Να ξεκαθαρίσω πως δεν αναφέρω πουθενά πως το τράβηγμα λουριού σημαίνει "κυριαρχία". Θα συμφωνήσω πως μπορεί να είναι ενθουσιασμός. Μπορεί να είναι και ότι ψάχνει να βρει γάτες γιατί έχει θέμα με τις γάτες ή ακόμα και μπορεί να τραβά από φόβο και να θέλει να φτάσει γρήγορα σε "ασφαλές" μέρος...πολλά μπορεί να είναι.Γιατί για παράδειγμα να μεταφράσουμε το τράβηγμα στη βόλτα σε προσπάθεια του σκύλου να περάσει το δικό του (κυριαρχία σύμφωνα με το ποστ 298 του Dj και μια ευρέως αποδεκτή ερμηνεία) και όχι σαν ενθουσιασμό;
Σε αυτή την διεκδίκηση ή στις διεκδικήσεις υπάρχει κάποιος "μόνιμος" κάποιος που πάντα εμπλέκεται σε αυτές (ή τις περισσότερες φορές);Οταν πχ υπάρχει έντονη διεκδίκηση των άλλων 2 για ένα παιχνίδι, θα βάλει αυτόν που υπερέβαλλε - στα μάτια του - στη θέση του.
Ποιος "κερδίζει" τις διεκδικήσεις και με ποιο τρόπο;
Ο "αρχηγός" πως "βάζει στην θέση του" αυτόν που "υπερέβαλε";
Ο "αρχηγός" διεκδικεί;...και όταν διεκδικεί τι γίνεται;
Όχι μόνο αυτή...και αυτή. Άρα, γιατί μια μορφή "βίας" (δεν εννοώ κλωτσιά, αλλά ένα τράβηγμα λουριού) από μέρους μας να θεωρείτε βασανισμός, κακοποίηση και άγνοια (φυσικά όταν χρειάζεται και όπως πρέπει);...Θα το "παρεξηγήσει" ο σκύλος από την στιγμή που η βία είναι μέσα στην "γλώσσα" που "μιλά";Σίγουρα λοιπόν υπάρχει βία, αλλά νομίζω πως αυτή είναι η γλώσσα τους.
Παραπάνω απάντησες πως έχεις δει βία στην αγέλη, πως είναι αγχωτικό για εμάς και πως μπορεί να μην πάθει κανένας τίποτα αλλά μπορεί να χάσει και δόντι. Τι σκοπό έχουν οι καυγάδες αυτοί που είδες νομίζεις;...Μόνο το συγκεκριμένο αντικείμενο του πόθου εκείνη την στιγμή;...Νομίζεις πως είναι τυχαίο το πότε, που και πως αποφασίζουν οι σκύλοι να εμπλακούν σε καυγά για κάτι;Όσον αφορά την βία για την ιεράρχηση, δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Ούτε στη δική μου αγέλη, ούτε στην αγέλη της φίλης μου.
Θα έχεις παρατηρήσει πως δεν μπαίνουν ΠΑΝΤΑ σε διαδικασία μάχης και διεκδίκησης και δεν είναι ΠΑΝΤΑ ίδια η αφορμή. Αυτό δεν είναι τυχαίο.
Συμφωνώ και θα προσέθετα μόνο...και ανάλογα τον σκύλο.Μία γλώσσα ξέρουν και αυτή θα χρησιμοποιήσουν ανάλογα βέβαια και την εμπειρία τους με εμάς.
Πολύ "δικτατορία" βλέπω για κάποιον που "δεν βάζει την ιεραρχία στο μυαλό του"!...Αν για παράδειγμα μπούμε σε μια διαδικασία ιεράρχησης της σχέσης μας, υποσυνείδητα δημιουργούμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ μας. Με την έννοια του ή θα περάσει το δικό μου ή το δικό σου. Αν βγάλουμε τον ανταγωνισμό και δεν σκεφτούμε έτσι, είμαστε εκ των πραγμάτων αυτοί που του παρέχουμε αυτά που θέλει. Από μας εξαρτάται αν θα φάει, πότε θα φάει, πότε θα παίξει, πότε θα βγει έξω. Στο χέρι μας είναι να τον καθοδηγήσουμε ώστε να προσαρμοστεί στον δικό μας τρόπο ζωής. Αν εγώ για παράδειγμα έχω δουλειά και αυτός θέλει να βγει βόλτα, θα περιμένει μέχρι να είμαι διαθέσιμος. Γιατί έτσι τον έχω μάθει. Δεν θα μου επιβάλλει αυτός πότε θα τον βγάλω.
Αν για παράδειγμα πεινάει και θέλει να φάει, από μένα εξαρτάται καθαρά πότε και πόσο θα του βάλω.
Αν μου έρχεται με το παιχνίδι στο στόμα για να παίξουμε και έχω δουλειά, πολύ απλά ΔΕΝ θα παίξουμε. Θα πάει και θα ξαπλώσει υπομονετικά και θα του περάσει ή όταν βρω χρόνο θα ασχοληθώ μαζί του.
Αναγκάζεις τον σκύλο να ακολουθεί ΠΑΝΤΑ τα δικά σου "θέλω" και μου λες ότι δεν είσαι "αρχηγός";
Πως λέγεσαι τότε;...
...και αν ο σκύλος θέλει να βγει βόλτα όταν εσύ δεν θες και ανέβει στο κρεββάτι σου και "κάνει κακά του" επίτηδες (true story) τι θα κάνεις;...Αν δεν κατεβαίνει από το κρεββάτι σου παρά μόνο αν σε δει με το λουρί στο χέρι (true story) τι κάνεις;...Αν δε σταματά να γαβγίζει μέχρι να σηκωθείς να τον βγάλεις βόλτα (true story) τι κάνεις;
...και κυρίως, πως λέγεται αυτός ο σκύλος;...Αυτός που θα αμφισβητήσει την "αρχηγεία" σου, δεν θα λάβει υπόψη του πως εσύ του βάζεις φαΐ και νερό, πως του έχεις πάρει κρεβατάκι και πως τον πας στον γιατρό...και θα διεκδικήσει με πάθος τα δικά του "θέλω";
Αν η λέξη "κυριαρχία" ή "κυριαρχική συμπεριφορά" ξενίζουν ή πλέον δεν είναι πολιτικά ορθές, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με το "ισχυρή προσωπικότητα" ή "ηγετική μορφή" ή τέλος πάντων, κάτι άλλο που θα περιγράφει τα ίδια πράγματα...Πόσο θα αλλάξει η ουσία όμως;
Last edited: