Το πεπρωμενο φυγειν αδυνατον

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
μια ερωτηση νασο.πιστευεις(ασχετα το τι θα γινοταν σε πραξη).οτι υπαρχει περιπτωση να γυρισει να σε δαγκωσει ο φιντελ σε καπια σου κινηση?
μια διορθωση?να του παρεις το φαι η κατι παρομοιο?

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Δεν το εχω σκεφτει, αλλα επειδη ειναι απροβλεπτος δεν το αποκλειω.
Παλια, πριν το συμβαν οταν τον πιεζα γιατι τραβαγε να παει σε μαντρα με σκυλο για τσακωμο στην βολτα, γυρνουσε σαν να ελεγε ασε με.Ποτε δαγκωμα.
Τωρα τι να σου πω?Πες, τι σκεφτεσαι?

Γιαννη, εκθετοντας το θεμα μου εδω μεσα, ηταν οτι καλυτερο μπορουσα να κανω.

Εδω μεσα ειμαι με ανθρωπους με την ιδια ''τρελλα''.Πηρα γνωμες, συμβουλες και δυναμη.
Δεν θες να ξερεις τι ακουσα απο ανθρωπους του κοντινου μου περιβαλλοντος σχετικα.:mad:

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
ρωτησα απλα επειδη δε σας εχω γνωρισει,κ δε ξερω τι σχεση μεταξυ σας για να δω κατα ποσο μεχρι στιγμης μπορεις να του επιβληθεις.δε ξερω και τι μεσα εχεις χρησιμοποιησει στο παρελθον για να το κανεις.
σορυ κιολας που ρωταω,αλλα οταν σου ελεγε ασε με εσυ τι του ελεγες?

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Υ.Γ. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλια του DjSoukis!
Μάλλον δεν θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον...:)

Όταν ζήτησα από τον nasouk να μας γράψει τι είπαν οι πιο ειδικοί και επαγγελματίας εννοούσα πως έκριναν και πως αξιολόγησαν εκείνοι τον σκύλο Fidel...Τι "είδαν"...

nasouk μας έγραψες τι πρότειναν σαν "λύσεις", σαν "συμβουλές"...Από αυτά να καταλάβω πως όλοι είδαν ένα σκύλο που ακολουθώντας 5-10 "βήματα" θα "διορθωθεί";

Αν μπορέσεις ξανά (και αν θες...συγνώμη κιόλας, δεν θέλω να νιώσεις ότι "πιέζω" για κάτι...απλά είναι ένα ενδιαφέρον θέμα και με "αξία"), γράψε μας τι είπαν για τον σκύλο αυτοί οι άνθρωποι.

Δηλαδή, διαβάζοντας αυτά:

Οταν ελαβα το τηλεφωνημα ηταν ξεκαθαρος.Φιλε ο σκυλος ειναι δυσκολος, δυνατος, πεισματαρης και υπο συνθηκες επικυνδυνος.Πρεπει να κοιμηθει.Αν δεν θελεις, θα σε βοηθησω να τον κρατησεις.Οχι οπως πριν.Θελει πολυ δουλεια και υπομονη χωρις να ξερουμε τα αποτελεσματα.
Ο ανθρωπος ειπε.Ο σκυλος ειναι επικινδυνος και εγω στην θεση σου θα του εκανα ευθανασια.
Σαν πετ ο σκυλος δεν κανει.Ουτε για οικογενεια ουτε για σολο.Ειναι απροβλεπτος, κτητικος, επιθετικος και πολυ δυνατος για να πεις οτι τον ''κραταω''.
...και κατανοώντας ότι στα είπε άνθρωπος/οι έμπειρος, δεν ταιριάζουν με...ανθοϊάματα (συγχώρα με αν "ακούγομαι" ειρωνικός...Δεν έχω τέτοια πρόθεση...και δεν πιστεύω στα ανθοϊάματα και άλλες "ψευδοεπιστήμες").

Δεν παίζει κανένα ρόλο αν συμφωνώ εγώ ή άλλοι με τις συμβουλές...το θέμα είναι ότι μοιάζουν να μην "συμφωνούν" οι ίδιες με το μέγεθος του προβλήματος.

Τέλος πάντων, δε θέλω να κουράσω κι εσένα και τους υπόλοιπους...Έχεις βρεθεί σε αρκετά "δύσκολο σημείο" εδώ και αρκετό καιρό και για κανένα λόγο δεν θα ήθελα να "επιβαρύνω" την κατάσταση.

