έγραψα πως τα σκυλιά που ασχολήθηκα εγώ δεν ήταν κατάλληλα για υιοθεσία με βάση τα δικά μου κριτήρια.
Η αλήθεια είναι ότι σου έδωσαν, για κάποιο λόγο, "δύσκολα" σκυλάκια. Αν θυμάσαι όμως, το πρώτο θηλυκό που έβγαλες, που τελικά μου το έδωσες για να πάρεις το φοβικό αρσενικό ήταν αρκετά "εκπαιδεύσιμο". Αλλά και το μικρόσωμο μαύρο που έβγαλα στο τέλος δε με ταλαιπώρησε καθόλου.
Θα πω τη γνώμη μου σχετικά με την επιλογή ημίαιμου. Είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό.
Κατ' αρχήν πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και γιατί το θέλεις. Το "σώζω ένα σκυλί από το δρόμο" δεν είναι λόγος. Τι ένα, τι κανένα.
Ενήλικο ή κουτάβι: Το κουτάβι είναι όντως "kinder έκπληξη". Το μόνο κριτήριο είναι το κέφι και η ζωντάνια του, τα καθαρά μάτια, τα γερά κόκαλα και κυρίως η διαβεβαίωση του κτηνιάτρου ότι είναι υγιές. Αν το δεις με τα αδέλφια του αντιλαμβάνεσαι πώς μπορεί να εξελιχθεί ο χαρακτήρας του. Π.χ το δειλό κουτάβι θα γίνει, πιθανόν, ένας δειλός σκύλος. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα κουτάβι που έχει απογαλακτιστεί. Αν πάλι θέλεις να "σώσεις" ένα κουταβάκι που έφυγε νωρίς από τη μάνα του πρέπει να έχεις στα υπ' όψιν και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας και χαρακτήρα που θα αντιμετωπίσεις. Πάμε στα ενήλικα.
Υγεία: Σε ενδιαφέρει να είναι ο σκύλος υγιής ή μπορείς να προσφέρεις μια ζωή χαρισάμενη σε ένα άτυχο αδεσποτάκι? Στην πρώτη περίπτωση παίρνεις ένα σκύλο (ενήλικο φυσικά) από καταφύγιο, εμβολιασμένο κατ' επανάληψη, ζωηρό, κεφάτο και με "καθαρό" ιατρικό ιστορικό. Πρέπει να έχεις υπ' όψιν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το σκυλί θα διατηρήσει την καλή του υγεία, εφ' όσον δεν γνωρίζεις καν τους γονείς του. Στη δεύτερη περίπτωση υιοθετείς ένα σκυλάκι τυφλό, κουτσό, με καλααζάρ ή απλά ηλικιωμένο.
Χαρακτήρας: Καθαρά θέμα υποκειμενικό και πάλι. Εγγυήσεις δεν υπάρχουν. Καλό είναι να γνωρίσεις το σκύλο που προτίθεσαι να υιοθετήσεις. Καλύτερο είναι ο εν λόγω σκύλος να έχει προηγουμένως φιλοξενηθεί για να γνωρίζεις πώς ζει σε ένα σπίτι. Πρέπει να τσεκάρεις αν είναι σωστά κοινωνικοποιημένος με ανθρώπους (και παιδιά φυσικά), άλλα σκυλιά, γάτες κ.ο.κ. Ακόμα κι αν προτίθεσαι να υιοθετήσεις ένα σκύλο μη κοινωνικοποιημένο, με προβλήματα χαρακτήρα, πρέπει τουλάχιστον να έχεις γνώση αυτών.
Εμφάνιση: Αν βασικό κριτήριό σου είναι η εμφάνιση του σκύλου μόνο ενήλικο μπορείς να επιλέξεις. Το βλέπεις και σου αρέσει ή δε σου αρέσει. Ως εκεί...