωνικής ευθύνης μάλλον θα πρέπει να οριστούν και ως παρτσακλά. Διότι δεν είναι η γνώμη μου που έχει σημασία εδώ, είναι το πρόβλημα και η λύση του. Π.χ. γνώμη μου είναι ότι τα σπαράγγια είναι και γαμώ το λαχανικό. Πολλοί διαφωνούν μαζί μου και μάλιστα ενίοτε ξερνάν όταν το ακούνε. Δεν πρόκειται για παρτσακλά, αλλά για διαφωνούντες που είναι ΟΚ. Δεν είναι ΟΚ το να είναι κάποιος ανεύθυνος, σε χώρα μάλιστα που επικρατεί η ανευθυνότητα και αν λίγο κάνανε μια μικρή προσπάθεια οι ιθαγενείς, θα συνέβαλλαν κατά πολύ στην επίλυση των πολλών της κοινωνικών και άλλων προβλημάτων.

Κοίταξα μόλις την ετυμολογία της λέξης παρτσακλό και βλέπω ότι ταιριάζει απόλυτα στα νούμερα που ψάχνουν το μοδάτο και ρατσάτο σκύλο και στα ελληνικά και στα τούρκικα. Επομένως εμμένω στη γνώμη μου.
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.446
12.866
Aθήνα
Παίδες, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και τα υπόλοιπα προφάσεις εν αμαρτίαις. Το να πάρει κανείς ο,τιδήποτε από αδέσποτο, είναι εγκληματική ανευθυνότητα, ακόμα κι αν "δεν γνωρίζει". Εκτός αν είναι στραβός και δεν βλέπει τα αδέσποτα.

Εξαιρούνται οι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ που έχουν πραγματικούς λόγους για εκτροφικά σκυλιά, η ομάδα των οποίων ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει παρτσακλά που έρχονται και δηλώνουν λάτρεις της φυλής.
Σάρα,
επιλέγεις μια φυλή επειδή έχεις κόλλημα, επειδή το γουστάρεις.
Δεν μου έρχεται κάποιος άλλος σοβαρός πραγματικός και αντικειμενικός λόγος που να σε καλύψει - όπως το θέτεις και στο κάτω κάτω δεν είμαι και υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την επιλογή μου.


Μιλάς περί συλλογικής ευθύνης και για "εγκληματική ανευθυνότητα¨ όσων δεν έχουν πάρει αδέσποτο.

ΟΡΙΣΤΕ;;;;;;;;
Τί είναι αυτά;;;
Καινούργια;;;

Παράτησα κάποιον σκύλο μου στον δρόμο;
Ζευγάρωσα ποτέ την σκύλα μου και άφησα τα κουτάβια στην μοίρα τους;
Συνέβαλα με οιονδήποτε τρόπο στην αύξηση των αδέσποτων;

Εγκληματικά ανεύθυνος είναι αυτός που ζευγαρώνει την σκύλα του για να χαρεί την μητρότητα και αφήνει τα κουτάβια στην τύχη τους.
Εγκληματικά ανεύθυνος είναι αυτός που παρατάει τον σκύλο του στον δρόμο για να πάει διακοπές.

Εγκληματικά ανεύθυνος είναι αυτός που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι σε ένα πλάσμα που ο ίδιος επέλεξε να έχει.

ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΕΧΕΙ.

Και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να έχει όποιον σκύλο γουστάρει.
Εκτός αν έχουμε δικτατορία και δεν το ξέρω.

:)
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Χμμμ, έχω τρία πρώην αδέσποτα, κι επιθυμώ διακαώς να αποκτήσω και μερικά καθαρόαιμα, χωρίς να χρειάζομαι κάποιο απ’ τα χαρακτηριστικά τους – είμαι φιλόζωη, κυνόφιλη, υποκρίτρια, παρτσακλό, λίγο απ’ όλα, κάτι άλλο;

Αν βοηθήσω κάποιο ζώο, το κάνω γιατί το θέλω, όχι γιατί αισθάνομαι τύψεις – πες με και γαϊδάρα, αλλά δεν αισθάνομαι υπεύθυνη για τα αδέσποτα της Ελλάδας, εφόσον δεν έχω συνεισφέρει στην ύπαρξή τους.

Παρεμπιπτόντως, δεν πιστεύω ούτε στο ελάχιστο ότι το πρόβλημα των αδέσποτων είναι τα καθαρόαιμα… Ακόμα κι αν υιοθετηθούν αύριο όλα τα αδέσποτα, είμαι σίγουρη ότι μεθαύριο θα βρεθεί ένα νέο στο δρόμο. Δεν είναι τα καθαρόαιμα οι «εχθροί» των αδέσποτων, ούτε βοηθάει κάπου να απλοποιούμε τόσο το πρόβλημα της ύπαρξής τους.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@Yorkaddict

Σίγουρα αυτός που κάνει 2-3 γέννες τον χρόνο ή ακόμα και μόνο μία δεν κάνει απαραίτητα "επιλεκτική εκτροφή", αλλά και αυτός που κάνει 8-10-15 δεν κάνει για εμένα. Οι λόγοι αρκετοί αλλά θα σου πω τον σημαντικότερο... Δεν έχει συναίσθηση.

@Sara

Δεν έρχεται το τέλος της φιλοζωίας διότι δεν έχει έρθει ακόμα η αρχή... :)

@sis

Το πρόβλημα των αδέσποτων... Το πρόβλημα των σκύλων είναι... ο άνθρωπος. :)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.446
12.866
Aθήνα
αλλά και αυτός που κάνει 8-10-15 δεν κάνει για εμένα.
Ούτε για μένα.
Αλλά μια ξερή απάντηση ή ένα αριθμητικό όριο θεώρησα πως δεν θα βοηθούσε τόσο όσο αν μπαίναμε στην διαδικασία να σκεφτούμε το γιατί.
Γι'αυτό μίλησα για κριτική σκέψη.

Μάλλον δεν τα κατάφερα...