Ετσι συναντιέται με τα άλλα σκυλιά στην βόλτα? Σαν λύκος στο τελευταίο στάδιο της επίθεσης? Ειλικρινά αν τον συναντούσαμε, δεν ξέρω...πως θ αντιδρούσε ο σκύλος μου και εγώ!
Έτσι δυστυχώς... μόνο όταν επιτρέπεται να πλησιάσει, και ευτυχώς έχει αρχίσει να το περιορίζει. To κάνει παιδιώθεν, και όχι μόνο σε σκυλιά (γάτες, περιστέρια), αν και πλεόν το έχει σχεδόν κόψει εντελώς σε άλλα ζωντανά και λιγουλάκι κάνουμε πρόοδο και στα σκυλιά. Ευτυχώς τα σκυλιά που τον ξέρουν δεν τρώνε παππά πλέον, ξέρουν ότι θα πλησιάσει απλά και μετά θα παίξουν ως συνήθως.
Όταν δεν επιτρέπεται να πλησιάσει (πιο σύνηθες, εντελώς σύνηθες με άγνωστα αρσενικά) συναντιέται όπως στη φώτο 1, μπαστακώνεται καθιστός και ακολουθεί με το βλέμμα σαν περισκόπιο - αρκεί να υπάρχει μια απόσταση ~1,5 μέτρου ++, δυστυχώς δεν κουνιέται αν δεν το σύρεις μέχρι να προσπεράσει το άλλο. Αλλιώς στα κοντά νιώθει ότι "απειλείται" και αρχίζει να χτυπιέται - βασικά σίγουρα νιώθει ότι απειλείται όταν νιώθει ένταση στο λαιμό από το λουρί (που τον κρατάω κολλητά στο πολύ κοντά - άμα χρειαστεί να τον τραβήξω δε ακόμα χειρότερα, στο 1,5 μέτρο μπορώ να έχω 1-2 εκατοστά χαλαρό το λουρί και του κάνει τεράστια διαφορά που δε νιώθει την πίεση) και βλέπω τώρα με το βήχα που του πήρα στηθόλουρο και δε νιώθει πίεση στο λαιμό μια τρομερά ηπιότερη αντιμετώπιση στατιστικά (αν και προχθές με έκανε ρεζίλι με ένα καταπληκτικά ήρεμο σκυλί συμφορουμίτη...). Αυτό με το τράβηγμα στο λουρί και την απειλή που νιώθει έχω μια ιδέα του πώς το απέκτησε αλλά συνέτρεξαν πολλοί παράγοντες τη λάθος χρονική περίοδο (φόβου) που βαριέμαι να αναλύσω.
Πώς θα αντιδρούσατε? Εξαρτάται πώς αντιμετωπιζετε εσύ κι ο σκύλος σου την απειλή. Οι αντιδράσεις είναι δύο: οπισθοχώρηση και τρόμος στο βλέμμα (σκύλου και ιδιοκτήτη) ή επίθεση (αρσενικού σκύλου). Και δεν είναι τόσο το σούρσιμο όσο το σκέτο βλέμμα.
Ο μικρός είναι ημίαιμος αδέσποτος, αλλά αυτή η συμπεριφορά-προσέγγιση ήταν πολύ περισσότερο από την εμφάνιση ο λόγος που υποψιάζομαι ότι έχει μέσα του border collie (ακριβώς ίδιο το
κοίταγμα και το
σούρσιμο). Δεν είχα πρότερη εμπειρία και πάω στα τυφλά στο πώς να του το κόψω. Σε κάτι φόρουμ για bc που βρήκα λένε πόσο εκνευριστικό είναι για άλλα σκυλιά και πόσο τα προκαλεί αλλά λύση δε βρήκα, και τι συμβουλές να πάρω για τον κόπρο που έχει και άλλα χίλια μύρια ότι να ναι χαρακτηριστικά συμπεριφοράς..
Και για να ξαναρθώ ον τόπικ, όταν με βλέπει καθαρά ο απέναντι που έρχεται αμέριμνος με το σκύλο του τον ήσυχο και ακίνδυνο να τραβιέμαι 2 μέτρα τουλάχιστον παραπέρα ή τεσπά όσο χωράω, ή να βγαίνω και στο δρόμο, και να βάζω και το σώμα μου μπροστά στο σκύλο μου αλλά επιμένει να αφήνει το φλέξι (που λυτό δεν είναι το σκυλί του, άρα είναι καθόλα νόμιμος τυπικά) λάσκα στο 1,90 για να μην περιορίσει το δικαίωμα του σκύλου του να σεργιανίσει όπου γουστάρει ούτε καν για τα 5 βήματα που περνάει από δίπλα μας και ο μικρός αρχίζει και χτυπιέται και τραυματίζει το λαιμό του τραβώντας, γιατί στα @@ του, δεν έχει καμιά
υποχρέωση να χαλάσει τη ζαχαρένια του και να κάνει το αντίθετο, εγώ είμαι ο μαλάκας? Γιατί μου χει τύχει πάμπολλες φορές. Για τα τυπικά, αν και δεν έχει τόσο σημασία, δεν έχει δαγκώσει ποτέ, αλλά φυσικά δεν έκανα ποτέ πειράματα για να το μάθω. Ούτε μου χει ξεφύγει ποτέ, ούτε βγαίνω ΠΟΤΕ βόλτα αμέριμνη αλλά σκανάρω την περιοχή όσο πάει το βλέμμα και το αυτί και είμαι συνεχώς στην τσίτα, αλλάζω δρόμους, διαδρομή, σχεδόν αλλάζω πόλη αν χρειαστεί, περνάω πρώτη σε στενά περάσματα που πρέπει να σαι εφ'ενός ζυγού (π.χ. ανάμεσα από παρκαρισμένα), σε στροφές πάντα σκάω πρώτα κεφάλι να δω αν έρχεται τίποτα κτλ κτλ (όχι πως δε μας έχει πεταχτεί από στροφή πάλι σκυλί σε φλέξι που ο ιδιοκτήτης του ήταν κάτι χιλιόμετρα πιο πίσω).
