Ο μαγικός πνίχτης...

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Ερώτηση .... εάν ο πνίχτης μπει σε σκυλιά με ακατάλληλο για τέτοιου είδους διόρθωση προφιλ (π.χ. σκυλιά ιδιαίτερα κουμπωμένα, δυστακτικά, ιδιαίτερα υποτακtικά κλπ κλπ).... τι ζημιά μπορεί να κάνει??? Οεεεεο....

2η Ερωτηση .... εάν έχεις ενα ατίθαστο μικροσκοπικό σκύλο με πρόβλημα στην τραχεία που δεν μπορεί να φορέσει ούτε κολάρο και θέλεις να τον διορθώσεις μα σε ασκήσεις υπακοής μα όταν αφηνιάζει στο λουρί λες και κάνει φύλαξη γιατί είδε μία μύγα ρε παιδί μου.... βάζεις πάλι πνίχτη...???

Μήπως τελικά το ζήτημα είναι όχι εάν ο πνίχτης είναι εργαλείο εκπαίδευσης (που κατά τη γνώμη μου είναι), αλλά για το εάν πρέπει ο σκύλος να αφεθεί να χρειαστεί πνίχτη???

Απλή υποσημείωση....

γνωστό στα μέλη που εκπαιδεύουμε μαζί και κατά τα άλλα συμπαθέστατο και γλυκίτατο AMSTAFF, τρελή φατσα αλλά μεγάλος αλήτης όταν το θελήσει.... με την ίδια ένταση τσεκαρίσματος από δύο διαφορετικά άτομα καθόταν σούζα στο ένα και απλά γαργαλιόταν στο άλλο (διότι και από εκεί από σβέρκο πάμε καλά). Μήπως λοιπόν, λέω μήπως.... ο πνίχτης είναι το μέσο διόρθωσης, αλλά αυτή καθ΄εαυτή h διόρθωση που επαναφέρει στην τάξη το σκύλο είναι η δυσαρέσκεια του χειριστή και η μέχρι εκείνη τη στιγμή σχέση σεβασμού που έχουν χτίσει???
Μήπως λοιπόν υπάρχει και άλλο μέσο εαν καταλλήξουμε στο πιο πάνω συμπέρασμα???

Μήπως δεν είναι η μέθοδος αλλά η μεθοδικότητα που χτίζει σωστά σκυλιά....

Και μία δεύτερη υποσημείωση... θα παρακαλούσα να μην "θίγονται" εμμέσως πρωταθλητές ΙPO οι οποίοι επέλεξαν να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους με κλίκερ, από ταπεινά στην εκπαίδευση χαμομηλάκια όπως είμαστε εμείς (συμπεριλαμβανομένης της υποφαινόμενης)..... :)

Last edited:

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Ερώτηση .... εάν ο πνίχτης μπει σε σκυλιά με ακατάλληλο για τέτοιου είδους διόρθωση προφιλ (π.χ. σκυλιά ιδιαίτερα κουμπωμένα, δυστακτικά, ιδιαίτερα υποτακtικά κλπ κλπ).... τι ζημιά μπορεί να κάνει??? Οεεεεο....
Σε σκυλιά σαν αυτά που περιγράφεις οποιαδήποτε έντονη διόρθωση μπορεί να κάνει ζημιά, είτε με πνίχτη είτε χωρίς.

nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Όσοι χρησιμοποιείτε πνίχτες,πείτε μας κ τι είδους πνίχτες είναι αυτοί για να καταλαβαίνουμε καλλύτερα.

Γνωρίζω πως υπάρχουν δύο ειδών πνίχτες,ο ένας είναι αυτός με το σίδερο της αλυσίδας γυρισμένο προς τα μέσα(που ουσιαστικά καρφώνει το σκύλο):

K έχουμε κ πνίχτες που εφαρμόζουν σφιχτά κ είναι σαν κανονικό λουράκι λαιμού:

Δεν έχω κατανοήσει πλήρως στις τοποθετήσεις όσων υπεραμύνονται της χρήσης πνίχτη,ποιον τύπο από τους 2 εννοούν.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1. Ερώτηση .... εάν ο πνίχτης μπει σε σκυλιά με ακατάλληλο για τέτοιου είδους διόρθωση προφιλ (π.χ. σκυλιά ιδιαίτερα κουμπωμένα, δυστακτικά, ιδιαίτερα υποτακtικά κλπ κλπ).... τι ζημιά μπορεί να κάνει??? Οεεεεο....

2. 2η Ερωτηση .... εάν έχεις ενα ατίθαστο μικροσκοπικό σκύλο με πρόβλημα στην τραχεία που δεν μπορεί να φορέσει ούτε κολάρο και θέλεις να τον διορθώσεις μα σε ασκήσεις υπακοής μα όταν αφηνιάζει στο λουρί λες και κάνει φύλαξη γιατί είδε μία μύγα ρε παιδί μου.... βάζεις πάλι πνίχτη...???

3. Μήπως τελικά το ζήτημα είναι όχι εάν ο πνίχτης είναι εργαλείο εκπαίδευσης (που κατά τη γνώμη μου είναι), αλλά για το εάν πρέπει ο σκύλος να αφεθεί να χρειαστεί πνίχτη???

Απλή υποσημείωση....

4. ...γνωστό στα μέλη που εκπαιδεύουμε μαζί και κατά τα άλλα συμπαθέστατο και γλυκίτατο AMSTAFF, τρελή φατσα αλλά μεγάλος αλήτης όταν το θελήσει.... με την ίδια ένταση τσεκαρίσματος από δύο διαφορετικά άτομα καθόταν σούζα στο ένα και απλά γαργαλιόταν στο άλλο (διότι και από εκεί από σβέρκο πάμε καλά).

5. ...Μήπως λοιπόν, λέω μήπως.... ο πνίχτης είναι το μέσο διόρθωσης, αλλά αυτή καθ΄εαυτή h διόρθωση που επαναφέρει στην τάξη το σκύλο είναι η δυσαρέσκεια του χειριστή και η μέχρι εκείνη τη στιγμή σχέση σεβασμού που έχουν χτίσει???

6. ...Μήπως λοιπόν υπάρχει και άλλο μέσο εαν καταλλήξουμε στο πιο πάνω συμπέρασμα???
Μήπως δεν είναι η μέθοδος αλλά η μεθοδικότητα που χτίζει σωστά σκυλιά....

7. ...Και μία δεύτερη υποσημείωση... θα παρακαλούσα να μην "θίγονται" εμμέσως πρωταθλητές ΙPO οι οποίοι επέλεξαν να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους με κλίκερ, από ταπεινά στην εκπαίδευση χαμομηλάκια όπως είμαστε εμείς (συμπεριλαμβανομένης της υποφαινόμενης)..... :)
1. Απάντηση: Μεγάλη!
Σε καλύπτω, με τη λακωνική απάντηση, ή χρειάζεται "σεντόνι" με προσωπικές (και όχι μόνο) ιστορίες?

2. Απάντηση 2η: Οχι!
Το "εργαλείο σου", οφείλει πάντα να είναι ανάλογο με τη βίδα που πρέπει να βιδώσεις... με την τρύπα που πρέπει να ανοίξεις... με το βράχο που πρέπει να σηκώσεις... με τον κίνδυνο που έχεις να αντιμετωπίσεις... με το άτομο που έχεις απέναντί σου... τέλος, με τον χρόνο που έχεις την άνεση να διαθέσεις...

3. Σε αυτό το "αφεθεί", θα ήθελα πραγματικά την (αρκετά έμπειρη - πολύ πιο έμπειρη από εμένα!) απάντησή σου...

Τα υπόλοιπα δεν είναι απλές υποσημειώσεις... είναι ολόκληρα κεφάλαια!

4. Το συγκεκριμένο Amstaff το γνωρίζω και έχω λόγους (που, ίσως, τους αντιλαμβάνεσαι - παίζει ρόλο ποιόν συναντάς σ' αυτή τη ζωή, όπως προείπαμε!) να πιστεύω ότι είναι ισορροπημένο και αρκετά "πολιτισμένο"... πλην, όμως, μέσα στα πλαίσια της φυλής του...
Η φυλή (και άλλες καμιά 60αριά φυλές, πάνω-κάτω - όπως έχει πει και καταξιωμένος "κυνόφιλος" εδώ μέσα) είναι "μεγάλοι αλήτες" όταν το θελήσουν... this is Amstaff!

Και, παρότι δεν έχω τύχει να είμαι μπροστά στα δύο "τσεκαρίσματα"...
Πίστεψέ με: Οχι!
Δεν μιλάμε για την ίδια ένταση, ούτε για την ίδια διάρκεια (μετρούμενη σε κλάσματα δευτερολέπτου) "τσεκαρίσματος"... ούτε για την ίδια τεχνική... αυτά τα "χαρίσματα" δεν χαρίζονται... δεν πωλούνται... δεν κληροδοτούνται... αντιγράφονται μόνο, με μεγάλη επιμονή και σκληρή προσπάθεια, για να αποτελέσουν, στη καλύτερη περίπτωση, "αντίγραφα του πρωτοτύπου"... Δοξάστε με!!!
Για την ώρα, παραμένω στο τσεκάρισμα και μόνο και θα επεκταθώ στα υπόλοιπα παρακάτω...

Και: Οχι!
Οταν μιλάμε για σβέρκο, δεν μιλάμε γι' αυτό το Amstaff...

5. Σαφώς, ναι!
Τόσο πολύ σωστό το ρητορικό σου ερώτημα, που, όταν και μόνο πιάσει τον οδηγό το ένα άτομο (από τα δύο που ανέφερες - αν φαντάζομαι σωστά), η διόρθωση - "τσεκάρισμα" είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα χρειαστεί... τουλάχιστον στον συγκεκριμένο σκύλο που ανέφερες...

6. Εχεις, επίσης, δίκιο...
Σίγουρα είναι η μεθοδικότητα, πρώτη απ' όλα... και ο χρόνος που αφιερώνεις με μεράκι, όπως είπε και ο Biggbilly...

Αλλά, ανάλογα με το σκύλο (κυρίως άτομο και δευτερευόντως φυλή), προσαρμόζεται και η μέθοδος...
Η οποία δεν είναι πάντα μονοσήμαντη... προσπαθείς να προσαρμόσεις την μέθοδο που ταιριάζει στο συγκεκριμένο σκύλο, όσο καλύτερα μπορείς... και, ίσως να χρειάζονται και τροποποιήσεις - προσαρμογές, όσο προχωράτε μαζί... και εκεί χρειάζονται οι καλοί συμπεριφοριστές - εκπαιδευτές... που δεν μετράνε την ώρα για το επόμενο μάθημα... και, σαφώς, οι αφοσιωμένοι "μαθητές"...

Και, γι' αυτό, τονίζω ακόμα μία φορά αυτό που "υποκρύπτει" η ερώτησή σου:
Το πρώτο απ' όλα είναι το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τον σκύλο... και η εδραίωση της ηγεσίας πάνω στον σκύλο... όσο πιο "αλήτης" είναι ο σκύλος, τόσο πιο πολύ "αρχηγός" πρέπει να γίνεσαι...

Και, για εμάς τους "άσχετους", "όψιμους", "νεόκοπους" ιδιοκτήτες, αυτό (το αυτονόητο για τους "αυθεντικούς σκυλάδες" - αυτούς που γεννήθηκαν με το λουρί στο χέρι) μεταφράζεται σε μιά ολόκληρη μεθοδολογία που πρέπει να διδαχθούμε...
Ουσιαστικά, δηλαδή, οι περισσότερες διορθώσεις πρέπει να γίνονται στον χειριστή και όχι στο σκύλο...

Και, στο σημείο αυτό, οφείλω να σου πω πως αισθάνομαι τεράστια ικανοποίηση (για την επιλογή μου - αν και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μιά απειρία από άλλες, επίσης έντονες, λέξεις, όπως "ευγνωμοσύνη")... στον ένα από τους δύο χειριστές που "τσεκάριζαν" το Amstaff...
Γιατί, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, με κάνει "τζάμπα μάγκα"!!!
Γιατί με κάνει "αρχηγό", όχι μόνο στις αλεπουδίτσες μου, αλλά και στους ανθρώπους που (όφειλα να) είμαι αρχηγός!!!

7. Αυτή η δεύτερη υποσημείωση, δεν νομίζω ότι έχει να κάνει κάτι μαζί μου... οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ...:)

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Όσοι χρησιμοποιείτε πνίχτες,πείτε μας κ τι είδους πνίχτες είναι αυτοί για να καταλαβαίνουμε καλλύτερα...
Αυτός που παρουσίασες πρώτο, είναι ίσως ο τελευταίος που κάποιος θα χρησιμοποιούσε... όπως λέει και ο Ed Frawley (θεωρούμενος παλιάς σχολής - πολύ σκληρός - εκπαιδευτής) είναι το "υδραυλικό τιμόνι" του σκύλου...

Ο πιο συχνός, είναι ο απλός μεταλλικός πνίχτης... που σφίγγεις - αφήνεις...

Υπάρχουν πνίχτες, όπως ο δεύτερος που παρουσίασες, που στη χαλαρή φάση τους κρέμονται και αυτοί... στη δε σφιχτοί φάση τους, υπάρχει "φρένο"... δηλαδή, τερματίζει το πνίξιμο σε συγκεκριμένο σημείο... ανάλογα με τη δύναμη που θέλεις να εξασκηθεί κατά τη διόρθωση...

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
χρυσουλα....
πριν καταληξεις να χρησιμοποιησεις οποιοδηποτε εργαλειο στην εκπαιδευση..
πρωτα χτιζεις την σχεση του σκυλου με το αφεντικο του....
αλλοιως δεν μιλαμε για εκπαιδευση αλλα επιβολη εντολων...
τοτε οτι μεθοδο και να χρησιμοποιησεις ειναι ακαταλληλη...
ελπιζω να απαντησα σε ολα τα ερωτηματα σου...

αν δε, εχεις ενα ευαισθητο σκυλι στην τραχεια...
χρησιμοποιεις στηθολουρο... γιατι και το λουρι στην κατασταση που περιγραφεις δημιουργει προβλημα...

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
χρυσουλα....
πριν καταληξεις να χρησιμοποιησεις οποιοδηποτε εργαλειο στην εκπαιδευση..
πρωτα χτιζεις την σχεση του σκυλου με το αφεντικο του....
αλλοιως δεν μιλαμε για εκπαιδευση αλλα επιβολη εντολων...
τοτε οτι μεθοδο και να χρησιμοποιησεις ειναι ακαταλληλη...
ελπιζω να απαντησα σε ολα τα ερωτηματα σου...

αν δε, εχεις ενα ευαισθητο σκυλι στην τραχεια...
χρησιμοποιεις στηθολουρο... γιατι και το λουρι στην κατασταση που περιγραφεις δημιουργει προβλημα...
Και φυσικά και στον κύριο Γιάννη....

δεν διαφωνώ ούτε με μία λέξη από όσα λέτε....
τα ερωτήματα όπως πολύ καλά με "έπιασε" ο κ. Μόκας (αστειάκι) ήταν καθαρά ρητορικά....!

Δεν είμαι εναντίον σε κανένα εκπαιδευτικό εργαλείο υπό ορισμένες προυπόθέσεις....

1) Να ταιριάζει όπως είπα στο προφιλ του σκύλου
2) Να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο και όχι ως το θαυματουργό αντικείμενο που θα τα κάνει όλα ή η λύση παντός κακού
3) Να χρησιμοποιείται από τα σωστά χέρια
4) Να χρησιμοποιείται πάντα με σεβασμό στο σκύλο
5) Να είναι η τελευταία απαραίτητη και ακρως αναγκαία λύση

Η ερωτήσεις αυτές μου "γενήθηκαν" από την γενίκευση και μόνο της άποψης "κάθε σκύλος θέλει τον πνίχτη του..." σε συνδυασμό με την δυστυχώς κρατούσα στην Ελλάδα άποψη ότι ο πνίχτης είναι για να κρατάει το σκύλο στη βόλτα.

Υπάρχουν πολλά στάδια και εντάσεις διόρθωσης και γενικευμένες απόψεις τέτοιου τύπου μπορώ να πω ότι δεν πρέπει να ακούγονται....

Θεωρώ ότι η πλέον σωστά εκφρασθείσα άποψη του BigBilly είναι αυτή που θα έπρεπε να εκφράζει τον κάθε ιδιοκτήτη σκύλου
και επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι πολλά από τα σκυλιά που φοράνε πνίχτη είχαν κάποτε όλα τα φόντα να μην τον φορέσουν, κάποια άλλα ακόμα και εάν τον χρειάζονται τον φοράνε λάθος κ.ο.κ.

Δυστυχώς τα στάδια εκπαίδευσης που περιγράφεις GRDANE δεν ακολουθούνται παντοτε και νομίζω ότι είναι λάθος να θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι όσοι αυτοεκπαιδεύουν το σκύλο τους ή εκπαιδεύουν τα τηρούν ευλαβικά.... οπότε η συζήτηση θα έπρεπε να είναι περισσότερο σε αυτό το κομμάτι παρά στο να χωριζόμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα υπερ και κατά του πνίχτη...thats my point!

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
*off topic starts: E... διόρθωση... Ή κος Γιάννης ή Μόκας! off topic ends
Οπως έλεγε και ο γνωστός ("σκυλάς", από τα γενοφάσκια του!) Andy Worhol...

Δεν με ενοχλεί αν λέτε καλά λόγια για μένα... αν με διακωμωδείτε... ή, αν με βρίζετε...
Αρκεί να γράφετε σωστά το όνομά μου... ή το παρατσούκλι μου...

Και ευχαριστώ που το έγραψες σωστά.:)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Οπως έλεγε και ο γνωστός ("σκυλάς", από τα γενοφάσκια του!) Andy Worhol...

Δεν με ενοχλεί αν λέτε καλά λόγια για μένα... αν με διακωμωδείτε... ή, αν με βρίζετε...
Αρκεί να γράφετε σωστά το όνομά μου... ή το παρατσούκλι μου...

Και ευχαριστώ που το έγραψες σωστά.:)
Μy bad...... :p

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
θα ηθελα να ρωτησω αν χρησιμοποιει καποιος αυτο το κολλαρο που ειναι μισο ναυλον/δερματινο και το υπολοιπο αλυσιδα, πχ

ειναι το ιδιο αποτελεσματικο με τον πνιχτη?

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Εγώ το χρησιμοποιώ!
Αλλά δεν το χρησιμοποιώ σαν πνίχτη οπότε δεν έχω άποψη, αν και νομίζω ότι είναι πλατύ για να κάνει την δουλειά που κάνει ο πνίχτης
Τό έχω ρυθμισμένο έτσι πού όταν ενωθούν οι δύο κρίκοι του, να είναι σφικτα εφαρμοστό στον λαιμό αλλα όχι να τον πνίγει.
Το επέλεξα για να μην του βγεί, όσο έντονα και να τραβήξει το σκύλι, ακόμα και ανάποδα, επειδή εχω δει πολλους ιδιοκτήτες να μενουν με τον οδηγο και το κολάρο, αλλά χωρίς το σκυλί μέσα...συν ότι όταν σφίγγει μεταφέρει και διαμοιράζει την πίεση σε όλη την περίμετρο του λαιμού και όχι μόνο σε ένα σημείο όπως συμβαίνει με ένα κλασσικό κολάρο όταν τραβήξει το σκυλί

Last edited:

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Κανένα σκυλί δεν έχει ανοσία σε τέτοια εργαλεία. Το μυστικό είναι ο σκύλος να μάθει την διόρθωση. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε σκυλο το οποίο στρεσάρετε εύκολα και του παρουσιάσουμε σωστά το εργαλείο μπορεί να φτάσει στο σημείο να τον διορθώνεις και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτον να συνεχίσει κανονικά σαν να μη έγινε κάτι. Πρώτα μαθαίνουμε το λουρί, μετά την αντίσταση, μετά την χαλαρότητα, μετά το τράβιγμα... μετά η διόρθωση με πνίχτη. Αν πάρουμε το ίδιο σκυλί του φορέσουμε πνίχτη και τον διορθώσουμε θα έχουμε κάνει ζημιά.

2η Ερωτηση .... εάν έχεις ενα ατίθαστο μικροσκοπικό σκύλο με πρόβλημα στην τραχεία που δεν μπορεί να φορέσει ούτε κολάρο και θέλεις να τον διορθώσεις μα σε ασκήσεις υπακοής μα όταν αφηνιάζει στο λουρί λες και κάνει φύλαξη γιατί είδε μία μύγα ρε παιδί μου.... βάζεις πάλι πνίχτη...???
Δεν ξεχωρίζω τα σκυλιά σε μεγέθη οπότε λίγο με απασχολεί το αν είναι 100kg ή 10kg. Οσο για το πρόβλημα φαντάζομαι το να τραβάει συχνά δεν του κάνει καλό ακόμα και αν φοράει κολάρο συμβατικό.

Μήπως τελικά το ζήτημα είναι όχι εάν ο πνίχτης είναι εργαλείο εκπαίδευσης (που κατά τη γνώμη μου είναι), αλλά για το εάν πρέπει ο σκύλος να αφεθεί να χρειαστεί πνίχτη???
Τα περισσότερα "προβλήματα" αποφεύγονται. Το θέμα είναι ότι αν μιλάμε για ήδη υπάρχον πρόβλημα συμπεριφοράς, σε μερικές περιπτώσεις τέτοια εργαλεία χρειάζονται και δύσκολα τα αποφεύγεις.

Και μία δεύτερη υποσημείωση... θα παρακαλούσα να μην "θίγονται" εμμέσως πρωταθλητές ΙPO οι οποίοι επέλεξαν να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους με κλίκερ, από ταπεινά στην εκπαίδευση χαμομηλάκια όπως είμαστε εμείς (συμπεριλαμβανομένης της υποφαινόμενης)..... :)
Το σκεπτικό του κλίκερ υπάρχει χρόνια τώρα. Το να σημαδεύεις μια συμπεριφορά δεν είναι κάτι καινούργειο στα άτομα που ασχολούνται με ΙΡΟ. Απλά είναι μόδα το "κλικ κλικ" και ξεχάστηκε το "μπράβο" :D

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
χρυσουλα επειδη μας εξαφανισε ο κακος ανμιν τα λαικ...
ενα μεγαλο λαικ στην απαντηση σου...
οσο για τον μοκα.... αν ειχα προλαβει να διαβασω το ποστ του δεν θα ειχα γραψει τπτ...

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
1) Κανένα σκυλί δεν έχει ανοσία σε τέτοια εργαλεία. Το μυστικό είναι ο σκύλος να μάθει την διόρθωση. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε σκυλο το οποίο στρεσάρετε εύκολα και του παρουσιάσουμε σωστά το εργαλείο μπορεί να φτάσει στο σημείο να τον διορθώνεις και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτον να συνεχίσει κανονικά σαν να μη έγινε κάτι. Πρώτα μαθαίνουμε το λουρί, μετά την αντίσταση, μετά την χαλαρότητα, μετά το τράβιγμα... μετά η διόρθωση με πνίχτη. Αν πάρουμε το ίδιο σκυλί του φορέσουμε πνίχτη και τον διορθώσουμε θα έχουμε κάνει ζημιά.

2) Δεν ξεχωρίζω τα σκυλιά σε μεγέθη οπότε λίγο με απασχολεί το αν είναι 100kg ή 10kg. Οσο για το πρόβλημα φαντάζομαι το να τραβάει συχνά δεν του κάνει καλό ακόμα και αν φοράει κολάρο συμβατικό.

3) Τα περισσότερα "προβλήματα" αποφεύγονται. Το θέμα είναι ότι αν μιλάμε για ήδη υπάρχον πρόβλημα συμπεριφοράς, σε μερικές περιπτώσεις τέτοια εργαλεία χρειάζονται και δύσκολα τα αποφεύγεις.

Το σκεπτικό του κλίκερ υπάρχει χρόνια τώρα. Το να σημαδεύεις μια συμπεριφορά δεν είναι κάτι καινούργειο στα άτομα που ασχολούνται με ΙΡΟ. Απλά είναι μόδα το "κλικ κλικ" και ξεχάστηκε το "μπράβο" :D
1) Θα μου επιτρεψεις να επιμείνω στη θέση μου ότι υπάρχουν σκυλιά που δεν μπορούν να φορέσουν μπνίχτη όση δουλειά κι αν κάνεις μαζί τους. Επίσης υπάρχουν πολλά σκυλιά χαμηλού και υποτακτικού προφίλ (άσχετα με το εάν είναι κατάλληλα για εργασία) που θεωρώ ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ καν πνίχτης στη διόρθωσή τους. Και επαναλαμβάνω ότι το θέμα μας δεν είναι εάν μπορείς τελικά να βάλλεις πνίχτη σε εάν σκύλο τέτοιου προφίλ αλλά να διευκρινιστεί ο λόγος που θα πρέπει ντε και καλά να γίνει.
Εάν ο σκύλος ανταποκρίνεται σε πιο "ήπιες" διορθώσεις για πιο λόγο να του μάθω τη διόρθωση με τον πνίχτη??

2) Σε μεγέθη όχι... αλλά σου έθεσα ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο σκύλου ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φορέσει κανένα εκπαιδευτικό εργαλείο τύπου πνίχτη, αλλά εκ των πραγμάτων θέλει εκπαίδευση ή εσύ απλά γουστάρεις να τον βλέπεις να περπατάει σε heel όπως ένα μαλι. Εάν δεχθούμε την άποψη ότι κάθε σκύλος πρέπει να φοράει πνίχτη στην περίπτωση αυτή τι γίνεται??? Σηκώνεις τα χέρια ψηλά και το αφήνεις να κάνει ότι θέλει ή βρίσκεις κάποια άλλη μέθοδο εκπαίδευσης με κυριαρχία πάντα και την προσαρμόζεις στα δεδομένα σου?? Εάν αυτό μπορεί να γίνει λοιπόν, συνεχίζω το ερώτημα ... μήπως λοιπόν επειδή τα κιλά δεν παίζουν ρόλο, πολλά μεγαλόσωμα φοράνε πνίχτη με τη δικαιολογία των κιλών απλά και μόνο γιατί κανείς δεν θέλησε να δοκιμάσει την άλλη οδό και προτίμησε τον εύκολο αλλά πολλές φορές λανθασμένο δρόμο???

3) Δεν θα το έθετα καλύτερα..... συμφωνώ!

