Καλησπέρα από εμένα και τον Πίκο!

CCGio

Member
25 Αυγούστου 2009
13
0
Έχω καταλάβει...

Το θέμα είναι οτι όταν μόνο πηγαίνω στη δουλειά και κοιμάμαι, μένει μόνο του το σκυλάκι...

Δε νομίζω οτι δεν κοινωνικοποιείται σωστά, μπορεί να είμαι και πάλι λάθος.

Αλλά το σκυλί είναι υγιέστατο, πανέξυπνο, πονηρούλής, ζημιάρης, δαγκώνει, είναι λαίμαργο, παίζει πολύ, τον βγάζω βόλτα και τρέχουμε σαν παλαβά, παίζει με άλλα σκυλάκια στη βόλτα....και το σημαντικό για μένα είναι οτι δεν κλαίει οταν τον αφήνω για να πάω στη δουλειά, γιατί αν το έκανε .... δε θα πήγαινα στη δουλεια!:eek:

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Οταν μπαινεις στο σπιτι το σκυλακι δεν σε ακολουθει για να μπει μεσα?

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Αρα δεν μενει μονιμα εξω το σκυλακι μπαινει και μεσα κατατη διαρκεια της ημερας. Δεν του απαγορευεις να ειναι οπου εισαι εσυ. Μεσα ή εξω. Αυτο ειναι πολυ καλο. Οταν πας για υπνο αυτο δεν θελει να σε ακολουθησει παλι μεσα στο σπιτι?

CCGio

Member
25 Αυγούστου 2009
13
0
Αρα δεν μενει μονιμα εξω το σκυλακι μπαινει και μεσα κατατη διαρκεια της ημερας. Δεν του απαγορευεις να ειναι οπου εισαι εσυ. Μεσα ή εξω. Αυτο ειναι πολυ καλο. Οταν πας για υπνο αυτο δεν θελει να σε ακολουθησει παλι μεσα στο σπιτι?
Μερικές φορές πήγαίνει μόνος του μέσα στο σπιτάκι του και κάποιες φορές του λέω μέσα για νάνι και πηγαίνει και καθεται μεσα στο σπιτάκι του στο κρεββατάκι του και ξαπλώνει...και απλά κλείνω την πορτα από το σπιτάκι του και δεν έχει τάσεις για να δραπετεύσει από εκεί (δεν γαυγίζει,δεν σκαρφαλωνει...κλπ). Αφήνω ένα "μικρό" φως και πηγαίνω και εγώ για ύπνο.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
οχι δεν θα γραψω αν το σκυλι πρεπει να μενει εξω η μεσα στο σπιτι.
....
...
..
.
τα καταφερα...δεν εγραψα:paja1::paja3:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
γιατί δεν κάνετε ένα poll να αποφασίσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες ?:D

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Jennie αν διαβασεις το αλλο post που ειχε θεμα αν πρεπει να ειναι η οχι δεμενο το σκυλι στην αλυσιδα και εξελιχθηκε χθες το βραδυ σε debate αν πρεπει να μενει μεσα η εξω θα καταλαβεις γιατι εγραψα οτι εγραψα.

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
το εχω διαβασει. Επειδη εχει ξανασυζητηθει γιαυτο δεν συμμετειχα. Θα παραθεσω τα ποστ του Denis απο το λινκ που παρεθεσα που με καλυπτει πληρως
Η "αγέλη" προσδιορίζεται νοητά για τον σκύλο και είναι πολύ ξεκαθαρισμένη στομυαλό του - συνδέεται άμεσα και μόνο με την συντροφικότητα ...

Βλέπω έκπληκτος ότι στο "εξελιγμένο" μυαλό μας δεν είναι τόσο ξεκάθαρο τί σημαίνει ... τις έχουν δοθεί οι εξής ερμηνείες :

- Χωροταξικές ( μέσα ή έξω από το νοητό όριο της μπαλκονόπορτας ? ) :)

- Χρονικές ( πόσες ώρες ασχολούμαι με τον σκύλο ? )

- Ψυχολογικές ( δεν χρειάζομαι υποκατάστατα φίλους έχω )

- Ποιοτικές ( εγώ βγάζω βόλτα εσύ βγάζεις ? Και αν ναι μήπως στο τσιμέντο ? )

- Αρχιτεκτονικές ( με μία ωραία διαμόρφωση η ταράτσα είναι super ) :D

TIΠΟΤΑ από όλα αυτά δεν μετράει για τον σκύλο και εξηγούμαι ... :

Ενας ευτυχισμένος σκύλος ΔΕΝ είναι ένας σκύλος που ζεί σε ταράτσα με πέργκολα και κεραμοσκεπή και αντιολισθητικό πάτωμα και όμορφο ξύλινο φρακτάκι που κλείνει την σκάλα. Αν η ταράτσα ήταν βρώμικη, με τσιμέντο και νερά και ακαθαρσίες και ήλιο θα ήταν ακριβώς το ίδιο, αν πέθαινε κάποια στιγμή από τον ήλιο ή κόλλαγε κάποια αρρώστια θα ήταν άτυχος αλλά όχι δυστυχισμένος από πρίν, σκεφτόμενος "τί κωλοχανείο είναι αυτό που μου έλαχε?" :) Και οι δύο σκύλοι είναι δυστυχισμένοι όταν ΑΚΟΥΝΕ την οικογένεια από κάτω και δεν μπορούν να προσεγγίσουν ...

Ενας σκύλος ΔΕΝ είναι δυστυχισμένος όταν ασχολούμαστε μαζί του μισή ώρα αντί για 2 (μιλάμε για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ενασχόληση με τον σκύλο μην ακούσω ασχολία 8 ώρες :))
ΔΕΝ είναι δυστυχισμένος όταν βγαίνει 1 βόλτα αντί για 4 βόλτες. Μπορεί να τον βγάζαμε τέσσερις βόλτες και στο ενδιάμεσο να τον δέναμε με αλυσίδα στην πυλωτή. Μπορεί να τον βγάζαμε μία και στο ενδιάμεσο να ήταν μαζί μας μέσα στα πόδια μας και να του μιλάγαμε, και η δεύτερη βόλτα να ήταν μέχρι το μπαλκόνι - ΔΕΝ έχει σημασία για αυτόν ...

Σημασία έχει ΜΟΝΟ να έχει παρέα - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ έτσι ορίζεται η αγέλη στο μυαλό του και είναι ξεκάθαρο.

Τον ΙΔΙΟ σκύλο που για δροσιά βγαίνει στο μπαλκόνι επειδή ΕΧΕΙ την επιλογή (και εμείς οι "εξελιγμένοι" αναρωτιόμαστε αν είναι αγελαίος ή ... ημιαγελαίος :) ) - και είναι ευτυχισμένος, αν του κλείναμε την μπαλκονόπορτα για 8 ώρες και μέσα παίζαμε εμείς κυνηγητό, θα τον κάναμε αυτομάτως δυστυχισμένο, και σίγουρα wanna be αγελαίο :D

Σίγουρα είναι δεκάδες τα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας σκύλος για να θεωρήσουμε ότιτου παρέχουμε αυτά που έχει δικαίωμα να έχει. Από κτηνιατρική περίθαλψη μέχρι κάποιες μεγάλες ελεύθερες βόλτες στην εξοχή και μέχρι ένα ζεστό μέρος να κοιμηθεί, είτε μέσα είτε έξω είτε στην ταράτσα είτε στο υπόγειο ... χωρίς ΑΓΕΛΗ ... ΔΕΝ είναι ευτυχισμένος ... και η αγέλη ορίζεται ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ και μόνο ώς ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΥΝΕΧΗ συντροφιά, και δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με ότιδήποτε άλλο προσφέρουμε.
Τελικά σημασία έχει που κοιμάτε ο σκύλος ή αν ο σκύλος όσο είναι μαζί μας καλύπτεται ψυχολογικά;
Οχι.