Όποτε και αν θες γράψε το πως είδαν οι εκπαιδευτές και εκτροφείς τον σκύλο...το "προφίλ" του.

Υ.Γ. Συμφωνώ στο θέμα εξετάσεων υγείας, είχε αναλυθεί και στο παλαιότερο θέμα νομίζω. Δεν θα "πόνταρα" στο ότι θα βρεθεί αίτιο εκεί, αλλά πρέπει να γίνει.

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Δεν ξερω αν στου αιματος φαινεται ο θυροειδης .
Στη γενική εξέταση αίματος, αν δεν ζητήσεις και εξέταση θυροειδή δεν σε κάνουν.Είναι έξτρα εξέταση.

Πνιχτη σε μαστιφφ οχι.Συσσωρευει στρεςς και πρεπει να λειτουργει σαν ειδικο εκαπιδευτικο εργαλειο απο γνωστες.Εδω ημουν λαθος.

Στην βολτα ο σκυλος δεν πρεπει να παει μπροστα τραβωντας.Πρεπει να ειναι διπλα μας.Δεν γινεται να μην σεβεται το αρχηγο και να πηγαινει εκεινος πρωτος.Εδω ημουν λαθος.Οπως δεν γινεται να χεριαζει συνεχεια το ποδι μου για χαδια.Δεν απαιτει κανεις τιποτα απο τον αρχηγο.Ο αρχηγος απαιτει.Ημουν λαθος.

Σερβιρισμα(αυτο το κανω τωρα).Κραταω το πιατο και χωρις εντολη και νευμα, πρεπει να κατσει και να σερβιρω.

Κοκκαλο.Καλο ειναι να το δινεις και να εχει εμποδιο μπροστα του π.χ ενα πλεγμα.Δεν θα μπορει να το παρει μονος, πρεπει να με κοιταξει οχι στιγμιαια αλλα μερικα δευτερολεπτα που σημαινει, δεν μπορω εγω καντο εσυ σε χρειαζομαι για να παρω το κοκκαλο.
Πολύ σημαντικές λεπτομέρειες.

Παλια, πριν το συμβαν οταν τον πιεζα γιατι τραβαγε να παει σε μαντρα με σκυλο για τσακωμο στην βολτα, γυρνουσε σαν να ελεγε ασε με.Ποτε δαγκωμα.
Το είχε κάνει και σε εμένα ο σκύλος μου αυτό, μία τραβούσε να πάει και μία πηδούσε προς το χέρι που κρατούσα τον οδηγό, αλλά εμένα δεν τραβάει για να πάει να τσακωθεί.Ποτέ δάγκωμα και εμένα.*

Παρατηρηση με δεμενο σκυλο πως αντιδρα οταν περνουν απο μπροστα του τα παιδια.
Αλήθεια, πως αντιδρά;

Ευχαριστούμε πολύ Νάσο και εύχομαι να πετύχεις αυτα που έχεις στο μυαλό σου.
Καλή δύναμη και απέραντη υπομονή.

*Ο Cesar Millan λέει σε γενικές γραμμές, μη μπορώντας εμείς να ερμηνεύσουμε σωστά κάποιες συμπεριφορές του σκύλου μας : ''συγνώμη που θα σας το πω........αλλά μπορει να μεγαλώνετε ενα τέρας''
Βουίζει στα αυτιά μου αυτή η πρόταση.

Last edited:

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Superman οταν εκανε το ''ασε με'', του εκανα επιτοπου βασικη-κατσε-κατω κλπ 2-3 φορες οχι γλυκα ουτε να του ξεκολλησω τον λαιμο. Το εννοουσα και το εκανε.Μετα(δλδ μετα απο μερικα δευτερολεπτα) συνεχιζαμε στο κοντα την βολτα μας.

Dj soukis 3 διαφορετικοι ανθρωποι μου εδωσαν συμβουλες, ομως μονο ενας γνωριζει τον σκυλο αφου τον εχει δουλεψει στο παρελθον στην βασικη και βεβαια οταν του τον δωσαμε που τον κρατησε 2 μηνες και κατι.
Οι αλλοι 2 ειναι γνωστοι στον χωρο της εκπαιδευσης ο ενας και στην συμπεριφορα ο αλλος.

