Σχετικά με αυτό που είπες
@Hammer πολύ ευχαρίστως θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες πληροφορίες, μιλώντας πάντα για την Ανώτερη (δηλαδή, ύστερη) Παλαιολιθική εποχή καθώς μόνο για αυτήν έχουμε επαρκή ευρήματα. Βέβαια η επάρκεια είναι πολύ σχετική έννοια.
Αλλά για να γίνεται σωστά η συζήτηση πρώτα πρέπει να απαλλαγούμε από τους μύθους που κυριαρχούν στην συνείδηση των μη ειδικών, λόγω των πεπαλαιωμένων αντιλήψεων που πέρασαν στο Χόλιγουντ, στα σχολικά βιβλία κλπ.
Φανταζόμαστε τον άνθρωπο της Ανώτερης Παλαιολιθικης σαν έναν βάρβαρο, μισό ζώο, που κυκλοφορεί με ρόπαλο, μιλαει σαν παιδί 3 χρονών κλπ.
Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Να σου πω την αληθεια προσωπικα δεν αντλω πληροφοριες απο το χολυγουντ, φανταζομαι ομως οτι σιγουρα υπαρχουν ανθρωποι που το κανουν...
Αρχικα θελω να σου πω οτι με παρεξηγησες, μαλλον λογω της παρομοιωσης που εκανα με το μαμουθ, οτι δλ οι τοτε ανθρωποι πολεμουσαν πανω απο το πτωμα ενος νεκρου ζωου...
Ειμαι σιγουρος οτι αυτο θα ειχε συμβει, και οχι λιγες φορες, αλλα δεν εννοουσα οτι αυτη ηταν η καθημερινη ρουτινα τους σε καμια περιπτωση...
Ουτε εχω στο μυαλο μου την εικονα του αγριου, βιαιου χωρις λογο, τελειως απολιτιστου κτλ.
Αλλα υπηρχαν και αυτοι που λειτουργουσαν ετσι, οπως υπαρχουν δυστυχως και σημερα.
Και εδω ερχομαι σε αυτο που μου κανει πιο πολυ εντυπωση στο ποστ σου.
Καταλαβαινω οτι θες να εξηγησεις οτι υπηρχε πολιτισμος και τοτε και το δεχομαι, αλλα πως γινεται σχεδον να αποκλειεις τον "πολεμο", γενικως τις συγκρουσεις μεταξυ των ανθρωπων;
Το να κανει καποιος πολεμο σημαινει απαραιτητα οτι ειναι βαρβαρος ή απολιτιστος;
Τι σημασια εχει ποσο πολιτισμενος ή καλος τεχνιτης εισαι οταν εχεις απεναντι σου εναν τελειως απολιτιστο(ή και πολιτισμενο) που θεωρει οτι ειναι πολυ καλη ιδεα να σε καθαρισει πχ για να σου παρει την περιοχη σου;
Εκει πρεπει να κανεις πολεμο αν θες να διατηρησεις την ζωη σου, τον πολιτισμο σου και την "γη σου".
Οταν ο αρχαιος Ελληνικος πολιτισμος βρισκοταν στο ζενιθ του δεν γινοταν πολεμος μεταξυ των Ελληνων αλλα και με αλλους λαους;
Οχι μονο γινοταν αλλα οι Ελληνες ηταν απο τους καλυτερους πολεμιστες.
Δεν παρουσιαζω τον πολεμο σαν κατι καλο, αλλα σαν μια πραγματικοτητα.
Χαιρομαι που αναφερεις τους Ινδιανους της βορειας Αμερικης, γιατι παντα μου αρεσε η κουλτουρα τους, η φιλοσοφια τους και ο τροπος ζωης τους.
Για πολλους λογους τους θεωρω εναν απο τους ανωτερους πολιτισμους που υπηρξαν.
Οι περισσοτερες φυλες δεν ηταν "πολεμικες" ή εχθρικες, αλλα ηξεραν να πολεμουν και, οταν υπηρχαν λογοι επιβιωσης, γινονταν πολεμοι αναμεσα τους.
Υπηρχαν και φυλες που ο πολεμος ειχε σημαντικη θεση στην κουλτουρα τους.
Καπως ετσι φανταζομαι στο μυαλο μου τους παλιολιθικους ανθρωπους.
Υγ.Στο ποστ για το φραγμα, ανεφερες κατι για το κυνηγι
όλο κι όλο καμία 5 γεράκια και έναν αετό είδα μέσα στις 2,5 βδομάδες περιπλάνησης στις όχθες του ποταμού). Εδω βεβαια φταίει και το κυνήγι (για το οποίο έχω να πω λίγα πραγματάκια και δεν θα αρέσουν σε κάποιον που ακόμα πιστεύει ότι γίνεται και καλά "σωστα"...)
Για πες
(δεν ειμαι απο αυτους που πιστευουν οτι γινεται σωστα. Εδω και εκατονταδες χρονια δεν γινεται σωστα)