Το προσδιορίζεις πάλι χρονικά και ποιοτικά ... δεν είναι έτσι ... σημασία έχει τί κάνεις όλη την ημέρα και πώς το κάνεις ... είναι σαν να λές κοιμάμαι λίγο πειράζει ? Εγώ κοιμάμαι 16 ώρες ο σκύλος μου θα είναι περισσότερο δυστυχισμένος από του φίλου μου που κοιμάται 5 ? :)

Ο σκύλος θα προτιμήσει να έρθει κοντά σου ακόμα και αν κοιμάσαι, άρα αν περιοριστεί στον κήπο δεν θα είναι επιλογή του αλλά δεν θα πεθάνει κιόλας. Σκύλοι ζούν δεμένοι σε βαρέλι 12 χρόνια χωρίς καμία παρέα. Το πόσο καταστροφικό είναι για την ψυχολογία τους είναι ξεκάθαρο σε μένα, άλλος μπορεί να μην μπορεί να διανοηθεί πώς αλλιώς μπορεί να ζεί ένας σκύλος.

Είναι δοκιμασμένο με ΠΟΛΛΑ σκυλιά (πίστεψέ με) με πλήρη ελευθερία κίνησης μέσα στο σπίτι και ελεύθερο τον κήπο ακόμα και νύχτα ότι θα κάνουν βόλτες αν έχουν την επιλογή, αλλά θα έχουν σαν βάση την περιοχή γύρω από το κρεβάτι μας.

Από εκεί και πέρα ένας ΕΥΤΥΧΕΣΤΑΤΟΣ σκύλος μπορεί να μείνει 8 και 10 ώρες μόνος του αν ευνοούν και οι συνθήκες. Ο ίδιος σκύλος αν είναι στην μισή αυλή με φράκτη και στην άλλη μισή κάνουμε μπάρμπεκιου με΄φίλους ή άλλα ζώα για 2 ώρες, τις ώρες αυτές είναι δυστυχισμένος.

Μιλάμε για προσδιορισμό της έννοιας της αγέλης. Και μόνο.
Ψυχολογικά βοηθάει ΚΑΙ το πού κοιμάται ... και το πόσο είναι μαζί μας και το ΠΩΣ είναι μαζί μας ...

Αυτό είναι "ανθρώπινη" λανθάνουσα αντιμετώπιση ... :)

Μιλάμε για το ιδανικό ... ο καθένας κάνει όση έκπτωση θέλει - εγώ κάνω τεράστιες - ο σκύλος είναι προσαρμοσμένος γεννετικά να ανέχεται το ανθρώπινο μυαλό όσο κανένα άλλο ζώο στην φύση, ούτε ο άνθρωπος δεν το ανέχεται τόσο :)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
τελικα εχω καταληξει...δεν θα βγει πουθενα γιατι παντα θα υπαρχουν οι ενθερμοι υποστηρικτες και των δυο πλευρων που θα αγωνιζονται να πεισουν ο ενας τον αλλο "and the story goes on and on and on"...

εγω ευχομαι οπου και αν ειναι οι σκυλοι να'ναι οσο το δυνατον ευτυχισμενοι με αγαπη και ζεστασια...τα υπολοιπα ερχονται-ακολουθουν.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
H διαφορά είναι ότι αυτοί που επιμένουν οτι ο σκύλος πρέπει να μένει μαζί με τους ανθρώπους είναι σοβαροί εκτροφείς (και όχι μόνο) άρα και καλύτεροι γνώστες της ψυχολογίας των σκύλων, και αυτοί που επιμένουν οτι ο σκύλος πρέπει να μένει έξω είναι αρχάριοι ή ακόμα μαθαίνουν.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Amalthea καλησπερα!

