Είναι η εργασία στην φύλαξη σημαντική?Και γιατί?


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ο γνωστός σου έχει σκύλο φυλής με χαρακτηριστικό φύλαξης? και αν ναι μέχρι να δοκιμαστεί δεν του είχε δείξει ποτέ κάποιο σημάδι?Για παράδειγμα ο δικός μου μόλις μου έδειξε τα πρώτα σημάδια "σωματοφυλακής" εκτός του χώρου του τον δοκίμασα να δώ πως θα αντιδράσει,αν γινόταν το αντίθετο θα είχε δείξει σημάδια ότι φοβόταν και πριν τον δοκιμάσω
Cane corso ειναι.
Σκυλαρος εμφανισιακα, γαυγιζει παραστατικα, μεχρι πραγματικα να απειληθει.
Το μονο που ειχε δειξει, οταν ερχονταν ξενοι στο χωρο, εφευγε μακρια.
Εξω απο το χωρο του ειναι μια χαρα φυσιολογικος, ουτε φοβαται ουτε προστατευει.
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Επί του θέματος των διαφορών, στις δύο "συνομοταξίες" φυλών, ανασύρω κείμενα από ένα παλιότερο θέμα, όπου είχα συζητήσει με ένα από τα πιο αξιόλογα (αλλά, δυστυχώς, από τα πιο “ακριβοθώρητα”) μέλη του φόρουμ...
Και, απ' ότι το ξαναδιάβασα, νομίζω ότι περιγράφει αρκετά καλά τις προσεγγίσεις των δύο...


Το οποίο μέλος, είχε τοποθετηθεί ως εξής:

…O τροπος εργασιας ειναι τελειως διαφορετικος, γι’ αυτο και κανενας τσοπανης δεν παιρνει ενα μπουλμαστιφ η ενα ντογκ του μπορντω γι’ αυτην την δουλεια.

Εαν παρατηρησεις ενα ποιμενικο δεν εχει καθολου prey drive σε αντιθεση με τις μαστιφ φυλες, δεν θα υπερβει τα ορια του κοπαδιου. Αντιθετα ενα μαστιφ θα κυνηγησει εκτος οριων τον εισβολεα.
Ο ποιμενικος δεν εχει παθος για την μαχη και θα προσπαθησει να την αποφυγει. Το μαστιφ θα επιδιωξει την εμπλοκη γιατι του αρεσει να μαχεται.
Ο ποιμενικος οταν δαγκωνει προσπαθει να ξεσκισει τις σαρκες του εισβολεα. Το μαστιφ να συλλαβει και να συγκρατησει.

Από την άλλη μεριά, εγώ έκανα μία από τις (γνωστές πλέον) μακροσκελείς απαντήσεις μου:

1) Δεν θα κυνηγήσουν ΟΛΑ τα μαστίφ τον εισβολέα εκτός ορίων της περιοχής τους. Οχι το αγγλικό mastiff και, σε κάθε περίπτωση, όχι το bullmastiff. Είναι συγκεκριμένες οι φυλές τύπου μαστίφ που έχουν σχετικά έντονο prey drive.

Επίσης, για παράδειγμα, ο Ορεινός των Πυρηναίων θα κυνηγήσει τον εισβολέα εκτός ορίων περιοχής (πολύ μακρυά), ενώ ο Ποιμενικός της Κεντρικής Ασίας όχι. Και πάλι είναι συγκεκριμένες οι φυλές ορεινών ποιμενικών που θα κυνηγήσουν εκτός ορίων, όχι λόγω prey drive, αλλά λόγω της τάσης τους να διευρύνουν απεριόριστα την περιοχή τους.

2) Προσωπική γνώμη, από τα διαβάσματά μου:

Ο ορεινός ποιμενικός ΕΧΕΙ πάθος για τη μάχη και θα πεθάνει σε δευτερόλεπτα για να σώσει τα "ιερά και τα όσια"...
Απλά, ο τρόπος αντίδρασής του είναι διαφορετικός: Γαυγίζω (δυνατά, για να ειδοποιήσω τον εισβολέα ότι εδώ υπάρχει ένας - μεγάλος - φύλακας της περιοχής, της περιουσίας και της αγέλης) --> Γρυλίζω (άγρια, εφόσον δεν με πήρε στα σοβαρά, σαν τελευταία προειδοποίηση να μην προχωρήσει πιό κοντά) --> Δαγκώνω (πιό παραστατικά, ορμάω με δύναμη για να συντρίψω τον εισβολέα, να τον ισοπεδώσω - με συγκεκριμένη "ιεροτελεστία" και σύστημα στη περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα τσοπανόσκυλα).

