Καλημέρα σε όλους και όλες!
@JohnK
Γιάννη, πολύ ευχαρίστως να το κανονίσουμε!
Όσον αφορά το ρεζουμε της συζήτησης που συνόψισε ο Dj, θα ήθελα να προσθέσω ακόμα ένα ερώτημα λίγο σύνθετο:
7. Η ερμηνεία που δίνουμε στις συμπεριφορές τους, επηρεάζεται και πόσο από κοινά αποδεκτές ερμηνείες; Γιατί για παράδειγμα να μεταφράσουμε το τράβηγμα στη βόλτα σε προσπάθεια του σκύλου να περάσει το δικό του (κυριαρχία σύμφωνα με το ποστ 298 του Dj και μια ευρέως αποδεκτή ερμηνεία) και όχι σαν ενθουσιασμό;
Δεν πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας ώστε να μην μας τραβάει και να περπατάει δίπλα μας;
Παίζει ρόλο και σε τι βαθμό, η ανάγνωση της αιτίας στον τρόπο που θα το αντιμετωπίσουμε;
Για παράδειγμα με τον ίδιο τρόπο θα χειριστείς έναν σκύλο αν ξέρεις πως αυτό που κάνει είναι από κυριαρχία και με τον ίδιο αν ξέρεις πως αυτό είναι ενθουσιασμός;
Θα προσπαθήσω με βάση την εμπειρία μου με μία ενήλικη αγέλη που έχω στο σπίτι να απαντήσω:
1. Υπάρχει "ιεραρχία αγέλης" και πως ορίζεται και λειτουργεί;
Με βάση τις παρατηρήσεις μου στη δική μου αγέλη, την ιεραρχία επακριβώς δεν μπορώ να την προσδιορίσω.
Δεν ξέρω αν υπάρχει - χωρίς να την αμφισβητώ - ή αν οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται όπως εμείς.
Νομίζω πως μπορώ να ξεχωρίσω τον αρχηγό με την έννοια πως είναι αυτός που παρακολουθεί και επεμβαίνει όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Οταν πχ υπάρχει έντονη διεκδίκηση των άλλων 2 για ένα παιχνίδι, θα βάλει αυτόν που υπερέβαλλε - στα μάτια του - στη θέση του.
Όμως δεν βάζω το χέρι μου και στη φωτιά, γιατί όλοι τους κάποιες φορές και ανάλογα τις συνθήκες μπορεί να φερθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αναθεωρήσω.
2. Υπάρχει "κυρίαρχος ή κυριαρχικός σκύλος" και συμπεριφορά (dominant dog και dominant behavior);...και πως ορίζεται;
Ετσι όπως ορίζεις την κυριαρχία στο τέλος του ποστ 298, πείσμα έχουν σίγουρα και οι 3. Όπως και τόλμη τηρουμένων των αναλογιών. Αυτά όμως είναι χαρακτηριστικά της φυλής και των τεριε γενικότερα.
Από την άλλη έτσι όπως ορίζεται με βάση συγκεκριμένες κινήσεις, στάσεις και "ιεροτελεστίες", πολύ πιθανό να βρω αντιστοιχίες. Επιφυλάσσομαι, ίσως γιατί ποτέ δεν είχα έναν τέτοιο σκύλο ή γιατί δεν μετέφρασα κάποιες συμπεριφορές του/τους σε κυριαρχία.
3. Υπάρχει βία σε μια αγέλη κατοικίδιων σκύλων;...Πως, που, πότε και γιατί;
Ναι, σε βαθμό αγχωτικό για αυτόν που παρακολουθεί. Ομως, αφήνοντας να εξελιχθεί μια "διαμάχη" (στη δικιά μου αγέλη) κανείς δεν έπαθε τίποτα. Εξαρτάται όμως - νομίζω - από την αιτία - αφορμή της διαμάχης. Για παράδειγμα σε διαμάχες μιας άλλης φιλικής αγέλης (φίλης μου) με αφορμή μια σκύλα σε οίστρο, έγινε χαμός και είχαμε και απώλειες (χαμένα δόντια, πληγές κλπ).