Δεν θα ξεχάσω σταφάκι λυτό που τρέχει κατά πάνω μας και μου φωνάζει ο ιδιοκτήτης από την άλλη άκρη του τετραγώνου "είναι πολύυυυ καλόοοοοοοοοος" και μέχρι να του πω εγώ "ναι αλλά δεν είναι ο δικός μου με τα αρσενικά" το σταφάκι έχει αλλάξει βλέμμα 2 μέτρα πριν μας φτάσει από παιχνιδιάρικο σε επιθετικό χωρίς να έχει βγάλει κιχ ο δικός μου, ούτε καν να έχει σηκωθεί από το κάτσε, ούτε καν να χει σηκώσει ουρά, και μαρσάρει και αρχίζει να τον δαγκώνει, αρχίζουμε εμείς να χορεύουμε γύρω γύρω και έρχεται τρέχοντας ο ιδιοκτήτης του να το διώξει με τύπου κλωτσιές (δεν το κλωτσούσε αλλά τεσπά με τα πόδια προσπαθούσε να το απωθήσει). Ξέρεις (όχι εσύ προσωπικά ραν ταν πλαν, στον άγνωστο αναγνώστη πάει) πόσες φορές σκυλιά, λυτά βεβαίως βεβαίως, που τους πιστεύω τους ιδιοκτήτες τους ότι ήταν η πρώτη φορά που ορμούσαν του έχουν επιτεθεί ενώ αυτός είναι έτσι καθιστός μακριά τους? Μέεεετρα μακριά τους. Μόνο από αυτό το βλέμμα που τα προκαλεί. Αυτός είναι κατά βάση ο λόγος που άρχισε να γαυγίζει και να γίνεται επιθετικός και αυτός. Έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις από 6-7 μηνών. Φοβάται. Πολλές φορές ακόμα και να γαυγιστεί αρχικά με άλλο αρσενικό αν τύχει και κάτσουμε να μιλήσουμε από απόσταση με τον άλλο ιδιοκτήτη χαλαρώνει και αυτός και ο άλλος και κάθονται ήρεμα, εώς και μυρίζονται χαλαρά.
Αυτοί λοιπόν οι ιδιοκτήτες σκύλων, με τα λυτά* και τα λάσκα, είναι αυτοί που αν περάσει στα 10 εκατοστά ο σκύλος τους και αρχίσει ο δικός μου να γαυγίζει μας κοιτάνε με σιχασιά τύπου "τσκ τσκ τσκ, τι επιθετικός, τι ανεκπαίδευτος".
*τα ανεκπαίδευτα λυτά και λάσκα. Γιατί έχω δει και λυτά και λάσκα που ουδόλως βλεφάριαζαν και προσπερνούσαν δίπλα στο αφεντικό τους, ενίοτε παίξαμε κιόλας.
Μπορώ να κάθομαι να τα εξηγώ όλα αυτά σε όποιον συναντάμε στο διάβα μας? Όχι, γι'αυτό κάνω κυκλάαααρες για να μην ενοχλώ κανένα. Όταν όμως ρε φούστη με βλέπεις ότι σου δίνω όλο το πεζοδρόμιο χώρο να περάσεις κι εσύ με βγάζεις στο δρόμο (και μένω κέντρο, αυτοκίνητα έχει πάντα) γιατί ναι μεν δεν εχεις υποχρεώση να κοντύνεις το λουρί και να χαλάσεις τη ζαχαρένια σου, πού σκατά να πάω? Να αρχίσω να τρέχω προς την αντίθετη? Να πουλήσω το σπίτι να πάρω αλλο σε περιοχή που δεν έχει ανθρώπους και ζώα για να μην ενοχλώ κανέναν? Όταν με βλέπεις στο ταμείο στο πετ σοπ με το σκύλο κολλητά, μπαίνεις και σου λέω μισό λεπτό να φύγουμε και έρχεσαι κατά πάνω μας μέχρι να γαυγίσει ο σκύλος μου και να οπισθοχωρήσεις ατάκτως με αυτή την προαναφερθείσα σιχασιά στο βλέμμα τι σκατά άλλο έχω υποχρέωση να κάνω δηλαδή για να μη με πουν μαλάκα? Φταίω εγώ να υποθέσω που δεν έχω φίμωτρο για να γαυγίζει και να τραβάει ο δικός μου χωρίς να έχεις ίχνος ανησυχίας εσύ αλλά να γαμιέται ο λαιμός του δικού μου? Οκ. Φταίω.