Είναι η εργασία στην φύλαξη σημαντική?Και γιατί?

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Θιχτηκες βλέπω...
Ποσώς με ενδιαφέρει αν μου επιτρεπεις ή οχι να εκφράζω τις απόψεις μου!
Νομιμη αμυνα είναι να κοπεί το χέρι σε αυτόν που το έβαλε μεσα στο καγκελο;
Νομιμη αμυνα είναι να δαγκωθει στο λαιμό αυτος που μπήκε σπιτι σου; Ταχεις μπερδεψει τελειως ή έχεις τετοιες αντιλήψεις που είσαι επικίνδυνος...

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
ρε ζορζ.εσυ που εχεις ασχοληθει και μιας και εγω ασχολουμε καμποσο.εχεις εσυ παντου και παντα τον απολυτο ελεγχο?και ετσι μπαμ μπαμ?γιατι εγω δε το εχω καταφερει και ολο διαβαζω για τα σκυλια ρομποτ.μηπως εγω κανω κατι λαθος?η ειναι αμοιβαιο?
Απόλυτος έλεγχος είναι πολύ βαριά κουβέντα. Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μια απρόβλεπτη αντίδραση ή ακόμα και αλλαγή συμπεριφοράς που δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος, όσο έμπειρος και να είναι, να πει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η συγκέντρωση τόσο του χειριστή όσο και του σκύλου είναι πολύ εύκολο να διακοπεί.

Cane corso και "certificato di attitudine al lavoro" (cal)

04.07.1996 During S.A.C.C. Managing Council meeting was approved the "dog shows code". Such code subordinated the Italian Champion Title to the positive getting through of the attitudinal test Cal 1 and subsequently the dispute of CAC between Free Class and Working Class. To get the Social Champion title is also required the positive getting through of the test for dysplasia of the hip.

Εαν δεν απατωμαι δεν θεωρειται "working trial" αλλα "temperament test" παντως η ουσια ειναι ιδια ο σκυλος καλειται να υπερασπιστει τον χειριστη του αυτοβουλα.
Το CAL 1 είναι αντίστοιχο με το SchH A και περιλαμβάνει υπακοή, ενα κοντινό κι ενα ελεύθερο δάγκωμα. Δεν είναι εξέταση που επιτρέπει τη συμμετοχή στην κατηγορία εργασίας σε άλλες χώρες πλην της Ιταλίας. Αυτό που δε γνωρίζω είναι αν ο ιταλικός όμιλος φυλής, έχει διαφοροποιήσει την εξέταση για τα κάνε κόρσο.

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
Θιχτηκες βλέπω...
Ποσώς με ενδιαφέρει αν μου επιτρεπεις ή οχι να εκφράζω τις απόψεις μου!
Νομιμη αμυνα είναι να κοπεί το χέρι σε αυτόν που το έβαλε μεσα στο καγκελο;
Νομιμη αμυνα είναι να δαγκωθει στο λαιμό αυτος που μπήκε σπιτι σου; Ταχεις μπερδεψει τελειως ή έχεις τετοιες αντιλήψεις που είσαι επικίνδυνος...
οταν η αποψη σου σχετιζεται αμεσα με την δικη μου σωματικη ακεραιοτητα δεν εχεις κανενα δικαιωμα να την εκφραζεις...το πως θα λειτουργησω εγω μεσα στον δικο μου χωρο ειναι θεμα που αφορα εμενα και τις αρχες...εσενα οχι...

επικινδυνος δεν ειμαι εγω που κρινω πως θα λειτουργησω μεσα στον δικο μου χωρο αλλα εσυ που θεωρεις οτι εχεις δικαιωμα να το κανεις...

δεν εχεις...ουτε νομικα ουτε ηθικα...εχεις μπερδευτει λιγακι με τα δικαιωματα που εχεις...ευτυχως που περιοριζονται στο γραψιμο ιντερνετικων τσιτατων...θεος φυλαξοι στην αντιθετη περιπτωση...χανεσαι παντως...τον μεσαιωνα θα ειχες σημαινοντα ρολο στην ιερα εξεταση...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Τι λες άνθρωπέ μου?
Ο νόμος δεν είναι "άποψή" που έχουμε ή δεν έχουμε δικαίωμα να την λέμε. Και φυσικά δεν αφορά μόνο εσένα και τις αρχές! Όποιος γνωρίζει παράνομη συμπεριφορά είναι υποχρεωμένος να την καταγγέλει. Πόσο μάλλον αν δεν συμφωνεί κιόλας!
Γι αυτό καλύτερα μάζεψέ το στόρυ με τον σκύλο που θα τους φάει όλους, μην βρεις κανα μπελά από κανέναν που θέλει να σε τρέχει (και δεν εννοώ εμάς).

milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
δοκιμασε ο "εισβολεας" να περασει το χερι του μεσα ... η σκυλα αρπαξε οτι μπορουσε... κλειδωσε εκει κ δεν ακουγε πουστη......

Πριν κανα διμηνο, απογευμα ειμαι εξω στον κηπο κ ερχεται γειτονας κ μιλαμε.... θυμαται να βαλει το χερι του μεσα απο τα καγκελα...Μολις το χερακι περασε τα καγκελα η σκυλα εκτιναχθηκε ακαριαια, κ προλαβε να αρπαξει λιγο απο το μανικι του μπουφαν καθως το "χερι-εισβολη" εβγαινε οπως οπως απο τα καγκελα.
απορια 1: γιατι η σκυλα κραταγε το μπουφαν και δεν πετυχε δαχτυλα? ετυχε? γιατι μετα δεν δοκιμασε να κανει επιθεσεις συνεχεια για να τον πονεσει αλλα εμεινε εκει να κραταει τον 'εχθρο'?

απορια 2: αφου της ειπες να αφησει το χερι, τι ειναι σιγουρο οτι καταλαβε? οτι δεν επρεπε να μαζεψει το χερι απο την αρχη? οτι καλα εκανε αλλα ως εκει? οτι πρεπει να το μαζευει και μετα να περιμενει εντολη? οτι δυστυχως εμφανιστηκες και την προλαβες πριν το ευχαριστηθει?

προσωπικα δεν νιωθω ακομα οτι η σκυλα μου (παστορε μαρεμανο, ομαδα 1, κλασσικο ορεινο ποιμενικο) θα με ακουσει αμεσα. αλλο το να την ηρεμησω σιγα σιγα και αλλο να πω 'αστο' και να αφησει κατι μεσα σε 10'' στα σεναρια που περιγραφετε, αν εχει προκληθει και εχει επιτεθει. δεν ειναι ρομποτ και ισως δεν γινει και ποτε, με δικη μου ισως ευθυνη (ελλειψη πχ χρονου-γνωσεων για να φτασουμε σε τετοιο σημειο). ισως εχει και διαφορετικη συμπεριφορα απο τις φυλες που περιγραφετε. πχ κρινοντας απο αδερφια και προγονους της, φανταζομαι οτι στα αντιστοιχα σεναρια θα προειδοποιησει εντονοτατα πιο πριν, δεν θα εμενε ποτε ησυχη επειδη καποιος δεν θα ειχε ακομα μπει μεσα και θα εκανε πολλες επιθεσεις-ξεσπασματα οταν εμπαινε, οχι 1 και τελος. αμφιβαλω επισης αν πηγαινε κατευθειαν για χερι ή αν μπλοφαρε τις πρωτες 10 φορες. ειναι και μικρη ακομα οποτε απλα σας διαβαζω.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Μερικά παραδείγματα για καλοπροαίρετη συζήτηση

Περίπτωση Α

Σκύλα 9 μηνών, χωρίς κάποια εκπαίδευση πλην βασικής υπακοής, θεώρησε ως απειλή ομάδα εργατών που σχημάτισαν κύκλο γύρω απο την ιδιοκτήτρια της, γρύλλισε και έβγαλε δόντια. Σε εξέταση ΒΗ θα κοβόταν.

Περίπτωση Β

Σκύλα 7 ετών με εκπαίδευση μόνο σε agility και Β.Υ, κατά τη διάρκεια νυχτερινού περιπάτου θεώρησε απειλή τον άγνωστο που έπιασε το χέρι της ιδιοκτήτριας και δάγκωσε.

Περίπτωση Γ

Ε.Π. χωρίς καμμία εκπαίδευση, επιτέθηκε σε επισκέπτη φίλο γιατί θεώρησε απειλή το ότι πλησίασε μαζί με το παιδάκι της οικογένειας.

Περίπτωση Δ

Σκύλος με εκπαίδευση εργασίας, κατά τη διάρκεια της βόλτας, επιτέθηκε, ακινητοποίησε και τραυμάτισε στα χέρια δρομέα που βγήκε μέσα απο θάμνους.

Περίπτωση Ε

Σκύλος με εκπαίδευση εργασίας, ακινητοποίησε με εντολή επίδοξο διαρήκτη και τον καθήλωσε χωρίς να τον τραυματίσει μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Περίπτωση Ζ

Σκύλος με εκπαίδευση σε ρεαλιστικά σενάρια, επιτέθηκε και τραυμάτισε πάρα πολύ σοβαρά τον φροντιστή (όχι τον ιδιοκτήτη) που τον τάιζε και τον οποίο γνώριζε καιρό

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
Τι λες άνθρωπέ μου?
Ο νόμος δεν είναι "άποψή" που έχουμε ή δεν έχουμε δικαίωμα να την λέμε. Και φυσικά δεν αφορά μόνο εσένα και τις αρχές! Όποιος γνωρίζει παράνομη συμπεριφορά είναι υποχρεωμένος να την καταγγέλει. Πόσο μάλλον αν δεν συμφωνεί κιόλας!
Γι αυτό καλύτερα μάζεψέ το στόρυ με τον σκύλο που θα τους φάει όλους, μην βρεις κανα μπελά από κανέναν που θέλει να σε τρέχει (και δεν εννοώ εμάς).
αρχιζετε να γινεστε κουραστικοι με τους αφορισμους...

δυο κουβεντες λοιπον για να μην γραφει ο καθενας οτι του κατεβαινει...

ο νομος περι αμυνας ειναι σαφης...οχι απολυτως,αλλα για να μην μπλεξουμε με λεπτομερειες το δεχομαστε ετσι...

ο νομος περι οπλοκατοχης και οπλοχρησιας επισης ειναι σαφης...

παρανομη συμπεριφορα ειναι αυτη που κρινεται ως τετοια εκ του αποτελεσματος ,επισης με βαση τον νομο κι οχι με βαση το σκεπτικο...

εαν παει καποιος και καταγγειλει λεγοντας οτι " ο ταδε δηλωσε οτι ποσως τον απασχολει η τυχη του εν δυναμει εισβολεα στον χωρο του,σε περιπτωση συμπλοκης,ειτε μεσω του νομιμου σκυλου του,ειτε μεσω της νομιμου καραμπινας,ειτε μεσω του οποιοδηποτε νομιμου πυροβολου η μη οπλου" θα γελασουν και τα πεζοδρομια...

το συναισθημα δεν διωκεται ποινικα...μονο η απειλη,αλλα ακομη και αυτη υπο πολυ συγκεκριμενες προυποθεσεις...

η προτροπη απο τριτο,ομως, μη κατοχης οποιουδηποτε ειδους οπλου απο καποιον που αφορα καθαρα την ιδιοκτησια του και την λειτουργια του μεσα σε αυτην,καθως και της συμπεριφορας του κατα την διαρκεια οποιασδηποτε συμπλοκης,σε αυτες τις συνθηκες,ειτε γενικοτερα οποιαδηποτε συμπεριφορα του, δεν ειναι αποψη που λεγεται-δημοσιευεται δικαιωματικα... ειδικα οταν εμπεριεχει κριση του σκεπτικου και χαρακτηρα του...

με απλα λογακια...δεν αφορα κανεναν απο εσας τι κανω μεσα στο σπιτι μου,ειδικα εφ οσον δεν ειστε σε θεση να το ξερετε και κατ επεκτασιν δεν προβλεπεται κανενος ειδους σχολιο επ αυτου...

το ιδιο ακριβως φυσικα ισχυει και για μενα...

κακο πραγμα η διακοπη καψιματος των "μαγισσων" ετσι?

υ.γ. εαν θελετε να συνεχισετε αυτη την γελοιοτητα be my guests...εμενα θα μου επιτρεψετε να μεινω στο θεμα εκπαιδευσης ορισμενων φυλων που ειναι και το ζητουμενο...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Μπα? Που την είδες την κρίση του χαρακτήρα σου?
Το σκεπτικό σου αν είναι αντίθετο προς το νόμο και το πνεύμα του, έχω κάθε δικαίωμα να το σχολιάζω.
Αν τώρα θέλεις να νιώθεις κατατρεγμένος ήρωας, μάγισσα προς κάψιμο, κλπ...κλπ...επίσης δικαίωμά σου. Οι απόκριες είναι κοντά....πάρε και μια σκούπα και βγάλε γούστα

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
Μπα? Που την είδες την κρίση του χαρακτήρα σου?
Το σκεπτικό σου αν είναι αντίθετο προς το νόμο και το πνεύμα του, έχω κάθε δικαίωμα να το σχολιάζω.
ειπε ο αμεμπτος κριτης ορατων τε παντων και αορατων...μηπως ρε φιλαρακι τις επερχομενες αποκριες να βαλεις κανα φωτοστεφανο να παιξεις τον θεο?

να υποθεσω οτι δεν αντιλαμβανεσαι ουτε τα δικα σου γραφομενα ετσι,διοτι για τα δικα μου ουτε λογος...

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Παλι ανυποστατα γραφεις!
Κανεις δεν μιλησε ή προετρεψε για μη αμυνα σε ενδεχόμενη απειλή!
Ομως η άμυνα έχει όρια και διέπεται από νομους.
Το να αντιμετωπίσεις έναν κλεφτη, ακόμα και όταν προσπαθει να γινει καπνός, πετωντας του δυναμίτη δεν ειναι άμυνα.
Το ότι μπήκε καποιος στην αυλή σου (δίκαιος ή άδικος) δεν σου δινει κανείς το δικαίωμα τον κόψεις φέτες ή να του κόψεις τον λαιμό...
Πολλώ δε μάλλον αν καποιος απλώς περασε το χέρι του στο κάγκελο να το χάσει.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Φίλοι μου, ευτυχώς που δεν παρασύρθηκα (από χτες, ήδη) να "τσιμπήσω" στο θέμα, που έτσι κι αλλιώς "ψοφάω" να συζητάω...
Αν τόχα κάνει, θα πήγαινε κατευθείαν για πτώχευση το γραφείο μου!!!:D

Υ.Γ. Προτρέπω (θερμά!) όλους τους συμμετέχοντες, τουλάχιστον να διατηρηθεί σε κόσμια επίπεδα το θέμα... Μέχρι στιγμής, καλά "το πάτε"...:)
Η προτροπή γίνεται, κυρίως λόγω της (μεγαλύτερης, νομίζω) ηλικίας μου και δευτερευόντως, με την ιδιότητά μου σαν moderator

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
ειπε ο αμεμπτος κριτης ορατων τε παντων και αορατων...μηπως ρε φιλαρακι τις επερχομενες αποκριες να βαλεις κανα φωτοστεφανο να παιξεις τον θεο?
Το δοκίμασα, αλλά δεν πάει καλά με τα αυτιά μου

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
Παλι ανυποστατα γραφεις!
Κανεις δεν μιλησε ή προετρεψε για μη αμυνα σε ενδεχόμενη απειλή!
Ομως η άμυνα έχει όρια και διέπεται από νομους.
Το να αντιμετωπίσεις έναν κλεφτη, ακόμα και όταν προσπαθει να γινει καπνός, πετωντας του δυναμίτη δεν ειναι άμυνα.
Το ότι μπήκε καποιος στην αυλή σου (δίκαιος ή άδικος) δεν σου δινει κανείς το δικαίωμα τον κόψεις φέτες ή να του κόψεις τον λαιμό...
Πολλώ δε μάλλον αν καποιος απλώς περασε το χέρι του στο κάγκελο να το χάσει.
εχεις απολυτο δικιο...μολις μπει στο σπιτι μαυρα μεσανυχτα θα τον συναντησω και θα τον ρωτησω...

"σε τι μπορω να σας φανω χρησιμος φιλτατε? ετσι ωστε να κρινω εαν μπηκατε δικαιως η αδικως"

οταν τραβηξει οποιοδηποτε οπλο,θα ελεγξω εαν ειναι μαχαιρι η πιστολι ετσι ωστε να διαλεξω το αντιστοιχο ετσι ωστε η μαχη να ειναι δικαιη(αυτο λεει ο νομος για τον οποιο κοπτεστε)...

@jonnk...θερμοτατη παρακληση να ανοιξεις ενα αλλο θρεντ με θεμα δικαιοπραξια σε περιπτωση εισβολης γιατι εδω εχει απειρο ψωμο και θα ψοφησουμε στα γελια...

κοσμιοτατος θα παραμεινω...

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Πολύ εμπεριστατωμένη απάντηση σε όσα έγραψα και μαλιστα τα έβαλες και σε παραθεση! (ισως για να φανει ότι απαντας σε αυτά και μπας καποιος και δεν νομίσει ότι λες άλλα λογια να αγαπιώμαστε!)

Εγώ πάντως πιστευω ότι έχοντας τετοιες φυλες, ειναι προτιμότερο να είσαι ισορροπημενος ακόμα κι αν είσαι μετριος χειριστης (διότι παιρνεις τα μέτρα σου), παρά ανισόρροπος και άριστος.
Τους «γνωστες» δε που θεωρουν ότι μπορουν να κρίνουν και να καταπατουν τους κανόνες που έχουν βγει απ την εμπειρία αιώνων, πραγματικά τους θεωρώ επικίνδυνους!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Φιλε μου epial,
Δεν ξερω τι εμπειριες εχεις.
Πες μου ομως οταν διαπιστωνεις στις 3 την νυχτα, οτι κατι δεν παει καλα στον περιβολο του σπιτιου σου, μεσα στο κτημα σου, κ παιρνεις τηλ τους μπατσους κ τους λες "οδο, αριθμο, καποιος εχει μπει, ερχεστε?" κ σου απαντανε "δεν μπορουμε γιατι δεν εχουμε περιπολικο" κ πριν καλα καλα κλεισει το τηλεφωνημα γινεται διακοπη ρευματος στο σπιτι, ελα κ πες μου αν μεσα στα επομενα 5' τον βρεις μπροστα σου, αν θα του φερθεις κοσμια η αν θα το συζητησετε.......
Σκεψου αυτο το παραπανω, κ μετα ρεαλιστικα, κανε οποια κριτικη θες.......

Δεν θα εμπλακω σε τετοιου ειδους συζητηση περι νομιμοτητας/παρανομιας.
Ο νομος δινει το δικαιωμα της αυτοπροστασιας κ αυτο αρκει, οποιος ξερει πραττει κ οποιος γνωριζει κρινει.

Παμε τωρα στην ουσια.
Επειδη ουτε φονιας ειμαι, ουτε ψαχνω τροπους να προκαλεσω "ατυχηματα" κ να παρω ζωες αδικα στο λαιμο μου, γι αυτο κ η εκπαιδευση του σκυλου γινεται αποκλειστικα ΚΑΙ ΜΟΝΟ εντος του χωρου του.
Εκτος του χωρου του, δεν εχω δωσει το δικαιωμα στο σκυλο μου να κανει κανενος ειδους αμυνα/προστασια κ ποτε δεν τον ξαμολαω σε παρκα κ δρομους.......
Τωρα αν εμφανιστει καποιος αγνωστος κ με παρει αγκαλια, ε νομιζω οτι το σκυλι μου καπως θα αντιδρασει, οπως θα αντιδρασω κ εγω ενστικτωδως.
Η εκπαιδευση του εχει να κανει μονο με τα ορια της ιδιοκτησιας μου αποκλειστικα και μονο.

Παμε παραπακατω.
milou LGD
Απαντηση 1η. Ρεαλιστικα πιστευω οτι αυτο προλαβε αυτο επιασε.
Αυτο ομως που μπορει να σου ακουστει λεπτομερια αλλα ειναι πολυ βασικο, ειναι οτι ο σκυλος δεν ενηργησε ουτε σε πανικο ουτε σε ξαφνιασμα, αλλα ειχε ζυγισει την κατασταση κ "επιασε" για να κρατησει. Επιασε μια φορα κ ουτε τιναξε ουτε γρυλισε ουτε τπτ.
Σαν να "ηξερε" τι επρεπε να κανει.

Απαντηση 2:
Μολις επιασε εκεινη, επιασα κ εγω εκεινη σταθερα κ ηρεμα (σου τονιζω οτι δεν εξεπλαγην απο την κινηση αυτη, παρα μονο αιφνιδιαστηκα απο την χρονικη στιγμη) της ειπα αστο, κ μολις το αφησε της ειπα "μπραβο, κατσε" κ μετα στον αλλον "κανε πισω"
Η σκυλα αμεσως ειχε ξαναγινει αρνι, ουτε του εδινε σημασια, ουτε γρυλιζε ουτε ξανασχοληθηκε.

Να σου πω εγω τι πιστευω? Οτι οσες περισσοτερες φορες δεις μια δραση κ μια αντιδραση κ προπονηθεις επ αυτου (και ο σκυλος κ ο ανθρωπος) τοσο ποιο "σιγουρα" το κανεις, τοσο ποιο "ελεγχομενα" κ τοσο ποιο "υπολογισμενα".
Το προβλημα αρχιζει οταν ο σκυλος κυριευεται απο τα ενστικτα του κ λειτουργει σε "πανικο" κ οχι οταν ξερει τι κανει.
Δεν μαθαινω στο σκυλι μου να σκοτωνει. Το μαθαινω να χρησιμοποιει τα ενστικτα κ την δυναμη του για να προστατευτουμε ολοι. Επισης πιστευω (κ οχι μονο εγω) οτι εχω εναν (δυο βασικα) ακρως ισορροπημενους σκυλους. Κατα συνεπεια δεν θα επιτεθουν "να σκοτωσουνε" αλλα να σταματησουνε αυτο που συμβαινει "την απειλη κατα της ζωης κ της περιουσιας".
Φαινεται να λειτουργει. Εχει φανει (εκ πειρας κ δοκιμων) οτι οταν ο σκυλος επιτεθει κ ο "εισβολεας" σταματησει να αντιδρα/παλευει/χτυπαει το σκυλο, ο σκυλος απλα κραταει.
Δεν της το εμαθα εγω αυτο. Ετσι κανει......
Οσο περισσοτερο το κανει, τοσο μεγαλυτερη σιγουρια δειχνει κ τοσο λιγοτερο "πανικο".

Doris, George K
To CAL I II III ειναι τεστ χαρακτηρα.
Στο ΙΙΙ ο σκυλος καλειται να υπερασπιστει ανευ εντολης τον χειριστη του οταν αυτος δεχεται επιθεση κ να κρατησει τον "εχθρο" οσο αυτος αντιδρα στο σκυλο. Μετα καλειται ο χειριστης να μαζεψει το σκυλο του, πιανοντας τον.
Επισης υπαρχει δοκιμασια οπου σκυλος κ χειριστης τρεχει προς τον κριτη οπου ο τελευταιος κανει χρηση οπλου την στιγμη που ο σκυλος εχει αφεθει ελευθερος να αντιδρασει οπως κρινει.
Γι αυτο λεγεται "τεστ χαρακτηρα" κ οχι εξεταση εργασιας. Ο σκυλος δεν αντιδρα κατ εντολην, αλλα αυτοβουλα.
Τα σκυλια γινονται δεκτα απο τον πρωτο χρονο της ηλικιας τους.
Αυτοι (Ιταλοι) που χρονια εκτρεφουνε την φυλη αυτη την θεωρουνε τοσο ισορροπημενη που εχουνε γι αυτην αυτου του ειδους την εξεταση........ ισως δεν ξερουνε τοσο καλα αυτοι κ ξερουμε εμεις..... τι να πω......

George K,
δεν θα συζητησω για κανενα απο τα παραδειγματα, γιατι προσωπικα εχω πολλες αμφιβολιες για το ποσο μπορει να ειναι ελεγχομενος ενας σκυλος ελευθερος η ενας σκυλος με δυνατοτητα "αμυνας" σε ουδετερο χωρο.
Δεν μιλησα ΠΟΤΕ για απολυτη υπακοη παντου κ παντα.
Αυτο που λεω ειναι οτι οση περισσοτερη εξασκηση κανεις σε καποιο θεμα, τοσο ποιο ευκολα το ελεγχεις.

Αν κανεις συστηματικη προπονηση kick boxing δεν σημαινει οτι εισαι φονιας οταν κυκλοφορεις στο δρομο.
Σημαινει μονο οτι αν καποιος παει να σου αρπαξει το τσαντακι πχ, μπορεις με μια κλωτσια να τον ξαπλωσεις κατω. Μολις μεινει ακινητος κ φωναζει "σε παρακαλω λυπησου με" δεν σημαινει οτι θα καταναλωσεις πανω του ολη σου την τεχνικη να τον σκοτωσεις στο ξυλο........

Αυτα......

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Και να ρωτησω κ κατι ρε μαγκες, ετσι για να εχει ροη η κουβεντα:
Εγω λοιπον με ολη την παρανοια κ την υπεροψια που με διακρινει, εχω το θρασσος κ λεω οτι μπορω να ελενξω το σκυλι μου, οχι σαν να ηταν στρατιωτακι η αυτοματο, αλλα σε μια επιθεση μπορω αν κρινω να το μαζεψω κ να μην κοψει τον αλλο σε φετες......
Το λεω επισης κ με την βαση του οτι μεχρι σημερα δεν εχω διαψευσθει ουτε εχω σημαδια να πιστευω το αντιθετο.

Οποιος εχει αντιστοιχης ικανοτητας σκυλι που δεν το εχει δοκιμασει ποτε κ ουτε εχει δοκιμαστει μαζι του, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ αν αυτο κρινει μια κατασταση κ αντιδρασει απροσδοκητα???

milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
Επιασε μια φορα κ ουτε τιναξε ουτε γρυλισε ουτε τπτ.
...
Η σκυλα αμεσως ειχε ξαναγινει αρνι, ουτε του εδινε σημασια, ουτε γρυλιζε ουτε ξανασχοληθηκε.
1. γιατι ειναι σωστο/επιθυμητο να τον πιασει και να τον κρατησει και οχι να κανει συνεχεια επιθεσεις μεχρι να τον διωξει απο τον χωρο της? με το να τον κραταει δεν του δινει τον χρονο να αντιδρασει κι αυτος? ισως κρινω απο 'ανεκπαιδευτα' ορεινα ποιμενικα αλλα γιατι να μην ειναι σωστοτερο να τον διωξει καθως θα αντιδρασει λες και ειναι ο δαιμονας της ταζμανιας σε μορφη σκυλου, λες και χτυπαει ανεμοστροβιλος?

2. 'να τον αφησει και να μεινει ηρεμη μετα' ακομα και παρουσια του χειριστη ειναι λιγο δυσκολο για καποιες φυλες (για καποια σκυλια που γνωριζω θα μου εκανε τρομερη εντυπωση να το δω αυτο).

3. να αποδεχτουν οτι η απειλη ξεκιναει με το που θα μπει ο αλλος στον φραχτη ομοιως μου φαινεται δυσκολο για καποιες φυλες. θα εχουν προειδοποιησει εντονοτατα πολυ πριν φτασει εκει, θα εχουν κανει ψευτοεπιθεσεις αν εχει πλησιασει υπερβολικα και απλα ο φραχτης θα τα συγκρατει.

4. ο τροπος επιθεσης ισως διαφερει σε καποιες φυλες. ισως καποια επιτιθενται κατευθειαν, ισως αθορυβα. καποια αλλα ομως σιγουρα το κανουν με πολυ φασαρια και αφου εχουν μπλοφαρει και αρκετες φορες.

δεν ξερω αν ολα αυτα που περιγραφω πιο πανω προερχονται απο ελλιπεις γνωσεις/εκπαιδευση αλλα καποιες συμπεριφορες νομιζω οτι εχουν να κανουν και με συγκεκριμενες φυλες και τις θεωρω δυσκολο εως αδυνατο να αλλαζουν.

Last edited:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
.........
1. Σε αυτου του τυπου τα σκυλια, η επιθεση στην φυλαξη ειναι ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ κ οχι ΔΡΑΣΗ. Κι εγω οταν το ειδα καταλαβα την διαφορα. Αλλιως θα αντιδρασει αν ο "εισβολεας" την χτυπαει/κλωτσαει/ παλευει κι αλλιως αν μολις του επιτεθει, πεσει κατω κ κατουρηθει πανω του, η εστω απλα παραμεινει ακινητος......
Το δοκιμασαμε, το διαπιστωσα, το ειδα, τουλαχιστον με τα σκυλια μου.

2. Κι ομως το "επιθεση προστασιας" απο το "απολυτη ηρεμια" απεχουνε μια ιδεα, σε αυτα τα σκυλια.
Ενα απο τα ποιο εντυπωσιακα χαρακτηριστικα της φυλης, που πλεον εχω δει στην πραξη κ ειναι ακομα εντυπωσιακοτερο.

3. Εαν το δουν απο μακρια να ερχεται, αφου το "ζυγισουνε" ισως να ειδοποιησουνε κ συνηθως αν ερθει κοντα ναι προσπαθουν να το διωξουνε.
Υπαρχουνε ομως κι αλλες φορες που το παρατηρουν κοντα στο συνορο, χωρις να κανουνε την παρουσια τους αντιλληπτη.
Οτι κι αν ειναι απο "εισβολεα" μεχρι γατα.
Αν τυχει κ το βρουνε μεσα κατευθειαν, δεν προειδοποιουν για τπτ,ζυγιζουνε κ επιτειθονται -προσπαθοντας να ΜΗΝ γινουνε αντιλληπτα. Ετσι κανουνε κ τα δυο.

4. Δεν μπλοφαρει ποτε. Αν εχει σκοπο να επιτεθει το κανει. Αν οχι δεν το κανει. Αλλα δεν την εχω να συλλαβει να μπλοφαρει ποτε.

Εμενα οι γνωσεις μου σε αυτο το θεμα ειναι εμπειρικες, απο τις δυο αυτες σκυλες.
Δεν λεω οτι ισχυουν γενικα......
Λεω τι εχω δει κ τι χω ζησει απλα.