Όχι. Το σκυλί ΠΟΤΕ δεν έχει δείξει κανενός είδους επιθετικότητα σε άνθρωπο.denis said:Eχει γίνει όντως τόσο κωλοχαρακτήρας? Περίεργο μου φαίνεται ...
Για τα παιδάκια τρελαίνεται. Από παιδάκι μπορεί να ανεχτεί κυριολεκτικά τα πάντα αδιαμαρτύρητα. Καβαλημα, χέρια στο στόμα του, τράβηγμα αφτιών κτλ.
Ακόμα και τους ξένους τους υποδέχεται κουνώντας την ουρά και αντιδρώντας σαν να τους ξέρει χρόνια. Το σκυλί είναι τόσο φιλικό με τους ανθρώπους, που πιστεύω πως σε περίπτωση που μπούνε κλεφτές στο σπίτι, θα τους βοηθήσει στη “μετακόμιση”!
Το έχουμε ξανασυζητήσει με αφορμή το πρόβλημα ενός άλλου μέλους.skylos said:Πρώτον να το γυμνάζει περισσότερο γιατί κατά τη γνώμη μου το καβάλημα δεν είμαι πάντα ένδειξη κυριαρχικότητας, αλλά και σε περίπτωση που είναι , καλό θα κάνει.
Στην περίπτωση μου δεν ισχύει. Το σκυλί βγαίνει δυο φορές την ημέρα έξω. Οι βόλτες του διαρκούν 3 ώρες καθημερινά (1,5 ώρα η κάθε βόλτα). Τουλάχιστον ένα μισάωρο από την πρωινή και άλλο τόσο από τη βραδινή βόλτα τον πάω τρέχοντας, κάνοντας jogging.
Όταν γυρίζουμε από τη βόλτα ακολουθεί πρόγραμμα τρεξίματος για άλλο ένα μισάωρο. Αρχίζουμε με διελκυνστίδα, του παίρνω το σκοινί, το πετάω στην άλλη πλευρά της αυλής (έχω διαμορφώσει την 150 τετραγωνικά ταράτσα μου σε αυλή) και το σκυλί τρέχει, το πιάνει, μου το φέρνει και ξαναρχίζουμε παιχνίδι.
Συνοψίζοντας:
Πρωί: 1 ώρα γρήγορο βάδην + μισή ώρα jogging
Επιστροφή στο σπίτι μετά από τη βόλτα: μισή ώρα τουλάχιστον τρέξιμο και παιχνίδι.
Απόγευμα: Ήπιο παιχνίδι με μπαλάκι (κρύβω το μπαλάκι και τον παρακινώ να το βρει)
Βράδυ: 1 ώρα γρήγορο βάδην + μισή ώρα jogging
Επιστροφή στο σπίτι μετά από τη βόλτα: μισή ώρα τουλάχιστον τρέξιμο και παιχνίδι.
Μετά από όλα αυτά το σκυλί σας πληροφορώ πέφτει ξερό.
Την εφαρμόζω αλλού. Για παράδειγμα για να του επιτρέψω να φάει, θα πρέπει να εκτελέσει μια εντολή. Εάν δεν ακούσει «μπράβο» δεν του επιτρέπω να πλησιάσει το πιάτο του. Το σκυλί πρέπει να εκτελέσει άψογα την εντολή, να περιμένει να ακούσει «μπράβο» και μετά να φάει.skylos said:Δεύτερον να εφαρμόσει τη μέθοδο NILIF.
Η NILIF δεν είναι αποτελεσματική στην δική μου πολύ συγκεκριμένη περίπτωση (τουλάχιστον στην εκδήλωση επιθετικότητας απέναντι σε άλλα αρσενικά)
Την έχουμε εξαντλήσει τη βασική υπακοή.skylos said:Τρίτον να δουλέψει τη βασική υπακοή.
Τις εντολές τις γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Απλά επιλέγει κάποιες φορές να κάνει τον κουφό.
Ξανά αναφέρω.skylos said:Τέταρτον όταν πάει να τον καβαλήσει να του πει "μη", να το σπρώξει μαλακά και να το απασχολήσει με κάτι άλλο.
Συν τοις άλλοις, δεν γίνεται να σπρώξεις «μαλακά» ένα ζώο 40+ κιλών!ROTTIE said:Όσες προσπάθειες έκανα για να τραβήξω την προσοχή του με σκοινάκια, μπαλάκια, παϊδάκια (από αυτά που έψηνε ο πατέρας μου), έπεσαν στο κενό. Μετά από λίγο ο σκύλος τα ίδια!
Το σκυλί, αυτό που χρειάζεται, είναι διορθώσεις και διορθώσεις δεν γίνονται με μεζεδάκια.
Θέλω να καταλήξω στο εξής: Καλή η θετική μέθοδος με τα παρακλάδια της (από την υπερθετική μεζεδομεθοδο εώς τη NILIF), αλλά όχι για όλες τις περιπτώσεις και όλα τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν κατά την συμβίωση με το σκύλο μας.
Εάν δεν εφαρμοστεί (τουλάχιστον στην περίπτωση του ατίθασου, επαναστάτη, έφηβου σκύλου μου) positive punishment και αμέσως μετά να ακολουθήσει υπόδειξη της επιθυμητής συμπεριφοράς και επιβράβευση για την σωστή της εκτέλεση, αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει.
Συμπέρασμα:
Καλό θα είναι ΠΡΙΝ πάρουμε σκύλο να έχουμε διαβάσει σχετικά με τα χαρακτηριστικά της φυλής, όσα περισσότερα μπορούμε για να είμαστε ενήμεροι για το τι μας περιμένει. Σκεφτείτε πως εγώ γνωρίζω πολύ καλά τη θεωρία και παρόλα αυτά όταν άρχισαν τα προβλήματα της εφηβείας του σκύλου μου, ένιωσα να χάνω την ψυχραιμία μου.
Τα περισσότερα σκυλιά καταλήγουν αδέσποτα στους δρόμους κατά την διάρκεια της εφηβείας τους και πιστέψτε με, αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ!