Είναι η εργασία στην φύλαξη σημαντική?Και γιατί?

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
αυτο που λεει ο τζορτζ.

σκεψου ενα μαλινουα ειναι ανισσοροπο αλλα ισοροπημενα ανισοροπο.
ενα πρεσα που δαγκαει ειναι απλα απροβλεπτο!
Τι εννοεις απροβλεπτο? Απροβλεπτο ως προς τι?
Διαφορετικο απο το ισορροπημενο/ανισορροπο μαλι σαφως κ ειναι, απροβλεπτο ομως δεν το δεχομαι.

Σκυλος που ξερει την θεση του γενικα, την "δουλεια" του πραγματικα, σεβεται το χειριστη του κ γνωριζει καταστασεις εχει δοκιμαστει σε ορια κ το "εχει" μονο απροβλεπτο δεν ειναι!!
Αν αντικαταστησεις την λεξη απροβλεπτο με το "ακραιο" "δυσκολο στον χειρισμο" "εντονο" "εν δυναμει επικινδυνο" θα συμφωνησω. Απροβλεπτο ομως οχι.......

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
θα σου πω απλα απροβλεπτο.δεν ξερεις σε τετοια σκυλια που θα του βγεις και ποτε(απροβλεπτο).
ακραιο,η εντονο μπορει να ναι ενα μαλινουα η ενα γερμανικο,που εχουν σταθερες αντιδρασεις.
ενα στιρελα ομως,παντα μπορει να αντιδρασει απροβλεπτα.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Επειδη η σκυλα μου(cane corso) εχει κληθει να αντιδρασει κατω απο πραγματικες συνθηκες, σου λεω οτι ηταν σχεδον ιδια με το "ρεαλιστικο" σεναριο που υποτιμας..... η διαφορα ηταν οτι εγω ηξερα την αντιδραση της κ αυτη ξερει που ειναι το οριο ΜΟΥ που δεν πρεπει να ξεπερασει.......

Οποτε οχι, εκ πειρας σου λεω οτι μονο απροβλεπτη δεν ηταν......
Εχουνε αλλαξει καποιες λεπτομεριες στην καθημερινοτητα μας κυριως στις "πρωτες" της αντιδρασεις που ειναι ποιο χαλαρες...... Για ολα τα αλλα μονο θετικα εχω να πω κ μονο καλο μας εκανε........

Αν θες να το συζητησουμε-αναλυσουμε, θα χαρω να ακουσω την αντιθετη αποψη.....
Ενα σκυλί σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, δεν είναι στατιστικό δείγμα ικανό για να εκφράσουμε συμπεράσματα. Άλλωστε δε σημαίνει απαραίτητα ότι όποιο σκυλί μπει στο σενάριο του "ρεαλιστικού" θα χαλάσει. Μιλάμε όμως για αυξημένες πιθανότητες.

Θέλεις να το κάνεις; κάνε το. Εσύ είσαι ο ιδιοκτήτης, εσύ είσαι υπεύθυνος.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
θα σου πω απλα απροβλεπτο.δεν ξερεις σε τετοια σκυλια που θα του βγεις και ποτε(απροβλεπτο).
ακραιο,η εντονο μπορει να ναι ενα μαλινουα η ενα γερμανικο,που εχουν σταθερες αντιδρασεις.
ενα στιρελα ομως,παντα μπορει να αντιδρασει απροβλεπτα.
Δεν εχω δει τετοια δειγματα ειλικρινα...... το εχω γραψει κ στο τοπικ της, ειναι τοσο προβλεψιμη κ τοσο σταθερη στις αντιδρασεις τις που ειναι λες κ συνοδευεται απο manual......

Οτι εχει "ακραιες" αντιδρασεις εχει, αλλα ειναι παντα οι ιδιες..... οτι ειναι εντονο σκυλι, ναι ειναι...... αλλα ειναι καθε φορα........

Απροβλεπτο για τον χειριστη ειναι οταν δεν ξερεις πως η ποτε θα αντιδρασει.
Απροβλεπτο ζωο ειναι οταν δεν αντιδρα παντα το ιδιο η αντιδρα στο ιδιο ερεθισμα διαφορετικα καθε φορα.....
Διαφωνω με το απροβλεπτο......

Ισως θα συμφωνουσα μαζι σου αν δεν ειχα τσεκαρει πολλες φορες το σκυλο στο τι τον "ενεργοποιει" να βγαλει ακραια αντιδραση (που για καποιον που δεν ξερει το ζωο, μπορει να ειναι μια λεπτομερια που περναει απαρατηρητη) να ελεγα οτι ναι, αντεδρασε "απροβλεπτα"..... στην ουσια δεν θα ηταν ομως απροβλεπτα, θα ηταν οτι εγω δεν ηξερα να το προβλεψω.....

Δεν ξερω αν καταλαβαινεις την διαφορα οσων λεω......