υπαρχουν εκτροφεις που υποστηριζουν να μενει "μεσα" και αλλοι που λενε το ακριβως αντιθετο.

υπαρχουν βιβλια που λενε "μεσα" ή "εξω" αλλα με ανθρωπινη συχνη παρουσια.

υπαρχουν αρθρα στο διαδυκτιο που λενε παλι "μεσα" καλυτερα - "εξω" καλυτερα.

ειχα 3 σκυλια πριν τον τορο και οι γονεις μου αλλα 2-3 πριν απο μενα και τα μισα εμειναν στο μπαλκονι -μεσα τα υπολοιπα "εξω".

ο σκυλος ειναι πιο ευτυχισμενος (με την δικη μου συχνη ενασχοληση,παρουσια,αγαπη οτι θελετε προσθεστε) εξω παρα μεσα και αυτο δεν χρειαζομαι κανενα να μου πει το αντιθετο,γιατι απλα το βλεπω.

ποιος μπορει με βεβαιοτητα λοιπον να πει τι ειναι το καλυτερο για τον σκυλο?ΠΑΝΤΑ θα υπαρχουν και οι 2 αποψεις απο εμπειρους και απειρους και απο τις 2 πλευρες.

κατα την γνωμη μου ας κανουμε οτι μπορουμε για να ειναι ικανοποιημενος-ευτυχισμενος ο σκυλος μας και το που μενει ερχεται σε δευτερη μοιρα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Amalthea, πιθανον νομιζεις ότι με αυτή τη βαρυσημαντη δηλωση επισφραγισες την κυριαρχουσα αποψη. Δεν νομιζω όμως ότι εγινε αυτό.

Συμφωνωντας με τον χαρακτηρισμο του αρχαριου, παρολο που δεν απευθύνθηκες σε μενα προσωπικα, θα πω το εξης.

Ο καθενας κρινει συμφωνα με τα δικα του δεδομενα και αυτό στην τελικη εχει σημασια. Τι αρεσει στο δικο του σκυλι.

Θα χρειαστει να επαναλαβω ότι η ποιμενικη μου, όταν ειμαστε στο κτημα, προτιμαει να βρισκεται εξω κι ας είναι η πορτα του σπιτιου ανοιχτη. Μπαινει, μας βλεπει και βγαινει. Κανει ολη νυχτα περιπολιες και κυλιεται στα χόρτα.

Εξω είναι μεσα στη χαρά και δεν χρειαζεται να ειμαι εκτροφεας για να το δω. Χρειαζεται μονο απλή παρατηρητικοτητα και κοινη λογικη, την οποια διαθετω σε ικανοποιητικο βαθμο.

Τωρα που γραφω είναι στα ποδια μου ως συνηθως. Αν ειχαμε κηπο θα ηταν σιγουρα εκει.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
να υποθεσω το αρχαριος ηταν για εμενα...αν υποθετω λαθος τοτε συγνωμη.

αν υποθετω σωστα απο που το καταλαβες αυτο?(ονειρο μου ειναι η μαθηση και εφιαλτης μου η προσωπικη ματαιοδοξια και ονειροπωληση οτι "ειμαι ο καλυτερος γνωστης της κυνολογιας του κοσμου".)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Καλησπέρα
Mήπως μπορείς να μου πεις ποιος εκτροφέας ή βιβλίο συνιστά το σκυλί να μείνει έξω?
Με ονόματα και λινκ παρακαλώ.
Μήπως έχεις δει σε κάποιο απο τα ταξίδια σου στο εξωτερικό π.χ. Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία κλπ, πολλά σκυλιά έξω στην αυλή ή το μπαλκόνι?
Το ξέρεις όλοι σχεδόν απο αυτούς που χάσανε το σκυλί τους απο φόλα ή καλαζάρ το σκυλί έμενε έξω τα βράδυα?
Δεν διαβάζεις πρόσφατα ότι το σκυλί που δεν έχει μάθει να ζεί στο σπίτι απο κουτάβι, όταν το βάλεις μέσα θα σου φάει την πόρτα και θα λερώσει?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καταρχην μπερδευεις τις καιρικες συνθηκες στις χωρες που ανεφερες.

