Προβλήματα εφηβείας

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
1. Πέταξα 800 ευρώ για να εκπαιδεύσω το σκύλο μου με τη μέθοδο της θετικής εκπαίδευσης, διότι παρόλο που τον πήγαινα επί ένα τετράμηνο στην άλλη πλευρά της Αττικής, σε εβδομαδιαία βάση για το καθιερωμένο ωριαίο μάθημα, το σκυλί έμεινε ανεκπαίδευτο.
2. Διόρθωση με clicker και μεζεδάκια δεν υφίσταται.
3. Τα εργαλεία εκπαίδευσης στα χέρια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, κάνουν θαύματα.
Αυτό είπε η Rottie, δεν είπε ότι η θετική εκπαίδευση είναι για πέταμα ...
Θετική ενίσχυση γίνεται συνέχεια στην εκπαίδευση, αλοίμονο αν δεν γινόταν. Απλά όχι με φαγητό (όχι πάντα τουλάχιστον) για άλλους λόγους.
klicker = μπράβο όποιος μου το αρνηθεί αυτό θα .... τρελαθώ!! (το μπράβο είναι καλύτερο κατά τη γνώμη μου για πολλούς λόγους)

Γι αυτό εκπαιδεύονται μόνο σκύλοι στην αγωνιστική υπακοή ... δεν έχει ΜΗΝ κάνεις αυτό ... στα κυναθλήματα όμως όπως SchH, IPO, French Ring κλπ κλπ, υπάρχει και το ΜΗΝ δαγκώνεις ... κανένα παράδειγμα σε τέτοια είδη εκπαίδευσης, και αν υπάρχει είναι για μένα κατασκευασμένο, ψέμματα δηλαδή.

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Sorry Denis

Αλλα θα το αρνηθώ εγώ το clicker δεν είναι μπράβο. Είναι απλή ηχητική επισήμανση που δείχνει στο σκύλο ότι πέτυχε αυτό που έπρεπε. Το μπράβο μπορεί να ακολουθήσει σαν επιβράβευση.

Σκέψου το clicker σαν να σημαίνει "αυτό ήθελα". Το οποίο βέβαια ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει.

Και βέβαια καμμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει με clicker το clicker ακοπουθείται πάντα από επιβράβευση (χαδι, παιχνίδι, μπράβο, μεζεδάκι, κλπ). Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι η επιβράβευση των συμπεριφορών που μας αρέσουν ενισχύοντας τες. Ετσι οι μη ενισχυόμενες συμπεριφορές με σχετική διαχείριση αποδυναμώνονται και στο τελος εκλείπουν.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
skylos said:
Η γενίκευση όμως που κάνεις, ότι με τη θετική μέθοδο (δηλαδή χωρίς τιμωρία), δε μπορεί να εκπαιδευτεί σκύλος, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Δεν έκανα καμιά γενίκευση αγαπητέ φίλε skylos.
Το συγκεκριμένο νήμα το άνοιξα για να συζητήσω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τον σκύλο ΜΟΥ. Ανέφερα ενδεικτικά πως στο δικό ΜΟΥ σκυλί η θετική μέθοδος (με τον τρόπο τουλάχιστον που εφαρμόστηκε) δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή τουλάχιστον αυτά που ΕΓΩ είχα την απαίτηση να έχει.
Ανέφερα, συν τοις άλλοις, πως τελικά με την βοήθεια επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων βρήκα τη λύση για τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου ΜΟΥ, οπότε διατύπωσα και την άποψή ΜΟΥ η οποία στηρίχτηκε σε συμπεράσματα δικά ΜΟΥ.

matilda said:
Ετσι οι μη ενισχυόμενες συμπεριφορές με σχετική διαχείριση αποδυναμώνονται και στο τελος εκλείπουν.
Τι ακριβώς εννοείς φίλη matilda, λέγοντας «σχετική διαχείριση»? :roll:

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Εννοώ διαχείριση του περιβάλλοντος ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα που προκαλεί την συμπεριφορά που δεν μας αρέσει.

