Ερωτήσεις προς εκτροφείς

Status
Κλειδωμένο θέμα

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Μαζι σου βρε east και στο ουτοπικο και στην εδραιωση της σωστης βασης. Μεχρι να φτασουμε ομως εκει την πληρωνουν χιλιαδες ψυχες. Θα μπορουσε να ηταν αλλιως. Θα μπορουσαν αυτα τα 2 να δουλεψουν παραλληλα.

Εκπαιδευση των ιδιοκτητων προς την σωστη κατευθυνση και μεχρι να φτασουμε στο επιθυμητο αποτελεσμα στειρωση του μεγαλυτερου μερους των σκυλων για να μην αφηνομαστε στην καλη θεληση του καθενος.
Απο ολα τα παραπανω λοιπον (και για να ξαναγυρισουμε στο θεμα) πες μου το λογο που ενα σκυλι καθαροαιμο εκτροφικο πρεπει -κατα την αποψη ορισμενων, να δινεται με συμβολαιο υποχρεωσης στειρωσης.?

Για μενα αν δεν μπορεις να του εμπιστευτεις οτι δεν θα κανει ασκοπα κ ανευθυνα γεννα, τοτε δεν μπορεις να του εμπιστευτεις ουτε το σκυλι το ιδιο!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Θα προσπαθησω να κρατησω την κουβεντα on-topic (αν θες για τα αλλα, αλλου)
Το αρθρο 6 περι εκτροφης ειναι ενα τεραστιο αστειο και δεν το σχολιαζω καν...
Μπα? Γιατι? Εδω δεν μας ενδιαφερει το περι νομιμοτητας η οχι?

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Θα προσπαθησω να κρατησω την κουβεντα on-topic (αν θες για τα αλλα, αλλου)

Μπα? Γιατι? Εδω δεν μας ενδιαφερει το περι νομιμοτητας η οχι?
Βαση του αρθρου 6 ,αν καποιος εχει ενα θηλυκο και κανει μεχρι 2 γεννες το χρονο δεν χρειαζεται καν αδεια εκτροφεα...κοινως...shit high & stare...

Το αρθρο 6 εσκεμμενα δεν χτυπαει οικονομικα συμφεροντα...
Ο νομος του 1992 περι ακρωτηριασμων ειναι απο Ε.Ε. ...και μια ματια γυρω σου θα σε πεισει οτι ουτε αυτος εφαρμοζεται...

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Ωραια λοιπον ενα καθαροαιμο εκτροφικο σκυλι με ελαφρυ προγναθισμο π.χ., ειναι αυτοματα ενα σκυλι που δεν πρεπει να αναπαραχθει αρα καλως δινεται με τον ορο της στειρωσης.

Μπορει καποιος να ειναι εξαιρετος σκυλογονιος ή να εχει ολες τις απαραιτητες προυποθεσεις να γινει. Εκτροφεας ομως εν ειναι κιαι ουτε θα επρεπε να το παιζει. Αν λοιπον ο σκυλος του δε ειναι ενα εξαιρετο δειγμα της φυλης που χρηζει ελεγχομενης και υπευθυνης αναπαραγωγης τοτε ειναι καλυτερο να στειρωνετε γιατι μπορει ο συγκεκριμενος ιδιοκτητης να μην εχει καμμια ευαισθησια ως προς τα ανευθυνα γεννητουρια, γιατι μπορει να τυχει κατα λαθος γιατι μπορει να υποκυψει σε πιεσεις φιλων καιγνωστων για ενα "τσαμπα καθαροαιμο". Γιατι στην τελικη ο εκτροφεας δεν μπορει να ειναι ουτε μαντης ουτε να επαφιεται καλη τι πιστη στην διαθεση του καθενος.

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.107
1.378
Ωραια λοιπον ενα καθαροαιμο εκτροφικο σκυλι με ελαφρυ προγναθισμο π.χ., ειναι αυτοματα ενα σκυλι που δεν πρεπει να αναπαραχθει αρα καλως δινεται με τον ορο της στειρωσης.
ο υπέρ-"γναθισμος" θεωρείτε κουσούρι σε όλες τις φυλές???