Οσον αφορα την θετικη προσεγγιση που προτεινε ο επαγγελματιας ο οποιος προτεινε ανθοιαματα μπαρφ τροπο σερβιρισματος τροφης, τροπο βολτας κλπ, εγινε κατοπιν δικων μου πληροφοριων καθως δεν εχει εικονα του σκυλου.Μου ειπε οτι ειναι μεμονομενη περιπτωση και να αλλαξω καποιες δικες μου συμπεριφορες(αυτα που γραφω στην αρχη της παραγραφου.

Τα ανθοιαματα ειναι μερος ομοιοπαθητικης που ναι μεν δεν γνωριζω, ομως δεν αποκλειω αν δεν γνωρισω καλα.

Ο αλλος εκπαιδευτης ζητησε βιντεο αναπαρασταση πως εγινε το γεγονος, και το εστειλα.Ειδε και εκεινος συσσωρευμενο στρες και ζητησε να ξανατραβηξω βιντεο με τον σκυλο δεμενο και τα παιδια να περνουν κοντα να δει αντιδρασεις.Δεν ειχε ολοκληρωμενη εικονα, δεν μπορει να ερθει στο νησι και ουτε να το παω εγω γιατι εκει δεν θα δειξει τι ειναι, θα ειναι μαζεμενος και δεν θα εκφρασει ελευθερα την συμπεριφορα του.Μετα δωθηκε ο σκυλος και τελειωσε εκει.

Ο τριτος που τον ξερει , τον εχει δουλεψει και εχει πειρα πολλα χρονια με μαστιφ γενικοτερα, μου ειπε οτι ο σκυλος μπορει να γινει επικινδυνος και να σκεφτω το ενδεχομενο να τον κοιμησω.Ομως οταν προτεινα να φτιαξω γερο κεννελ και εκτονωση καλη, απο την στιγμη που εξασφαλιζω την ακεραιοτητα της οικογενειας, ειπε να το κανω να προσπαθησω.Να ξερω ομως οτι εχω στα χερια μια δυσκολη περιπτωση.

Τερας η οχι φιλε Αριγκο, ειναι ευθυνη μου και θα τον κρατησω.Δεν ξερω αν θα αλλαξει, ξερω ομως οτι θα προσπαθησω.

Ευχαριστω για τις ευχες σας.

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Τερας η οχι φιλε Αριγκο, ειναι ευθυνη μου και θα τον κρατησω.Δεν ξερω αν θα αλλαξει, ξερω ομως οτι θα προσπαθησω.

Ευχαριστω για τις ευχες σας.
Έχω διαβάσει και τα 2 θέματα. Η εμπειρία μου είναι πάρα πολύ μικρή για να τολμήσω να πω οτιδήποτε.

Όμως θέλω να σου πω ότι τα παραπάνω λόγια σου είναι υπέροχα!
Είναι η επιτομή της αφοσίωσης και της πραγματικής αγάπης στον φίλο σου ακόμα και στα πολύ δύσκολα!
Μακάρι να σκέπτονταν έτσι όλοι οι άνθρωποι

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Με παρεξήγησες Νάσο.
Δεν είπα τίποτα για τον σκύλο σου αλλά ούτε για εσένα.

Αν δεις το αστεράκι * είναι πάνω στην πρόταση με το δικό μου πρόβλημα.(έχουμε και εμείς θεματάκια)

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Και εσυ εμενα φιλε.
Δεν το εγραψα με αρνητικη σκεψη για σενα.Καλος κακος αυτος ειναι.Και ο δικος μου και ο δικος σου.
Νο προμπλεμ Αριγκο , ευχομαι να πανε ολα καλα.Αν εχεις ανοιξει θεμα κοτσαρε το λινκ αν θες να δω τι ανηφορο εχεις.

Οταν περνανε τα παιδια μπροστα του, δεν κανει τιποτα.Ξερεις ποια ειναι η μλκια?Οτι δεν ειναι παντα κακος.Και λες μπα ρε αυτος ειναι καλος.Μεχρι να του γυρισει το ματι.Οποτε εγω πρεπει να ειμαι στην τσιτα να προλαβω πριν προλαβει.

Last edited:

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Ναι αυτη ειναι η ανηφορα που πρεπει να ανεβεις.
Γιατι οταν τον κοιτας και ειναι στις καλες του ειναι το κουταβι που μεγαλωσες.

