Kι ας την ήξερα μόνο από απόσταση, βλέποντάς την τα πρωινά πηγαίνοντας στην δουλειά, να λιάζεται εκεί στο παρκάκι απέναντι από τον Λευκό Πύργο και να χαζεύει τον κόσμο.
Καλό της ταξίδι ...
Καλό της ταξίδι ...
Λυπαμαι πολυ, αγαπημενοι ανθρωποι του Αλεξ εδω μεσα και εκει εξω που βιωνετε αυτο το συναισθημα. Το ξερω, το χω ζησει (και μαλλον δε θα μου φυγει), το συμμεριζομαι και ειναι απαισιο, ο χαμος ειναι ηδη πολυ δυσκολος για να υπαρχει και αυτο.Και ελπίζουμε να μας συγχωρήσει γιατί φανήκαμε ανίκανοι να τον προστατεύσουμε από την κακία του κόσμου.
Η Φλόξυ και η Τατού...
Δημήτρη,
Σ’ ευχαριστώ ειλικρινά, που άνοιξες αυτό το θέμα!
...αποφάσισα να γράψω για ένα λόγο, Δημήτρη και φίλοι μου:
Για να προλάβω!!!
Έστω και μια φορά, να προλάβω να αποτίσω φόρο τιμής σε σκυλιά εν ζωή!!!
Στις μεγάλες αγάπες που τις γνωρίζουν αρκετοί, αλλά προσπερνούν σαν να μην τις βλέπουν… Τις μεγάλες αγάπες, που τις ξέρουν πραγματικά, μόνο 3 οικογένειες… και ένας κτηνίατρος… άντε και μία πανσιόν… άντε και όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας μου, που τους έχω ”πειθαναγκάσει” να τις αγνοούν, εφόσον δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτές…
Ας μείνει, λοιπόν, αυτό το ”κάτι” εδώ, σ’ αυτή τη ζεστή γωνιά που άνοιξες…
Μετακόμισα στη γειτονιά μου πριν 7 χρόνια… Το καλοκαίρι του 2004…
Και, την ίδια μέρα της μετακόμισης, γνώρισα την αγέλη αδέσποτων της γειτονιάς μου, που είχε “έδρα” ακριβώς στη γωνία της πολυκατοικίας μας… Και που δεν έβλεπε με πολύ καλό μάτι την νέα άφιξη κάποιων ανθρώπων, ακριβώς στην καρδιά της περιοχής της! Τέσσερα σκυλάκια…
...Η Φλόξυ, μια ξανθιά - καφέ σκυλίτσα (red, με τις σημερινές μου γνώσεις κυνοφιλικής ορολογίας), που (σήμερα) θα μπορούσε να θυμίζει κάτι σαν ένα μεγάλο Κοκόνι, ή/και σαν Κόκερ κλπ… Περίπου 7 ετών, εκείνη την εποχή… Αυτή ήταν, σίγουρα, η πρώτη σκύλα της μικρής αγέλης και δεν μπορούσε κανείς να νομίσει κάτι διαφορετικό… και το ”νούμερο 3” της αγέλης…
Μαζί με τον Ασπρούλη, ήταν οι πρώτοι που έβγαζαν τη φύλαξη της αγέλης τους και της περιοχής τους… Νευρική σκύλα…
Και νομίζω ήταν ο “φρουρός - συναγερμός” της ομάδας… αυτή γαύγιζε πρώτη στον κίνδυνο…
- Η Τατού, μια καφέ - γκρι και άσπρη σκυλίτσα που (ακόμα κι εγώ, εκείνη την εποχή) καταλάβαινες αμέσως πως έχει πολύ Αμερικανικό Akita… Περίπου 6-7 ετών κι εκείνη, στα ντουζένια της, τότε…
...Και έτσι, το επόμενο βράδυ, ξαναείδα στη γωνία ”τους”, τις δυό σκυλίτσες, τη Φλόξυ και την Τατού…
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γλώσσα σώματος: Η μία κολλημένη επάνω στην άλλη… Ετσι κάνουν, από τότε, στα δύσκολα… Διόσκουροι!!!