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ενα σκυλί σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, δεν είναι στατιστικό δείγμα ικανό για να εκφράσουμε συμπεράσματα. Άλλωστε δε σημαίνει απαραίτητα ότι όποιο σκυλί μπει στο σενάριο του "ρεαλιστικού" θα χαλάσει. Μιλάμε όμως για αυξημένες πιθανότητες.

Θέλεις να το κάνεις; κάνε το. Εσύ είσαι ο ιδιοκτήτης, εσύ είσαι υπεύθυνος.
Συζητηση κανουμε, δωσε μου μια τεκμηριωμενη αποψη του γιατι θα "χαλασει".....
Μια ολοκληρωμενη θεωρια, κατι περα απο μια προταση στην οποια το θεωρεις δεδομενο.....?

Το να μην ξερεις τα ορια ενος σκυλου, η να μην τα εχεις (ελεγχομενα) δοκιμασει, δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουνε η οτι δεν μπορουν να παρουσιαστουν ανα πασα ωρα κ στιγμη..... σημαινει απλα οτι δεν τα ειδες ποτε κ θελεις να πιστευεις οτι δεν υπαρχουν.......

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Την εταιρεία AEG υποθέτω τη γνωριζουμε όλοι. Τα αρχικά της είναι απο τις λέξεις Αuf Εrfahrung Gesat : Εκ της πείρας γενόμενον.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Την εταιρεία AEG υποθέτω τη γνωριζουμε όλοι. Τα αρχικά της είναι απο τις λέξεις Αuf Εrfahrung Gesat : Εκ της πείρας γενόμενον.
Δλδ μου λες οτι ολες οι παραπανω ερωτησεις μου κ η αναλυση που σου ζητησα, απαντωνται απο σενα ως "αυτη ειναι η προσωπικη μου εμπειρια" ......?

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Υπό την εννοια ότι η τεκμηρίωση που ζητας δε μπορεί να γίνει στη θεωρία αλλά στην πράξη, μάλλον αυτό εννοεί..

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
1) Εργασιακές γραμμές σύμφωνα με ποιόν όταν δεν προβλέπεται εργασία για αυτές τις φυλές; Κατά δήλωση τους; και γιατί;
2) Αυτοί που το κάνουν, διαφημίζουν αυτό που κάνουν. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σωστό
3) Πώς το κατεβάζεις μετά αυτό το ζώο; Πράγματι... Ειδικά όταν έχει μάθει ότι μπορεί να περνά τα όρια...
Πολύ σωστή επισήμανση. Εργασιακές γραμμές, όχι εργασιακά αίματα που έγραψα. Λάθος λέξεις χρησιμοποίησα.
Όσο αναφορά τις απαντήσεις σου........ περίμενα πολύ καλύτερες απαντήσεις από αυτές, τουλάχιστον στο 1 και στο 2.

1)Ακυρώνεις τον λόγο ύπαρξις κάποιων φυλών που εκτρέφονται πολλά χρόνια για συγκεκριμένες εργασίες. (πολλά χρόνια πριν γεννηθείς εσύ και εγώ)
Όταν γράφεις '' κατά δήλωσή τους '' τι εννοείς. Διακρίνω αμφισβήτηση προς τους συναδέλφους σου.
Και δεν μου απαντάς στην ερώτησή μου, πιάστηκες από τις λέξεις ''εργασιακά αίματα'' και την ουσία την άφησες. Να την ξανακάνω χωρίς τις δύο λέξεις.
Αν είναι ένα σκυλί με καλά νεύρα, ισορροπημένο, γιατί να μην δουλευτεί σε τέτοια σενάρια;
Ένα σκυλί από τις φυλές που αναφέρεις και όχι μόνο.

2)Δηλαδή μου λες( ; ) : Ξέρουν ότι είναι λάθος αλλά το κάνουν για να πουλήσουν.

Δεν συμφωνούμε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι και κακό.
Ξεκινάμε από άλλη βάση ........
Έτσι το βλέπεις εσύ, με τα δικά σου μάτια.....
Ένας σωστός ιδιοκτήτης σκύλου που αφιερώνει χρόνο στην σχέση του με τον σκύλο ξέρει ακριβώς τι σκύλο έχει.
Όπως ξέρεις εσύ τα μαλινουά σου έτσι και εγώ ξέρω τον σκύλο μου.
Ο σκύλος μου είναι προβλέψιμα απρόβλεπτος για εμένα. Ότι και να κάνει. Το ξέρω το περιμένω.
Οπότε αυτό που λες '' ένα πρέσα που δαγκάει είναι απλά απρόβλεπτο! '' δεν ισχύει.
Είναι απρόβλεπτο για εσένα που δεν το ξέρεις και δεν ξέρεις απο τέτοιο σκύλο.
Για το (σωστό) αφεντικό του είναι προβλέψιμα απρόβλεπτο.........

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Καταρχήν, ένα γενικότερο σχόλιο: Φίλε, George K, είχες πολύ καιρό να γράψεις και τα posts σου είναι μία (αισιόδοξη) νότα "εδώ μέσα", με την νηφαλιότητά τους...:)

Aρα μιλας για καταλληλοτητα χειρηστη κ οχι "ακαταλληλοτητα" φυλης, σωστα?
Οχι... νομίζω ότι μιλάει για την "ακαταλληλότητα" φυλής περισσότερο... και νομίζω (ταπεινά, πάντα) ότι έχει δίκιο!

αυτο που λεει ο τζορτζ.

Αυτό που πρέπει να κατανοούμε όλοι (και ειδικά "εμείς", φίλε μου, east49) είναι οι λέξεις που δεν γράφονται στα κείμενα των ειδικών (έμπειροι εκτροφείς και ιδιοκτήτες - που έχουν "θητεύσει" για χρόνια σε μία συγκεκριμένη φυλή, ο καθένας)... οι φράσεις που δεν λέγονται στις περιγραφές τους... δηλαδή, πρέπει να μάθουμε (και νομίζω ότι όσοι, σχεδόν, συμμετέχουμε στο θέμα, έχουμε μάθει και ξέρουμε!:cool:) να διαβάζουμε "between the lines":
Τι να εννοεί ο ποιητής, όταν γράφει: "χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη"?
Τι να εννοεί ο ποιητής, όταν γράφει το γ@μ&μ*νο: "που να διαθέτει ψυχική ΚΑΙ σωματική δύναμη"?
Τι να εννοεί ο ποιητής, όταν γράφει: "Η φυλή είναι ξεροκέφαλη"?
Τι να εννοεί ο ποιητής, όταν γράφει: "Η φυλή δεν είναι και εξαιρετικά εκπαιδεύσιμη"?
Για να το προχωρήσω κάπως...
Τι να εννοεί ο ποιητής, όταν λέει: "Ο ....., ok, εντάξει, θα κάνει τα δαγκώματά του κλπ.... και, όταν διαπιστώσει ότι εκεί που δαγκώνει δεν πονάει, θα πάει κατευθείαν στο λαιμό του ερεθιστή"? (όπου "......", βάλτε μία φυλή της αρεσκείας σας)
Τι να εννοεί ο ποιητής, όταν λέει: "Μετά από λίγη εξάσκηση στα δαγκώματα... ο ....... δεν θα τραβήξει πλέον το λουρί, αλλά θα οπισθοχωρήσει λιγάκι, χαλαρώνοντας τον χειριστή και δίνοντας slack στο λουρί"?

Και να επικαλεστώ το πιο αθώο παράδειγμα:
Η Μόκα μου, είναι "πρόβατο" και δασκάλα στα σήματα ηρεμίας... είναι (κυριολεκτικά) εκπαιδεύτρια σκυλιών...
Ομως, είναι "ξεροκέφαλη" (όπως όλη η φυλή της!)...
Ετσι, όταν της δώσεις την εντολή "άστο!", θα κωλοβαρέσει λίγο... και θα το αφήσει (είτε έμψυχο, είτε άψυχο)... ΑΛΛΑ, πριν το αφήσει, θα ρίξει άλλη μία δαγκωνιά...

Ετσι, για να μη σας ζαλίζω άλλο, θα το πω "στεγνά": Ναι, ένα πρέσα που δαγκάει... είναι "θέμα", περισσότερο από το Μαλινουά και το Γ.Π. και το Beauceron...

Επειδη η σκυλα μου(cane corso) εχει κληθει να αντιδρασει κατω απο πραγματικες συνθηκες, σου λεω οτι ηταν σχεδον ιδια με το "ρεαλιστικο" σεναριο που υποτιμας...
east49, στόχω ξαναπεί?

Από όλες τις "συγγενείς" φυλές... το Cane Corso είναι η ΠΙΟ εκπαιδεύσιμη...:cool:
Είναι γνωστό αυτό... ακόμα και σε μένα!

θα σου πω απλα απροβλεπτο. δεν ξερεις σε τετοια σκυλια που θα του βγεις και ποτε (απροβλεπτο).
ακραιο, η εντονο μπορει να ναι ενα μαλινουα η ενα γερμανικο,που εχουν σταθερες αντιδρασεις.
ενα στιρελα ομως, παντα μπορει να αντιδρασει απροβλεπτα.
Και πάλι θα συμφωνήσω, με παράδειγμα από το δικό μου αλεπουδάκι:

Είναι ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ, θα έλεγα, Βασίλη...
Ξέρεις πάντα, ότι "θα την κάνει"... τελεία και παύλα!
Πόσο πιο προβλέψιμος, δηλαδή, θα έπρεπε να είναι?

Οπως λέει και ο DORIS, "μπαίνει γρήγορα και αποχωρεί γρήγορα"... αυτό, όμως, το τελευταίο "γρήγορα" είναι περίπου 1-2 λεπτά... δηλαδή, "ζεις - πεθαίνεις" μέσα στο διάστημα αυτό...
Και, εδώ, θα σχολιάσω ότι δεν ξέρω πόσο σημαντική είναι η "εργασία" (ναι, είναι, αν θέλετε μονολεκτική απάντηση), αλλά ξέρω πόσο σημαντική είναι η "δια βίου" βασική εκπαίδευση... τουλάχιστον σε "λεγεωνάριους των ξένων" αυτής της κατηγορίας (βλέπε: γ@μ*σκ%λα)... και ειδικά όταν ζουν σε ημιαστικό και αστικό περιβάλλον...

...Θέλεις να το κάνεις; κάνε το. Εσύ είσαι ο ιδιοκτήτης, εσύ είσαι υπεύθυνος.
Εδώ, σχολιάζω περισσότερο για τον φίλο μου τον east49, που "ψοφάμε" για τις συζητήσεις αυτές...

Προσωπικά, επειδή ζω στα "ορεινά λειβάδια και πυκνά δάση" της Αττικής...
Και, επίσης (και σημαντικότερο!), επειδή ζω μέσα σε μία "σαρωτική" οικονομική - κοινωνική κρίση (you know?), όπου "όλα παίζουν"...
Και επειδή ΔΕΝ ζω (ακόμα!!!) στο μεγάλο εξοχικό κτήμα μου (ξέρεις, με τα ΜΕΓΑΛΑ ζώα που είναι γεννημένος να προστατεύει - ξέρεις, από τους τεράστιους θηρευτές)...
Εχω επιλέξει, κυρίως, να είναι όσο πιο μαλακός γίνεται (δεν λέω "κατεβασμένος") και "κοινωνικός" και "καλός στρατιώτης"... αυτό, ξέρεις, του δίνει χρόνια ΖΩΗΣ...:cool:

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
νομιζω το θεμα ξεφυγε καπου που δεν ηθελα,εγω θα ηθελα να μιλησουμε για εκτροφη πιο πολυ και οχι τι θα κανει ο καθε ιδιοκτητης,τεσπα.
λοιπον επειδη εχει ανοιχτει ενα υποθεμα του στυλ ''εχω πρεσα,μποερμποελ,φιλα,μπαντντογκ,ειναι κακο να τον δουλεψω;'' εμενα η αποψη μου ειναι πως ειναι καλο να τον τεσταρεις απλα τον σκυλο σου και να πραξεις αναλογως,χωρις να θελω να προσβαλω κανεναν νομιζω ειναι και οι 2 πλευρες λαθος

αν καποιος εχει πρεσα π.χ και ειναι σε σωστη ηλικια,ας παει να δει τι ορια και τι νευρα εχει,αν δεν ειναι sound temperament και εχει αδυναμα νευρα,ας του ενισχυσει την αυτοπεποιθηση χωρις δαγκωματα,αν ειναι στην κατηγορια μετρια νευρα τοτε μπορει να δουλεψει ηπακοη και να κανει και δαγκωματα αφου ο σκυλος ξερει που και ποτε θα μπει σε defensive agression,η εκδοχη δηλαδη που οι μισοι υποστηριζεται,να δειτε καλυτερα τα ορια και τις αντιδρασεις του,κατι που θα ειναι και πιο ασφαλες,αν τωρα ο σκυλος εχει πολυ γερα νευρα ακομα καλυτερα,τον δουλευει,παντα ομως με την ευθυνη που εχει καποιος οταν εχει στα χερια του ενα οπλο,αν ανηκει σε κατι ακραιο δηλαδη αν ο σκυλος δαγκωνει τα παντα αλλα οχι απο φοβικοτητα μαλλον δεν θα κανει δαγκωματα,και αυτη ειναι η περιπτωση που οι αλλοι μισοι απο εσας υποστηριζουν.
δηλαδη στη πρωτη και τελευταια περιπτωση τα υτιζομαι με τους μισους,και στην δευτερη με τους αλλους μισους!

τωρα οσο για το επικινδυνο εχει πολλες ενοιες,τι ακριβως φοβαστε καποιοι,μηπως ο σκυλος γινει απροβλεπτος ή μηπως ο σκυλος σε περιπτωση επεμβασης γινει πιο αποτελεσματικος-φονικος;

Last edited:

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
αν και εχω προχειροδιαβασει το θεμα :) το να δουλεψω τον σκυλο μου δεν σημαινει πρωτα απο όλα ότι τον διαβαζω καλυτερα ? φτιαχνω μια καλυτερη συνεργασία και μαθαίνω τα όρια του όπως αυτός τα δικά μου.
Ανεξάρτητα φυλης το νόημα αυτό δεν είναι ?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...επειδη εχει ανοιχτει ενα υποθεμα του στυλ ''εχω πρεσα,μποερμποελ,φιλα,μπαντντογκ,ειναι κακο να τον δουλεψω;'' εμενα η αποψη μου ειναι πως ειναι καλο να τον τεσταρεις απλα τον σκυλο σου και να πραξεις αναλογως...
Αν θέλεις μία "μονολεκτική" απάντηση... θα έλαγα ότι συμφωνούμε, σε κάθε περίπτωση, όπως το θέτεις!