Σε αντιδιαστολή (και, λέγοντας μαστίφ, εννοώ ρητά – μιάς και αυτά τα έχω μελετήσει σοβαρά - το Old English Mastiff, το Bullmastiff, το Dogue De Bordeaux, το Cane Corso και - με κάποιες διαφοροποιήσεις - το Rottweiler), το μαστίφ ΔΕΝ θα γαυγίσει, μιάς και θα περιμένει "σφιγμένο" και σιωπηλό απέναντι στον εισβολέα, τοποθετημένο ανάμεσα σε αυτόν και στα δικά του "ιερά και όσια"...

Αυτό που διακρίνει ο εισβολέας (και το κατανοεί πλήρως) είναι αυτά τα μάτια... Κατά μεγάλη πιθανότητα, ο εισβολέας θα σταματήσει εκεί. Και, σιγά-σιγά, θα υποχωρήσει...
Αν δεν το κάνει, το μαστίφ ίσως γρυλλίσει πολύ χαμηλά (ίσα που το ακούς – αλλά, ενδέχεται και να γαυγίσει) και, στη συνέχεια θα επιτεθεί, όπως πολύ σωστά λες, προς τα επάνω (στο στήθος, στους ώμους κλπ. - ενδεχομένως και στο λαιμό) με σκοπό να ρίξει και να συγκρατήσει τον εισβολέα. Στην προσπάθεια αυτή, μπορεί να του σπάσει διάφορα κόκαλα, μιάς και μιλάμε για τεράστιες δυνάμεις στα σαγόνια των μαστίφ και την πρόσκρουση του εισβολέα με μεγάλη δύναμη στο έδαφος.
Αν, όμως, ο εισβολέας υποχωρήσει, κατά 99% το μαστίφ θα παραμείνει εκεί, κοντά στους δικούς του. Δεν θα απομακρυνθεί ποτέ από αυτούς, πίστεψέ με. Ζει γι' αυτούς και τον ενδιαφέρουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Και, σίγουρα, ξέρεις ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενός μαστίφ δεν θα μάθουν (σχεδόν) ποτέ τι είδους κινδύνους απέτρεψε το σκυλί τους.

Τέλος, πραγματικά κανένας τσοπάνης δεν παίρνει μαστίφ για να του φυλάξει τα κοπάδια, δεδομένου ότι (μεταξύ άλλων λόγων) τώρα πλέον, τα σκυλιά αυτά είναι φύλακες περιοχών μικρότερης έκτασης. Τα τσοπανόσκυλα μπορούν να βαδίζουν και να τροχάζουν για πολλές ώρες, ενώ τα μαστίφ δεν μπορούν. Αλλά, μην αγνοούμε την ορμή ενός μαστίφ, όταν αρχίζει την επίθεσή του από κοντινή απόσταση.
 


peris

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2013
179
0
Πάτρα
Ο ποιμενικός δεν θα υπερβεί τα όρια του κοπαδιού διότι δεν θέλει να αφήσει πίσω του απροστάτευτο το κοπάδι.Ομως ο χώρος φυλαξής του είναι πολύ μεγάλος,το καλοκαίρι που έχω τα κοπάδια στο βουνό ο τόπος που βόσκουν είναι πολύ μεγάλος και αυτομάτος ο ποιμενικός έχει μεγαλύτερη ακτίνα φύλαξης του χώρου του και πάντα θα προειδοποιήσει τον εισβολέα από πολύ μακριά και θα εμπλακεί μαζί του μόνο αν νιώσει ότι κινδυνεύει το κοπάδι πραγματικά αλλιώς θα σαν βασικό σκοπό έχει να τον διώξει.Με λίγα λόγια ο ποιμενικός δεν θα κάτσει να "ζυγίσει" και πολύ τον εισβολέα και ούτε να περιμένει να έρθει πολύ κοντά
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Μία διευκρίνηση σχετικά με ορεινά ποιμενικά: σε πολλές περιοχές το τσοπανόσκυλο που θα έδειχνε επιθετικότητα σε ανθρώπους δεν ξανάβλεπε τον ήλιο να ανατέλει.
Σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρα τα σκυλιά έπρεπε να είναι δεμένα, εξ ού και η φράση, και μάλιστα αν κάναν ζημιά σε άνθρωπο τα έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως το σκηνικό άλλαζε. Σε βαθμό που αν κάποιος σκότωνε σκύλο που του επιτέθηκε, όφειλε να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του.
 
Last edited:


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
@kiara και εμεις εχουμε ενα μποξερ, και εμεις συνυπολογισαμε σε αυτη του ικανοτητα +την αγαπη του προς τα παιδια.
Η Μενια ειναι πλεον 4 και αυτα που ειναι να δειξει, τα εχει δειξει . Αφου ειναι πολυ καλη στην Β.Υ.( το οποιο εινα απαραιτητο σε ΟΛΑ τα σκυλια) και πολυ συνεργασιμη οπως και καχυποπτη εκει που χρειαζεται, αλλα και δειχνει να εχει καλα νευρα , αποφασισα πως το σκυλι θα μεινει ως εχει και δεν θα την αναλαβει κανενας εκπαιδευτης σε παραπανω εκπαιδευση. Ακριβως επειδη το σκυλι ειναι διαχειρισιμο και σωστο δεν χρειαζεται (για μενα) να της δωσω αλλα σεναρια .. πιστευω πως τα μυαλα των σκυλων λειτουργουν απλα και δεν ειναι αναγκη να τα δυσκολευουμε... δλδ να της δειξω και αλλα σεναρια και μπλα μπλα μπλα.. γιατι? για να πηγαινω για καφε και να νομιζει οτι ο σερβιτορος που πλησιαζει ειναι απειλη?
Επειδη το εχω δει το εργο με τον αρσενικο μου σκυλο και πλεον δεν πηγαινω για καφε μαζι του, οχι γιατι κανει κατι λαθος ο σκυλος, αφου αυτο του μαθαμε, αλλα για να απολαυσω το καφεδακι μου ρε αδερφε :p.
Οποτε βλεποντας και την τριτη μας σκυλα και ζυγιζοντας τις 2 καταστασεις η ζωη ειναι μικρη ας μη την κανουμε και δυσκολη.:whistle:
 
  • Like
Reactions: betty coltrane


*Kiara*

Well-Known Member
12 Μαϊου 2015
475
698
Αθήνα
@kasi καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Εχω αντιληφθεί ότι το θέμα φύλαξη και το αν και πόσο ένας σκύλος θα δουλευτεί για αυτήν, είναι κάτι για το οποίο οι απόψεις διίστανται και το βρίσκω λογικό, μιας και κάθε οικογένεια και κάθε σκύλος αποτελούν ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση. Για εμένα προς το παρόν είναι ένα θέμα για το οποίο ενημερώνομαι, διαβάζω, συζητάω και περιμένω να δειξει η σκύλα ό,τι είναι να δείξει μεγαλώνοντας. Θεωρώ κ εγώ απαραίτητη τη βασική υπακοή για όλα τα σκυλιά και μέχρι στιγμής επικεντρωνόμαστε εκεί, όπως πιστεύω ότι θα έπρεπε, με τη βοήθεια του εκπαιδευτή μας. Το αν θα προχωρήσουμε παραπέρα ακόμα δεν το ξέρω, καταλαβαίνω ότι είναι μια σοβαρή απόφαση που απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα και έχει συνέπειες, οπότε θα την αντιμετωπίσω με την ανάλογη σοβαρότητα όταν έρθει η ώρα, προχωρόντας ή όχι σε σενάρια. Επέλεξα τη φυλή και για πολλούς άλλους λόγους σημαντικότερους για εμένα προσωπικά από το ένστικτο φύλαξης. Πάντως το χαλαρό καφεδάκι παρέα με τη μικρή μου είναι κάτι που το θέλω στη ζωή μου, οπότε θα το συνυπολογίσουμε σίγουρα :D
 
  • Like
Reactions: kasi


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Δεν είναι ταμπού η φύλαξη παιδιά!

Εγώ θεωρώ ότι περισσότερο υπευθυνότητα θα πρέπει να δείξεις αν ο σκύλος είναι καχύποπτος και δεν ξέρεις τα όρια του. Γιατί όντως δεν τα ξέρεις, απλά λες ότι είναι καχύποπτος, ένα γενικό πράγμα δηλαδή!
Η φύλαξη είναι εφόδιο γιατί ο σκύλος πλέον είναι σίγουρος ότι ενεργεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όχι όποτε κρίνει η...καχυποψία του.
 
  • Like
Reactions: Chris K.A.


