Μακη, νομιζω οτι εδω δεν πρεπει να κρινονται η επιλογες μου καθ'οτι το ζητημα Θετικη - Κλασσικη και δεν ξερω τι αλλο δεν ειναι κατι απολυτο, αλλα αφου ρωτησες θα σου απαντησω.
Τον σκυλο μου δεν τον θελω ουτε αγριο φυλακα - σωματοφυλακα, ουτε ενα ρομποτακι που απλα θα εκτελει 3 πραγματα που εμαθε οτι επιτρεπονται ενω απο φοβο δεν θα κανει τιποτα αλλο. Θελω ενα ηπιο σκυλο που - ισως καποτε με τον ερχομο παιδιων - να εχει διδαχτει με τετοιο τροπο ωστε να μπορει να σεβεται τα παντα γυρω του εφ'οσον μεγαλωσε και αυτος με σεβασμο. Που θα ζει αναμεσα μας σαν μελος της οικογενειας αλλα εχοντας την δικη του θεση στην ιεραρχια.
Το κλικερ και η θετικη δεν ειναι κατι καινουργιο - τουλαχιστον στο εξωτερικο. Με κερδισε η θεωρια πισω απο αυτη την εκπαιδευση και το γεγονος οτι αυτη η ρατσα εχει χρησιμοποιηθει για να δειξει - διαφημησει, τα καλα της αποτελεσματα. Στην Ελλαδα δεν υπαρχουν πολλοι που κανουν κλικερ και ετσι επελεξα απο τους λιγους που το εφαρμοζουν γιατι βρηκα εναν ανθρωπο που θεωρω οτι αγαπαει αυτο που κανει και θελει να το κανει καλα.
Επισης, με φοβησε ο αριθμος των λεγομενων 'εκπαιδευτων' στην Ελλαδα που χρησιμοποιοθν ενας Θεος ξερει τι μεθοδους για να σου 'Παραδωσουν το σκυλι σου σε 1 μηνα ετοιμο' :x Ακουσα πολλα για ηλεκτρικα κολλαρα και περιεργες χρησεις πνιχτων - πνιχτολουρων και εφριξα... Στα ξερα καιγονται και τα χλωρα.
Εξ'αλλου, δεν θετω θεμα με τον συγκεκριμενο εκπαιδευτη εδω, αλλα θετω σε αμφισβητηση την συγκεκριμενη μεθοδο οταν εφαρμοζεται αποκλειστικα χωρις διορθωση και σε ολες τις προσωπικοτητες - περιπτωσεις.
Αρα νομιζω οτι η επιλογη μου δεν ειναι παραλογη αν λαβεις υπ'οψην οτι ειμαι νεος ιδιοκτητης, που εψαξε πολυ για τον συγκεκριμενο σκυλο ( δεν εννοω να εντοπισω border collie αλλα να βρω τον σωστο για μενα ), διαβασα, ασχοληθηκα και πηρα αυτη την αποφαση. Για αυτο ειμαι εδω και ρωταω.