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Υπάρχουν φυλές που μετράνε μερικές δεκαετίες, υπάρχουν άλλες που υπάρχουν εδώ και αιώνες. Άσχετα με το πόσο άλλαξε ο σκοπός ύπαρξης τους με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν οι οραματιστές που συνέταξαν το πρότυπο και όμάδες ειδικών που προτείνουν/εφαρμόζουν τις όποιες αλλαγές. Έχουμε φυλές που απαιτείται εξέταση εργασίας και άλλες που δεν απαιτείται. Καλό θα είναι να ερευνήσουμε σαν ιδιοκτήτες γιατί υπάρχουν όπου υπάρχουν ή γιατί δεν υπάρχουν. Οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν απο φυλή σε φυλή.

Με τον όρο εργασία αναφερόμαστε σε πάρα πολλές διαφορετικές εξετάσεις, απο απλά σπορ μέχρι ίχνηλασία, έρευνα και διάσωση, καθήκοντα προστασίας κ.λ.π. Υπάρχουν είδη σπορ/εργασίας με σαφείς κανονισμούς απο την FCI. Έχουμε αθλήματα/δραστηριότες που είναι απλά θέαμα (flyball, dog dancing, agility), άλλα που έχουν σχέση με την καταλληλότητα για αναπαραγωγή (dog herding, ΙΡΟ, FH κ.λ.π.).

Γίνονται αναφορές σε είδη εργασίας που δεν προβλέπονται απο την FCI και τα ρεαλιστικά σενάρια είναι μέσα σε αυτά. Η εξήγηση κατ' εμε, είναι ότι αυτά τα είδη εργασίας αφορούν πολύ συγκεκριμένους σκοπούς που εξυπηρετούν τις ανάγκες σωμάτων ασφαλείας ή του στρατού.

Η FCI έχει υιοθετήσει μια πολιτική που στόχο έχει να απαλλάξει τα σπορ και την εικόνα του σκύλου απο κάθε συνειρμό με βία και επικινδυνότητα για τον άνθρωπο απο πλευράς του σκύλου και να προλάβει αρνητικές εξελίξεις, όπως αυτές που ήδη λαμβανουν χώρα με απαγορεύσεις φυλών.

Το να δω λοιπόν ως θεατής σε μία επίδειξη, ενα σκύλο του στρατού ή της αστυνομίας να σταματάει το αυτοκίνητο και να ακινητοποιεί τον οδηγό ή να αφοπλίζει τον ύποπτο του σεναρίου, το θεωρώ εντυπωσιακό. Εκεί όμως υπάρχει η επίβλεψη ιδιαίτερα έμπειρων εκπαιδευτών και κυναγωγών που έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν βλέπω σκυλιά που δεν περιλαμβάνονται στις εργασιακές φυλές, να μπλέκονται σε τέτοια σενάρια, με την καθοδήγηση εκπαιδευτών που δεν ειδικεύονται ούτε έχουν περάσει οι ίδιοι εκπαίδευση επ'αυτού και καθοδηγούν ιδιοκτήτες που αντίστοιχα δεν έχουν περάσει αξιολόγηση για το άν είναι κατάλληλοι και φυσικά στερούνται εμπειρίας.

Εν κατακλείδι, στην ερώτηση αν είναι σηματική η εργασία, θα απαντούσα φυσικά ναι, όλα τα σπορ και οτιδήποτε κρατά το ενδιαφέρον του σκύλου και ακονίζει το μυαλό του, αρκεί να είναι κατάλληλο για τη φυλή και την ιδιοσυγκρασία του και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση απο τον έλεγχο.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Σου εχω πει οτι οποτε βλεπω οτι εχεις γραψει ποστ πανω απο 10γραμμες, πρωτα στριβω τσιγαρο κ μετα διαβαζω???? Μπορει να γελας αλλα το κανω γιατι ξερω οτι θα με προβληματισεις με αυτα που θα γραψεις!!
Χαιρομαι δε, καθε φορα που διαπιστωνω οτι βρηκες χρονο να γραψεις πανω απο 10γραμμες, γιατι οντως μ΄αρεσουνε τετοιου τυπου συζητησεις!

Οχι... νομίζω ότι μιλάει για την "ακαταλληλότητα" φυλής περισσότερο... και νομίζω (ταπεινά, πάντα) ότι έχει δίκιο!
Εγω εξακολουθω να πιστευω οτι ειναι ακαταλληλοτητα χειρηστη, η αδυναμια "ελεγχου", η ανοχη "μη υποταγης/υπακοης" η "λαθος περιβαλλον" οπως αλλιως θες πες το.....
Δεν μπορει να φταει η φυλη οταν καποιος δεν μπορει να ελενξει ενα σκυλο!
Αν το ζωο ηταν προβληματικο ως φυλη, τοτε η φυλη θα ειχε εξαλειφθει, αλλαξει!!

Οτι η κουτση Μαρια θελει το ζωο που ειναι "φυλακας αγροκτηματος κ ζωικου κεφαλαιου" να ζησει ως πετ στο δυαρι στα Σεπολια κ οταν βγαζει ενστικτα μας φαινεται "απροβλεπτο" η "ανεξελεκτο" δεν φταιει το ζωο, ο ανθρωπος που το εβαλε εκει φταει.......

