Τελικά, όπως πάτε, θα με καταστρέψετε... γιατί, όχι μόνο μπαίνω στον πειρασμό να διαβάσω όλα τα σεντόνια σας... αλλά (τρομάρα μου!) μπαίνω και στον πειρασμό να γράψω κιόλας!!!
...Κι εδώ θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που είχε γράψει ο Γιάννης (johnk)
και να ρωτήσω :
1. Ένας τέτοιος "στρατιώτης" άραγε πως θα συμπεριφερόταν σε ενδεχόμενη εισβολή ανυποψίαστου μπανίστα στον χώρο του; Χρειάζεται ειδικά σενάρια για να προειδοποιήσει πως κάποιος έχει μπει μέσα στο σπίτι;
2. Και αν ερχόταν τετ α τετ με τον εισβολέα τί θα έκανε;
Ενδέχεται - ανεκπαίδευτος σε τέτοια σενάρια - να ξεπέρναγε τα όρια και να μην "κατέβαινε" με τίποτα;
Ενδέχεται να μην υπήρχε επαφή με τον Τζων και να χανόταν ο έλεγχος; Θα πυροδοτούσε άλλες αντιδράσεις; Και αν ναι, ποιές;
Εσύ, βέβαια,
Μιχάλη, είσαι ο βασικός "ένοχος", όπως καταλαβαίνεις, για να γράψω λίγα πράγματα!
1. Οχι, ο συγκεκριμένος δεν χρειάζεται ειδικά σενάρια, για να προειδοποιήσει πως κάποιος έχει μπει μέσα στο σπίτι... as a matter of fact (που λέμε και στα άψογα Ελληνικά μας!), κανένα από τα δύο σκυλιά μου δεν τα χρειάζεται...
Οταν τα κοιτάξω (ή, αν κοιμάμαι, μπορώ να ακούσω) θα καταλάβω άμεσα (χωρίς περαιτέρω ήχους και γαυγίσματα - γρυλίσματα) ότι κάποιος (ξένος - όχι δικός μας, όχι κάτοικος) έχει μπει στον κήπο της πολυκατοικίας...
"Στήνονται" και περιμένουν... αν δε ο ξένος προχωρήσει και μπει στο κλιμακοστάσιο, πηγαίνουν και στήνονται κοντά στην είσοδο...
Εάν φτάσει στον όροφό μας
και πλησιάσει την πόρτα μας... πρώτη θα "σπάσει" η Μόκα και θα ρίξει το συναγερμό...
Ο δε, περί ου ο λόγος, "στρατιώτης", θα πέσει πάνω στην πόρτα, για να την γκρεμίσει και θα ακούγεται μέχρι το επόμενο τετράγωνο... τόσο η πόρτα (ασφαλείας), όσο και ο τοίχος στο σημείο εκείνο, φέρνουν τα βαθιά σημάδια του, από τέτοια "αφρικάνικα"...
Τώρα, για την περίπτωση που ο "ανυποψίαστος" ξένος θα μπει μέσα (την ώρα που κοιμόμαστε ή λείπουμε - εννοώ η γυναίκα μου κι εγώ)... είναι μία περίπτωση που την απεύχομαι, από όποια οπτική και να το δεις...
2. Οχι μόνο ενδέχεται, αλλά πιθανολογώ ότι αυτό θα γίνει...
Εδώ, πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα "traits" της φυλής... και, επειδή υπάρχουν δεκάδες παρόμοια θέματα στο φόρουμ (απλά, είναι καλά "καλυμμένα" - ακόμα και για τις ευθύνες του ιδιοκτήτη, το πως θα εξαφανιστούν τα πειστήρια και λοιπά ευτράπελα και σοβαρά), να σου πω μόνο ότι υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες, είτε ιδιοκτητών (*), είτε και ανθρώπων που έχουν κοιτάξει συγκριτικά "συναφείς" φυλές...
(*): τώρα, ο σκύλος πάντα "εισπράττει"... αν οι συμπεριφορές του αρέσουν κατά βάθος στον ιδιοκτήτη, ή αν είναι ουδέτερος, ή αν δεν του αρέσουν καθόλου... αντίστοιχα, ο (ίδιος) σκύλος "ψιλοπροσαρμόζεται" ανάλογα...
Το Boerboel (όπως και το Fila Brasileiro) είναι φυλές που στέκονται (σχεδόν μόνες τους) ανάμεσα στην έννοια Μολοσσοειδή-Μαστίφ και στη "θρησκεία" Ορεινά Ποιμενικά...
Φυλάνε, δηλαδή και χώρο, εκτός από τον άνθρωπό τους και την οικογένεια...
Σε ένα σχηματικό παράδειγμα, θα σου έλεγα, καταρχήν, ότι αν υπήρχαν στο χώρο 3 σκυλιά και προσέγγιζε ο "γνωστός ξένος"... τότε το Ορεινό Ποιμενικό θα απομακρυνόταν πιό πολύ απ' όλα (με όλη τη γνωστή "τελετουργία" των Ορεινών), για να προστατέψει το χώρο από την εισβολή...
Το Boerboel θα έφευγε σφαίρα σε ενδιάμεση ακτίνα... για να δουλέψει την "αφρικάνικη" προσέγγιση (δηλαδή, αρχικά, να τρομοκρατήσει και, τελικά, να προσπαθήσει να συντρίψει)...
Και το Bullmastiff (ας πούμε) θα έμενε σε μία ακτίνα 5-6 μέτρα από τον άνθρωπό του... για να περιμένει τα "υπόλοιπα" των δύο προηγουμένων...
Το Boerboel, λοιπόν, δεν θα έλεγα (σε γενικές γραμμές) ότι έχει καλό "Αστο!"...
Τη στιγμή της έκρηξης (όποτε και να εκραγεί), θα πρέπει να περάσουν αρκετά δευτερόλεπτα (ανάλογα με το άτομο της φυλής), μέχρι να παραδώσει τον έλεγχο στον άνθρωπό του...
Σε σχέση με τη στιγμή της έκρηξής τους, τώρα, υπάρχουν άτομα που πρώτα ελέγχουν την κατάσταση και μετά παρεμβαίνουν (π.χ., ο πατέρας του δικού μου) και άτομα που πρώτα παρεμβαίνουν και μετά "ζητάνε ταυτότητα" (π.χ., ο παππούς του δικού μου - στον οποίο μάλλον τείνει να μοιάζει ο κούταβος)...
Σε όποια από τις δύο κατηγορίες και να ανήκει το Boerboel... στη φάση της έκρηξης, ναι... πιστεύω ότι δεν έχει όρια...
Και φαντάσου εμένα... αγουροξυπνημένο, ξυπόλητο και με τα σώβρακα... να προσπαθώ να του θυμίσω τα όριά του!!!
1. ...Τα "τυπου presa" κοιμουνται σχετικα βαρια κ βαθια. Επισης δεν πιανουνε ευκολα μυρωδιες...
2. Αυτο σε συνδιασμο με το "βαρυ" των αντιδρασεων τους, σημαινει οτι μπορει οταν αντιληφθουν / ζυγισουνε / καταλαβουνε, να υπαρχει μεγαλη καθυστερηση. Μπορει να χρειαστει να φτασουνε πολυ κοντα, ωστε να αντιληφθουν οτι δεν συντρεχει λογος επιθεσης σε αυτο που πλησιαζει.
Γι αυτο αυτα τα σκυλια, δεν ειναι καλο να "ξαφνιαζονται" γενικα.....
1. Ο κούταβος πιάνει μυρωδιές, αλλά ακούει και καλά... μπορεί να ακούσει ακόμα και όταν είναι δίπλα ΣΤΟ ροχαλητό της Μόκας!!!
