Πρέπει να πώ κάποια πράγματα, όχι για την ''κλασική'' VS ''θετική'', γιατί νομίζω ότι δεν έχει νόημα, ειδικά οι άνθρωποι που είναι υπέρ της θετικής έχουν μάθει πολύ καλά το μάθημά τους, μοιάζουν ολίγο με πολιτικούς (είναι και επίκαιροι αυτές τις μέρες).
Ενα πράγμα θα πώ μόνο επ'αυτού,
ΜΠΡΑΒΟ = KLICKER
Το μπράβο είναι έκφραση, μπορεί να λεχτεί με άπειρους τρόπους, όπως ΜΠΡΑΑΑΒΟ (για να καλμάρει) ή ΜΠΡΑΒΟ κοφτά και επανειλημμένα (σαν να του λές μπράβο αλλά μην χαλαρώνεις) επίσης μπορεί να πείς ΜΠΡΑΒΟ κορίτσι μου, ή ΜΠΡΑΒΟ Ιρμα, κλπ κλπ συνδέεσαι και συνδέεις συναισθήματά σου με τον σκύλο.
Οταν λέω στον σκύλο μου ΜΠΡΑΒΟ είναι
επίσης προιδεασμός, η επιβράβευσή του είναι
το χάδι και το παιχνίδι, ή το μπαλάκι του. Για να συνδέσει το ΜΠΡΑΒΟ με κάτι ευχάριστο έχω παίξει ώρες μαζί του, έχω κυλιστεί στο πάτωμα, ή έχω αφιερώσει ΧΡΟΝΙΑ από τη ζωή μου για να παίζω με ένα μπαλάκι ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΩ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΝΑ ΣΑΛΑΜΙ. Αυτό μόνο.
Τώρα για την περίπτωση του σκύλου της Rottie ...
- Mην την αντιμετωπίζετε ως προβληματική συμπεριφορά λέγοντας ''αυτό πότε άρχισε'' ή ''είχε δείξει σημάδια από πιο μικρός'' και άλλα παρόμοια. Αυτό είναι το αρσενικό Rottweiler -ίσως με λίγη κακή διαχείριση (από εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες αλλά όχι κάτι εγκληματικό)- Πάνω σε αυτό πατάμε και κοντρολάρουμε αν θέλουμε, ο εκπαιδευτής δεν πρέπει να κάνει διόρθωση προβληματικής συμπεριφοράς, αλλά εκπαίδευση απλή του σκύλου και του ιδιοκτήτη, κυρίως. Αυτό Rottie αν θες, πρόσεξέ το λίγο.
-KANENA rottweiler δεν κοντρολάρεται από ΚΑΝΕΝΑΝ αν δεν ελέγξεις το μυαλό του.
Είμαι 120 κιλά, 1,90 και αρκετά έως πολύ δυνατός. Μπορώ υπό φυσιολογικές συνθήκες (χωρίς ισχυρό ερέθισμα κλπ) να κρατήσω 5 ενήλικα ζώα. Μπορώ να κρατήσω 2-3 ζώα που ''ψιλοτσαμπουκαλεύονται'' ή θέλουν απεγνωσμένα να φτάσουν στον φράκτη του σπαστικού γείτονα σκύλου ... ΜΙΑ φορά στην ζωή μου όμως, και μάλιστα με αρσενικό 45 κιλών (όχι δηλαδή ιδιαίτερα μεγαλόσωμου) κατάλαβα ότι αν προσπαθήσεις να κρατήσεις rottweiler που πραγματικά είναι εκτός ελέγχου, είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις τρένο ... οπότε ΠΟΤΕ μην εμπιστεύεστε κανέναν ότι ελέγχει τον σκύλο του σωματικά.
-Αν μπορείς να συγκρατήσεις τον σκύλο σου να μην σε τραβάει, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ασφαλείς. Σκύλος που δεν σέβεται και υπολογίζει το αφεντικό του, μπορεί να δαγκώσει τον ίδιο, αν δεν μπορεί να φτάσει στον στόχο του , μπορεί να σε δαγκώσει όταν πας να του βάλεις το λουρί και σε χίλιες δυο άλλες περιπτώσεις. Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, μπορεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ να σπάσει ΟΛΑ τα είδη πνίχτη, και σχεδόν όλα τα είδη οδηγών.
Και για να γίνω σαφέστερη (μιας που τη λύση μου την έδωσε τελικά ο πνικτης), θα ήθελα να μου πείτε, εάν γνωρίζετε, πως η θετική εκπαίδευση θα μου έλυνε το πρόβλημα...
Οχι, η λύση είναι στο μυαλό σου και στου Iggy, όχι στον πνίχτη, ο πνίχτης είναι εργαλείο, μπορώ να κάνω σχεδόν το ίδιο με κολλάρο.
Για το δεύτερο σκέλος, νομίζω ξέρεις την απάντησή μου, είναι πως δεν υπάρχει θετική εκπαίδευση στην πραγματικότητα, και αν ρωτάς για την μέθοδο αυτή όπως εφαρμόζεται, η απάντηση είναι ΟΧΙ.