Αν και ειμαι σιγουρη οτι θα μερυμνησεις επι του θεματος....
προσεχε λιγο τα μικρα σου. Για αυτα που μεγαλωσαν μαζι του και λογω ηλικιας ειναι ευκολο να "παρακαμψουν" αθελα τους τα ορια που θα θεσεις.
Πχ να λειπεις εσυ και να σκεφτουν να του ανοιξουν για να μην ειναι μονος του.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
Οταν περνανε τα παιδια μπροστα του, δεν κανει τιποτα.Ξερεις ποια ειναι η μλκια?Οτι δεν ειναι παντα κακος.Και λες μπα ρε αυτος ειναι καλος.Μεχρι να του γυρισει το ματι.Οποτε εγω πρεπει να ειμαι στην τσιτα να προλαβω πριν προλαβει.

τι μου θυμιζει τι μου θυμιζει

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Ξέρεις...ο γραπτός ο λόγος, εύκολα παρεξηγείται.
Όλα καλά θα πάνε.
Εμένα ο εκτροφέας μου και 2 ακόμη ''ειδικοί'' μου είπαν οτι ''δεν είναι σωστό να τον κρίνεις απο τώρα (16 μηνών)'' και οτι με δουλειά ''θα τον κρίνεις οταν θα είναι 3-3,5 χρονών.''
Δεν υπάρχει σκύλος που να μην διορθώνεται. Άλλος πιο εύκολα άλλος πιο δύσκολα, αλλά όλοι διορθώνονται .

Το δικό μας το βουνό είναι μικρότερο σελ. 11:
http://www.dogforum.gr/v3/εμείς.και.τα.σκυλιά.μας-13/ο.arrigo.το.cane.corso.μας-21064/index11.html
Αυτά είναι πριν κάτι μήνες. Δεν άλλαξε και πολύ.
Οι ταρζανιές συνεχίζονται.

Να είσαι καλά.

arrigo = Αποστόλης - Χριστίνα

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Νάσο, να γράψω λιγάκι και ότι προλάβω...

Να γράψω για μένα (για να εμπεδώνω και να βελτιώνομαι)... να γράψω για σένα... να γράψω και για αναγνώστες, που μπορεί να έχουν παρόμοια θέματα (στον "άγνωστο αναγνώστη", λοιπόν!)...

Μιά γενική παρατήρηση: Σε κάποια σημεία (με δικά μου παραδείγματα) θα προσπαθώ να κάνω την (ερασιτεχνική) πρόγνώσή μου... και ο Θεός βοηθός...

1. Χμμμ, Γιαννη διαφωνω λιγακι.Αλλο η μοιρα, αλλο το πεπρωμενο....

2. ...Τον ρωτησα για στειρωση και ειναι θετικος...

3. ...Δεν μπορουμε να ειμαστε οπως ειμασταν.

4. ...Ειπα και πιο πριν οτι δεν θα ειναι πετ ο σκυλος. Ομως δεν θα τον απομονωσω...

5. ...Οι επαγγελματιες που συζητησα, ειχαν να μου πουν τα ακολουθα...

5α) Πνιχτη σε μαστιφφ οχι. Συσσωρευει στρεςς και πρεπει να λειτουργει σαν ειδικο εκαπιδευτικο εργαλειο απο γνωστες...

5β) Να ταιζω μπαρφ που γενικα ειναι τροφη που χαλαρωνει τον σκυλο σε σχεση με ξηρες...

5γ) Ανθοιαματα που ισως βοηθησουν...

5δ) Στην βολτα ο σκυλος δεν πρεπει να παει μπροστα τραβωντας. Πρεπει να ειναι διπλα μας. Δεν γινεται να μην σεβεται το αρχηγο και να πηγαινει εκεινος πρωτος...

5ε) δεν γινεται να χεριαζει συνεχεια το ποδι μου για χαδια. Δεν απαιτει κανεις τιποτα απο τον αρχηγο...

5στ) Ο αρχηγος απαιτει...

5ζ) Σερβιρισμα (αυτο το κανω τωρα). Κραταω το πιατο και χωρις εντολη και νευμα, πρεπει να κατσει και να σερβιρω.

5η) Κοκκαλο.Καλο ειναι να το δινεις και να εχει εμποδιο μπροστα του π.χ ενα πλεγμα...

6. ...Σταδιακα επαφη με τα παιδια δινοντας του μεζεδακια.Να ξανασυνδεσει τα παιδια με θετικα ερεθισματα(φαγητο). Με οδηγο και στα χερια μου εννοειται.

7. ...Βολτα ολοι μαζι και ολοι στην ιδια ευθεια...
1. Αυτό μάλλον θα πρέπει να συζητηθεί με κρασί...

2. Συμφωνώ. Για τους λόγους που αναφέρονται και για ένα ακόμα: Με τη στείρωση αποκλείεις την πιθανότητα να περάσει ένα τυχόν "επιθετικό" γονίδιο σε επόμενες γενιές...

3. Αυτό "έρχεται και δένει" με ένα χτεσινό μου post, όπου έγραφα ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται την παραμικρή αλλαγή - επιφύλαξη κλπ...
Εδώ, χρειάζεται μεγάλη "μαστοριά", για να μην εισπράξει τις αλλαγές!!!
Πολύ σημαντικό σημείο! Ειδικά σε σένα, δεν θα πρέπει να παρατηρήσει αλλαγές και "φόβο"...

4. Και τα σκυλιά εργασίας, δεν πρέπει να απομονώνονται...
Μην ξεχνάμε ότι, ακόμα και τα τσοπανόσκυλα έχουν το κοπάδι τους...
Τα μόνα σκυλιά που, εξ ορισμού, απομονώνονται είναι τα μαντρόσκυλα (sentry dogs) και χρειάζεται προσοχή στο να μην εξελιχθεί (μέσω της διαχείρισης που θα κάνετε) σε μαντρόσκυλο ο Φιντέλ...
Εσύ ξέρω ότι θα βρεις να του "δώσεις" κάποια δουλειά...:)

5. Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα... Γιατί αυτά είναι τα πεδία που συγκρούονται οι διάφορες σχολές εκπαιδευτών κλπ... αλλά και οι δικές μας βιοθεωρίες...

5α) Αυτά είναι τα "ωραία"!!!
Οντως, τα μαστίφ δεν "ευδοκιμούν" με τον πνίχτη... είναι συναισθηματικά ζώα (no kidding!) και ιδιαίτερα ευαίσθητα στον τόνο της φωνής και στη γλώσσα του σώματος (όχι μόνο του αρχηγού, αλλά και οποιουδήποτε άλλου, ανθρώπου ή ζώου)...
Ειδικά δε, όταν ο σκύλος είναι "οργισμένος" (χρησιμοποιώ τη λέξη, μιάς και είναι η κατάλληλη) και πάει να τραβήξει μπροστά για να πάει στο στόχο του, ο πνίχτης σφίγγει (πολύ!)... σαν αποτέλεσμα, ο σκύλος δεν ενοχλείται απλά (βλέπε: διόρθωση) αλλά πονάει... και, σταδιακά (επειδή μιλάμε για λαιμούς και σβέρκα "να με το συμπάθειο"!), "χτίζει" την αντοχή να ξεπερνάει αυτό τον πόνο και, μάλιστα, αρνητικά...
Το έχω παρατηρήσει στον κούταβό μου, μετά από διάφορα λάθη (που, μοιραία, κάνουμε όλοι): Είναι τρομερά συνεργάσιμος αν προλάβω χρονικά και αν βγάλω τον κατάλληλο τόνο φωνής (και γλώσσας σώματος)... τόσο συνεργάσιμος, ώστε να υπακούει (βλέπε: σταματάει - κοκαλώνει) χωρίς να σφιχτεί η αλυσίδα... και, σίγουρα, απολαμβάνει με όλη του την ψυχή το "μπράβο" που θα ακολουθήσει...
Δε σου λέω ότι δεν λειτουργώ τον πνίχτη... αλλά, η διόρθωση θα έρθει σωστά (κι αν δεν προλαβαίνω, δεν προχωράω), μετά από το αυστηρό "όχι!"... και ξέρει πλέον ότι, όσο πιο δυνατό είναι το "όχι", τόσο πιο δυνατή διόρθωση θα ακολουθήσει... γιατί (ομολογώ) κάποιες φορές ακολουθεί...

5β) Αυτό δεν το ξέρω... υποψιάζομαι ότι στο λένε, μιάς και οι ξηρές τροφές περιέχουν τα γνωστά αμινοξέα που λέγαμε χτες...

5γ) Σ' αυτό δε χάνεις τίποτα... τάχω δοκιμάσει και δεν είδα αποτέλεσμα...

5δ) Πολύ σωστά το τοποθετούν οι επαγγελματίες!!!
Το εξασκούμε αυτό από 2,5 μηνών... με διάφορους τρόπους "επαναφοράς": Είτε με (καλή) διόρθωση του πνίχτη (γιατί η θέση "μαζί" είναι ιδανική)... είτε με σταμάτημα ταυτόχρονα με το "όχι!" και περιμένουμε όσο χρειάζεται για να χαλαρώσει... είτε με σταμάτημα (έστω και κάθε 2 δευτερόλεπτα, όμως!) και εντολή "πίσω" (δεν μπορεί, μετά από 14 "πίσω" θα χαλαρώσει και θα περπατήσει "μαζί")...

Και όχι μόνο επειδή πρέπει να σέβεται τον αρχηγό και να μην πηγαίνει εκείνος πρώτος...
Αλλά, κυρίως, για να κάνει ότι κάνει με χαλαρό και ήρεμο τρόπο...

Ας πούμε, έχουμε και τη λέξη "ελεύθερος", όπου μπορεί να κάνει ότι θέλει... να μύρίσει, να πάει μπροστά μας ή πίσω μας, ή στα πλάγια... πόσο, όμως? Μέχρι εκεί που δεν γίνεται "αγενής"! Δηλαδή, μέχρι εκεί που θα τεντωθεί ο οδηγός... αλλιώς: "όχι!" και διόρθωση (αν δεν "ακούει")... έτσι, μαθαίνει ότι σεβασμός είναι οτι δεν δίνει τάση στον οδηγό... σεβασμός (και έπαινος!) σημαίνει να με κοιτάει κάθε τόσο για να δει τι κάνω εγώ... σεβασμός σημαίνει ήρεμη γλώσσα σώματος...
Για παράδειγμα: η μικρή κόρη μας έχει ένα αρσενικό (12 μηνών) που είναι υποτακτικό και γι' αυτό ο Casper τον λατρεύει... και όταν μας επισκέπτονται θέλει να πάει ορμητικά πάνω του, να τον "υποτάξει" και να παίξουν... Ομως, όχι! Εχει υπάρξει και φορά που πέρασαν 20 λεπτά (!) μέχρι να ηρεμήσει πλήρως ο Casper και μετά να αφεθεί ελεύθερος να συναντήσει το φίλο του... απαγορεύεται να κάνει κάτι σε "βρασμό ψυχής"... αυτό μας πήρε άπειρο χρόνο και άπειρο σπάσιμο νεύρων (που δεν έπρεπε να το δείχνουμε)... δεν λέω ότι έχει τελειοποιηθεί η συμπεριφορά αυτή, αλλά έχει προχωρήσει πολύ στην κατανόηση του συσχετισμού "ηρεμία - ευχαρίστηση", ή "ηρεμία - έπαινος"...
Αλλο παράδειγμα: Οταν επιστρέφω σπίτι μπορεί να περάσουν και 10 λεπτά, μέχρι να κάνω (με αδιαφορία) διάφορα και μέχρι να πάει να ξαπλώσει ήρεμος για να πάρει το χάδι του... αυτό το "να ξαπλώσει" σημαίνει "ξάπλα", δηλαδή, να πέσει τελείως κάτω, στο πλευρό του και να κοιτάζει στο άπειρο...

Ετσι, σταδιακά, μαθαίνει τι σημαίνει σεβασμός... είναι πολλές οι λεπτομέρειες που τον καθοδηγούν σ' αυτή την κατανόηση... full time job!
Αλλά είναι και "μαγεία" να βλέπεις τέτοια σκυλιά με την ουρά (επιτέλους!) χαλαρή και τα αυτάκια πίσω, να μισοκλείνουν τα μάτια και να κοιτάζουν στο άπειρο (για να μη συναντήσουν το βλέμμα σου)...

5ε) Αυτό τόχουμε συζητήσει ήδη... το "χέριασμα" δεν είναι απλά παράκληση (ή, αν θέλεις, απαίτηση), είναι "καθαρόαιμη" κυριαρχία! Τις περισσότερες φορές, όχι πάντα... γιατί, μερικές φορές, είναι και δήλωση υποταγής - χαδιού... πρέπει να είμαστε alert, ώστε να αναγνωρίζουμε ποιά είναι η συγκεκριμένη στιγμή...
Γενικά, εγώ, ακόμα και στις περιπτώσεις χαδιού - ήρεμης υποταγής (όπως αργά το βράδυ που έρχεται να κουρνιάσει δίπλα μου), του παίρνω το πόδι στο χέρι μου, το κρατάω, το χαϊδεύω και το ακουμπάω απαλά κάτω...