Με άλλα λόγια για ένα διάστημα σκηνοθετούμε τις συνθήκες ώστε να μην έχουμε το ερέθισμα που προκαλεί την ανεπιθύμητη συμπεριφορά αλλα να έχουμε αρκετές ευκαιρίες να επιβραβεύσουμε τις επιθυμητές.

Εννοείτε ότι όσο αυξάνεται η ικανότητα χειρισμού του σκύλου θα κάνουμε πάλι μια σκηνοθεσία με μικρότερο-λίγο μεγαλύτερο-μεγαλύτερο βαθμό του εν λόγω ερεθίσματος προκειμένου να τσεκάρουμε ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα αλλά και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο επιθυμητές συμπεριφορές.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η θεωρία είναι σωστή φίλη matilda. Να περάσουμε τώρα στην πράξη?
Το πρόβλημα μου είναι το εξής:

Το σκυλί μου όταν βλέπει άλλο αρσενικό σκύλο σεληνιάζεται. Δείχνει πολύ έντονη επιθετικότητα, τραβάει σαν άλογο, γαβγίζει, βγάζει δόντια κροκόδειλου και έχει γενικώς τον ασυμμάζευτο.
Από την άλλη, εγώ είμαι μεν αθλητικός τύπος, αλλά με ύψος 1.65 και βάρος 53 κιλά ανήκω μάλλον στην κατηγορία «φτερού». Το σκυλί άθελά του μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τη σωματική μου ακεραιότητα.

Μένω σε αστική περιοχή και οι δρόμοι είναι γεμάτοι δεσποζόμενα, ημιδεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Δυστυχώς και εκ των πραγμάτων, δεν γίνεται να εξαφανίσω όλα τα υπόλοιπα αρσενικά σκυλιά σε ακτίνα χιλιομέτρου.
Πως μπορώ να διαχειριστώ λοιπόν το περιβάλλον, ώστε να μειώσω το ερέθισμα που προκαλεί την ανεπιθύμητη συμπεριφορά στο σκύλο μου και να μην κινδυνέψω να με σύρει σαν τσουβάλι με πατάτες στο δρόμο?

reignman

Active Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
38
0
εφοσων δε μπορεις να διαχειριστεις τη δυναμη του σκυλου μηπως θα επρεπε να ειχες καταληξει σε καποια αλλη ρατσα? (δε μιλαω με το οποιοδηποτε ιχνος ειρωνιας ή εξυπναδας. σε συζητηση θελω να καταληξουμε ) :wink:

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
reignman said:
εφοσων δε μπορεις να διαχειριστεις τη δυναμη του σκυλου μηπως θα επρεπε να ειχες καταληξει σε καποια αλλη ρατσα? (δε μιλαω με το οποιοδηποτε ιχνος ειρωνιας ή εξυπναδας. σε συζητηση θελω να καταληξουμε ) :wink:
Φίλε/η reignman,στον λίγο καιρό που είμαι μέλος του φόρουμ και ασχολούμαι και γενικότερα με το "internet και σκύλος" έχω δεί (ούκ ολίγες φορές) ανθρώπους να θέλουν να πάρουν σκύλο και να ζούν σε γκαρσονιέρα στην Κολιάτσου και να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα.

Άλλους άπειρους να θέλουν Ντόγκο Κανάριο για φύλακα σε 2άρι,κάποιους να έχουν θηλυκό ημίαιμο 6 χρόνων και να θέλουν να πάρουν θηλυκό Πίτ-Μπουλ 2 χρόνων,άγριο για φύλακα.

Όλοι οι παραπάνω παρά τις παροτρύνσεις των ειδικών ή πιο έμπειρων καταλήγουν να κάνουν του κεφαλιού τους,με ό,τι αυτό συνεπάγετε.

Η ROTTIE δε γνωρίζω πως έφτασε να έχει Ροτβάιλερ και όντως μπορεί να μην ήταν ο κατάλληλος σκύλος για την ίδια,αλλά αυτό έγινε και πίσω δε γυρνά.
Το κακό ήταν (μάλλον) πως σε αυτό το πιθανό "λάθος" παρεβλήθησαν και άλλες λάθος επιλογές και αυτές σημειώνει εδώ,σε άλλο ένα πολύ χρήσιμο post της.

Υ.Γ. Πρόσεχε λοιπόν και εσύ,όπως και εγώ,που είμαστε στο στάδιο της επιλογής μη κάνουμε κανά παρόμοιο λάθος και με τα σίγουρα λάθη που θα κάνουμε στη συνέχεια,φτάσουμε να έχουμε πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θα θέλαμε.

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Δυστυχώς μόνο θεωρητικά μπορω να μιλήσω και φαντάζομαι όλοι μας μέσα σε ένα forum και χωρίς να έχουμε δει τον σκύλο και την κατάσταση.

Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει κανένα αρσενικό σκυλί με το οποίο να τα πάει καλά? Και μόνο στη θέα-μυρωδιά σεληνιάζεται?

Όταν δεν υπάρχει αρσενικός σκύλος πως είναι ο χειρισμός του σκύλου σου? Έχεις τον έλεγχο? Τραβάει αλλά λιγότερο?

Τέλος αυτή η συμπεριφορά εμφανίστηκε τώρα ή υπήρχαν δείγματα της και σε μικρότερη ηλικία.
΄
Και βέβαια όταν περιγράφουμε κάτι στην θεωρία και συνοπτικά ακούγεται εύκολο στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απόλυτο. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, κάθε ιδιοκτήτης το ίδιο. Καμμία μέθοδος χωρίς δουλειά και συνέπεια δεν φέρνει αποτέλεσμα.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
reignman said:
εφοσων δε μπορεις να διαχειριστεις τη δυναμη του σκυλου μηπως θα επρεπε να ειχες καταληξει σε καποια αλλη ρατσα?
Όχι ρε παιδιά, συγνώμη κιόλας αλλά αυτή δεν είναι λογική!
Βάση αυτών που λες βρε reignman, rott θα έπρεπε να έχουν μόνο κυρίες εύσωμες, αυταρχικές και μυστακοφόρες, οι οποίες να κατάγονται κατά προτίμηση από την Λέσβο..! :shock:
:lol: :lol: 8)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
matilda said:
Δυστυχώς μόνο θεωρητικά μπορω να μιλήσω και φαντάζομαι όλοι μας μέσα σε ένα forum και χωρίς να έχουμε δει τον σκύλο και την κατάσταση.
Το ξέρω matilda και εκτιμώ το γεγονός πως ασχολείστε με το πρόβλημα μου. :wink:
Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει κανένα αρσενικό σκυλί με το οποίο να τα πάει καλά? Και μόνο στη θέα-μυρωδιά σεληνιάζεται?
Δεν υπάρχει κανένα αρσενικό σκυλί στα κυβικά του που να μην το βλέπει με μισό μάτι. Και μόνο στη θέα είναι σε alert. Εάν ο άλλος σκύλος κάνει το λάθος και του γαβγίσει ή του γρυλίσει πρώτος, ο δικός μου φρικάρει τελείως!
Όταν δεν υπάρχει αρσενικός σκύλος πως είναι ο χειρισμός του σκύλου σου? Έχεις τον έλεγχο? Τραβάει αλλά λιγότερο?
Δεν τραβάει. Αν τραβήξει λίγο θα είναι με το που βγούμε από το σπίτι λόγω της ανάγκης του να ουρήσει.
Τέλος αυτή η συμπεριφορά εμφανίστηκε τώρα ή υπήρχαν δείγματα της και σε μικρότερη ηλικία.
Αυτή η συμπεριφορά εμφανίστηκε ξαφνικά τώρα και οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που συντελούνται στον οργανισμό του ζώου λόγω εφηβείας.

Εάν δεν σου κάνει κόπο και επειδή γνωρίζω τις απόψεις σου για το θέμα, θα ήθελα να μην πλατειάσουμε.
Ζητώ συγκεκριμένη λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα…Εξάλλου το θέμα "θετική vs κλασσική μέθοδο" σε θεωρητική βάση, το έχουμε εξαντλήσει…
Και για να γίνω σαφέστερη (μιας που τη λύση μου την έδωσε τελικά ο πνικτης), θα ήθελα να μου πείτε, εάν γνωριζετε, πως η θετική εκπαίδευση θα μου έλυνε το πρόβλημα...

reignman

Active Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
38
0
ROTTIE said:
reignman said:
εφοσων δε μπορεις να διαχειριστεις τη δυναμη του σκυλου μηπως θα επρεπε να ειχες καταληξει σε καποια αλλη ρατσα?
Όχι ρε παιδιά, συγνώμη κιόλας αλλά αυτή δεν είναι λογική!
Βάση αυτών που λες βρε reignman, rott θα έπρεπε να έχουν μόνο κυρίες εύσωμες, αυταρχικές και μυστακοφόρες, οι οποίες να κατάγονται κατά προτίμηση από την Λέσβο..! :shock:
:lol: :lol: 8)
βαση αυτων που λες τοτε εσυ με το τρελο σκυλι που δε ΜΠΟΡΕΙΣ να κουμανταρεις ... μπορει μια μερα να με δει στο δρομο να μη γουσταρει τη φατσα μου , να μη μπορεσεις να τον κρατησεις και να με ξεσκισει. σωστα αυτη η λογικη μου ακουγεται καλυτερη.
το σκυλι πρεπει εσυ να το καθοδηγεις. οχι αυτο εσενα.
τοσο μυϊκα οσο και νοητικα.
οταν αυτο παει να επιτεθει σε ενα αλλο σκυλι και οπως λες φοβασαι οτι θα σε σειρει σαν σακι με πατατες

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Και η εκπαίδευση τότε τι ρόλο παίζει? Αν ήταν έτσι reignman, η εκπαίδευση θα ήταν τελείως περιττή και θα έπρεπε απλά να μάθουμε σούμο για να μπορούμε να παλεύουμε με το σκύλο και τηλεπάθεια για να τον ελέγχουμε νοητικά…

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
](*,) ](*,) ](*,)

Εκτός από την στείρα αντιπαράθεση, μπορείς να μου δώσεις απάντηση στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα που έχω θέσει βρε reignman?

ROTTIE said:
Και για να γίνω σαφέστερη (μιας που τη λύση μου την έδωσε τελικά ο πνικτης), θα ήθελα να μου πείτε, εάν γνωρίζετε, πως η θετική εκπαίδευση θα μου έλυνε το πρόβλημα...
Εάν δεν γνωρίζεις, άσε τους άλλους να απαντήσουν...

reignman

Active Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
38
0
μα γιατι αμυνεσε? εγω απλα μερικες ερωτησεις εκανα :roll:

μακαρι ολα να σου πανε καλα με το ροτ σου.

εγω δεν ειμαι εκπαιδευτης οποτε δε μπορω και να σου δωσω απαντηση :twisted:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Πρέπει να πώ κάποια πράγματα, όχι για την ''κλασική'' VS ''θετική'', γιατί νομίζω ότι δεν έχει νόημα, ειδικά οι άνθρωποι που είναι υπέρ της θετικής έχουν μάθει πολύ καλά το μάθημά τους, μοιάζουν ολίγο με πολιτικούς (είναι και επίκαιροι αυτές τις μέρες).

Ενα πράγμα θα πώ μόνο επ'αυτού, ΜΠΡΑΒΟ = KLICKER
Το μπράβο είναι έκφραση, μπορεί να λεχτεί με άπειρους τρόπους, όπως ΜΠΡΑΑΑΒΟ (για να καλμάρει) ή ΜΠΡΑΒΟ κοφτά και επανειλημμένα (σαν να του λές μπράβο αλλά μην χαλαρώνεις) επίσης μπορεί να πείς ΜΠΡΑΒΟ κορίτσι μου, ή ΜΠΡΑΒΟ Ιρμα, κλπ κλπ συνδέεσαι και συνδέεις συναισθήματά σου με τον σκύλο.
Οταν λέω στον σκύλο μου ΜΠΡΑΒΟ είναι επίσης προιδεασμός, η επιβράβευσή του είναι το χάδι και το παιχνίδι, ή το μπαλάκι του. Για να συνδέσει το ΜΠΡΑΒΟ με κάτι ευχάριστο έχω παίξει ώρες μαζί του, έχω κυλιστεί στο πάτωμα, ή έχω αφιερώσει ΧΡΟΝΙΑ από τη ζωή μου για να παίζω με ένα μπαλάκι ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΩ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΝΑ ΣΑΛΑΜΙ. Αυτό μόνο.

