To μείνε ρε παιδιά, πως το χρησιμοποιείτε σε off leash?? Eμένα μου είναι παντελώς άχρηστο.
Εγω εξακολουθώ να πιστεύω οτι ένα καλό Ελα φτάνει. Ας μην υπερβάλλουμε.
Το να καλείς συχνα τον σκυλο σε ένα μερος που εχει μια καποια σχετική κινηση, πχ το ποταμι στην Ξάνθη, είναι λιγο βαρετο για τον σκυλο.
Επισης για να ερθει, μπορει να χρειαστει να περασει αναμεσα ή κοντα από τους διερχομενους και αυτό να τους φοβισει ή να τους ενοχλησει.
Το να του πεις ΜΕΙΝΕ μεχρι να περασουν, έμμεσα σημαινει (περα από το άμεσο και προφανες, να μεινει δηλαδη στη θεση του), ότι δεν θελεις να κινηθει προς το μερος τους. Κατι σαν «ΜΗ κουνηθεις», δηλαδη εμπεριεχει και μια απαγορευση.
Μπορει να βαδιζεις μαζι με τον σκυλο και αυτος να σε ακολουθει σε μικρη αποοσταση. Με ΜΕΙΝΕ μπορεις να ελεγξεις καλυτερα την περιοχη, ειδικα αν τον δεις τσιτωμενο επειδη ακουσε κατι που εσυ δεν ακουσες. Με ΟΚ (πανευκολη εντολη) δινεις ακυρο και τον αποδεσμεύεις.
Αλλιως πρεπει κάθε φορα να τον φωναζεις, συνηθως ασκοπα.
Αν το καλεσμα είναι συχνο, μπορει μεν να είναι καλη εξασκηση στο ΕΛΑ, αλλά να τον αποσπας συνεχεια από τη δουλεια του (μύρισμα και ψιλοεξερεύνηση) κατανταει βαρετο και αποδυναμωνει την εντολη ΕΛΑ, γιατι ο σκυλος δεν καταλαβαινει γιατι τον καλεσες και νομιζει ότι τον ενοχλεις χωρις λογο.
Κατι σαν το παραμυθι με τον βοσκο και τον λυκο.
Το ΕΛΑ είναι πολύ ευκολο να χαλασει αν δεν χρησιμοποιειται σωστα και μετα δεν θα το εχεις ισχυρο στην δυσκολη στιγμη.
Ενώ το ΜΕΙΝΕ είναι από την φυση του ασκηση υπομονης και δεν χαλαει τοσο ευκολα.
Δικες μου αποψεις παντα, βασισμενες στην μικρη δικη μου εμπειρια.
Προσωπικα κανω κάθε μερα εξασκηση στο ΕΛΑ με τον εξης τροπο πλεον:
Την εχω στο κατω/ξάπλα (για μας το κατω σημαινει «κατω και μεινε εκει») και απομακρυνομαι σε αρκετη αποσταση, απο 50 μεχρι και 80 μετρα. Μπορει και πανω από 100, οσο κι αν φαινεται πολύ. Είναι θεμα εξασκησης και εμπιστοσυνης.
Μετα ΚΑΤΣΕ και ΕΛΑ σε τυχαια στιγμη και κανει σπριντ. Ετσι το ΕΛΑ δεν ξεχνιεται ποτέ.
Επισης δεν δινω σχεδον ποτέ ΕΛΑ από θεση κατω. Το κατω σημαινει «θα μεινεις εκει μεχρι να ερθω να σε παρω». Οπότε δεν υπαρχει περιπτωση αμφιβολιας μηπως την καλεσα, επειδη πχ με ειδε να κανω καποια κινηση.
Με το ΚΑΤΣΕ είναι σε ετοιμοτητα αλλά σε χρονο έκπληξη.
Υπαρχει το ορθιο ΜΕΙΝΕ πχ την εξοχη. Προσωρινο μεχρι να περασουν οι περαστικοι. Δεν χρειαζεται ολη η διαδικασια, κατω κλπ. Απλά το ξαπλωτό ΜΕΙΝΕ είναι πιο ισχυρο.
Ετσι δουλευει καλυτερα η Ηρα χωρις απαραιτητα να είναι κατι από αυτά που ειπα γενικος κανονας.