Η επιβραβευση στη φαση της εκπαιδευσης ειναι πολυ χρησιμη για να ξερει ο σκυλος οτι εκτελεσε σωστα, παιρνει θαρρος και δεν βλεπει την εκπαιδευση σαν αγγαρεια.
Ειδικα στις πολυ καλες εκτελεσεις μην παραλειπεις να επιβραβευεις εστω λεκτικα και με χάδια.
Στο ΕΛΑ παντα ειναι καλο να δειχνεις ενθουσιασμο και χαρά οταν ερχεται.
Το συστημα της Νατάσας για το ΕΛΑ ειναι το αγαπημενο μου.
Πιστευω ειναι κομμενο και ραμενο στα μετρα του Κουκη σου:
ΕΛΑ
..ακριβως... Ηθελα να το αναφερω και αυτο νωριτερα, αλλα το πηρε το ποταμι καθως εγραφα. Ειναι εξισου σημαντικο, οταν καποιος εχει ενα νεο σε ηλικια σκυλο, να μην αποκτησει φοβιες επειδη ηρθε ξαφνικα ενας τεραστιος (και φιλικος, δεν λεω...) τυπος για να παιξει.Με τίποτα δεν θα ήθελα να αποκτήσει η δικιά μου φοβίες με άλλα σκυλιά επειδή κάποιος ασυνείδητος πιστεύει πως τα σκυλιά πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς λουρί.
Δεν λεει κανεις οτι ειναι σωστο να χτυπαμε ξενα σκυλια. Ουτε τα δικα μας χτυπαμε αλλωστε... Το ιδιο ισχυει και για τα παιδια κλπ κλπ.... Το να εχεις ενα σκυλο ομως που ενοχλει τα αλλα σκυλια, ή αλλους ανθρωπους, ΟΣΟ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ, δεν ειναι σωστο! Επισης δεν ειναι ασφαλες για τον σκυλο, αφου οπως παραδεχεσαι, δεν σε ακουει. Ουτε ειναι υποχρεωμενος κανενας να πιασει το σκυλο σου μεχρι να ερθεις να τον παρεις, ουτε δικιο εχεις οσον αφορα το rott, αφου και λυτο που ηταν δεν πηγε στο σκυλο σου - αλλα ο σκυλος σου σε αυτη... Κανεις δεν ξερει αν ο σκυλος σου δαγκωνει, αν εχει καποια αρρωστια, αν, αν, αν . . . Τωρα αν θεορεις ακομα οτι δεν χρειαζεται να εκπαιδευσεις το σκυλο σου, ή λουρι θα του βαλεις ή θα τσκωνεσαι με διαφορους , θα στο κλωτσανε και αλλα τετοια... Δικια σου ειναι η επιλογη, το ιδιο και ο σκυλος. Οτι θες κανεις..Αρη, σε ευχαριστω πολυ!
Trickius,
Ουτε τα σκυλια τσακωθηκαν, ουτε η ροτβαϊλερινα εδειχνε φοβισμενη, ουτε ολα τα σκυλια κυκλοφορουν με λουρι, ουτε ειναι απαγορευμενο στο συγκεκριμενο σημειο να ειναι τα σκυλια ελευθερα. Αν δεν θελει καποιος να συναντησει ελευθερα σκυλια τοτε πηγαινει σε μερη οπου το λουρι ειναι υποχρεωτικο.
Να ξανααναφερω πως και η ροτβαϊλερινα ηταν χωρις λουρι.
Και κατι αλλο: ΕΛΕΟΣ το να χτυπησεις ξενο σκυλι ειναι για μενα σαν να χτυπησεις ξενο παιδι! Μπορεις πολυ απλα να το πιασεις απο το περιλαιμιο, μισο λεπτο μου χρειαστηκε για να ερθω να τον παρω!
Ποιος ειπε οτι δε θελω να τον εκπαιδευσω; Ποιος ειπε οτι δε φταιω που ο σκυλος μου πηγε σε αλλο σκυλο;
Γι'αυτο αλλωστε ανοιξα το θεμα, πηρε αλλη τροπη, αλλα μου δωσατε και καλες ιδεες, ιδιαιτερα ο Αρης και το ποστ της Natassa.
Αν εβρισκα καποιον της προκοπης λες να μην πηγαινα; Δυστυχως ομως δεν βρισκω, και πρεπει να τον εκπαιδευσω μονη μου. Το οτι δεν χρειαζεται εκπαιδευτη (επαγγελματια) κατα την αποψη μου δεν σημαινει πως δεν χρειαζεται εκπαιδευση (γι'αυτο αλλωστε και αυτο το τοπικ, για να ακουσω τις συμβουλες σας).Γραφεις λιγο πιο πανω οτι δεν χρειαζοταν να παει σε εκπαιδευτη,
Δεν πιστευω πως το λουρι ειναι λυση. Για μενα ειναι τεμπελια (δεν θελω να εκπαιδευσω τον σκυλο μου, δεν θελω να ασχοληθω, δεν θελω να προσεχω, τον έχω δεμένο, άρα, δεν θα κάνει τίποτα). Το σκυλι μου δεν ειναι το καλυτερα εκπαιδευμενο σκυλι του κοσμου, αλλα ομολογω οτι δεν ειναι και το πιο κακομαθημενο. Εν τελει, για να μαθει κατι, πρεπει να το αφησεις και λιγο ελευθερο. Αυτό με το μακρύ λουρί μου αρέσει γιατί απ' την μια το σκυλί είναι δεμένο και έχεις κάπως τον έλεγχο, απ' την άλλη δεν είναι και δίπλα σου και πρέπει να το προσέχεις.δεν εχω καταλαβει να συμφωνεις με την αμεση λυση αρχικα (δλδ το λουρι)
Το ξέρω, εγώ δεν παρεξηγούμαιΔεν σου κανω κριτικη, για να μην παρεξηγηθουμε, ο καθενας οτι θελει κανει και το αποτελεσμα τον κρινει. Στο λεω για να μην εχεις παρατραγουδα στις βολτες σου.
Γίνεται αυτό;Εστω και μεσω αλληλογραφιας με καποιον που εμπιστευεσαι απο Ελλαδα.
Δεν ξερω! αλλα αφου δεν εμπιστευεσαι κανεναν, κατι πρεπει να κανεις!Γίνεται αυτό;
Συμφωνο, αλλα εχω παραδειγμα απο γερμανικο ποιμενικο του στρατου - δεμενο, καθως ο ιδιοκτητς του ξερει το προβλημα του - που πηγε η μικρη μες την τρελη χαρα να τον δει απο κοντα, αυτος δεν κουνηθηκε καν, αλλα ο ιδιοκτητς του (συνοδος σκυλων στο στρατο) παραλιγο να τον βαλει πανω στο κεφαλι του μεχρι να την μαζεψω. Και ειχα τεραστια απορια γιατι το εκανε ολο αυτο. Οταν μου εξηγησε οτι δεν κοινονικοποιηθηκε ποτε, και απλα θα την εκοβε στα δυο με ενα δαγκωμα - ουτε γαβ, ουτε γουβ- μια και εξω.. τοτε πηρα τα χαμπαρια μου που λενε...Για μένα υπερβάλλετε. Τα σκυλιά δεν έχουν κρυφή ατζέντα... εύκολα βλέπεις με τι διαθέσεις έρχονται.
Επαναλαμβάνω, βγάζω τα σκυλιά μου καθημερινώς λυτά και δεν έχουν αρπαχτεί ποτέ. Μεταξύ τους καταλαβαίνουν μια χαρά τη γλώσσα του σώματος και χωρίς λουρί μπορούν να κινηθούν ανάλογα με την περίπτωση.
Αυτη η μεθοδος, σε περιπτωση που το σκυλι μπλεξει σε αγαπες με σκυλο αντιθετου φυλου ή πολυ χειροτερα σε καυγα, σου υπογραφω οτι δεν θα πιασει.Οταν βλεπω οτι δεν θα υπακουσει ευκολα, προκειμενου να δωσω εντολη, να παει χαμενη και να πρεπει μετα να τη μαλωνω κλπ.... της φωναζω απο μακρια "Φευγω , παμε" και αρχιζω να περπαταω με γυρισμενη την πλατη (ριχνοντας καμια κλεφτη ματια...) και ερχεται σφαιρα!
Συμφωνω, αλλά υπαρχουν καποιες σπανιες περιπτωσεις που μπορει να χρειαστει να ριξεις και καμια κλωτσια σε ξενο σκυλο που επιτιθεται στον δικο σου.Δεν λεει κανεις οτι ειναι σωστο να χτυπαμε ξενα σκυλια.
Μπορεις εν συντομια να πεις το προγραμμα που ακολουθει ο Κουκης και τι εχει μαθει μεχρι τωρα?Δυστυχως ομως δεν βρισκω, και πρεπει να τον εκπαιδευσω μονη μου.
Η τεμπελια ειναι να εχεις εκπαιδευμενο και ελεγχομενο σκυλο, να μπορεις να τον αφηνεις ελευθερο να τρεχει και να εκτονωνεται και εσυ να μην κανεις τιποταΔεν πιστευω πως το λουρι ειναι λυση. Για μενα ειναι τεμπελια (δεν θελω να εκπαιδευσω τον σκυλο μου, δεν θελω να ασχοληθω, δεν θελω να προσεχω, τον έχω δεμένο, άρα, δεν θα κάνει τίποτα).
Η δικια μου μικρη εμπειρια δειχνει οτι οι διαθεσεις αλλαζουν στο δευτερολεπτο.Για μένα υπερβάλλετε. Τα σκυλιά δεν έχουν κρυφή ατζέντα... εύκολα βλέπεις με τι διαθέσεις έρχονται.
Μην είσαι τόσο απόλυτη...και εγω έτσι έλεγα 11 χρόνια...αλλά ρωτα να σου πουν τι έκανε το "σαχλοκούδουνο" μου τη Κυριακη στα Βασιλικά!!!!Για μένα υπερβάλλετε. Τα σκυλιά δεν έχουν κρυφή ατζέντα... εύκολα βλέπεις με τι διαθέσεις έρχονται.
Επαναλαμβάνω, βγάζω τα σκυλιά μου καθημερινώς λυτά και δεν έχουν αρπαχτεί ποτέ. Μεταξύ τους καταλαβαίνουν μια χαρά τη γλώσσα του σώματος και χωρίς λουρί μπορούν να κινηθούν ανάλογα με την περίπτωση.