Τι να εννοεί ο ποιητής, όταν λέει: "Ο ....., ok, εντάξει, θα κάνει τα δαγκώματά του κλπ.... και, όταν διαπιστώσει ότι εκεί που δαγκώνει δεν πονάει, θα πάει κατευθείαν στο λαιμό του ερεθιστή"? (όπου "......", βάλτε μία φυλή της αρεσκείας σας)
Μα.... εχω την εντυπωση, οτι σε ενα ρεαλιστικο σεναριο, ποσο μαλλον στην πραγματικη εισβολη, ΘΕΛΕΙΣ ο σκυλος να κανει κατι τετοιο...... τουλαχιστον εγω ΘΕΛΩ.

Οπως εγω αν τον βρω απεναντι μου νυχτιατικα, κ προλαβω να πιασω........ στα χερια, (οπου τελιτσες βαλε οτι γουσταρεις) δεν θα του ριξω μια ψιλη, αλλα θα του ριξω οσο μπορω να ξαπλωσει με την μιση κ ας παει η αλλη μιση χαμενη, ετσι θελω κ το σκυλι μου να δρασει οσο το δυνατον ποιο αποτελεσματικα κ οχι προς ωφελος του εισβολεα......
Εγω παντως την γουσταρω διπλα οταν ειδα οτι απο βιτσιο παει κατευθειαν στα "ψηλα" σημεια......

Οταν καποιος θελει συνειδητοποιημενα σκυλι καταστολης, κι οταν τον βρεις τον αλλο μεσα στo σπιτι σου, περιουσια σου, εκει εχουνε παραβιαστει ολα τα ιερα κ οσια..... δεν θα προσεξω την σωματικη του ακεραιοτητα ουτε στο ελαχιστο! Αν την προσεχε αυτος, δεν θα επρεπε να μπει.
Απο την στιγμη λοιπον που δεν σεβεται ουτε εμενα ΟΥΤΕ ο ιδιος τον εαυτο του, σιγουρα δεν θα τον σεβαστω εγω. Τελεια κ τελος σε αυτο.

Ετσι, για να μη σας ζαλίζω άλλο, θα το πω "στεγνά": Ναι, ένα πρέσα που δαγκάει... είναι "θέμα", περισσότερο από το Μαλινουά και το Γ.Π. και το Beauceron...
"Θεμα?" η "αναθεμα" ???
Χαχαχαχα!
Ο,τι κι αν ειναι για τον ανθρωπο που ζει μαζι του, μονο απροβλεπτο δεν ειναι.......
Το οτι μπορει να εχει ακραιες αντιδρασεις, η οτι παιρνει μπρος κ μετα δεν ....'σβηνει' ευκολα, δεν σημαινει οτι ειναι απροβλεπτο!
Εκτος κι αν "απροβλεπτο" εννοουμε οτι αν του δωσεις εντολη να σταματησει, ισως να μην το κανει ακαριαια η καθολου, οπου εκει δεν θα διαφωνησω ακομα.
Οχι στρατιωτακι δεν ειναι.

Και για να επανελθουμε στην καθεαυτη ουσια του τοπικ:
ΑΝ ενα τετοιο σκυλι τετοιας φυλης, ζουσε οπως πραγματικα εκτραφηκε αρχικα για να ζει, στο αγροκτημα, να προστατευει το κεφαλαιο απο αλλα ζωα η εισβολεις δεν θα ειχε ζησει ρεαλιστικα σεναρια στην ζωη του???? Δεν θα ειχε "εκπαιδευτει" μεσα απο αυτα??? Δεν θα ειχε "ανεβει" μεσα απο αυτα???
Τοτε γιατι σημερα που του τα προσφαιρουμε για να μπορεσει να αντιδρασει σωστα στο 1/100 που θα ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ λεμε οτι ειναι λαθος???
Γιατι προσπαθουμε να υπεκφευγουμε????

Στην τελικη δεν το θελω ουτε για πετ ουτε για ντεκορ.
Το θελω ακριβως για το λογο για τον οποιο εκτραφηκε τοσα χρονια.
Συντροφο κ προστατη της ζωης κ της περιουσιας.
Και θελω να του εχω προσφαιρει τις εμπειριες ωστε να εχει τις σωστες αντιδρασεις οταν θα ερθει η ωρα......
Οσοι το θελουνε για πετ........ δεν θα το γραψω.......

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Με τον όρο εργασία αναφερόμαστε σε πάρα πολλές διαφορετικές εξετάσεις, απο απλά σπορ μέχρι ίχνηλασία, έρευνα και διάσωση, καθήκοντα προστασίας κ.λ.π. Υπάρχουν είδη σπορ/εργασίας με σαφείς κανονισμούς απο την FCI. Έχουμε αθλήματα/δραστηριότες που είναι απλά θέαμα (flyball, dog dancing, agility), άλλα που έχουν σχέση με την καταλληλότητα για αναπαραγωγή (dog herding, ΙΡΟ, FH κ.λ.π.).

Γίνονται αναφορές σε είδη εργασίας που δεν προβλέπονται απο την FCI και τα ρεαλιστικά σενάρια είναι μέσα σε αυτά. Η εξήγηση κατ' εμε, είναι ότι αυτά τα είδη εργασίας αφορούν πολύ συγκεκριμένους σκοπούς που εξυπηρετούν τις ανάγκες σωμάτων ασφαλείας ή του στρατού.

Η FCI έχει υιοθετήσει μια πολιτική που στόχο έχει να απαλλάξει τα σπορ και την εικόνα του σκύλου απο κάθε συνειρμό με βία και επικινδυνότητα για τον άνθρωπο απο πλευράς του σκύλου και να προλάβει αρνητικές εξελίξεις, όπως αυτές που ήδη λαμβανουν χώρα με απαγορεύσεις φυλών.

Εν κατακλείδι, στην ερώτηση αν είναι σηματική η εργασία, θα απαντούσα φυσικά ναι, όλα τα σπορ και οτιδήποτε κρατά το ενδιαφέρον του σκύλου και ακονίζει το μυαλό του, αρκεί να είναι κατάλληλο για τη φυλή και την ιδιοσυγκρασία του και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση απο τον έλεγχο.
Κατ'εμε υπαρχουνε πολλα αντιφατικα σημεια στο κειμενο σου, ισως για το politically correct της υποθεσης.
Δεν μπορει να μιλαμε για εργασια κ μετα να ταυτιζουμε την εργασια με ενα σπορ!!!
Ειναι στην πραξη δυο ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικα πραγματα.
Δεν θελω ο σκυλος μου να βλεπει την φυλαξη ως σπορ!
Για ενα σκυλι των παραπανω αναφερομενων Χ φυλων, η φυλαξη κ η προστασια δεν ειναι ουτε σπορ ουτε χαβαλες.
Ειναι σταση ζωης κ λογος υπαρξης.
Αυτο οφειλεις να το αποδεχτεις οταν αποφασισεις να συμβιωσεις με ενα τετοιο σκυλο!

Το να λεω εχω σκυλι Χ φυλης που κανει ..... σπορ, για μενα δεν εχει ουσια.
Το θεμα ειναι ο σκυλος μπορει να ανταποκριθει 24/7 στα καθηκοντα του κ τα ενστικτα του.......

Μην συγκρινουμε λοιπον ενα σπορ με τον σκοπο των ρεαλιστικων σεναριων.
Για μενα οταν εμπλεκεσαι με το σκυλι Χ φυλης σε ρεαλιστικα σεναρια το κανεις για να μπορει να ανταπεξελθει οσο το δυνατον καλυτερα οταν ερθει η ωρα να κανει αυτο για το οποιο εκτραφηκε ζει κ προοριζεται...... δεν το κανεις για σπορ.
Ειναι λαθος να κανεις για σπορ ρεαλιστικα σεναρια, ειναι λαθος να εχεις τετοιο σκυλο για σπορ, ειναι λαθος να εχεις τετοιο σκυλο για καθε αλλο λογο περαν αυτου για τον οποιο υπαρχει ως φυλη!!!
Αυτη ειναι η ταπεινη μου αποψη.

Εdit:
Ευχαριστω που παρεθεσες τις αποψεις σου σε μακροσκελες ποστ!:)

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
east δεν συμφωνω με ολα αυτα περι σπορ και ρεαλιστικης,και η ρεαλιστικη σπορ ειναι γιατι ειναι προσομοιωση δεν ειναι πραγματικοτητα απλα λεγεται ρεαλιστικη κατα ονομα,απο εκει και περα το σπορ ειναι ο προθαλαμος,και τα σκυλια της αστυνομιας και του στρατου απο σπορ ειναι ,και δουλευονται περαιτερω,σιγουρα ομως το παμε πολυ μακρια το θεμα.οσο πιο πολυ ρεαλισμο χρεαζεται μια διαδικασια τοσο πιο βαναυση πρεπει να γινει,παλια που δεν υπηρχαν τα ηθικα διλληματα τα σκυλια εκαναν και την καταστολη πιο αποτελεσματικα,αλλα οι διαδικασιες ηταν αποκρουστικες,τα φιλα π.χ κυνηγουσαν σκλαβους,εκει ο ''εκτροφεας'' καταλαβαινε πιο σκυλι το ειχε,τωρα εχεις το σπορ(βαζω μεσα και την ρεαλιστικη)