Τώρα για την περίπτωση του σκύλου της Rottie ...

- Mην την αντιμετωπίζετε ως προβληματική συμπεριφορά λέγοντας ''αυτό πότε άρχισε'' ή ''είχε δείξει σημάδια από πιο μικρός'' και άλλα παρόμοια. Αυτό είναι το αρσενικό Rottweiler -ίσως με λίγη κακή διαχείριση (από εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες αλλά όχι κάτι εγκληματικό)- Πάνω σε αυτό πατάμε και κοντρολάρουμε αν θέλουμε, ο εκπαιδευτής δεν πρέπει να κάνει διόρθωση προβληματικής συμπεριφοράς, αλλά εκπαίδευση απλή του σκύλου και του ιδιοκτήτη, κυρίως. Αυτό Rottie αν θες, πρόσεξέ το λίγο.

-KANENA rottweiler δεν κοντρολάρεται από ΚΑΝΕΝΑΝ αν δεν ελέγξεις το μυαλό του.
Είμαι 120 κιλά, 1,90 και αρκετά έως πολύ δυνατός. Μπορώ υπό φυσιολογικές συνθήκες (χωρίς ισχυρό ερέθισμα κλπ) να κρατήσω 5 ενήλικα ζώα. Μπορώ να κρατήσω 2-3 ζώα που ''ψιλοτσαμπουκαλεύονται'' ή θέλουν απεγνωσμένα να φτάσουν στον φράκτη του σπαστικού γείτονα σκύλου ... ΜΙΑ φορά στην ζωή μου όμως, και μάλιστα με αρσενικό 45 κιλών (όχι δηλαδή ιδιαίτερα μεγαλόσωμου) κατάλαβα ότι αν προσπαθήσεις να κρατήσεις rottweiler που πραγματικά είναι εκτός ελέγχου, είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις τρένο ... οπότε ΠΟΤΕ μην εμπιστεύεστε κανέναν ότι ελέγχει τον σκύλο του σωματικά.

-Αν μπορείς να συγκρατήσεις τον σκύλο σου να μην σε τραβάει, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ασφαλείς. Σκύλος που δεν σέβεται και υπολογίζει το αφεντικό του, μπορεί να δαγκώσει τον ίδιο, αν δεν μπορεί να φτάσει στον στόχο του , μπορεί να σε δαγκώσει όταν πας να του βάλεις το λουρί και σε χίλιες δυο άλλες περιπτώσεις. Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, μπορεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ να σπάσει ΟΛΑ τα είδη πνίχτη, και σχεδόν όλα τα είδη οδηγών.

Και για να γίνω σαφέστερη (μιας που τη λύση μου την έδωσε τελικά ο πνικτης), θα ήθελα να μου πείτε, εάν γνωρίζετε, πως η θετική εκπαίδευση θα μου έλυνε το πρόβλημα...
Οχι, η λύση είναι στο μυαλό σου και στου Iggy, όχι στον πνίχτη, ο πνίχτης είναι εργαλείο, μπορώ να κάνω σχεδόν το ίδιο με κολλάρο.

Για το δεύτερο σκέλος, νομίζω ξέρεις την απάντησή μου, είναι πως δεν υπάρχει θετική εκπαίδευση στην πραγματικότητα, και αν ρωτάς για την μέθοδο αυτή όπως εφαρμόζεται, η απάντηση είναι ΟΧΙ.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Έχεις δίκιο. Μην ξεχνάς όμως, πως το σκυλί έκανε 1,5-2 μήνες για να συνέλθει τελείως από τα προβλήματα που του δημιούργησε η φόλα, που έφαγε το Πάσχα.
Όπως θυμάσαι το σκυλί, στην αρχή, ήταν για ευθανασία….

