Ασε, αυτό δεν θέλω να το σκέφτομαι ιδιαίτερα!!!....αν ο σκύλος δεν ορμάει σε άλλους σκύλους όταν είναι στον πνίχτη και στο λουρί, τι θα κάνει αν βρεθεί μόνος ελεύθερος με άλλους σκύλους;
Από μόνο του, θα μπορούσε να σταθεί σαν ανεξάρτητο θέμα!
Ασε, αυτό δεν θέλω να το σκέφτομαι ιδιαίτερα!!!....αν ο σκύλος δεν ορμάει σε άλλους σκύλους όταν είναι στον πνίχτη και στο λουρί, τι θα κάνει αν βρεθεί μόνος ελεύθερος με άλλους σκύλους;
Ασε, αυτό δεν θέλω να το σκέφτομαι ιδιαίτερα!!!
Από μόνο του, θα μπορούσε να σταθεί σαν ανεξάρτητο θέμα!
Ερώτηση, Λαυρέντη......αφου ο σκυλος εχει το στοπ του,του δειχνεις γιατι δεν υπαρχει λογος να εχει αυτη τη συμπεριφορα.ετσι δεν προσπερνας,αλλα ξεπερνας.
ναι...αρκει να τον εχω στο λουρι.το ιδιο γινεται κ με τις γατες.Ερώτηση, Λαυρέντη...
υποθετικά ρωτάω, όχι ότι με αφορά κάτι τέτοιο!!!
Αν η αλεπουδίτσα σου δει, π.χ., το Negro, να έρχεται στα 5 μέτρα... έχει το στοπ κανονικά?
Ακόμα και αν ο Negro έρχεται "ζητωκραυγάζοντας"?
συνήθως όταν σταματάω του λέω περίμενε περνάει πχ το αυτοκίνητομαρια,οχι .αυτο το φτιαχνεις εσυ οπως θες.εγω προσωπικα τον εχω πιο ελευθερο σε αυτο το κομματι.αν σταματησω ,θελει να κατσει?ας κατσει..σημασια εχει να σε ακουει καθε φορα που θα θες να κανεις κατι.
Οσο μπορώ παρακολουθώ το νήμα και έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι ο καθένας μας φαντάζετε κάτι διαφορετικό την διόρθωση με πνίχτη. Προσωπικά ο πνίχτης για μένα είναι πιο "ηρεμη" διόρθωση και απο μια δυνατή φωνή. Αυτό επειδί έτσι το χρησιμοποιώ. Δεν το έχω να βγάζω το λαιμό του σκύλου, ούτε να του προκαλώ πόνο, ούτε επειδί πιστεύω ότι είναι μια εύκολη απλή λύση.
Δείτε το βίντεο παρακάτω, σχεδον 10-15 φορές διορθώνει το σκύλο με καρφιά. Αυτό είναι σωστή διόρθωση. Ο λόγος που είναι σωστή είναι επειδί ο σκύλος γνωρίζει ότι αυτή η πίεση που νιώθει σημαίνει άρνηση. Οπότε του αρκεί μόνο μια μικρή επαφή και ο σκύλος καταλαβαίνει, ο πνίχτης δηλαδή είναι σημάδι άρνησης. Ο σκύλος δηλαδή έχει εκπαιδευτή στο να φορά τον πνίχτη, να καταλαβαίνει τον πνίχτη και να συνεργάζετε με τον πνίχτη. Αν αυτά δεν τα μάθουμε στο σκύλο τοτε ότι σκυλί και να έχεις αν απλά του βάλεις πνίχτη και τραβάς θα καταλήξη σε διαγωνισμό δύναμης και ποιός έχει μεγαλύτερες αντοχές.
[video=youtube;73oNTNvDVuI]http://www.youtube.com/watch?v=73oNTNvDVuI[/video]
Ναι........ μαντεψτε ομως ρε παιδια κατι.......και το λουρι απο το λαιμο...ΚΑΚΟ κανει!!! Γιατι πρεπει να χτησιμοποιουμε κολαρα ενώ όπως ειναι πολυ ευκολο να το κατανοησει καποιος,προκαλουν ζημια στο σκυλο μας??? Και πόσο μάλλον γιατι να χρησιμοποιούμε πνήχτη???? Γιατι δηλαδη δεν μπορουμε να αφιερωσουμε λίγο(ηή και πολυ)χρόνο στην εκπαιδευση του σκύλου μας να κανει επιθυμητες συμπεριφορες...?παρα μόνο να τιμωρουμε??Παιδια,αν ψάξετε παλιότερα μνμ μου,ήμουν πολυυυυυ διστακτική ίσως και αρνητική στον πνίχτη.
Με τον πνίχτη ο σκυλος θα ξαφνιαστεί 1-2 φορες(θελετε να πω "πονάει"; έστω...) και δε θα ξανασυμβεί.Με το κολάρο,ο λαιμός ζορίζεται συνεχώς,γιατί σέρνει συνεχώς.
Είναι σα να προτιμάς να μην πας στο οδοντίατρο και να πονάς συνεχώς,παρά να πας μια φορά και τέλος.
Η αντιστοιχια μοιρού και λαιμού σκυλου....ΚΑΚΙΣΤΗ..πες στην εκπειδευτρια σας! με ολο το σεβασμο....κανει λαθος! ρώτησε τον κτηνιατρο σου και συγκεκριμενα ρωτησε τον "ανατομικα ο λαιμος του σκυλου με τον λαιμο του ανθρωπου σε τι διαφερει?" θα σου απαντησει οτι διαφερει στο οτι εμεις εχουμε υδρωτοποιους αδενες ενω ο σκυλος οχι...και στο οτι το δερμα μας ειναι 3 στρωματα πιο παχυ απο του σκυλου. Οποιος καταλαβε...καταλαβε.Εννοείται κι αυτά συμβαίνουν όταν με τον πνίχτη τραβάς το σκύλο και το κάνεις για όλη τη ζωή του.Με τον πνίχτη δεν τραβάς,σφίγγεις στιγμιαία και απελευθερώνεις.
Οι "μερικοί" να ενημερωθούν καλύτερα και να βγάζουν τον πνίχτη από το σκύλο τους στο σπίτι ή οπουδήποτε δεν έχουν τον έλεγχό τους.
Επαναλαμβάνω,αυτά συμβαίνουν από τους μη ενημερωμένους.Με τον πνίχτη δεν τραβάς.
Παράδειγμα πώς λειτουργει:Τελειώνεις το μαγείρεμα,κλείνεις το μάτι της κουζίνας,αλλά αυτό είναι ζεστό ακόμα.Προειδοποιείς το παιδί σου να μην πλησιάσει το χέρι του εκεί γιατί θα καεί και το προσέχεις κάθε φορά να μη το κάνει.Αυτό επιμένει επειδή αγνοεί τον κίνδυνο ή επειδή το θεωρεί μαγκιά ή επειδή είναι πάνω στην εφηβεία(καλά,θα είναι χαζό στην εφηβεια να κάνει κάτι τέτοιο,αλλά λεμε...),κτλ και βάζει το χέρι του.Με το που θα καεί,στο δευτερόλεπτο θα το βγάλει.Θα το ξανακάνει;Όχι;Δε θα πάμε εμείς να πιέσουμε το χέρι του πάνω στο μάτι για να καεί,αλλά η συνέπεια θα έρθει μόνη της αν το κάνει.
Έτσι και ο πνίχτης.Δεν τραβάμε συνεχώς τον πνίχτη,γιατί όντως θα φέρει άσχημα αποτελέσματα.Τον τραβάμε ίσα να νιώσει ο σκύλος ένα τσίμπημα.Ούτως ή άλλως,αν ο σκύλος θέλει να τραβήξει συνεχόμενα,ο λαιμός του είναι τόσο δυνατός που δε θα καταλάβει τίποτα από την πίεση του πνίχτη.Μη φανταστείτε ότι ο πνίχτης καρφώνει μέσα στο λαιμό του σκύλου.
Η εκπαιδεύτριά μου μου έκανε ένα παράδειγμα.Μου είπε ότι ο λαιμός του σκύλου είναι ο πιο δυνατός του μυς και αντιστοιχεί με το δικό μας μηρό.Μου έβαλε τον πνίχτη στο πόδι μου και μου είπε ότι έτσι πονάει.Όντως αν το έσφιγγε πολύ συνεχόμενα,πονούσε.Αν όμως το έκανε στιγμιαία,απλά με ξάφνιαζε για να την προσέξω.
Γι' αυτό ξαναλέω,θέλει εκπαιδευτή ο πνίχτης και ως τελευταία λύση.Αυτά τα λέω όχι για να σας πείσω,αλλά για να απομυθοποιήσω λίγο το "φοβερό" πνίχτη.Σωστό χειρισμό θέλει όπως όλα τα πράγματα.
Τέλος,οι παλιοί γνωρίζουν ότι ο σκύλος μου έχει κάνει εγχείριση στην πλάτη και το συνεχές τράβηγμα του κολάρου ήταν ότι χειρότερο γι αυτόν. Με τον πνίχτη,σταμάτησε να πετάγεται,άρα να τον τραβώ και δείχνει να πονάει λιγότερο.
Καλά,με τίποτα δε περίμενα να γίνω τόσο ένθερμη υποστηρικτής του πνίχτη
Βρες εναν ΚΑΛΟ εκπαιδευτη!!!!! συμβουλη μου! γιατι οι μεχρι τωρα...προφανως φαινεται οτι ειναι εκπαιδευτες οχι του "χθες" αλλά του "προχθες"!Αυτό το θέμα με τον αγκαθωτό πνίχτη με απασχολεί καιρό τώρα!
Ο Ρόκυ,δυστυχώς, κυκλοφορεί μόνιμα μ'αυτό στις βόλτες του γιατί αλλιώς ήμουν χαμένη!
Καθότι κάποτε ήταν....αλανιάρης,δύσκολα υπάκουγε στις εντολές κυρίως στη βόλτα! Ο πρώτος εκπαιδευτής μας τον έδωσε και φυσικά μας είπε πως
θα τον χειριστούμε,γιατί η βόλτα του κάποτε ήταν ένα μαρτύριο! Στην αρχή του φορόυσα απλό κολλάρο που απο το πολύ τράβηγμα που του έκανα,μονίμως ''πνιγόταν''.
Ο δεύτερος εκπαιδευτής δεν τον ήθελε και εφάρμοσε τον άλλο πνίχτη.Ομως πηρε ''αέρα'' και ξεκίνησε πάλι τα τραβήγματα!
Ειδικά όταν βλέπει γάτες κάνει σα θηρίο.Σηκώνεται με μανία στα δυο του πόδια και γαβγίζει με ένα παράπονο, τι να σας πω!
Σα να μου λέει ,άσε με να τη φάω!!
Αποτέλεσμα? Είχα μόνιμουσ πόνους στα χέρια μου και στη μέση μου.Οπότε κι ο δεύτερος εκπαιδευτής ξαναγύριε στον αγκαθωτό πνίχτη.
Πιστέυω ότι όταν κάποια σκυλιά είναι πολύ κυριαρχικά,όπως ο ρόκυ, μόνο με αυτό το πνίχτη μπορούν να υπακούσουν!
Πάντα βέβαια με σωστή χρήση!
Συγνωμη αλλα εχεις δει καμια σκυλομάνα να πνιγει το παιδι της???? Ε οχι να αναφερομαστε στη μαμα φυση και παραλληλα να λεμε αλλα ντ'άλλων!!!!! Το βρηκαμε τωρα...οποτε θελουμε να επιβληθουμε..."μανα φυση"....καθιστε λιγο και παρατηρηστε ΚΑΛΑ πώς επικοινωνουν τα σκυλια στην αγελη και μετα συνειδητοποιοηστε και το οτι τα εχουμε αναγκασει(οχι οτι τους χαλαει βεβαια) να ζουν με ανθρωπους και μετα....βλεπουμε!Ο σκύλος πνίγεται με τον πνίχτη είπαμε. (Έτσι δούλεψα και με τον Τζέρυ αλλά παράλληλα με επιβράβευση-φωνητική)
Αυτή η μέθοδος δεν στιρίζεται στη μητέρα φύση? Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν το κουτάβι ή ο σκύλος φαίρεται ανισόροπα τότε ο άλλος σκύλος ή μάνα δεν διορθώνει με ένα snap-δακγωματάκι???(βίαιη η μάνα τσ τσ τσ είναι που η φύση δεν της έδωσε χεράκια να δώσει λιχουδιά)
Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος τι συμβαίνει πραγματικά ανάμεσα στους σκύλους? Λιχουδιές σύγουρα δεν δίνουν το ένα στ'αλλο.
Δεν διαφωνώ σε καμία απο τις δύο μεθόδους αλλά το να είμαστε τόσο απόλυτη δεν είναι ούτε σωστό. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός όπως και κάθε άνθρωπος πάντα!!!
Ο σκύλος πνίγεται με τον πνίχτη είπαμε. (Έτσι δούλεψα και με τον Τζέρυ αλλά παράλληλα με επιβράβευση-φωνητική)
Αυτή η μέθοδος δεν στιρίζεται στη μητέρα φύση? Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν το κουτάβι ή ο σκύλος φαίρεται ανισόροπα τότε ο άλλος σκύλος ή μάνα δεν διορθώνει με ένα snap-δακγωματάκι???(βίαιη η μάνα τσ τσ τσ είναι που η φύση δεν της έδωσε χεράκια να δώσει λιχουδιά)
Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος τι συμβαίνει πραγματικά ανάμεσα στους σκύλους? Λιχουδιές σύγουρα δεν δίνουν το ένα στ'αλλο.
Δεν διαφωνώ σε καμία απο τις δύο μεθόδους αλλά το να είμαστε τόσο απόλυτη δεν είναι ούτε σωστό. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός όπως και κάθε άνθρωπος πάντα!!!
balaso, δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό γιατί δεν ξέρω το σκυλί. Το πως θα εκπαιδεύσεις ένα σκυλί εξαρτάται απο το σκυλί. Είναι μέγα λάθος να θεωρούμε ότι για να μάθεις το σκύλο το "Χ" πρέπει να κάνεις το "Υ"... τα 6 στα 10 σκυλιά δεν θα μάθουν ποτέ το "Χ" αν θεωρούμε μονόδρομο τον τρόπο να εκπαιδεύσεις ένα σκυλί. Το ότι κάποιο σκυλί έμαθε άριστα κάτι με χάδια και παιχνίδια δεν είναι λόγος να πιστεύω ότι αυτό θα δουλεύψει και σε άλλα 9 σκυλιά.
Δεν ήμουν ποτέ εναντίον του πνίχτη/καρφιά οταν χρησιμοποιούνται σωστά και για καλό λόγο. Αλλά έχω προσέξει πως όσοι τα θεωρούν εργαλεία του διαόλου απλά είχαν/έχουν σκυλιά τα οποία μαθαίνανε και με άλλους τρόπους.