4) Δεν είναι απλά σκεπτικό είναι ολόκληρη επιστήμη κατά τη γνώμη μου. Φυσικά και δεν είναι διότι τα άτομα που ασχολούνται πολύ σοβαρά με το θέμα σκύλος και θέλουν τέλεια αποτελέσματα δεν αποκλείουν ΚΑΜΙΑ μέθοδο από την εκπαίδευση του σκύλου τους... Αποδεδειγμένα το κλίκερ είναι η ταχύτερη και ακριβέστερη γεφύρωση μεταξύ εκτέλεσης και λιχουδιάς οπότε δεν πρέπει να κοροιδεύεται με εκφράεις τύπου "τάιζέ το μπριζολάκια", εκεί ήταν η ένστασή μου. Το μπράβο τώρα είναι άλλο κομμάτι και προσωπικά εγώ θα φρόντιζα να το ξεχάσω την ώρα που δουλεύω με κλίκερ (γιατί πραγματικά παραλίγο να το κάψω) δεδομένου ότι φαι και μπράβο στο δικό μου μυαλό είναι δύο διαφορετικές επιβραβεύσεις.

Συμφωνώ ότι ξεχάστηκετο μπράβο και για να το επαναφέρω στο θέμα πνίχτης.... ξέρεις πόσοι είναι που μια χαρά θυμούνται να "πνίξουν" (και το διακρίνω από το τσεκάρουν για ευνόητους λόγους) και ξεχνάνε μετά να επιβραβεύσουν το σκύλο τους όταν η διόρθωση πιάσει τόπο και επανέλθει....???

Υ.Γ. Συγνωρέστε με εάν ακούγομαι γραφική, αλλά πρέπει να καταναήσουμε ότι το θέμα μας δεν αφορά μόνο ανθρώπους που έχουν μελετήσει πέντε πράγματα, έχουν ασχοληθεί με εκπαίδευση και γνωρίζουν πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα.... Η πλειοψηφία αυτών που θα διαβάσουν αυτό το θέμα είναι ανθρώπων τύπο εκπαιδεύω το σκύλο μου όπως ο γείτονας και μαζί με τα μπολ του σκύλου αγόρασα και έναν πνίχτη να βρίσκεται..... :)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
κανεις δεν ειπε νομιζω ,οτι η αλυσιδα λαιμου ειναι για ολα τα σκυλια...ενα υποτακτικο σκυλι,γινεται σαφως πιο ευκολα κουμαντο απο ενα ταλιμπανεζικο!το θεμα με αυτο το εργαλειο,ειναι σε ποιες περιπτωσεις απο τις δυσκολες ,αξιζει να φορεθει.παρολα αυτα ομως,αν χρησιμοποιηθει σωστα,ακομη κ ενα σκυλι χαμηλου προφιλ θα μπορουσε να το φορεσει.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Καλησπέρα, το πρόβλημα με τους πνίχτες είναι ότι αν δεν κάνει ο σκύλος πνίγοντας τον την συμπεριφορά που θέλουμε, κανείς δεν θα πει ότι δεν δουλεύει η μέθοδος του πνίχτη και να σκεφτεί έναν άλλο τρόπο να κάνει την συμπεριφορά που θέλει, απλά θα προβεί σε πιο βίαιο τράβηγμα.
ΠΧ αν στο άστο με μικρό πνίξιμο ο σκύλος δεν αφήσει το αντικείμενο ο χειριστής θα τον πνίξει πιο πολύ. Ο σκύλος μετά χρειάζεται δυνατό πνίξιμο για να εκτελεί.
Ένα άλλο θέμα που δημιουργείτε είναι ότι κάποιοι σκύλοι απλά δεν εκτελούν χωρίς πνίχτη γιατί έχουν συνδυάσει της εντολές με τον πνίχτη, και χρειάζεται να κάνεις όλη την εκπαίδευση από την αρχή χωρίς πνίχτη.
Τέλος με την εκπαίδευση σε προβλήματα συμπεριφοράς με τη χρήση πνίχτη το πρόβλημα δεν διορθώνετε απλά κουκουλώνετε, δηλ πχ αν ο σκύλος δεν ορμάει σε άλλους σκύλους όταν είναι στον πνίχτη και στο λουρί, τι θα κάνει αν βρεθεί μόνος ελεύθερος με άλλους σκύλους;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul