Νέο απειρο μελος ενδιαφερεται για μεγαλοσωμο σκυλο

reyad

Active Member
2 Μαρτίου 2009
29
0
ποιος φιλος?:D:p:p
ειναι ακομα εδω?:D:p
Ναι σας παρακολουθω κανονικα..Μπηκα και ειδα τοσες σελιδες και λεω ''πωπω,θα εχω πραμα να διαβασω με προτασεις,παρατηρησεις και ιστοριες'':D
Ενδιαφερουσα παντως η συζητηση και θα συμφωνησω οτι ενας ασχετος σαν και μενα θα εβρισκε ενδιαφερον ενα τοπικ με οδηγιες για το πως διαλεγουμε ενα ημιαιμο.Σημαδια που μπορουμε να παρατηρησουμε σε σχεση με την συμπεριφορα του κλπ..

Οσον αφορα σε αυτο που ρωτησα:p(μηπως θα επρεπε και να μεταφερθει στο τοπικ στο αντιστοιχο section για επιλογη σκυλου,που δεν το ειχα δει στην αρχη?)λαμβανω υποψην ολες τις αποψεις και σας ευχαριστω.Συνεχιζω το διαβασμα και ελπιζω σε κανα διμηνο που θα ερθει η ωρα να κανω την καλυτερη επιλογη.

Σαν παρατηρηση,διαβασα,σε αυτο το φορουμ κιολας,οτι ο Ελβετικος ποιμενικος ειναι περισσοτερο σκυλος συντροφιας σε σχεση με τον Γερμανικο..Μηπως ενα θηλυκο ελβετικο με προσπαθεια απο μερους μου στις βολτες-ασκηση και με μια βασικη εκπαιδευση απο ειδικο θα ηταν μια καλη επιλογη?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
τελευταια φορα που σε πιανω αδιαβαστο

http://www.donnerbergrottweilers.com/filou-vom-rauberweg.html

μην ξαναγίνει.....
Δεν θα ξαναγίνει!!!!
Θα διαβάζω καλύτερα το μάθημα μου άλλη φορά!!!!:D:D:D
Τη συγκεκριμένη συζήτηση δεν την είχα διαβάσει καθόλου!Γι αυτό δεν καταλάβαινα!!!Thanks!!!!

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Χαιρόμαστε reyad που είσαι ακόμα μαζί μας! :D:D

Οσο για το νήμα "πως διαλέγουμε ημίαιμο", θα το άνοιγα τώρα, αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να γράψω τουλάχιστον τα βασικά χωρίς μια μικρή έρευνα... ίσως άλλοι εδώ που ασχολούνται με υιοθεσίες συστηματικά ή κάποιοι από τους εκπαιδευτές.

Οσο για το Ελβετικό ποιμενικό, προσωπικά πρώτη φορά το ακούω (χωρίς να σημαίνει απολύτως τίποτα αυτό...). Υπάρχουν εκτροφεις στην Ελλάδα? Είσαι διατεθημένος να πάρεις και από το εξωτερικό?

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Πως διαλέγουμε καθαρόαιμο μπορεί να επεξηγηθεί ειδικότερα γιατί έχουμε ένα "μπούσουλα" (πρότυπο φυλής) και εξειδικευμένους ανθρώπους που ασχολούνται και μπορούν να βοηθήσουν (κριτές , εκτροφείς , εκπαιδευτές , ομίλους φυλών , κλπ.).
Ακόμα υπάρχουν εκδηλώσεις και διαδικασίες που μπορείς να επισκεφθείς προς ενημέρωση (εκθέσεις μορφολογίας , εξετάσεις εργασίας , εκπαίδευσης , κλπ.).

Τα ημίαιμα τώρα είναι ζώα που σπάνια ξέρουμε και τους 2 γονείς (πόσο μάλλον πιο πίσω γεννεολογικά) , σπάνια έχουν μεγαλώσει σωστά (παρατημένα και "ξεκομμένα" νωρίς από τη μαμά , με φοβίες ή επιθετικές τάσεις από κακές συμπεριφορές των ανθρώπων , κλπ.) και πολλά άλλα.

Αυτό που σαν γενικό κανόνα θα πρότεινα εγώ είναι όταν καταλήξουμε πως η επιλογή μας θα είναι ημι-πολύαιμο , να διαλέξουμε ένα ενήλικο σκύλο που λίγο-πολύ έχει δείξει "τι είναι".

Αν το πάρουμε από κάποιοι φιλοζωικό σωματείο (που καλό θα ήταν να κάνουμε) μπορούμε να κάνουμε κάποιες επισκέψεις προηγουμένος και να περνάμε κάποιες ώρες (βόλτα , φαγητό , κλπ.) με το ζώο που μας ενδιαφέρει.

Όσο για τα θέματα υγείας , εδώ ισχύουν παντού τα ίδια.Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να απαιτήσεις εξετάσεις υγείας , δυσπλασίας , κλπ από ένα φιλοζωικό σωματείο , αλλά σίγουρα να είναι εμβολιασμένο και να μην έχει εμφανή στοιχεία ασθένειας.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Χαιρόμαστε reyad που είσαι ακόμα μαζί μας! :D:D
:-?
Γιατί να μην είναι κοντά μας, Kopritis?
Όλοι φρόντισαν να απαντήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ερωτήσεις του και ασχολήθηκαν με το ζήτημα που τον απασχολούσε δίνοντας του μάλιστα ένα σωρό πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα επιλέξει σκύλο.

Τι άλλο έπρεπε να κάνουμε δηλαδή?

Οδηγό επιλογής ημιαιμου πως θα φτιάξεις? Με τι κριτήρια?

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
:-?
Γιατί να μην είναι κοντά μας, Kopritis?
Όλοι φρόντισαν να απαντήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ερωτήσεις του και ασχολήθηκαν με το ζήτημα που τον απασχολούσε δίνοντας του μάλιστα ένα σωρό πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα επιλέξει σκύλο.

Τι άλλο έπρεπε να κάνουμε δηλαδή?

Οδηγό επιλογής ημιαιμου πως θα φτιάξεις? Με τι κριτήρια?
Πλάκα έκανα, rottie, για το αν ειναι ακόμα κοντά μας. Προφανώς ανεπιτυχώς.

Το "πως επιλέγουμε ημίαιμο" έχει να κάνει με τα κριτήρια που βάζει ο καθένας για το χαρακτήρα του σκύλου που θέλει. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα τεστ που μπορει να κάνει κάποιος σε άγνωστο σκύλο για να διαγνώσει κάποια βασικά χαρακτηριστικά και να αποφασίσει αν του κάνει ή όχι. Είτε σε κουτάβι, είτε σε ενήλικο.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το "πως επιλέγουμε ημίαιμο" έχει να κάνει με τα κριτήρια που βάζει ο καθένας για το χαρακτήρα του σκύλου που θέλει. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα τεστ που μπορει να κάνει κάποιος σε άγνωστο σκύλο για να διαγνώσει κάποια βασικά χαρακτηριστικά και να αποφασίσει αν του κάνει ή όχι. Είτε σε κουτάβι, είτε σε ενήλικο.
Ποια είναι τα κριτήρια που βάζει ο καθένας?
Από τη στιγμή που αναφέρεσαι σε υποκειμενικά κριτήρια, πως θα φτιαχτεί ένας οδηγός επιλογής ημιαιμων σκύλων? :confused:
Άλλος μπορεί να θέλει κουτάβι, αλλος ενήλικο, ειτε απο το δρόμο, ειτε από ιδιώτη, ειτε απο σωματειο. Εν ολιγοις δεν υπάρχει ούτε αρχή, ούτε τέλος (ουτε "ποιοτικος ελεγχος" μπορει να γινει, ουτε ελεγχος γεννητόρων).

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αν δεν κάνω λάθος έχω διαβάσει για κάποια τέστ που μπορεί να κάνει κανείς σε κουτάβια για να δει σχετικά πόσο κυριαρχικά είναι και κάποια άλλα στοιχεία του χαρακτήρα τους!Αυτά τα τεστ λογικά έχουν δημιουργηθεί για τα καθαρόαιμα!
Όμως πιστεύω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δει κανείς σε γενικές γραμμές τον χαρακτήρα ενός ημίαιμου κουταβιού!
Στα ενήλικα μπορείς να δεις κάποια πράγματα από την όλη τους συμπεριφορά, αλλά εκεί μπλέκουν αρκετοί παράγοντες, από την ηλικία,το πως βρέθηκε στον δρόμο, τι έζησε εκεί...

Από εκει και πέρα όσον αφορά την εμφάνιση του σκύλου, σε έναν ενήλικο νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα τα πράγματα!Ότι βλέπεις παίρνεις!
Σε έναν κουτάβι ρισκάρεις περισσότερο, αν μπορείς να πεις ότι είναι ρίσκο να σώσεις μια ψυχή από το δρόμο, μόνο και μόνο λόγω της αβεβαιότητας της εμφάνισης...Έως ένα βαθμο βέβαια πιστεύω ότι μπορείς σε γενικές γραμμές να καταλάβεις πως θα εξεληχθεί μεγαλώνοντας!

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Οχι η αξιολόγηση του χαρακτήρα είναι η ίδια απλά στο ημίαιμο δεν έχεις "πρέπει" και δεν έχεις κανέναν μπούσουλα - να το πώ απλά ...

Μπορεί να γίνει ένας οδηγός για ημίαιμα αλλά σε στύλ "τί να προτιμήσετε - τί να αποφύγετε" αλλά δεν ξέρω αν θα είναι ηθικά σωστό, γιατί αναγκαστικά θα αναφέρεται πχ "αποφύγετε ένα κουτάβι που θα είναι αντικοινωνικό και δείχνει να φοβάται , μάλλον έχει χτυπηθεί στον δρόμο ή έχει μείνει μόνο του από μικρό - γι'αυτό αφήστε το εκεί να σαπίζει και πάρτε ένα χαρούμενο " ... δεν ξέρω εμένα δεν μου πάει ... όταν πρόκειται για επιλογή ημίαιμου αυτά είναι στο πρόγραμμα και όποιος θέλει μπορεί να επιλέξει ό,τι θέλει - η όποια οδηγία μπορεί να είναι εκτός από υπερβολική όπως παραπάνω πολύ γενική επίσης άρα άχρηστη ...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Επανέρχομαι για να δώσω ένα παράδειγμα.
Πριν 10 περίπου μέρες επισκέφτηκα το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ν. Φιλαδέλφεια και ασχολήθηκα με 4-5 ενήλικα σκυλιά. Κανένα από αυτά τα ζώα δεν ήταν κατάλληλο για υιοθεσία συμφωνά με τα δικά μου κριτήρια. Ζώα με πολλά προβλήματα συμπεριφοράς και αρκετά προβλήματα υγείας. Αυτό όμως που για μένα είναι λόγος να απορρίψω ένα ζώο μπορεί για κάποιον άλλον να είναι πρόκληση.

Στα ημιαιμα δεν μπορεί να υπάρξει οδηγός αφ’ ενός γιατι τα κριτήρια επιλογης διαφέρουν και αφ’ ετέρου διοτι συνήθως δεν ξέρουμε τίποτα για το ζώο.

Εγώ για παράδειγμα που δεν συμπαθώ τις εκπλήξεις, σε περιπτωση που επέλεγα ημιαιμο, θα προτιμούσα ένα ενήλικο ζώο για να ξερω από την αρχή τι θα μου βγει και τι προβλήματα συμπεριφοράς θα έχω να αντιμετωπίσω. Καποιος αλλος που συμπαθει τις εκπληξεις μπορει να προτιμησει ενα κουταβι-"kinder έκπληξη". Περι ορεξεως κολοκυθοπιτα...