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
east δεν συμφωνω με ολα αυτα περι σπορ και ρεαλιστικης,και η ρεαλιστικη σπορ ειναι γιατι ειναι προσομοιωση δεν ειναι πραγματικοτητα απλα λεγεται ρεαλιστικη κατα ονομα,απο εκει και περα το σπορ ειναι ο προθαλαμος,και τα σκυλια της αστυνομιας και του στρατου απο σπορ ειναι ,και δουλευονται περαιτερω,σιγουρα ομως το παμε πολυ μακρια το θεμα.οσο πιο πολυ ρεαλισμο χρεαζεται μια διαδικασια τοσο πιο βαναυση πρεπει να γινει,παλια που δεν υπηρχαν τα ηθικα διλληματα τα σκυλια εκαναν και την καταστολη πιο αποτελεσματικα,αλλα οι διαδικασιες ηταν αποκρουστικες,τα φιλα π.χ κυνηγουσαν σκλαβους,εκει ο ''εκτροφεας'' καταλαβαινε πιο σκυλι το ειχε,τωρα εχεις το σπορ(βαζω μεσα και την ρεαλιστικη)
Ειναι προσομιωση κ δεν ειναι πραγματικοτητα για ποιον??
Για σενα που το ξερεις?
Γιατι, για το σκυλο που το ζει, μια χαρα πραγματικοτητα ειναι......

Ειναι αλλο πραγμα ο σκυλος παντα να αντιμετωπιζει εναν ανθρωπο με μανικι κ μαστιγιο σε ενα ανοιχτο χωρο με γκαζον τον οποιο πρεπει να ακινητοποιησει γαυγισει χωρις να ακουμπησει κλπ, κ ειναι εντελως αλλο οποιαδηποτε ανυποπτη στιγμη, να ακουσει παραβιαση στην πορτα κ να πρεπει να δρασει οπως ξερει κ νομιζει ωστε να γινει κατα το δυνατον αποτελεσματικος.....

Λεγεται ρεαλιστικη γιατι ειναι το κοντινοτερο στην πραγματικοτητα σεναριο που μπορεις να προσφαιρεις στο σκυλο ΧΩΡΙΣ "politically correct" εικονες κ ευπρεπισμους......
Το αλλο λεγεται "σπορ" ακριβως γιατι ρεαλιστικο δεν ειναι!

Εdit:
Οσο για το τελευταιο bold, δεν συμμεριζομαι την αποψη οτι σημερα αν ο σκυλος χρειαστει να δρασει θα εχω οποιουδηποτε τυπου "ηθικα διλληματα" κ δεν εχω τετοια ουτε στην εκπαιδευση του......

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
αν ο σκυλος δεν δαγκωσει σαρκα δεν ειναι ρεαλισμος,μαλιστα και στην σημερινη εποχη εχω ακουσει πολλα,στην αγγλια πριν μερικα χρονια καποιοι εκπαιδευτες επιτηδες μαλωναν με αστεγους και μετα αναλαμβανε το σκυλι τους,ηταν τα πιο ευκολα πειραματοζωα.

στο modioring απο οτι ξερω δουλεβουν πιο ρεαλιστικα και οχι με μανικι μονο,ολοσωμες αν θυμαμαι,και τα σεναρια αλλαζουν,τεσπα απο σπορ ξεκινας για μενα και το τραβας εσυ οσο θες πιο μακρια,βεβαια συμφωνω πως η ρεαλιστικη ειναι πιο ρεαλιστικη αλλα δεν αποκλειω τα σπορ,βγηκαμε λιγο εκτος ουσιας...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
αν ο σκυλος δεν δαγκωσει σαρκα δεν ειναι ρεαλισμος,μαλιστα και στην σημερινη εποχη εχω ακουσει πολλα,στην αγγλια πριν μερικα χρονια καποιοι εκπαιδευτες επιτηδες μαλωναν με αστεγους και μετα αναλαμβανε το σκυλι τους,ηταν τα πιο ευκολα πειραματοζωα.

στο modioring απο οτι ξερω δουλεβουν πιο ρεαλιστικα και οχι με μανικι μονο,ολοσωμες αν θυμαμαι,και τα σεναρια αλλαζουν,τεσπα απο σπορ ξεκινας για μενα και το τραβας εσυ οσο θες πιο μακρια,βεβαια συμφωνω πως η ρεαλιστικη ειναι πιο ρεαλιστικη αλλα δεν αποκλειω τα σπορ,βγηκαμε λιγο εκτος ουσιας...

Εαν δεν δαγκωσει σαρκα δεν ειναι ρεαλισμος?
Says who αδερφε??
Αν ειναι να εξηγησω στον τυπακο που σκεφτηκε να περασει το χερι του απο τα καγκελα κ του χρωσταω ενα μπουφαν οτι δεν ηταν ρεαλιστικο γιατι ο σκυλος μου δεν του εφαγε ΚΑΙ το κρεας.......
Χωρις παρεξηγηση ετσι?

Νομιζω οτι ειμαστε ακριβως στην ουσια..... απο την στιγμη που η ερωτηση του τιτλου ειναι "ειναι η εργασια απαραιτητη?" πρεπει πρωτα να ξεκαθαρισουμε τι εννοουμε εργασια.....
Για μενα εργασια κ σπορ δεν ειναι το ιδιο πραγμα......
Αν παλι θες η συζητηση να κατευθυνθει εντελως αλλου, βοηθησε το.....!