5στ) Εδώ οι "σχολές" συγκρούονται... κάποιοι υποστηρίζουν ότι "ο αρχηγός απαιτεί"... κάποιοι άλλοι ότι ο αρχηγός είναι ένας "άνετος ηγέτης"... θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες...
Εξαρτάται από το χαρακτήρα - ταμπεραμέντο του σκύλου... ερχόμαστε στον αντίποδα του "όχι πνίχτης γιατί τα μαστιφ είναι ευαίσθητα"...
Ο αντίποδας είναι: ΧΑΔΙ !!! Παρά τις αντίθετες υποδείξεις κάποιων, λοιπών, εφάρμοσα την ύπόδειξη του επαγγελματία που, τελικά, ανέλαβε την εκπαίδευσή του: "ΧΑΔΙ, Γιάννη... πολύ χάδι!!!" Πολλή σωματική επαφή... υπό την προοϋπόθεση ότι έχει κάνει κάτι καλό, ή έχει αυτή την ήρεμη υποταγή...
Και όσο αυστηρότερη (και άκαρδη) είναι η διόρθωση: Τόσο περισσότερο - εντονότερο - τρυφερότερο χάδι!!! Τα μαστίφ εκτιμούν το χάδι, όσο τίποτα άλλο στον κόσμο...

Και επειδή ο Casper είναι προβλέψιμος: Την ώρα αυτού του χαδιού ΔΕΝ πλησιάζει κανείς άλλος (εκτός από τη γυναίκα μου)... και, αντίστροφα: Οταν (γιατί γίνεται ακόμα περισσότερο αυτό!) παίρνει τα χάδια της η Μόκα, δεν πλησιάζει ο Casper... και όχι μόνο αυτό: Εχουμε τα μάτια μας 14 στις φάσεις αυτές... έχουν μάθει, δηλαδή, όταν χαϊδεύεται ο ένας, να απομακρύνεται ο άλλος... αυτό πήρε πολλούς μήνες (και μερικούς "καλούς" καυγάδες)...

5ζ) Καταλαβαίνεις ήδη τι θα πω... πρέπει πρώτα να κάτσει... να πάει λίγο "πίσω" (πράγμα που το κάνει πλέον σαν ελατήριο)... να περιμένει... και μόνο όταν είναι ήρεμος θα πω κι εγώ (ήρεμα, χαμηλόφωνα και τρυφερά) "Casper, έλα"...

5η) Αυτό, όντως, αποτελεί ένα "εκβιασμό" της εξάρτησης (που ήδη έχει ένα μαστίφ)... δεν το ήξερα σαν τρικ και δεν διαφωνώ...
Εμείς έχουμε προχωρήσει λίγο διαφορετικά: Του δίνουμε το κόκαλο (χωρίς να μας παρακαλέσει) και, κατόπιν, τον εξασκούμε να μας το δίνει, όσο νόστιμο και να είναι... και, κυρίως, να μας το δίνει ευχάριστα και με εμπιστοσύνη... γιατί πρόκειται να πάρει πίσω το κόκαλο και κάτι ακόμα πιο ελκυστικό... και αυτή η εξάσκηση γίνεται ακόμα και μέσα στο crate του, δηλαδή στην προσωπική φωλιά του και με εμένα ευάλωτο (με το κεφάλι μου δίπλα το στόμα του)...

6. Πολύ σωστό αυτό... αλλά έχω την απορία πως ήταν προγενέστερα η σχέση με τα παιδιά... αν θέλεις εξηγείς.

7. Κάτι θα ξέρουν αυτοί που το λένε... να προσθέσω: Και εναλλαγές στην πορεία (πότε ο ένας πιο μπροστά, πότε ο άλλος πιο μπροστά, πότε στην ίδια ευθεία)... ώστε να καταλαβαίνει ότι δεν είναι big deal η διάταξη της πορείας... εξάλλου, ο σκύλος ξέρει ότι η "καλή" θέση είναι δίπλα στον αρχηγό!

Υ.Γ. Αντε Νάσο, με το μπλέξιμο στη δουλειά, άρχισα το post ξυρισμένος και το ολοκληρώνω με γένια 3 ημερών!!!:D

Υ.Γ.2. Και, μάλιστα, το post δεν μπορεί να βγει όλο και υποχρεώθηκα να σβήσω "πράμα"...:cool: