Υπάρχει διατροφικός οδηγός πρωτεϊνης?

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Κάπου είχα διαβάσει στο forum ετούτο μια καλά τεκμηριωμένη άποψη περι πρωτείνης στης ξερές τροφες. Θυμάμαι ότι ακόμα και το 25% που βλέπουμε σε μια ξερή είναι πολύ. Αν θυμάται κανείς ας βάλει το link...
Υποθέτω ότι εννοείς αυτό ?

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Να' σαι καλά, χαίρομαι που σου κίνησε το ενδιαφέρον το θέμα...:)
Δεν εχεις ιδεα...κατι πιο εμπεριστατωμενο και "ανοιχτομυαλο" για τη διατροφη δεν εχω ξαναδιαβασει....μωρε Θα πεσει copy paste σε word τωρα να το εχω ευαγγελιο! :p

smcisps

Well-Known Member
15 Σεπτεμβρίου 2010
53
0
Athens
όντως πολύ καλό άρθρο και δίνει πολλές πληροφορ'ιες. μπράβο bull.

Δηλαδη το 30-40% πρωτείνη είναι απαγορευτικό?
και αν τα κρέατα που αναφέρεις έχουν μόνο περίπου 20% πρωτείνη, τότε πως όλες οι τροφές παίζουν γύρω στο 30% και πάνω?

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Noμιζω οτι απο το ποστ που παραθεσες, αυτο ενδιαφερει το φιλο μας!

1. Orijen Adult Dog (40% πρωτεΐνη) – συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 400 – 500 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 160 – 200 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=180 γραμμάρια πρωτεΐνη.

2. Acana Wild Prairie (33% πρωτεΐνη) – συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 570 – 630 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 188 – 208 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=198 γραμμάρια πρωτεΐνη.

3. Acana Adult Large Breed (34% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 560 – 620 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 190 – 211 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=200 γραμμάρια πρωτεΐνη.

4. Royal Canin Giant Adult 28 (28% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 545 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 153 γραμμάρια πρωτεΐνης.

5. Argen Grange Adult rice & chicken (25% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 490 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 122,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

6. Hill’s Science Plan Canine Adult Advanced Fitness Large Breed with chicken (22,7% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 570 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 130 γραμμάρια πρωτεΐνης.

smcisps

Well-Known Member
15 Σεπτεμβρίου 2010
53
0
Athens
Σιγά σιγά ερχεσαι στα λογια μου Scarlett. Το ποσοστό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Μόνο όταν συνδυάζεται με ημερήσια ποσότητα βγάζει νόημα.

Και όπως προκύπτει από το άρθρο, τροφές με φαινομενικά μεγάλη ποσότητα πρωτείνης, προσδίδουν τελικά λιγότερη στο σκύλο από κάποιες άλλες με μικρότερο ποσοστό.

Αλλά πως έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτείνη? πως προκύπτει?

Από τα 122,5 εως τα 200 γραμ. υπάρχει τεράστια διαφορά. Για αυτό ρωτάω αν υπάρχει κάποιος οδηγός ιδανικης ποσότητας σε γραμ.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Noμιζω οτι απο το ποστ που παραθεσες, αυτο ενδιαφερει το φιλο μας!

1. Orijen Adult Dog (40% πρωτεΐνη) – συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 400 – 500 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 160 – 200 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=180 γραμμάρια πρωτεΐνη.

2. Acana Wild Prairie (33% πρωτεΐνη) – συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 570 – 630 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 188 – 208 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=198 γραμμάρια πρωτεΐνη.

3. Acana Adult Large Breed (34% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 560 – 620 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 190 – 211 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=200 γραμμάρια πρωτεΐνη.

4. Royal Canin Giant Adult 28 (28% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 545 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 153 γραμμάρια πρωτεΐνης.

5. Argen Grange Adult rice & chicken (25% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 490 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 122,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

6. Hill’s Science Plan Canine Adult Advanced Fitness Large Breed with chicken (22,7% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 570 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 130 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Και ένα ημερίσιο κομμάτι βοδινό ωμό για 50κιλά σκύλο (περίπου 1.5kg) έχει σχεδόν 80gr πρωτείνη

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
όντως πολύ καλό άρθρο και δίνει πολλές πληροφορ'ιες. μπράβο bull.

Δηλαδη το 30-40% πρωτείνη είναι απαγορευτικό?
Πουθενά δεν ανέφερα ότι 30-40% πρωτεϊνη για ξηρά τροφή είναι απαγορευτικό, ίσα-ίσα, το αντίθετο υποστηρίζω, διάβασε προσεκτικά και θα καταλάβεις.
και αν τα κρέατα που αναφέρεις έχουν μόνο περίπου 20% πρωτείνη, τότε πως όλες οι τροφές παίζουν γύρω στο 30% και πάνω?
Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο ποσοστό, το ωμό κρέας έχει υγρασία 70-75% ενώ η ξηρά τροφή 8-10%.

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Και ένα ημερίσιο κομμάτι βοδινό ωμό για 50κιλά σκύλο (περίπου 1.5kg) έχει σχεδόν 80gr πρωτείνη
Αυτό πως το έβγαλες :confused:
Το βοδινό έχει περίπου κατά μέσο όρο 22% πρωτεϊνη, άρα στο 1,5 κιλό κρέατος περιέχονται 330 γραμμάρια πρωτεϊνης.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
bull said:
Αυτό πως το έβγαλες
Το βοδινό έχει περίπου κατά μέσο όρο 22% πρωτεϊνη, άρα στο 1,5 κιλό κρέατος περιέχονται 330 γραμμάρια πρωτεϊνης.
Αν ένας σκύλος 50kg λαμβάνει το 3% τότε θέλει τροφή 1.5kg το οποίο το 1kg πρέπει να είναι ζωικής προελεύσεως. Δηλαδή 50kg καλό είναι να πέρνει 1kg κρεας-κόκκαλα την ημέρα. Αν συνυπολογίσουμε ότι στο 1kg κρεας υπάρχει και κόκκαλο και ενώσεις ιστών λαμβάνει 800gr καθαρό κρέας. Κάνοντας τους υπολογισμούς με το 22% πρωτείνη που έγραψες πιο πάνω λαμβάνει 176gr πρωτείνη. Ξεχνάμε ότι το καθαρό κρέας κατα μεγάλο ποσό είναι υργό. Αν δέχεσαι αυτή την άποψη τότε συνεχίζω λέγοντας ότι το 60% είναι νερό (να μη πω 70-80%), οπότε περίπου 70,4gr πρωτείνη. Βέβαια ο σκύλος θα λάβει και τα λαχανικά του, και τα φρούτα του, το γιαουρτάκι μπορεί και τα δημητριακά του, τα οποία και αυτά έχουν πρωτείνη μέσα σε μικρό βαθμό. Να πούμε περίπου 15gr, συν τα 70gr υπολογίζεται περίπου 85gr πρωτείνη για 50kg σκύλο.

Όλα αυτά ισχύουν για κόκκινο κρέας γιατί ξέρουμε ότι αν πάρεις ας πούμε ένα μπούτι κοτόπουλο να δώσεις έχεις και πέτσα πάνω, έχεις και πολύ κόκκαλο. Κάνοντας τους ίδιους υπολογισμόυς άλλα έχοντας υπόψεις ότι ένα κιλό κοτόπουλο είναι μόλις το 40% (το οποίο θα είσαι τυχερός αν βρεις τόσο κρέας) καθαρό κρέας (και ότι νωπό κοτόπουλο έχει 25% και όχι 22% που ανέφερες για βοδινό) βγαίνει ότι ο σκύλος λαμβάνει 55gr πρωτείνη αν φάει 1kg μπόυτια μαζί με δημητριακά και λαχανικά.

Τα παραπάνω είναι αυτό που πιστεύω εγω. Σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθώ να το επιβάλλω και να πώ, ΝΑ αυτό είναι το σωστό!

Αν το θεωρείται λογικό σκεφτειτε ότι τα ποσοστά πρωτείνεις κατεβαίνουν ακόμα γιατί πολύ απο εμάς δεν ακολουθούμε κατα γράμμα της ποσότητες κρεας και κόκκαλα. Κάποιοι δίνουν περισσότερο κρέας απο άλλους, οπότε και λιγότερο νωπό κρέας...

Last edited:

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Bull, μου λες σε παρακαλω τη γνωμη σου γι'αυτη τη τροφη;
http://www.naturaldogfoodcompany.com/Natural-Dog-Food.html

στο dogfoodanalysis την εχουν με 3 αστερια...
Ευχαριστω:)
Καταρχήν να επισημάνω ότι δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό ώστε να δίνω τέτοιου είδους "συμβουλές". Η προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι α) έχει λίγη πρωτεϊνη (20% για adult) και β) δεν έχει ανάλυση για ποσοστά βιταμινών, ασβεστίου, προβιοτικών, λοιπών ιχνοστοιχείων κλπ, προσωπικά δε θα την προτιμούσα...

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Αν ένας σκύλος 50kg λαμβάνει το 3% τότε θέλει τροφή 1.5kg το οποίο το 1kg πρέπει να είναι ζωικής προελεύσεως. Δηλαδή 50kg καλό είναι να πέρνει 1kg κρεας-κόκκαλα την ημέρα.
Έγραψες "Και ένα ημερίσιο κομμάτι βοδινό ωμό για 50κιλά σκύλο (περίπου 1.5kg) έχει σχεδόν 80gr πρωτείνη", δεν ανέφερες 1,5 kg τροφή αλλά 1,5 kg κρέας βοδινό...

Αν συνυπολογίσουμε ότι στο 1kg κρεας υπάρχει και κόκκαλο και ενώσεις ιστών λαμβάνει 800gr καθαρό κρέας.
Φυσικά δε γνωρίζω, ούτε έγραψες, πόσο κόκαλο περιέχεται στο κομάτι του βοδινού, εγώ έκανα τους υπολογισμούς μου χωρίς κόκαλο...
Κάνοντας τους υπολογισμούς με το 22% πρωτείνη που έγραψες πιο πάνω λαμβάνει 176gr πρωτείνη. Ξεχνάμε ότι το καθαρό κρέας κατα μεγάλο ποσό είναι υργό. Αν δέχεσαι αυτή την άποψη τότε συνεχίζω λέγοντας ότι το 60% είναι νερό (να μη πω 70-80%), οπότε περίπου 70,4gr πρωτείνη.
Εδώ κάνεις το μεγάλο λάθος που κάνουν και άλλοι. Ξανα-αφαιρείς νερό από την καθαρή πρωτεϊνη του κρέατος...!!
Πιο απλά, τα 800 γραμμάρια ωμού κρέατος έχουν 22% πρωτεϊνη (70-75% νερό και περίπου 4-5% λίπος), έτσι ? άρα αυτό μας δίνει 176 γραμμάρια πρωτεϊνης, τέλος...
Εσύ λες ότι στα 176 γραμμάρια πρωτεϊνης υπάρχει 60-87% ποσοστό νερού, ε αυτό δε γίνεται !! η πρωτεϊνη είναι πρωτεϊνη, το νερό είναι νερό, τα πορτοκάλια είναι πορτοκάλια και τα αχλάδια είναι αχλάδια...
Μη μπερδεύεις το ποσοστό (%) με την ποσότητα (γραμμάρια), είναι τελείως άλλο πράγμα...
Τέλος, το ίδιο ισχύει φυσικά και για οποιαδήποτε πηγή κρέατος (πχ κοτόπουλο που αναφέρεις μετά). Αν τώρα εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος δίνεις 1 κιλό κόκαλα ημερησίως, φρούτα, λαχανικά και μόνο 200-300 γραμάρια κρέας για ένα σκύλο 50 κιλά, φυσικά και ο σκύλος παίρνει πολύ μικρή ποσότητα πρωτεϊνης, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και σωστό...

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Καταρχήν να επισημάνω ότι δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό ώστε να δίνω τέτοιου είδους "συμβουλές". Η προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι α) έχει λίγη πρωτεϊνη (20% για adult) και β) δεν έχει ανάλυση για ποσοστά βιταμινών, ασβεστίου, προβιοτικών, λοιπών ιχνοστοιχείων κλπ, προσωπικά δε θα την προτιμούσα...
σε ευχαριστω!
Θα δινω την puppy που εχει 25% αν μεινω ευχαριστημενη θα την συνεχισω...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Οπως έγραψα στον επίλογο της δημοσίευσεις μου δεν λεω ότι αυτό που πιστεύω είναι το σωστό, απλά είπα να μοιράσω την γνώμη μου.
Ξέρω πολλά παιδιά που ταίζουν τα σκυλιά τους καλές ξηρές (που συνήθως είναι υψηλά σε πρωτείνη), και εγώ βέβαια τάιζα. Σχεδόν όλοι είχαν κάτι μικροπροβλήματα με τα κόπρανα λέγοντας ότι "αποβάλουν" την πρωτείνη που δεν χρειάζεται ο οργανισμός τους. Δεν ξέρω αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, δεν το έχω ψάξει να εκφέρω άποψη αλλα όσο καιρό ταίζω τα δικά μου κρέας μαλακά κόπρανα δεν έχω δει.
Βλέποντας αυτή την αλλαγή σκέφτηκα ότι ή η ξερή τροφή έχει πολύ παραπάνω πρωτείνη απο όσο χρειάζεται ο σκύλος ή η πρωτείνη που έχει είναι πολύ κακής ποιότητας...
Εδώ μπαίνει στην συζήτηση μας και το άλλο θέμα. Καλά είναι να βλέπουμε τα ποσοστά πρωτείνης αλλά μήπως παίζει μεγαλύτερο ρόλο το απο πού έρχεται και η ποιότητα της?

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ξέρω ότι στην Αμέρικα υπάρουν εταιρείες που πουλάνε ωμά κατεψυγμένα για το σκύλο. Με κίνησε η περιέργεια μου να δω τι ακριβώς ποσοστά έχουν οι τροφές τους και βγήκα τα εξής:
- Κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλο 14%
- Κατεψυγμένη συνταγή κοτόπουλο 1# 13%
- Κατεψυγμένη συνταγή κοτόπουλο 2# 12%
- Κατεψυγμένη συνταγή βοδινό 15%
- Κατεψυγμένη συνταγή λαγού 18%
- Κατεψυγμένη συνταγή αρνιού 14%

Δεν ξέρω για την ποιότητα των εταιρειών αλλα όλες έχουν ποσοστά κάτω των 19%.

Scarlett said:
Biggbilly εσυ τωρα δινεις BARF?
Yes, Scarlett.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
της δινω κι εγω να μασουλαει ωμα κοκκαλα και τα εχει δεχθει πολυ καλα....και καμια ωμη φτερουγα...
ο Χασαπης μας μπαρφιαζει:p κι αυτος τα σκυλια του και ξερει πολυ καλα τι μας δινει....