Το ποιμενικο μου που μπηκε σπιτι ημιάγριο σε ηλικια 6 μηνων, μετα την πρωτη εβδομαδα προσαρμογης ουτε πορτες εφαγε ουτε λερωσε ποτέ μεσα.
Φυσικα οφειλεται και στο ότι εχει εκτονωση και εξόδους.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
θα με τρελανετε ωρες ωρες εδω μεσα...ειναι ενα φορουμ πολυ δυνατο κυνολογικα και γι'αυτο νιωθω ομορφα που το ανακαλυψα,αλλα θα με τρελανετε.

ναι εχω δει στην ιταλια σκυλια σε κηπους.στην αγγλια δεν ειδα.τελος ισπανια που πηγα ειδα 1 μονο σε μια μικρη αυλη.αλλες χωρες ακομα δυστυχως δεν εχω επισκεφθει.

περιοδικο "Κυνολογια" μην με ρωτησεις τευχος-αρθρο εχω πανω απο 55 τευχη (πραγμα αδυνατο οπως καταλαβαινεις).

τα βιβλια τα ανεφερα σε αλλο ποστ μου στο συγκεκριμενο θεμα.

διαδυκτιο σε "κυνολογικο σερφαρισμα" ειδα ΚΑΙ τις 2 αποψεις.

γιατι δεν διαβαζεις η δεν θες να διαβασεις και κατι αλλο που γραφω και γραφουν και αλλα μελη? Λεω η προσωπικη μου αποψη ειναι απο τα σκυλια μου και απο τα σκυλια φιλων μου,η οποια ειναι αποψη προσωπικης ορασης και εμπειριας και δεν υποκειται σε καποιο βιβλιο για να μου πει "αν ειδα σωστα η αν εκρινα σωστα"

τελειωνοντας θα ηθελα να παρακαλεσω κατι...μην προβαινουμε σε χαρακτηρισμους του τυπου "αρχαριος" επειδη ενα μελος εγω π.χ εχει μονο 160 περιπου posts και οχι 10.000...ας διαβαζουμε πρωτα ΤΙ posts εχει το καθε μελος και ας του δινουμε και χρονο.Δηλαδη αν μπει μια μερα εδω μεσα ο μεγαλυτερος εν ζωη κυνολογος του κοσμου(μακαρι να τον ηξερα και να τον ειχα φιλο) και εχει 5-6-7 posts ειναι αρχαριος?:rolleyes::confused:
και σας παρακαλω ας αφησουμε αυτο το θεμα εδω...ας μην συνεχιστει δεν θα βγει πουθενα και αν βγει θα βγει σε κοντρα...αλλα μελη χθες συμφωνησαν σε αυτο.

κατι τελευταιο,γιατι πρεπει καποιος να δεχθει οπωσδηποτε την γνωμη του αλλου εδω μεσα?μηπως αυτο τον μεταμορφωνει απο αρχαριο σε εμπειρο??

ευχαριστω,Θοδωρης.

Last edited:

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
κ η λωρα όταν είναι ανοιχτή η πόρτα του κήπου (όπως τώρα πχ ή όπως κ κάθε φορά που είμαι σπίτι) είναι έξω (μια κ εγώ διαβάζω γερμανικά. Καλά ντε!! κ γράφω κ στο φόρουμ :D )
Έρχεται κάθε 3-4 λεπτά μέσα, μένει λίγο, με κοιτάει, πίνει νερό κ ξανά όξω πάει.

'Αντε να τελειώσω τις ασκήσεις να βγω κ εγώ έξω να παίξουμε λίγο ;)
(32 βαθμούς σήμερις)