Σίγουρα λοιπόν υπάρχει βία, αλλά νομίζω πως αυτή είναι η γλώσσα τους.
4. Η βία στην αγέλη είναι και μέσω εκπαίδευσης και ιεράρχησης;...Πότε και τι είδους βία;
Βία για εκπαίδευση, φαντάζομαι εννοείς της μαμάς στην τοκετοομάδα για παράδειγμα. Δεν έχω ζήσει αυτές τις στιγμές.
Όσον αφορά την βία για την ιεράρχηση, δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Ούτε στη δική μου αγέλη, ούτε στην αγέλη της φίλης μου. Αλλά και εδώ ισχύει ό,τι έγραψα στην απάντηση για την κυριαρχία. Επιφυλάσσομαι κι εδώ λοιπόν, γιατί εξαρτάται από την ερμηνεία που εμείς δίνουμε ή τα γυαλιά που φοράμε - όπως είχε γράψει ο sea-moll.
5. Οι σκύλοι θα χρησιμοποιήσουν τα ίδια "μέσα" σε εμάς (που έχουν για να επιτύχουν το σκοπό τους) με αυτά που χρησιμοποιούν μεταξύ τους;...Αν ναι, γιατί;...Αν όχι, γιατί;
Nομίζω πως αυτό σχετίζεται με το πως εμείς οι ίδιοι το αντιλαμβανόμαστε και το ερμηνεύουμε για να το εκλάβουμε σαν κάτι "καλό" ή "κακό" αντίστοιχα. Μία γλώσσα ξέρουν και αυτή θα χρησιμοποιήσουν ανάλογα βέβαια και την εμπειρία τους με εμάς. Μας μαθαίνουν, μας διαβάζουν και αυτά.
5. Οι σκύλοι θεωρούν πως είμαστε (εμείς και αυτοί) μέλη μιας αγέλης ή κάτι άλλο;...Τι άλλο και γιατί;
Ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να με υποβιβάσω σε σκύλο, χωρίς να το λέω υποτιμητικά.
Ξέρω τι είμαι, ξέρω πως όλη του/τους η ζωή, πρακτικά εξαρτάται από μένα και την οικογένειά μου.
Και νομίζω πως εδώ είναι το "μυστικό". Αν για παράδειγμα μπούμε σε μια διαδικασία ιεράρχησης της σχέσης μας, υποσυνείδητα δημιουργούμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ μας. Με την έννοια του ή θα περάσει το δικό μου ή το δικό σου. Αν βγάλουμε τον ανταγωνισμό και δεν σκεφτούμε έτσι, είμαστε εκ των πραγμάτων αυτοί που του παρέχουμε αυτά που θέλει. Από μας εξαρτάται αν θα φάει, πότε θα φάει, πότε θα παίξει, πότε θα βγει έξω. Στο χέρι μας είναι να τον καθοδηγήσουμε ώστε να προσαρμοστεί στον δικό μας τρόπο ζωής. Αν εγώ για παράδειγμα έχω δουλειά και αυτός θέλει να βγει βόλτα, θα περιμένει μέχρι να είμαι διαθέσιμος. Γιατί έτσι τον έχω μάθει. Δεν θα μου επιβάλλει αυτός πότε θα τον βγάλω.
Αν για παράδειγμα πεινάει και θέλει να φάει, από μένα εξαρτάται καθαρά πότε και πόσο θα του βάλω.
Αν μου έρχεται με το παιχνίδι στο στόμα για να παίξουμε και έχω δουλειά, πολύ απλά ΔΕΝ θα παίξουμε. Θα πάει και θα ξαπλώσει υπομονετικά και θα του περάσει ή όταν βρω χρόνο θα ασχοληθώ μαζί του.
Επειδή ο χρόνος μου είναι αρκετά περιορισμένος και οι μελέτες που έχετε παραθέσει πολλές, μπορεί κάποιος να μου πεί σε τί φυλές έχουν γίνει; Υπάρχει κάποια που να έχει γίνει σε ορεινούς ποιμενικούς;
Οχι οι μελέτες δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες φυλές. Τα σκυλιά της Alitalia είναι αδέσποτα μεσαίου - μεγάλου μεγέθους.