Η γνωμη μου ειναι πως οποιαδηποτε οδηγια για επιλογη ημιαιμου ειναι αδικη και ακυρη.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μπορεί να γίνει ένας οδηγός για ημίαιμα αλλά σε στύλ "τί να προτιμήσετε - τί να αποφύγετε" αλλά δεν ξέρω αν θα είναι ηθικά σωστό, γιατί αναγκαστικά θα αναφέρεται πχ "αποφύγετε ένα κοθυτάβι που θα είναι αντικοινωνικό και δείχνει να φοβάται , μάλλον έχει χτυπηθεί στον δρόμο ή έχει μείνει μόνο του από μικρό - γι'αυτό αφήστε το εκεί να σαπίζει και πάρτε ένα χαρούμενο " ... δεν ξέρω εμένα δεν μου πάει ... όταν πρόκειται για επιλογή ημίαιμου αυτά είναι στο πρόγραμμα και όποιος θέλει μπορεί να επιλέξει ό,τι θέλει - η όποια οδηγία μπορεί να είναι εκτός από υπερβολική όπως παραπάνω πολύ γενική επίσης άρα άχρηστη ...
Συμφωνώ απόλυτα!Ναι μεν μπορείς ψυχρά να γράψει κάποιες οδηγίες αλλά μιλάμε για αδεσποτάκια, από την επιλογή μας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό ποιο θα ζήσει( αυτό που θα έρθει μαζί μας) και ποιό θα πεθάνει...
Ίσως αξίζουν κάποια τεστ χαρακτήρα, αν έχουν βάση, όχι για να διαλέξουμε ποιο θα πάρουμε αλλά τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αργότερα...
Μάλλον πρέπει οι οδηγίες να περιοριστούν στο πάρουμε όποιο ερωτευτούμε!

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ποια είναι τα κριτήρια που βάζει ο καθένας?
Από τη στιγμή που αναφέρεσαι σε υποκειμενικά κριτήρια, πως θα φτιαχτεί ένας οδηγός επιλογής ημιαιμων σκύλων? :confused:
Άλλος μπορεί να θέλει κουτάβι, αλλος ενήλικο, ειτε απο το δρόμο, ειτε από ιδιώτη, ειτε απο σωματειο. Εν ολιγοις δεν υπάρχει ούτε αρχή, ούτε τέλος (ουτε "ποιοτικος ελεγχος" μπορει να γινει, ουτε ελεγχος γεννητόρων).
Σου ξαναλέω, ότι μιλάω για κριτήρια επιλογής χαρακτήρα. Υπάρχουν διαφορετικά τεστ και για κουτάβια, και για ενήλικα. Ο καθένας με βάση αυτά που υποκειμενικά θέλει, κάνει τα τεστάκια και βλέπει αν ο σκύλος ανταποκρίνεται στα κριτήριά του.

Δεν ξέρω τι εννοείς ποιοτικός έλεγχος, και φυσικά ποιος μίλησε για έλεγχο γεννητόρων στο ημίαιμο? Για έλεγχο χαρακτήρα μιλάμε.Μόνο.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Συμφωνώ απόλυτα!Ναι μεν μπορείς ψυχρά να γράψει κάποιες οδηγίες αλλά μιλάμε για αδεσποτάκια, από την επιλογή μας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό ποιο θα ζήσει( αυτό που θα έρθει μαζί μας) και ποιό θα πεθάνει...
Μάλλον πρέπει οι οδηγίες να περιοριστούν στο πάρουμε όποιο ερωτευτούμε!
Διαφωνω. Πρώτον το αδεσποτάκι δε θα πεθάνει αν δεν το παρουμε (και τέλος πάντων δεν είναι λόγος αυτος να το πάρουμε) και δεύτερον έχουν λόγο ύπαρξης οι ψυχρές οδηγίες, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή, ωστε να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα αργότερα. Οπως και όταν επιλέγουμε καθαρόαιμο.

despina

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2008
1.198
1
δηδ οσοι εχουν αγνοια κ μαζευουν ενα αδεσποτο απ το δρομο αντιμετωπιζουν ενα καρο προβληματα?μηπως γενικοτερα υπερβαλουμε λιγο με τα κριτηρια?

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Επανέρχομαι για να δώσω ένα παράδειγμα.
Πριν 10 περίπου μέρες επισκέφτηκα το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ν. Φιλαδέλφεια και ασχολήθηκα με 4-5 ενήλικα σκυλιά. Κανένα από αυτά τα ζώα δεν ήταν κατάλληλο για υιοθεσία συμφωνά με τα δικά μου κριτήρια. Ζώα με πολλά προβλήματα συμπεριφοράς και αρκετά προβλήματα υγείας. Αυτό όμως που για μένα όμως είναι λόγος να απορρίψω ένα ζώο μπορεί για κάποιον άλλον να είναι πρόκληση.

Στα ημιαιμα δεν μπορεί να υπάρξει οδηγός αφ’ ενός γιατι τα κριτήρια επιλογης διαφέρουν και αφ’ ετέρου διοτι συνήθως δεν ξέρουμε τίποτα για το ζώο.

Εγώ για παράδειγμα που δεν συμπαθώ τις εκπλήξεις, σε περιπτωση που επέλεγα ημιαιμο, θα προτιμούσα ένα ενήλικο ζώο για να ξερω από την αρχή τι θα μου βγει και τι προβλήματα συμπεριφοράς θα έχω να αντιμετωπίσω. Καποιος αλλος που συμπαθει τις εκπληξεις μπορει να προτιμησει ενα κουταβι-"kinder έκπληξη". Περι ορεξεως κολοκυθοπιτα...

Η γνωμη μου ειναι πως οποιαδηποτε οδηγια για επιλογη ημιαιμου ειναι αδικη και ακυρη.
Σύμφωνα πάλι με τα δικά μου κριτήρια, στο καταφύγιο ζώων που επισκεύτηκα εγώ, υπήρχαν ΠΟΛΛΑ ζώα που πληρούσαν τις προυποθέσεις μου.

Για το θέμα κουτάβι vs ενήλικο, συμφωνείς βλέπω οτι τουλάχιστον με το ενήλικο, ξέρεις τι παίρνεις σε ένα σημαντικό βαθμό. Κι εγώ γι'αυτό διάλεξα ενήλικο (και γιατι βαριέμαι να ξεσκατίζω.... ) Συμφωνώ μαζί σου ότι το ημίαιμο κουτάβι έμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο.

Μπορεί εσύ να θεωρείς αδικες και άκυρες τις πιθανές οδηγίες, αλλά τέτοια τέστ γίνονται καθημερινά και με επιτυχία σε σωματεία του εξωτερικού.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Σου ξαναλέω, ότι μιλάω για κριτήρια επιλογής χαρακτήρα. Υπάρχουν διαφορετικά τεστ και για κουτάβια, και για ενήλικα. Ο καθένας με βάση αυτά που υποκειμενικά θέλει, κάνει τα τεστάκια και βλέπει αν ο σκύλος ανταποκρίνεται στα κριτήριά του.

Δεν ξέρω τι εννοείς ποιοτικός έλεγχος, και φυσικά ποιος μίλησε για έλεγχο γεννητόρων στο ημίαιμο? Για έλεγχο χαρακτήρα μιλάμε.Μόνο.
Σου απάντησα ήδη χρησιμοποιώντας για παράδειγμα συγκεκριμένη πολύ πρόσφατη εμπειρία μου.

Κατά τη γνώμη σου λοιπόν όλα τα φοβικά σκυλιά, όλα τα κακοποιημένα, βασανισμένα ζώα τα οποία εκ των πραγμάτων αδυνατούν να περάσουν επιτυχώς το οποιοδήποτε «test χαρακτήρα» είναι καταδικασμένα να μείνουν στα αζήτητα και τα σαπίσουν πίσω από τα καγκελα.

Και ΞΑΝΑρωτω: Δεν είναι άδικο και άκυρο αυτό?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Διαφωνω. Πρώτον το αδεσποτάκι δε θα πεθάνει αν δεν το παρουμε (και τέλος πάντων δεν είναι λόγος αυτος να το πάρουμε) και δεύτερον έχουν λόγο ύπαρξης οι ψυχρές οδηγίες, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή, ωστε να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα αργότερα. Οπως και όταν επιλέγουμε καθαρόαιμο.
Για μένα ο λόγος που θα επέλεγα αδέσποτο είναι για να του προσφέρω καλύτερη ζωή από αυτή που έχει!Ειδικά αν είναι από τον δρόμο, και προσωπικά θα προτιμούσα τέτοιο, κι όχι από καταφύγειο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η επιλογή μου!
Υπάρχουν άπειρες φυλές που μου αρέσουν και 1-2 που είμαι τρελός και παλαβός!Αλλά μου κάνει πολύ κόπο να πάρω καθαρόαιμο όταν υπάρχουν τόσα που υποφέρουν...
Όπως πρόσθεσα και στο παρα πάνω post μου για μένα τα τεστ έχουν θέση μόνο στα πλαίσια του να ξέρω τι θα έχω να αντιμετωπίσω στο μέλλον με τον σκυλάκο που θα επιλέξωκι όχι να επιλέξω με βάση τα τεστ...