Πραγματικά νιώθω ότι το έχω εξαντλήσει το θέμα ειδικά στα τελευταία θέματα που από κάποιο σημείο και μετά μπαίνει παντού το θέμα καθαρόαιμο, ημίαιμο, εκτροφικό κλπ.
Λοιπόν, θα ήθελα να εκθέσω την προσωπική μου άποψη. Τυπικά, καθαρόαιμο είναι ο σκύλος εκτροφής (κανονικής, όχι byb) που συνοδεύεται από pedigree. Και αυτό για να εξασφαλίζεται ότι ναι το κουτάβι προέρχεται από γεννήτορες της ίδιας ράτσας και που και αυτοί προέρχονται από ιδίους γεννήτορες και ούτω καθεξής μέχρι κάμποσες γενιές πίσω. Σε σκύλο χωρίς pedigree δεν μπορεί να αποδειχθεί η καθαροαιμία γενεών οπότε τυπικά δεν μπορεί να λέγεται καθαρόαιμο ακόμα και αν μοιάζει σε πολλά στοιχεία με τη φυλή και αυτό επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν μέσα του έχει περάσει και κάποια ξέμπαρκη φυλή. Οπότε ναι με αυτό το σκεπτικό είναι πολύ σωστό που οι Εγγλέζοι χρησιμοποιούν πια τον όρο purebred. Τώρα, γιατί είναι σημαντικό να γίνεται τέτοιος διαχωρισμός (pedigree και χωρίς), πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη. Απλά για να ξεχωρίζουν οι καλοί εκτροφείς (αυτοί που νοιάζονται για τη ράτσα κλπ) από τους κακούς. Γιατί πρέπει να ελπίζουμε κάποια στιγμή ότι οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες συγκεκριμένης φυλής θα καταλάβουν ότι, αν θέλουν μια συγκεκριμένη φυλή θα πρέπει να τα σκάσουν για καλή, καθαρή εκτροφή, που κατά κόρον γίνεται με σωστό τρόπο, και δεν θα αρκούνται σε μια γέννα αυλής από φίλο, γνωστό κλπ που πολλές φορές καταλήγουν να εκμεταλλεύονται τη σκύλα. Ότι αν αγαπάνε τη φυλή θα πρέπει να πηγαίνουν σε υπεύθυνους εκτροφείς για να προστατευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η φυλή αυτή και τα χαρακτηριστικά της. Αν επέλεγα προσωπικά κάποια στιγμή κάποια φυλή για χ φ ψ λόγο θα έκανα οικονομίες για να την αποκτήσω με τον πλέον σωστό, ηθικά και τυπικά, και ενδεδειγμένο τρόπο, ξέροντας ότι τα χρήματά μου θα πάνε σε κάποιον που θα τον βοηθήσουν να συνεχίσει το έργο του και όχι σε κάποιον που θα τα ξοδέψει σε μπύρες, κινητά, δερμάτινα κλπ.
Τώρα, αν βγάλουμε τα τυπικά, ναι αν δούμε στο δρόμο έναν ΓΠ δεν θα κάτσουμε να αναρωτηθούμε αν είναι εκτροφικός ή μη. Προφανώς θα τον θεωρήσουμε καθαρόαιμο μιας και στα μάτια μας θα έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε έναν ΓΠ. Και αντίστοιχα, αν δούμε ένα σκύλο που δεν θυμίζει κάποια ράτσα συγκεκριμένη, θα πούμε ότι είναι ημίαιμο χωρίς να σημαίνει ότι ο σκύλος αυτός θα είναι χειρότερος ή κάτι άλλο. Δεν θα υπεισέλθω σε αρρώστιες κλπ μιας και όπως είπαμε η εκτροφή δεν εξασφαλίζει απόλυτα ότι δεν θα υπάρχουν θέματα απλά μειώνει τις πιθανότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας σκύλος καθαρής εκτροφής δεν θα παρουσιάσει κανένα θέμα. Επίσης, ένας σκύλος byb μπορεί να μην βγάλει ποτέ κανένα πρόβλημα, και αντίστοιχα ένας ημίαιμος μπορεί να είναι ο πιο υγιής.
Και για να κλείσω το σεντόνι μου, προσωπικά στηρίζω το pedigree και την καθαρή εκτροφή. Όχι για να χρησιμοποιείται το χαρτί αυτό ως μόστρα και επίδειξη, αλλά για να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν καλύτερη συνέχιση της φυλής...Και αυτό μόνο μέσω κανονικών εκτροφέων μπορεί να επιτευχθεί μιας και μόνο αυτοί μπορούν μέσω pd να εξασφαλίζουν την καθαροαιμία μέσα σε πολλές γενιές.
Υ.Γ. Όντως το εκτροφικό και μη εκτροφικό είναι πιο σωστός και ευκολονόητος διαχωρισμός, αρκεί φυσικά ο συνομιλητής μας να καταλαβαίνει τι εννοούμε με τη λέξη εκτροφικός και να μην τσουβαλιάζει όλες τις γέννες σε ένα σακί είτε ηθελημένα επειδή έτσι τον συμφέρει είτε αθέλητα λόγω άγνοιας.