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Πάντως, αν από την μία φωνάζουμε για πολύ κλειστές γενετικές δεξαμενές κι από την άλλη ζητάμε την υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών που αγοράζονται από τους εκτροφείς κάπου υπάρχει πρόβλημα...Έτσι οδηγούμαστε νομοτελειακά σε ακόμα πιο κλειστές γενετικές δεξαμενές...

Από κει και πέρα, έστω ότι έχει λογική αυτό το σκεπτικό...πότε να γίνει αυτή η στείρωση;
Άμεσα στο κουτάβι;
Και πως θα δει ο εκτροφέας ποιος σκύλος είναι ικανός προς αναπαραγωγή;
Αν πούμε μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, πόσες φορές στο ενδιάμεσο ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης θα έχει ζευγαρώσει το σκύλο αν θέλει;

Μόνο όπως λέει ο east49, μέσω της ενημέρωσης, μπορεί τελικά κάτι να γίνει....σε βάθος χρόνου βέβαια...

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Βαση του αρθρου 6 ,αν καποιος εχει ενα θηλυκο και κανει μεχρι 2 γεννες το χρονο δεν χρειαζεται καν αδεια εκτροφεα...κοινως...shit high & stare...
Ορθά υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ερασιτέχνη εκτροφέα και κατ' επάγγελμα εκτροφέα. Ο δεύτερος δεν είναι απαραίτητα καλύτερος απο τον πρώτο.

Ο νομος του 1992 περι ακρωτηριασμων ειναι απο Ε.Ε. ...και μια ματια γυρω σου θα σε πεισει οτι ουτε αυτος εφαρμοζεται...
Δεν υπάρχει κανένας νόμος απο την ΕΕ, αντίθετα υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ που αποποιείται εμπλοκή στο θέμα. Σε συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεσαι, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό όργανο (μετέχει και η Τουρκία, η Ρωσία κ.α.) και άσχετο με την ΕΕ.

Καλύτερα να είσαι πιο προσεκτικός κατά τη μελέτη σου.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061

Μπορει καποιος να ειναι εξαιρετος σκυλογονιος ή να εχει ολες τις απαραιτητες προυποθεσεις να γινει. Εκτροφεας ομως εν ειναι κιαι ουτε θα επρεπε να το παιζει. Αν λοιπον ο σκυλος του δε ειναι ενα εξαιρετο δειγμα της φυλης που χρηζει ελεγχομενης και υπευθυνης αναπαραγωγης τοτε ειναι καλυτερο να στειρωνετε γιατι μπορει ο συγκεκριμενος ιδιοκτητης να μην εχει καμμια ευαισθησια ως προς τα ανευθυνα γεννητουρια, γιατι μπορει να τυχει κατα λαθος γιατι μπορει να υποκυψει σε πιεσεις φιλων καιγνωστων για ενα "τσαμπα καθαροαιμο". Γιατι στην τελικη ο εκτροφεας δεν μπορει να ειναι ουτε μαντης ουτε να επαφιεται καλη τι πιστη στην διαθεση του καθενος.
Κατ'αρχην την συγκεκριμενη στιγμη που γινεται η αγοραπωλησια κ το συμβολαιο, δεν μπορεις να ξερεις αν θα ειναι η οχι αξιο αναπαραγωγης σκυλι. Και αριστο δειγμα να μην ειναι, απο το να μην πρεπει να αναπαραχθει απεχει πολυ.....

Επειτα, μου λες δλδ οτι το συμβολαιο το κανεις γιατι ο ανθρωπος θα ειναι ανευθυνος..... αυτο λεω κι εγω, οι εκτροφεις δεν θα επρεπε κατ'αρχην να δινουνε σκυλια σε ανευθυνους αλλα αυτο δεν μπορεις να το προεξοφλησεις με κανενα συμβολαιο!

Απο κει κ περα αν ενα σκυλι (ξαναλεω εντος προτυπου γενικα, κ ελευθερο ασθενιων) που το εχει στα χερια του ενας ιδιωτης, γιατι να μην μπορει να αναπαραχθει ενω θα μπορουσε στα χερια ενος εκτροφεα??

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Καλυτερα και συ να βλεπεις το δασος και να μην χανεις το δεντρο...

Ορθά υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ερασιτέχνη εκτροφέα και κατ' επάγγελμα εκτροφέα. Ο δεύτερος δεν είναι απαραίτητα καλύτερος απο τον πρώτο.
Αφηνει παραθυρακι για ΒΥΒ, ναι η ου?

Δεν υπάρχει κανένας νόμος απο την ΕΕ, αντίθετα υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ που αποποιείται εμπλοκή στο θέμα. Σε συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεσαι, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό όργανο (μετέχει και η Τουρκία, η Ρωσία κ.α.) και άσχετο με την ΕΕ.

Καλύτερα να είσαι πιο προσεκτικός κατά τη μελέτη σου.
Απο ποιον ειναι ο νομος ειναι το θεμα σου η οτι υπαρχει νομος?
Τελικα θελετε λεπτομερειες η θελετε σπαρτιατες?
Συμβαση τοτε και οχι συνθηκη αφου εκει κολλας...
ειναι παρανομο ναι η ου?

nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Ο εκτροφέας συνήθως δεν θέλει το σκυλί στειρωμένο,επειδή πολύ απλά ένα κουτάβι που εδώθει ως pet,να εμφανίστει χαρακτηριστικά show.Δίνεται η συμβουλή στον ιδιοκτήτη να πάει κ σε κάποιες εκθέσεις αν θέλει..
Για να γίνει αυτό όμως δεν πρέπει το σκυλί να είναι στειρωμένο και μην αρχίσετε τις θεωρίες πάλι κάποιοι,ότι έχετε δει κ σκυλιά στειρωμένα να κατεβαίνουν σε εκθέσεις με συνθετικούς όρχεις..

Υπάρχουν όλες οι περιπτώσεις αλλά ας περιοριστούμε στις αναφορές για τον κανόνα και όχι τις εξαιρέσεις.
Πάντως με τα λίγα εκτροφεία που ξέρω,η στείρωση σε συμβόλαιο υπαγορεύεται μόνο στην περίπτωση ατυχούς ζευγαρώματος.Δικάιωμα του εκτροφέα είναι να βάλει ότι γουστάρει όμως στο συμφωνητικό.

Τώρα για ιστορίες με inbreeding ...δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να έχουμε όλοι άποψη.Είναι ένα θέμα πολύπλοκο,εκτροφέας από εκτροφέα έχει άλλη άποψη,απαιτεί ουσιαστικές γνώσεις,πολλά σκυλιά δικά σου αλλά κ άλλων κ γενικά δεν είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να ανταλλάζουμε απόψεις όσοι δεν είμαστε εκτροφείς οι ίδιοι με πολυετή εμπειρία!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αν ο ιδιώτης μπορεί να επιλέξει σωστά το ζευγάρωμα, κι όχι απλά άλλο ένα σκύλο της φυλής γενικά εντός προτύπου κι ελεύθερο ασθενειών που συνάντησε τυχαία ας το κάνει...
Εξετάσεις υγείας, κρίσεις μορφολογίας και χαρακτήρα όπου υπάρχουν, δήλωση της γέννας στους επίσημους κυνολογικούς φορείς και δεν θα του πει κανείς κουβέντα...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Αφηνει παραθυρακι για ΒΥΒ, ναι η ου?

Απο ποιον ειναι ο νομος ειναι το θεμα σου η οτι υπαρχει νομος?
Τελικα θελετε λεπτομερειες η θελετε σπαρτιατες?
ειναι παρανομο ναι η ου?
Τα βαζεις ολα σε ενα τσουβαλι κ τα πετας μετα ολα μαζι στα σκουπιδια!
Ναι αφηνει παραθυρο για BYB's αλλα ΒΥΒ'ς συνειδητοποιημενοι που ξερουνε τι κανουνε δεν ειναι απαραιτητα κακο!!! Εχει διαφορα το εχω στην κατοχη μου ενα Χ σκυλο με pedigree που εχει αποδειξει οτι ειναι αξιος αντιπροσωπος της φυλης του κ τον ζευγαρωνω με αντιστοιχο θυλικο σκυλι, κ εχει διαφορα το εχω ενα κουτσχαρ κ το εβαλα με Ε.Π γιατι θελω εκτος απο το να μου φυλαει το κοπαδι να ριχνουμε κ κανα κυνηγι παρεα..... Το δευτερο σαφως κ ειναι κατακριτεο το πρωτο (για μενα) ειναι ισως κ επιθυμητο!