Αυτό το κρίσιμο και καθοριστικό διάστημα της τελικής διαμόρφωσης του χαρακτήρα του τον άφησα χαλαρό για να βρει σταδιακά τις ισορροπίες μόνος του. Δεν τον ζόρισα με εκπαίδευση. Έδωσα περισσότερο βάρος στην υγεία του. Εξάλλου και εκ των πραγμάτων, δεν είχα άλλη επιλογή...
Αν χρεώνω στον εαυτό μου κάτι, είναι αυτό.

denis said:
Οχι, η λύση είναι στο μυαλό σου και στου Iggy, όχι στον πνίχτη, ο πνίχτης είναι εργαλείο, μπορώ να κάνω σχεδόν το ίδιο με κολλάρο.
Έτσι είναι…

gwgw

Well-Known Member
εγω πιστευω οτι για τη σωστη εκπαιδευση του σκυλου πρεπει να χρησιμοποιουνται και οι δυο μεθοδοι..σε συνδιασμο..η θετικη πιστευω μπορει να κανει θαυματα σε ενα μωρο σκυλο ή σε εναν ενηλικα σκυλο...
αλλα..
σε εναν εφηβο σκυλο πιστευω οτι η κλασσικη ειναι απαραιτητη..

το ιδιο δεν ισχυει και με τα παιδια...? ειναι δυνατον ενας γονιος να συμπεριφερετε στο παιδι του το ιδιο οταν ειναι στο δημοτικο και το ιδιο οταν ειναι ενας εξαλος εφηβος που προσπαθει να απορριψει τα παντα και να γινει το δικο του?

keyman

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2007
1.010
1
ΑΘΗΝΑ
www.keyman.gr
ROTTIE said:
Αυτό το κρίσιμο και καθοριστικό διάστημα της τελικής διαμόρφωσης του χαρακτήρα του τον άφησα χαλαρό για να βρει σταδιακά τις ισορροπίες μόνος του. Δεν τον ζόρισα με εκπαίδευση. Έδωσα περισσότερο βάρος στην υγεία του. Εξάλλου και εκ των πραγμάτων, δεν είχα άλλη επιλογή...
Αν χρεώνω στον εαυτό μου κάτι, είναι αυτό.
και τι άλλο να έκανες?προτεραιότητα δίνουμε στην σωματική υγεία του ζώου και μετά έρχεται η εκπαίδευση.Υπάρχουν και τέτοιου είδους καταστάσεις που σε βγάζουν εκτός προγράμματος,εντάξει τι να κάνουμε,σιγά μην νιώθεις και τύψεις

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
οι άνθρωποι που είναι υπέρ της θετικής έχουν μάθει πολύ καλά το μάθημά τους, μοιάζουν ολίγο με πολιτικούς (είναι και επίκαιροι αυτές τις μέρες).
Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για κάποιους της κλασσικής εκπαίδευσης. Θα μπορούσα να το πάρω και ως προσωπική προσβολή αλλά η αντιπαράθεση δεν νομίζω ότι είναι το θέμα μας. Το θέμα μας επίσης δεν θα έπρεπε να είναι ποιος έχει το χρυσό αυγό της εκπαίδευσης. Προτείνουμε πράγματα σύμφωνα με την γνώση και την εμπειρία του ο καθένας και όλοι ελπίζουμε να βοηθήσουμε μια κατάσταση.

Για να συνδέσει το ΜΠΡΑΒΟ με κάτι ευχάριστο έχω παίξει ώρες μαζί του, έχω κυλιστεί στο πάτωμα, ή έχω αφιερώσει ΧΡΟΝΙΑ από τη ζωή μου για να παίζω με ένα μπαλάκι ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΩ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΝΑ ΣΑΛΑΜΙ. Αυτό μόνο
Σίγουρα όταν απλά κόβεις ένα σαλάμι δεν εκπαιδεύεις. Τώρα αν θες σε κάποια φάση να χρησιμοποιήσεις και το σαλάμι δεν νομίζω να είναι και προς θάνατο.

Σε όλο το υπόλοιπο post σου συμφωνώ.

Εγώ θα πρότεινα gentle leader ή ειδικό σαμαράκι για να μειωθεί το τράβηγμα. Αλλά όπως πολύ σωστά είπες το πρόβλημα δεν είναι το τράβηγμα αλλά ο γενικότερος χειρισμός του σκύλου που δεν θα αλλάξει μαγικά με κανένα κολλάρο αλλά μόνο με συστηματική δουλειά.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog