Τύπος, soundness και ευζωία

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Καποτε την ειχα κι εγω αυτη την απορια. Τωρα μετα απο αρκετες συμμετοχες σε εκθεσεις, θα σου πω τα εξης δυο:

Οχι τον χαρακτηρα δεν τον κρινεις, δεν ειναι αυτη η δουλεια της εκθεσης μορφολογιας ετσι κι αλλιως. Βλεπεις μονο καποια βασικα πχ αν το σκυλι ειναι φοβικο (που θα επρεπε να το πετανε αυτοματως εξω, ασχετως αν δεν γινεται παντα).

Το δευτερο απανταται μεσω της διαδικασιας. Το handling σου δινει το δικαιωμα να κρατας το σκυλο κ να του δινεις εντολες. Ενα ισορροπημενο ζωο λοιπον που θα του κρατας το κεφαλι κ θα του δωσειςνμια εντολη τυπου stay, θα ανεχτει τον κριτη οπως ακριβως ανεχεται κ τον κτηνιατρο, χωρις ακροτητες.

Πολλες φορες ζητανε οι χειριστες πχ να μην χωσει ο κριτης τα χερακια του στο στομα αλλα να δειχνουν οι ιδιοι τα δοντια. Τις περισσοτρες φορες ο κριτης το δεχεται. Υπαρχουν κ αλλοι που οχι. Αν ομως ο κριτης γνωριζει την φυλη ως οφειλει θα πρεπει να ξερει που ειναι τα ορια τους κ που τα ξεπερναει. Δεν σου λεω οτι συμβαινει παντα, υπαρχουν κ φορες που θα σου δειξουν την πορτα, αλλα υπαρχουν πολλες φορες που δεν θα ερθουν σε επαφη με το ζωο περαν του απαραιτητου κ αν αυτο στραβωσει στα πλαισια του αποδεκτου της φυλης δεν θα δωσουν εκταση.
ayta λιγο πολυ ειναι γνωστα σε ολους
δεν σου δεινουν ομως να καταλαβεις τον χαρακτηρα
το ιδιο θα ζητησει αυτος που εχει "επιθετικο" σκυλο και δαγκωνει το ιδιο και αυτος που εχει "φοβικο" και δαγκωνει
και εξαρτατε και ποσο καλα δουλεμενος ειναι ενας σκυλος ωστε να κρυψει τα ελλατωματα του

• Like
Reactions: Dimi_21

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.614
1.947
Ναι, επηρεασμένος από το "έμπιστος" που έγραψες.
Δεν διαφωνω γενικα σα νοοτροπια περα και απο τα σκυλια...
Για την συγκεριμενη φυλη βεβαια ισχουν..

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
Eγώ πάλι αναρωτιέμαι...
Εφόσον ο κατά τόπους ΚΟΕ είναι ο επίσημος κυνολογικός φορέας,
Εφόσον οι μόνες δημόσιες εκδηλώσεις του κάθε ΚΟΕ είναι οι εκθέσεις μορφολογίας,
Εφόσον οι όμιλοι φυλής αποτελούνται από εκτροφείς που με τη σειρά τους εκθέτουν στις εκθέσεις μορφολογίας,

τότε

Αυτός ο ιδιώτης αγοραστής που θεωρούμε ότι φταίει για όλα τα δεινά του κυνολογικού πλανήτη, από που θα ενημερωθεί ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα και να μην εστιάζει μόνο στις εκθέσεις ή ακόμη και να τις αμφισβητεί?
Αν πέσει σε κανένα θέμα εδώ μέσα από αυτά τα θέματα (και ανούσια κατά κάποιους) έχει καλώς αλλά και πάλι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει σε ένα φόρουμ.

Αλλιώς πως?

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
από που θα ενημερωθεί ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα
Μελετώντας αυτό που τόσο κοπτεται να αποκτήσει και να βάλει στην ζωή του.
Τόσο απλά.

Εαν μάθει τι είναι αυτό που τόσο μα τόσο θέλει (που του είναι τόσο σημαναντικο που δεν του κάνει φυσικά ένα αδέσποτο) τότε θα αντιληφθεί και το πως έρχονται στον κόσμο, τι σκατά λέει αυτό το πρότυπο, τι είναι επιτέλους αυτες οι εκθέσεις και γιατί τα σκυλιά που έχει ο τάδε εκτροφέας διαφέρουν από αυτά του άλλου εκτροφέα.