Ας πούμε, εμένα με ακούει (?) όταν επιστρέφω (με το αμάξι) από ένα τετράγωνο μακριά...
Και πάλι θα πω για τη φυλή (που στέκεται ανάμεσα...): Κοιμάται με το ένα μάτι ανοιχτό, όπως τα τσοπανόσκυλα...
2. Σ' αυτό συμφωνώ, για τις συγκεκριμένες φυλές...
1. ...Εισαι σιγουρος οτι μπορεις να τον ελενξεις αν αυτο το ενστικτο "πυροδοτηθει" απο μονο του?
2. Γιατι θεωρεις οτι τετοια σεναρια αποσκοπουν στο βαθυ δαγκωμα του σκυλου?
Αν ηθελα να την εξασκησω σε δαγκωματα, δεν χρειαζοντανε να στηνω ολοκληρα σεναρια, υπαρχει τροπος εκπαιδευσης μονο του δαγκωματος.......
1. Οχι...
Γι' αυτό, πάντα, πρέπει να προβλέπεις (τουλάχιστον, εγώ) τη "στραβή"...
Και, γι' αυτό η φίλη μου η
mareco τα αποκαλεί γ@μwσκυλα!
2. Σωστός...
1. ...το εντυπωσιακο ειναι οτι επιλεγετε τα δυο ακρα πιθανων εισβολεων, χωρις να υπολογιζετε τα πολλα ενδιαμεσα σταδια...
2. ...ο οποιοσδηποτε κλεφτης της σειρας μπορει πανευκολα να αποκτησει ενα μικρο πυροβολο οπλο...το να ξερει ομως παραλληλα να το χρησιμοποιει ειναι μια περιπτωση που ανηκει ποσοστιαια στο 5%...
στο 95% που περισσευει,ο εκπαιδευμενος σκυλος ειναι αποτελεσματικοτατος...
1. Αυτό είναι σωστό...
2. Και αυτό είναι (ακόμα πιο) σωστό... και, μάλιστα, υπάρχουν σκυλιά που θα πρέπει να τα πυροβολήσεις (και να τα πετύχεις!) με όπλο "σοβαρού" διαμετρήματος, ώστε να τα ρίξεις κάτω και όχι απλά να τα τσαντίσεις περισσότερο!
ερωτησεις για ορεινα ποιμενικα: υπαρχει περιπτωση να μην ειδοποιησουν εντονα αν δουνε κατι να ερχεται απο μακρια? απο την δικη μου εμπειρια το θεωρω απιθανο...
Το τυπικό Ορεινό Ποιμενικό, σαφώς και θα προειδοποιήσει έντονα (ιδιοκτήτη και εισβολέα)...
Γι' αυτό, ένα από τα "μειονεκτήματά" τους (στον αστικό και ημιαστικό χώρο) είναι πως είναι πολύ "vocal" (γαυγιστερά)...
Χωρις να ξερω καθολου περι ποιημενικων κ πως "προστατευουνε" η μονη ακρως ποιημενικη συμπεριφορα που παρουσιαζουνε τα corso που ξερω (οχι μονο τα δικα μου) ειναι οτι δεν απομακρυνονται παρα ελαχιστα μετρα απο τον ανθρωπο τους η τον χωρο που προστατευουνε (ο οποιος δεν ειναι απαραιτητα ολος ο διαθεσιμος χωρος που εχουνε...
Το θέτεις πολύ σωστά, όσον αφορά τις συγγενείς "μας" φυλές...
Αντίθετα, τα Ορεινά Ποιμενικά έχουν άλλο ένα "μειονέκτημα": Αν ο χώρος τους, για παράδειγμα, είναι 5 στρέματα, πιστεύουν ότι τους ανήκουν και τα 50 στρέματα γύρω-γύρω... και αν ο χώρος τους είναι 50, είναι σίγουρα ότι τους ανήκουν 500...