Στο αλλο τωρα που επειμενεις να μενουμε κ off-topic ειναι παρανομο ΑΝ δεν συντρεχει λογος.....

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Πάντως, αν από την μία φωνάζουμε για πολύ κλειστές γενετικές δεξαμενές κι από την άλλη ζητάμε την υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών που αγοράζονται από τους εκτροφείς κάπου υπάρχει πρόβλημα...Έτσι οδηγούμαστε νομοτελειακά σε ακόμα πιο κλειστές γενετικές δεξαμενές...
Μιλαμε για σκυλους που θα δωθουν σε ιδιωτες και υποτιθεται δεν θα ζευγαρωσουν τον σκυλο τους...
με τη στειρωση ως μετρο αποφυγης πιθανον επιδοξων ΒΥΒ...
οχι για σκυλους που θα συνεχισουν την αναπαραγωγη...

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Τα βαζεις ολα σε ενα τσουβαλι κ τα πετας μετα ολα μαζι στα σκουπιδια!
Ναι αφηνει παραθυρο για BYB's αλλα ΒΥΒ'ς συνειδητοποιημενοι που ξερουνε τι κανουνε δεν ειναι απαραιτητα κακο!!! Εχει διαφορα το εχω στην κατοχη μου ενα Χ σκυλο με pedigree που εχει αποδειξει οτι ειναι αξιος αντιπροσωπος της φυλης του κ τον ζευγαρωνω με αντιστοιχο θυλικο σκυλι, κ εχει διαφορα το εχω ενα κουτσχαρ κ το εβαλα με Ε.Π γιατι θελω εκτος απο το να μου φυλαει το κοπαδι να ριχνουμε κ κανα κυνηγι παρεα..... Το δευτερο σαφως κ ειναι κατακριτεο το πρωτο (για μενα) ειναι ισως κ επιθυμητο!

Στο αλλο τωρα που επειμενεις να μενουμε κ off-topic ειναι παρανομο ΑΝ δεν συντρεχει λογος.....
Αρχισαμε παλι...

για τους 10-20 σωστους οπως λες ΒΥΒ ,αφηνουμε παραθυρο στους 100αδες να κανουν ο,τι γουσταρουν?
Ας γινει ποιο σαφης ο νομος στις απαιτησεις του!
Εγω τσουβαλιαζω η εσυ?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Υπάρχουν όμως σπουδαίοι γεννήτορες σε αρκετές φυλές που αρχικά ως κουτάβια κρίθηκαν ότι δεν είχαν να προσφέρουν κάτι, αλλά μεγαλώνοντας άλλαξε αυτό!
Αν αυτά τα σκυλιά είχαν στειρωθεί νωρίς, από τις γραμμές τους θα επέλεγες να ζευγαρώσουν σκυλιά που υστερούσαν οπότε και θα περνούσαν επιπλέον ελλατώματα ή κανένα οπότε και θα εξαφανίζονταν οι γραμμές αυτές;

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Τώρα για ιστορίες με inbreeding ...δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να έχουμε όλοι άποψη.Είναι ένα θέμα πολύπλοκο,εκτροφέας από εκτροφέα έχει άλλη άποψη,απαιτεί ουσιαστικές γνώσεις,πολλά σκυλιά δικά σου αλλά κ άλλων κ γενικά δεν είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να ανταλλάζουμε απόψεις όσοι δεν είμαστε εκτροφείς οι ίδιοι με πολυετή εμπειρία!
Απο ποτε ομως ο οποιοσδηποτε εκτροφεας ,εστω με πειρα ,εγινε και ειδικος στη βιολογια/γεννετικη?

Ρωτησα κατι πολυ απλο...inbreeding depression...ισχυει η οχι?

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Μιλαμε για σκυλους που θα δωθουν σε ιδιωτες και υποτιθεται δεν θα ζευγαρωσουν τον σκυλο τους...
με τη στειρωση ως μετρο αποφυγης πιθανον επιδοξων ΒΥΒ...
οχι για σκυλους που θα συνεχισουν την αναπαραγωγη...
Αυτο που γραφεις ειναι αντιφατικο.
Ιδιωτης που παιρνει σκυλο κ τον ζευγαρωνει, αυτοματως παιρνει τον τιτλο του ΒΥΒ!
Αυτοματως δε κ μπαινει στο ιδιο τσουβαλι με τους αλλους.......κατ'εσε....

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Υπάρχουν όμως σπουδαίοι γεννήτορες σε αρκετές φυλές που αρχικά ως κουτάβια κρίθηκαν ότι δεν είχαν να προσφέρουν κάτι, αλλά μεγαλώνοντας άλλαξε αυτό!
Αν αυτά τα σκυλιά είχαν στειρωθεί νωρίς, από τις γραμμές τους θα επέλεγες να ζευγαρώσουν σκυλιά που υστερούσαν οπότε και θα περνούσαν επιπλέον ελλατώματα ή κανένα οπότε και θα εξαφανίζονταν οι γραμμές αυτές;
Μιλας θεωρητικα η εχεις παραδειγμα?

Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι ο εκτροφεας κραταει το 'καλο' κουταβι και πουλαει τα υπολοιπα!
Ο συγκεκριμενος απο αμερικη που ειδα και μου αρεσε αυτο που κανει ειναι, να δινει 2,500$ αν θες να ασχοληθεις σε συνεργασια με αυτον και 600$ με υποχρεωτικη στειρωση για πετ! εννοειται ομως οτι αυτος διαλεγει τα κουταβια!

Ποια τα 'ελαττωματα' που αναφερεσαι?

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Αρχισαμε παλι...

για τους 10-20 σωστους οπως λες ΒΥΒ ,αφηνουμε παραθυρο στους 100αδες να κανουν ο,τι γουσταρουν?
Ας γινει ποιο σαφης ο νομος στις απαιτησεις του!
Εγω τσουβαλιαζω η εσυ?
Ο νομος δεν μπορει πρακτικα να εφαρμοστει, γιατι ειμαστε στην Ελλαδα.
Γιατι κανονικα για να ψηφιστει ενας νομος θα επρεπε να υπαρχει εκ των πρωτερων ο τροπος επιβολης του!

Οποτε ειναι στο μυαλο (η στην ελλειψη αυτου) του καθε ιδιωτη ξεχωριστα, πως θα χρησιμοποιησει η οχι το σκυλο του στο θεμα της αναπαραγωγης!

Δεν μπορεις ομως να καταδικασεις εκ των πρωτερων οτι σκυλια που θα βρεθουν σε χερια ιδιωτων δεν θα αναπαραχθουν γιατι ετσι πεφτεις σε αλλα λαθη που στα λεμε αλλα δεν τα καταλαβαινεις!

Ο τελικος στοχος μας ειναι ιδιος: να μην υπαρχουνε αδεσποτα! ομως νομιζω οτι στοχευεις σε λαθος πραγματα!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Έχω αρκετά παραδείγματα κυρίως από ποιμενικούς που ασχολούμαι περισσότερο!

Ελλατώματα και μορφολογικά και στον χαρακτήρα ανάλογα με την περίπτωση...

Δεν είναι δυνατόν πάντως κάθε εκτροφέας να κρατάει ένα κουτάβι από κάθε γέννα και φυσικά είναι άρκετές οι φορές που κι ο εκτροφέας θα πέσει έξω στην εκτίμησή του ποιο είναι το top κουτάβι της γέννας!

Εast49 η αλήθεια όμως εδώ που τα λέμε είναι ότι το 90%(για να είμαι κι αισιόδοξος) όσων ιδιωτών ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους είναι καραΒΥΒ....

Status
Κλειδωμένο θέμα