...Και αυτές μας το ανταπόδωσαν… Μέχρι σήμερα τα στέκι τους είναι ο κήπος μας και η πιλοτή της πολυκατοικίας, που τις προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή και το χιόνι… Κάθε βράδυ, η Φλόξυ περιμένει ξαπλωμένη στο χαλάκι της εισόδου και η Τατού λίγο πιο πέρα…
Και φτάσαμε αισίως στο 2011… Και η Φλόξυ και η Τατού είναι πλέον 14 χρονών…
Οι γριούλες μου!!!
..Εχουν φτάσει στο σημείο να ανέχονται την παρουσία της Μόκας, δίπλα τους… ακόμα και στο σημείο να ανέχονται τον Casper!!!
Τα σύνορα της (μικρής) περιοχής τους έμειναν ίδια, οι σκύλοι της άλλης αγέλης περνάνε ακόμα προκλητικά μπροστά τους… αλλά κανείς δεν τολμάει να μαρκάρει στη γωνία μας ή να μπει στον κήπο μας… δυστυχώς, όμως, μπαίνουν καμιά φορά στον απέναντι, πλέον…
Δυσκόλεψαν τα πράγματα πια, τόσο που, πριν μερικούς μήνες, βρήκαμε την Τατού βαθιά τραυματισμένη, στο επάνω μέρος του κεφαλιού… Μπορεί να ήταν μεγάλος κυνόδοντας… Μπορεί να ήταν (πονάω που το σκέφτομαι) κάποιο κατσαβίδι…
Αν σας περιέγραφα τα χρώματά τους φέτος, δεν θα ήταν ίδια πια… Η κοκκινωπή Φλόξυ είναι πιο ξανθιά… και η καφέ-γκρίζα-άσπρη Τατού είναι πιο σταχτιά… Και οι μουρίτσες τους άσπρισαν… και είναι πιο κουρασμένες, ξαπλώνουν πολύ…
Ακόμα στέκονται η μία κολλημένη στην άλλη, για να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα… Αλλά, τώρα, έχουν και την ”on-line” υποστήριξη της Μόκας και του Casper… Όταν αυτές δώσουν το σύνθημα, αρχίζουν να ηχούν τα ”κανόνια του Ναβαρόνε” από το μπαλκόνι μας… Και εκείνες παίρνουν περισσότερο θάρρος… όσο μπορούν…
Μια σκέψη με βασανίζει πολύ: Τι θα κάνω, αν η μία φύγει… Δεν ξέρω αν θα υπήρχε θεραπεία στην άλλη, ακόμα και αν την έπαιρνα σπίτι, για το ηλιοβασίλεμά της μαζί μας…
Και τώρα, μόνη σου, ρε Τατού... στα 18 σου? Στα 19 σου?Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους, αλλά κυρίως στον φίλο takisft, που έχει αδυναμία στο θέμα...
Είχα καιρό να γράψω σ' αυτό το "ζεστό" thread... είχα ξεχαστεί...
Αλλά το ξαναθυμήθηκα, defacto!
Οπως έχω πει, οι "γριούλες" μου (η Φλόξυ και η Τατού), για ένα καλοκαίρι ακόμα, πήγαν στις διακοπές τους (πανσιόν), από τα τέλη Ιουλίου, μέχρι προχτές...
...Προχτές, λοιπόν, μόλις είδα φως στο σπίτι της απέναντι γειτόνισας, λέω στους δικούς μου "αύριο έρχονται η Φλόξυ και η Τατού"... Και, όντως, πρωί - πρωί, τις έφερε ο ιδιοκτήτης της πανσιόν...
Για να παλέψουν ακόμα μιά σεζόν... για να φυλάξουν το "φρούριο", για ένα ακόμα χειμώνα...
Μόλις πήδηξαν έξω από το αυτοκίνητο, το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να έρθουν τρέχοντας επάνω μας, με "κραυγούλες" και "κλάμματα"... να χαϊδεύονται πάνω μας, λες και ήμασταν οι παλιοί φίλοι που είχαν χαθεί για 20 χρόνια!!!
Και, αμέσως μετά, μας παράτησαν σύξυλους και άρχισαν να περπατάνε και να τρέχουν, για να προλάβουν να μαρκάρουν όσο περισσότερο μπορούσαν γύρω από τη γωνία τους... συνοδευόμενες από τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές του Casper και της Μόκας...
Και, μετά, ξεκίνησαν για την καθιερωμένη πρωινή βόλτα τους στη γύρω γειτονιά...
Το δρόμο ξαναπήρα, χωρίς φράγκο στη τσέπη...
Παλιό είναι το παιχνίδι, το έμαθα καλά...
Στην πόλη αυτή που όλοι να γονατίζουν πρέπει...
Εγώ είμ' ένα ρεμάλι, με ελεύθερη καρδιά...
Καλό χειμώνα, γριούλες μου!
Θα κάνουμε ότι μπορούμε παρέα!!!
...Και έτσι, πέρασε ο καιρός...Η Φλόξυ και η Τατού...
Σκέψεις...
Ετσι, λοιπόν, εγώ εδώ, στο ροζ συννεφάκι μου...
Καταρχήν, μου φαίνεται ότι μάλλον θα τον βγάλουν ΚΑΙ το φετεινό χειμώνα... λίγο ακόμα, αν αντέξουν σε αυτά τα κρύα, με τη βοήθεια των λίγων που ενδιαφερόμαστε...
Λοιπόν, ποια είναι τα "σημάδια" που "διαβάζω"?
Η Τατού, ο φύλακας - άγγελος της παρέας (και γι' αυτό είχε φάει τις πιο πολλές κλωτσιές), πιο συνεσταλμένη τον τελευταίο χρόνο, πιο "μαζεμένη"... όταν πηγαίνουμε τη βραδυνή μας βόλτα, μας ακολουθεί πλέον μόνο σε ορισμένες διαδρομές, πιο ήσυχες, πιο γνωστές της, πιο σύντομες και, σαφώς, πιο σκοτεινές... όταν βλέπει ότι θα ακολουθήσουμε διαφορετική διαδρομή, μένει στη γωνία μας και περιμένει να επιστρέψουμε... και μας υποδέχεται πάντα, σαν να έχει να μας δει 20 χρόνια και ειδικά τη φιλενάδα της... σαν τη μάνα που βλέπει, επιτέλους, να επιστρέφει το παιδί της...
Η Φλόξυ, ο αρχηγός της παρέας, πιο διπλωμάτισα αλλά πιο θαρραλέα, μας ακολουθεί παντού!
Μόνο που (από φέτος) δεν απομακρύνεται από κοντά μας, δεν κάνει τις τσαχπινιές της στους αγνώστους, δεν κυνηγάει καμιά γάτα για να σπάσει πλάκα, όπως παλιά... και αν απομακρυνθεί λιγάκι, γυρνάει και μας περιμένει... και στην επιστροφή, τον τελευταίο καιρό, ξαπλώνει για να ξαποστάσει από την κούραση... ποιά, η Φλόξυ που μέχρι πρόσφατα δεν έβαζε κώλο κάτω... και έχει ασπρίσει πιά... το κεφάλι και η μουσούδα της είναι σχεδόν κάτασπρα...
Εχει τεθεί κάποιες φορές το θέμα αλλαγής σπιτιού... και, συζητώντας με τη γυναίκα μου, παγώνουμε στη σκέψη: "η Φλόξυ και η Τατού... αν όχι εμείς, τότε ποιός?"...
Ναι, το πιο ισχυρό πράγμα που με κρατάει στη γειτονιά είναι ότι υπάρχουν οι γριούλες μου... όσο υπάρχουν, γιατί, όπως καταλάβατε, η ηλικία αρχίζει να μην κρύβεται...
Και σκέψεις... και άλλες σκέψεις του τύπου "αν η μία αποφασίσει ότι βαρέθηκε... και φύγει... τότε η άλλη τι θα γίνει?"... ή, μάλλον, ξέρουμε τι θα γίνει?
Και, μέχρι τότε... ξέρουν και οι δυό τους: Εγώ για τους "ανθρώπους"... και ο Κάσπερ για τους σκύλους...