Εννοείς που έχουν είσοδο με εισιτήριο? Δλδ σε παραλία που δεν έχει είσοδο αλλά αν πάρεις ομπρελοκάθισμα και πληρώσεις, αυτή τη θεωρείς οργανωμένη? Και αν εγώ εκεί που τελειώνει η παρέλαση με τα ομπρελοκαθίσματα πάω και κάτσω στην ίδια παραλία που έχει μήκος κάτι χιλιόμετρα σε απόσταση 500 μέτρων από αυτά αλλά που έχει λουόμενους? Τι γίνεται τότε? Μπορώ να βάλω το σκύλο μέσα στη θάλασσα?
Είχα και εγώ αυτη την απορία, τι εννοούμε λεγοντας οργανωμένη παραλία. Ρωτώντας ένα ναυαγοσώστη μου διάβασε τα παρακάτω :
Νομοθεσία ΠΔ 23/2000
"Καθορισμός προϋποθέσεων χορηγήσεως αδείας ναυαγοσώστη από τις Λιμενικές Αρχές ως και καθορισμός των υποχρεώσεων του ναυαγοσώστη κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Καθορισμός περιπτώσεων υποχρεωτικής προσλήψεως ναυαγοσώστη, σε οργανωμένες ή μη παραλίες, για την προστασία των λουομένων στο θαλάσσιο χώρο."
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, οι όροι που χρησιμοποιούνται έχουν την ακόλουθη έννοια:
1. ΛΟΥΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
α) Ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού ή και της παραλίας ή ζώνης λιμένα στον οποίο εισέρχονται με την καταβολή εισιτηρίου (αντιτίμου) άτομα για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή.
β) Με την επιφύλαξη της ισχύος των αναφερόμενων στην επόμενη υποπαράγραφο ως λουτρική εγκατάσταση νοείται και ο χώρος του αιγιαλού ή και της παραλίας ή ζώνης λιμένα ο οποίος παραχωρείται ή εκμισθώνεται από το Δημόσιο ή τους Οργανισμούς Λιμένα ή τα Λιμενικά Ταμεία σε διάφορους φορείς ή επιχειρήσεις (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες κατασκηνώσεις κ.λ.π.) για χρήση εκμισθούμενων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση καθισμάτων ή ανακλίντρων ή μέσων προφύλαξης από τον ήλιο, των λουομένων ανεξάρτητα αν τα άτομα που εισέρχονται για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή καταβάλλουν ή όχι εισιτήριο.
γ) Δεν θεωρείται λουτρική εγκατάσταση ο χώρος του αιγιαλού ή και της παραλίας, ή ζώνης λιμένα για τον οποίο (χώρο) συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης υποπαραγράφου αλλά δεν είναι πολυσύχναστος, Για το χαρακτηρισμό των χώρων ως πολυσύχναστων ο Προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής συγκροτεί κατά το πρώτο δίμηνο κάθε χρόνου Επιτροπή αποτελούμενη από:
1) τον ίδιο, ως πρόεδρο. Προκειμένου περί Κεντρικού Λιμεναρχείου ή Λιμεναρχείου αντί του Προϊσταμένου μπορεί να ορίζεται από τον ίδιο για να συμμετέχει στη Επιτροπή, ως πρόεδρος, άλλος Αξιωματικός Λ.Σ.
2) έναν (1) εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο οποίος εκλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του, μεταξύ των μελών του, από το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο και
3) έναν (1) εκπρόσωπο του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) ή του Λιμενικού Οργανισμού ή του Λιμενικού Ταμείου, κατά περίπτωση, που ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, από τους Οργανισμούς αυτούς
Η εν λόγω επιτροπή αποφαίνεται σχετικά, λαμβάνοντας ενδεικτικά υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση πεντακοσίων (500) λουομένων κατά τις περιόδους αιχμής για μήκος ακτογραμμής ενός (1) χιλιομέτρου, τυχόν επισυμβάντα κατά το παρελθόν ατυχήματα κ.λ.π. Οι επιτροπές αυτές αποφασίζουν κατά πλειοψηφία εντός του μηνός Φεβρουαρίου κάθε χρόνου.
εγώ κατάλαβα ότι κάθε χρόνο ο Λιμενάρχης της κάθε περιοχής αποφασίζει με βάση κάποιες προυποθεσεις ποιες θα έιναι οι οργανωμένες παραλίες. Βέβαια και μία ερώτηση στον Λιμενάρχη νομίζω ότι χρειάζεται για να μας το επιβεβαιώσει.
Πηγή: Νομοθεσία ΠΔ 23/2000