Αλλά όχι....
Θεωρούμε τον εκτροφικό σκύλο ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης που μπορεί ο καθένας να πάρει.
Γιατί απλά μπορεί και έχει το μπικικινι.
Σκατά στα μούτρα μας.
Τα μεταξωτά βρακια θέλουν και επιδέξιους κωλους.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
Μελετώντας αυτό που τόσο κοπτεται να αποκτήσει και να βάλει στην ζωή του.
Τόσο απλά.

Εαν μάθει τι είναι αυτό που τόσο μα τόσο θέλει (που του είναι τόσο σημαναντικο που δεν του κάνει φυσικά ένα αδέσποτο) τότε θα αντιληφθεί και το πως έρχονται στον κόσμο, τι σκατά λέει αυτό το πρότυπο, τι είναι επιτέλους αυτες οι εκθέσεις και γιατί τα σκυλιά που έχει ο τάδε εκτροφέας διαφέρουν από αυτά του άλλου εκτροφέα.

Αλλά όχι....
Θεωρούμε τον εκτροφικό σκύλο ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης που μπορεί ο καθένας να πάρει.
Γιατί απλά μπορεί και έχει το μπικικινι.
Ξαναπάμε στο πως θα ξεχωρίσουμε τον εκτροφέα ενώ συζητούσαμε ότι κάποιες φυλές είναι χαμένη υπόθεση. Τι εκτροφέα να αναζητήσω στη χαμένη υπόθεση? Έχει νόημα να ψάξω για το "σωστό γαλλάκι"? Αν είναι σωστό, δεν θα ναι γαλλάκι.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
ayta λιγο πολυ ειναι γνωστα σε ολους
δεν σου δεινουν ομως να καταλαβεις τον χαρακτηρα
το ιδιο θα ζητησει αυτος που εχει "επιθετικο" σκυλο και δαγκωνει το ιδιο και αυτος που εχει "φοβικο" και δαγκωνει
και εξαρτατε και ποσο καλα δουλεμενος ειναι ενας σκυλος ωστε να κρυψει τα ελλατωματα του
Θα σου απαντησω με ενα σκηνικο μεσα απο το στιβο κ προσωπικη εμπειρια (απο τις λιγες γιατι αποφευγω να κανω εγω το handling στα σκυλια μου)

Φτανει η ωρα για τα δοντια λοιπον κ ερχεται ο κριτης φορα κατα πανω. Του σηκωνω το χερι κ του λεω ευγενικα σε απταιστα αγγλικα "θα στα δειξω εγω". Επειδη μπορει να του περασε απο το μυαλο αυτο που λες εσυ, οτι μπορει η σκυλα να ειναι φοβικη, η μπορει επειδη απλα ειχε death wish, σηκωνε το δαχτυλο λεει εντονα "no, no" κ συνεχιζει να ερχεται. Εκεινη την ωρα το κατα τ'αλλα ηρεμο κ χαλαρο σκυλακι, εφερε μπροστα τ'αυτια, εκλεισε το στομα, σηκωσε την ουρα καταρτι κ μουρμουρισε ενα γρρρρ σαν να του ελεγε "ελα να σου δειξω εγω". Αφου τις εριξε κανα δυο ματιες περιεργες κ καταλαβε οτι ειχε γινει κινουμενος στοχος, μου ειπε "show me". Την καθισα, της ειπα stay και του εδειξα. Μετα μου ζητησε να την κρατησω για να πιασει την πλατη της (ειναι θυλικια, δεν εχει @@). Της αρπαξα τα μαγουλακια, κολλησα το προσωπακι της στο ποδι μου κ της ειπα stay. Η μεταξυ τους επαφη κρατησε δυο δευτερολεπτα η ουρα εμεινε καταρτι κ τον ανεχτηκε ακουνητη. Η συγκεκριμενη κριση γραφει "good tamperament, nice character".
Ναι ο τυπος οπως και καθε μη ηλιθιος θα καταλαβαινε απλα κοιταζοντας το εργο οτι δεν μιλαμε για φοβικο σκυλο, ουτε για το ανεξελεκτο τερας της κολασεως.

Σε αλλο σκυλο ετυχε αλλη φορα παρομοιο σκηνικο κ μολις ο τυπος πλησιαζε το ζωο εβαλε την ουρα στα σκελια τα αυτια πισω κ αρχισε τα πλαγια βηματα.......
Ευκολα καταλαβαινεις οτι το ζωο ειναι κατ'ελαχιστον ανασφαλες κ πιθανοτατα φοβικο.

Οποτε στο παραπανω σου απανταω οτι ΑΝ θελει να δει, εχει τον τροπο να δει και θα δει, και αυτος και οι απ εξω. Παρ ολα αυτα σου ξαναλεω, οτι στην εκθεση μορφολογιας κρινεται η μορφολογια κ ΟΧΙ ο χαρακτηρας.

• Like
Reactions: Yorkaddict and TARA

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ξαναπάμε στο πως θα ξεχωρίσουμε τον εκτροφέα ενώ συζητούσαμε ότι κάποιες φυλές είναι χαμένη υπόθεση. Τι εκτροφέα να αναζητήσω στη χαμένη υπόθεση? Έχει νόημα να ψάξω για το "σωστό γαλλάκι"? Αν είναι σωστό, δεν θα ναι γαλλάκι.
Στην χαμενη υποθεση, δεν ζητας εκτροφεα, την κανεις με ελαφρα και διαλεγεις αλλη φυλη. Και αν μαζι με εσενα (μην τονπαρεις προσωπικα) δεν παιρνει κ κανεις αλλος καταναλωτης ποτε κανενα γαλλακι θα αναγκαστουν να φτιαξουν καλυτερα/υγειεστερα γαλλακια....
Αν συνεχιζεις να παιρνεις προβληματικο σκυλο, θα στον προσφαιρουν απλοχερα, και θα εισαι απλα ο αγοραστης που θα φταιει για ολα τα δεινα του κυνολογικου χωρου, εμπρακτα μιας κ το στηριζεις αμεσα με την τσεπη σου......

Το β προσωπο, δεν απευθυνεται προσωπικα σε σενα, αλλα στον εκαστοτε καταναλωτη.

• Like
Reactions: GRDANE

spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.569
5.992
Πειραιάς
στην κυνοφιλία και οταν μιλαμε για soundness σχετικά με το προτυπο μιας φυλής το οποίο πρότυπο μιλάει εκτός της σκελετικής δομής και για τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης φυλής

η λέξη αρτιότητα σχετικά με το πρότυπο πάντα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για ένα σκέλος του προτυπου μονο της μορφολογίας

όσο για το απόσπασμα που λες δεν ηταν δικό μου το πήρα από άλλο ποστ ακριβως για την φράση δεν αρκει να μπορεί, αλλά και να θέλει,
σαφως και δεν υποχρεούται καποιος να ασπαστει το οτιδήποτε γραφει ο καθενας στο βιβλίο του. επαναλαμβάνω χρησιμοποιήθηκε επειδή δόθηκε ως πειστηριο από άλλον ότι soundness aφορά την υγεία και οχι χαρακτηρα.
δεν συνηθίζω άλλωστε να επισυνάπτω θεωρίες... εδώ μέσα απλά καταθέτω την άποψη μου
.
το sound ενος σκύλου πρέπει να περιλαμβάνει και τον χαρακτήρα
τώρα φαντάζομαι οι πιστες μεταφράσεις θα πρεπει να αποφευγονται..
οταν διαβαζουμε στο λεξικο αρτιο νου ισως καλό θα ηταν να σκεφτόμαστε ότι μιλαει για τον χαρακτηρα... τι να εννοει ως αρτιο νου... ψυχικα υγιής σκυλος τι να σημαίνει άραγε...
το ξερω οτι η παραθεση δεν ηταν δικη σου, γι' αυτο εγραψα και "το αποσπασμα που εβαλες". δεν υπονοησα κατι τετοιο.

θα προσπαθησω να το εξηγησω αντιστροφα. λεγοντας unsound mind ή unsound temperament εννοουμε τον ανισορροπο νου ή χαρακτηρα. τη λεξη ανισορροπια, που μπορουμε να τη πουμε και ασταθεια (νου ή χαρακτηρα), την παιρνουμε απο τη μηχανικη.

σε ενα προτυπο, το να περιγραψεις ενα χαρακτηρα ως ισορροπημενο δεν τον προσδιοριζεις "φυλετικα" οπως ενα προτυπο προσπαθει να κανει. τι θα σημαινε αραγε αν διαβαζαμε στα προτυπα για ισορροπημενα bull terrier, ισορροπημενα dogo, ισορροπημενα pekingese; θα μπορουσες μεσω αυτης της λεξης που θα τη συναντουσες στο προτυπο τους, να μαθεις κατι για το χαρακτηρα της φυλης και που διαφοροποιειται αυτη απο τις αλλες; θα σου ελεγε αυτη κατι για το χαρακτηρα της;
μπορεις να τη χρησιμοποιησεις για να περιγραψεις ενα δειγμα, οχι ομως για να προσδιορισεις τη φυλη.

• Like
Reactions: Yorkaddict

spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.569
5.992
Πειραιάς
... στην αναθεωρηση προπερσι, περασαν κ το ποσο θα ειναι κ πλεον ειναι "slightly undershot no more than 5mm, level bite tolerable"......
απο την αρχη το προτυπο τους οριζε οτι η αποσταση θα πρεπει να ειναι 5 χιλιοστα.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
στην εκθεση μορφολογιας κρινεται η μορφολογια κ ΟΧΙ ο χαρακτηρας.
Το λέει και το όνομα.
Εκθέσεις μορφολογίας.
Αν και μπορεί ο κριτής να διακρίνει κάποιες πτυχές, ένα γενικό περίγραμμα του χαρακτήρα. Αλλά μέχρι εκεί.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Ανάλογα συμβαινουν και στις εξετάσεις εργασίας.

Ο κριτής αξιολογει τον χαρακτήρα του σκυλου (αν και εκεί με κατάλληλους χειρισμούς και στοχευμένη εκπαίδευση αποκρύπτονται σοβαρα προβλήματα ) αλλα δεν έχει δικαιωμα να κρίνει αν ο σκύλος που εμφανίζεται μπροστά του, π.χ. με κατω τα αυτια η γερμανικό κεφαλι είναι βελγικο ποιμενικό .

Last edited:

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
@east49 καλα ολα αυτα που λες αλλα πως μπορεις να εξηγησεις οτι σκλια φοβηκα και ανασφαλη οταν δαγκωνουν εχουν την ουρα καταρτι;
δεν αντιδρουν ολα τα σκλια βαζοντας την ουρα κατω
αν σκεφτουμε οτι ενας σκυλος ξερει οτι εχει 2 λυσεις απεναντυ στον στοχο/κακο,η μια ειναι να τον διωξει και η δευτερη να φυγει..στην δευτερη θα μαζεψει την ουρα και στην πρωτη θα την εχει καταρτι οπως λες....νομιζω ο μανωλης ανεφερε πριν ενα γπ που φευγει πισω πισω,αυτος ο σκυλος λογικα την ουριτσα του πανω θα την εχει.

αχετο σχετικο και χωρις σκοπο να μειωσω την σκυλα σου
και καποια σκλια που βλεπουν νιντζα ουρα στα σκελια δεν βαζουν,ταμπεραμεντο το βαφτιζουν ομως

• Like
Reactions: Dimi_21

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Δεν είναι μόνο η ουρά Τάσο.
Ο κριτής βλέπει τη συνολική εικόνα που βγάζει ένας σκύλος από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στον στίβο, μέχρι το τέλος. Δεν κρίνεται ο χαρακτηρας σε βάθος, ούτε φυσικά οι ικανότητες ενός σκύλου. Αυτό που εξετάζει ένας κριτής είναι αν και κατά πόσο ο σκύλος που έχει μπροστά του ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής του.
Από κει και πέρα, η κρίση που θα δώσει κάθε κριτής βασίζεται και στην υποκειμενικη ερμηνεία που έχει δώσει ο ίδιος στο πρότυπο αλλά και στην εμπειρία που έχει με την φυλη που κρίνει. Ανάλογα λοιπόν και εσύ (σαν εκτροφέας ή χειριστής) δίνεις και την αντίστοιχη βαρύτητα στις κρίσεις που παίρνει ο σκύλος σου.
Άλλο είναι να κρίνει την φυλή σου ένας σπεσιαλίστας και άλλο ένας all rounder που ενδέχεται να έχει κρίνει την φυλή σου άλλες 2 φορές.

Όπως έχω ξαναγράψει, υπάρχουν εκτροφείς που τις εκθέσεις τις βλέπουν μια αναγκαστική αγγαρεία που θα τους ανεβάσει τις πωλήσεις και "κυνηγάνε" εκθέσεις με λίγες συμμετοχές και κριτές που δεν έχουν εμπειρία με την φυλή τους. Δεν είναι δύσκολο να παρεις cac με έναν μέτριο σκύλο. Να θυμήσω πως με 3 cac γίνεται ένας σκύλος champion (αν φυσικά μιλάμε για φυλές χωρίς working trial).

Εύκολα λοιπόν μπορεί το κοινό (αν δεν ξέρει και δεν ενδιαφέρεται να μάθει) να δει τίτλους και περγαμηνές μετριων σκύλων ή σκύλων που δεν άξιζαν και να παραπλανηθει.
Ακόμα χειρότερα είναι όταν βασίζεται σε τέτοια περιστατικά ή περιστατικά που εμπλέκεται ο εγωισμός μας ή αναφορές άλλων σε τέτοια περιστατικά και χωρίς να υπάρχει προσωπική εμπειρία, για να απαξιώσει συλλήβδην τις εκθέσεις.

Υποθέτω (δεν το ξέρω) πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εξετάσεις εργασίας.

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
μα βρε Μιχαλη,το εχω γραψει πολυ πριν οτι ο σκυλος που εχει ιπο δεν σημαινει αυτοματα οτι ειναι πληρης σκυλος η οτι παταει καλα στο κεφαλι του.
σιγουρα υπαρχουν "ελλατωματικα" σκλια και στις 2πλευρες.το εχω γραψει.
την ουρα την ανεφερα απλα επειδη πιαστηκα απο εκει και γιατι για εμεναδεν ειναι δειγμα ανεσης του σκυλου και του ηθικου μαμω και δερνω.
αν με ρωτας ομως φυσικα και την κοιταω,αλλα ειναι συνολο πραγματων και οχι αποκλειστικο δειγμα....για εμενα παλι.

• Like

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@spyv
Για το ποστ #229 δεν θελω να σου απαντησω εδω γιατι θα επεκταθουμε σε τελειως off topic. Αν θες την απαντηση, παμε στο καταλληλο θεμα.
Για το #230 οχι δεν ηταν ετσι αρχικα, μετα μπηκε ως προσθηκη. Μαζι και με αρκετες αλλες......

@tasos malinoua
Μιλας για σκυλια φοβικα κ ανασφαλη ΟΤΑΝ δαγκωνουν. Να σου θυμισω οτι σε μια εκθεση, ο σκυλος που θα δαγκωσει, (η θα αποπειραθει) αυτοματως θα δει την πορτα.
Οποτε δεν μιλαμε για το δαγκωμα, αλλα για την σταση πριν. Οταν λοιπον βλεπεις ενα σκυλο full alert (εκτος απο την ουρα σου ειπα αλλα δυο στοιχεια που παραβλεψες) να στεκεται κατα τ'αλλα ακινητος κ να περιμενει, ειδικα τετοιας φυλης εσυ θα τον χαρακτηριζες δλδ φοβικο ειδικα οταν φτανει να ανεχεται την επαφη με την ιδια σταση;;; Ουτε 1/1000000.......

Υ. Γ. Τωρα αν παμε να ανοιξουμε το κεφαλαιο οτι τελικα ολα τα σκυλια αμυνας δαγκωνουν απο φοβο, θα καταληξουμε μοιραια οτι ΟΛΑ φοβουνται, και σε αλλα υπερισχυει το ταμπεραμεντο και υπερκαλυπτει το φοβο(και εκδηλωνουν την παραπανω σταση) κ σε αλλα απουσιαζει το ταμπεραμεντο κ φαινεται μονο ο φοβος......

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
σκυλος που εχει ιπο δεν σημαινει αυτοματα οτι ειναι πληρης σκυλος η οτι παταει καλα στο κεφαλι του.
σιγουρα υπαρχουν "ελλατωματικα" σκλια και στις 2πλευρες
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Για αυτά λοιπόν τα σκυλιά δεν ευθύνεται η εκδήλωση σαν θεσμός ,αν μπορώ να το πω έτσι (είτε μιλάμε για έκθεση είτε για εξετάσεις εργασίας), αλλά κάποιοι άνθρωποι που μετέχουν σε αυτούς τους θεσμούς. Κριτές και εκτροφεις.
Κάποιοι
Όχι όλοι.
Κάποιοι που ενδεχομένως δεν ξέρουν, κάποιοι που σίγουρα δεν ξέρουν, κάποιοι που βλέπουν αυτες τις διαδικασίες σαν μέσα προβολής που θα τους βοηθήσουν να παραξουν και να πουλήσουν περισσότερα.

Οταν λοιπόν αυτοί οι "κάποιοι" εξιστορουν τις εμπειρίες τους στον κύκλο τους, αναπόφευκτα αυτό που μένει στο τέλος είναι μια αρνητικότητα που περνάει από στόμα σε στόμα και κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο.
Πολλοί από αυτούς είναι οι λεγόμενοι "έμπιστοι" που "ξέρουν από μέσα".

Και αντε μετά 2,3,5, 10 σε ένα φόρουμ σαν τούτο εδώ να ανατρέψουν με επιχειρήματα όλα όσα κάποιοι άλλοι τους είπαν και τους έπεισαν κιόλας.

Και όλα αυτά δεν τα λέω για σένα προσωπικά, αλλά για όλους όσους βγάζουν αβίαστα συμπεράσματα για κάτι που δεν έχουν βιώσει οι ίδιοι.

Και επαναλαμβάνω πως αν προσωπικά δεν είχα ψάξει, δεν είχα διαβάσει, δεν είχα γνωρίσει ανθρώπους που με έβαλαν σε αυτόν τον κοσμο και που θα τους είμαι πάντα ευγνώμων, δεν θα πάταγα ποτέ το πόδι μου σε έκθεση βασιζόμενος σε όλα αυτά που "κάποιοι" μου έλεγαν.

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Και όλα αυτά δεν τα λέω για σένα προσωπικά, αλλά για όλους όσους βγάζουν αβίαστα συμπεράσματα για κάτι που δεν έχουν βιώσει οι ίδιοι.
Επειδή εγώ είμαι ένας από αυτούς, έχω γράψει την αποψη μου για τις εκθέσεις και επειδή είμαι εντελώς έξω από τον χορό άρα προφανώς πολλά η κάποια από τα συμπεράσματα που έχω καταλήξει είναι λανθασμένα, έχω μερικές απορίες ώστε να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα στο μυαλό μου και να αναθεωρήσω όπου έχω καταλάβει λάθος.

Σε αυτό
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Για αυτά λοιπόν τα σκυλιά δεν ευθύνεται η εκδήλωση σαν θεσμός ,αν μπορώ να το πω έτσι (είτε μιλάμε για έκθεση είτε για εξετάσεις εργασίας), αλλά κάποιοι άνθρωποι που μετέχουν σε αυτούς τους θεσμούς. Κριτές και εκτροφεις.
Κάποιοι
Όχι όλοι.
Κάποιοι που ενδεχομένως δεν ξέρουν, κάποιοι που σίγουρα δεν ξέρουν, κάποιοι που βλέπουν αυτες τις διαδικασίες σαν μέσα προβολής που θα τους βοηθήσουν να παραξουν και να πουλήσουν περισσότερα.
Οταν λες κάποιοι, αυτοί οι κάποιοι πόσοι είναι; Το θεωρώ σημαντικο να απαντηθεί γιατί αν αυτοί οι κάποιοι είναι πχ 2 στους 10 τότε ολα καλά. Αν όμως είναι 5 στους 10 η ακόμα χειρότερα 8 στους 10 τότε τα πράγματα αλλάζουν και οι εκθέσεις κάνουν περισσότερο κακό πάρα προσφέρουν. Το θεωρώ πολυ σημαντικό πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε πόσοι είναι αυτοί οι κάποιοι.

Ο κριτής βλέπει τη συνολική εικόνα που βγάζει ένας σκύλος από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στον στίβο, μέχρι το τέλος. Δεν κρίνεται ο χαρακτηρας σε βάθος, ούτε φυσικά οι ικανότητες ενός σκύλου. Αυτό που εξετάζει ένας κριτής είναι αν και κατά πόσο ο σκύλος που έχει μπροστά του ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής του.
Πάνω σε αυτό όταν συμφωνούμε πως ένας σκύλος καλό δείγμα της φυλης του πρέπει να έχει και τα 3 στοιχεία (εμφάνιση, υγεία, χαρακτήρα), πως γίνεται να υπάρξει σωστή κρίση και πώς ο κριτής εξετάζει αν σκύλος που έχει μπροστά του ανταποκρίνεται στο πρότυπο όταν δίνεται το βάρος μόνο στην εμφάνιση και τα άλλα 2 που κατά την γνώμη μου είναι πιο σημαντικά να μην κρίνονται σε βάθος;

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.614
1.947
Οπως σου εχω ξανα πει πολυ θα ηθελα να παμε σε μια εκθεση μαζι,και σε προπονηση και αγωνες παλι μαζι.
Για να μην βγαζεις και αβιαστα συμπερασματα χωρις να τα εχεις βιωσει.
Και σου μιλαω σαν κυναγωγος που εχω βιωσει και την εκθεση,και μαλιστα με ακρως κολακευτικα σχολια για τον σκυλο(που θα μπορουσε να με κανει να αλλαξω γνωμη.)
Αλλα και σαν κυναγωγος που βιωνει λαθος επιλογες και προσπαθεια κοντρα σε παρα πολλα να κανει σπορ και να κατεβει σε αγωνες εργασιας.
Και σαν κυναγωγος και στον χωρο που ξερει ποιοι με ποιους ειναι κολλητοι σε Αθηνα-Θεσσαλονικη.
Ποιοι βαφουν τα σκυλια τους για να κατεβουν σε εκθεσεις,ποιοι αγοραζουν τα ipo και ποιοι περνανε και παιρνουν νυχτα τα Ipo...

Γιατι κριση σιγουρα δεν εχεις,οταν τρια χρονια βλεπεις βιντεο και σου αλλαζει μερικος την αποψη καποιος Ντοναλντ αμερικανος επειδη το διαβασες απο αυτον.

Τωρα ειμαστε οκ?Οχι τιποτα αλλο για να δουμε και ποιοι ειναι οι ¨εμπιστοι¨" ντε.

Και μετα απο ολα αυτα να δεις οτι οντως το Και αντε μετά 2,3,5, 10 σε ένα φόρουμ σαν τούτο εδώ να ανατρέψουν με επιχειρήματα όλα όσα κάποιοι άλλοι τους είπαν και τους έπεισαν κιόλας.
ειναι δυσκολο αλλα απο την αντιθετη μερια απο οτι νομιζεις....

Υ.Γ Αναφερομαι στην φυλη μου,και το κανω επειδη σχεδον σε ολα τα θεματα εχεις αποψη και γραφεις(ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ!ΕΝΝΕΟΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ!ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΞΑΝΑ ΛΕΩ!)

Υ.Γ1 Και επειδη εισαι ενας ανθρωπος πολυ ευγενικος με αρχες και ηθος και ρομαντισμο για τα σκυλια θα μου αρεσαι ακομα περισσοτερο να τα δεις και να γραφεις την πραγματικοτητα με τον ωραιο γραπτο σου λογο.

Υ.Γ2 Ξερω θα φανει επιθετικο το μνμ,αλλα δεν ειναι.Αν ειμασταν αυτοι την στιγμη face to face θα σου ελεγα παμε ρε φιλακι να τα δεις ολα και ολους...

• Like

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@manolo
Αν μου εποτρεπεις, χωρις να ειμαι ο @Yorkaddict που quotαρεις, αλλα μιας κ εχει γραφτει 10 φορες στις 12 σελιδες, θα επαναλλαβω το εξης:

Πάνω σε αυτό όταν συμφωνούμε πως ένας σκύλος καλό δείγμα της φυλης του πρέπει να έχει και τα 3 στοιχεία (εμφάνιση, υγεία, χαρακτήρα), πως γίνεται να υπάρξει σωστή κρίση και πώς ο κριτής εξετάζει αν σκύλος που έχει μπροστά του ανταποκρίνεται στο πρότυπο όταν δίνεται το βάρος μόνο στην εμφάνιση και τα άλλα 2 που κατά την γνώμη μου είναι πιο σημαντικά να μην κρίνονται σε βάθος;
Η εκθεση ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ κρινει ΤΗΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ και πλην ακραιων περιπτωσεων χαρακτηρα η γενικων παρατηρησεων, δεν αναφερεται σε τιποτα αλλο.
Αρα η εκθεση μορφολογιας πρεπει να εχει την βαρυτητα που της αρμοζει κατα την αναλογια του τριπτυχου, δλδ max 1/3.

Γιατι επαναλλαμβανομαστε;;;

• Like
Reactions: Amaliaz