*Kiara*

Well-Known Member
12 Μαϊου 2015
475
698
Αθήνα
Ταμπού όχι, αλλά φέρνει αλλαγές στην καθημερινή συμβίωση που ίσως να μην είναι κάτι που θα ήθελε ο καθένας; Πραγματικά ακούω πολλές διαφορετικές θέσεις πάνω στο θέμα γι αυτό και ρωτάω. Αλλοι υποστηρίζουν ότι δυσκολεύεις την καθημερινότητά σου και άλλοι ότι μαθαίνεις τα όρια του σκύλου σου και του επιτρέπεις να καλλιεργήσει και να εκδηλώσει σωστά το ένστικτό του. Ακούω για δυσκολίες στην καθημερινότητα με έναν "υποψιασμένο" μέσα από τη φύλαξη σκύλο και από την άλλη για ισορροπημένα σκυλιά με αυτοπεποίθηση που πάνε παντού χωρίς πρόβλημα. Τι ισχύει τελικά; Μιλάμε πάντα για ισορροπημένα σκυλιά, υπεύθυνους κηδεμόνες και επαγγελματίες εκπαιδευτές που ξέρουν τη δουλειά τους
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Αλλαγές θα φέρει σίγουρα. Το θέμα είναι οι αλλαγές αυτές θα στηριχθούν στην καχυποψία απλά?
Τελικά τι θέλει ο καθένας? Έναν σκύλο καχύποπτο και λίγο απ'όλα που αν κάνει κάνα μαρς να τον μαζέψει όπως όπως? Ή έναν σκύλο καλουπωμένο δίπλα του σίγουρο που να ξεχωρίζει τις στιγμές και μέσα από εντολές?

Όσο πιο πολύ ανακαλύπτεις τον σκύλο σου και όσο πιο πολύ δουλεύεις με αυτόν είναι όφελος!
Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για έναν σκύλο που διαθέτει την καχυποψία και γενικά το μυαλό να δουλέψει για φύλαξη. Ίσα ίσα δείχνοντας περισσότερες καταστάσεις ο σκύλος γίνεται πιο σίγουρος, πιο ισορροπημένος και ξέρει τι κάνει την οποιαδήποτε στιγμή.

Καλύτερα να έχεις κάτι δίπλα σου που να ξέρεις τα όρια του και να έχετε δουλέψει που θα κινηθείτε, παρά ένα demi πράγμα...

Το μεγάλο σφάλμα που κάνουν πολλοί με τα σκυλιά τους είναι ότι προκαλούν το ένστικτο της φύλαξης και έπειτα σταματούν εκεί!
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
κανενα demi πραγμα δεν εχεις διπλα σου, αν εβλεπα οτι ο σκυλος ειναι σε τσιτες απο τυην καχυποψια θα τον δουλευα αλλιως. Οταν ο σκυλος ειναι απολυτα ελεγχομενος και ηρεμος και η προστασια του βγαινει ως ισσοροπημενο στοιχεια του χαρακτηρα του και οχι αλλοπροσαλλο προσωπικα ειμαι ικανοποιημενη.
Δεν ειναι απαραιτητο να κανει μαρς (ενα μποξερ) επειδη ειναι απλα "καχυποπτο" ή επειδη δεν εχει μαθει να κανει μαρς απο εντολη.

Μη πιανεσαι απο μια λεξη και βγαζεις θεωρια. Ολα ειναι αλληλοεξαρτωμενα.

Όσο πιο πολύ ανακαλύπτεις τον σκύλο σου και όσο πιο πολύ δουλεύεις με αυτόν είναι όφελος!
Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για έναν σκύλο που διαθέτει την καχυποψία και γενικά το μυαλό να δουλέψει για φύλαξη. Ίσα ίσα δείχνοντας περισσότερες καταστάσεις ο σκύλος γίνεται πιο σίγουρος, πιο ισορροπημένος και ξέρει τι κάνει την οποιαδήποτε στιγμή.
............................................................
Το μεγάλο σφάλμα που κάνουν πολλοί με τα σκυλιά τους είναι ότι προκαλούν το ένστικτο της φύλαξης και έπειτα σταματούν εκεί!
Απαντας σχεδον μονος σου. Για να εχεις τον παραπανω σκυλο που λες, που εχεις προκαλεσει που λες, πρεπει να τον δουλευεις ασταματητα.
Τον ισσοροπημενο σκυλο δεν τον πας απαραιτητα μονο για αυτο που περιγραφεις