Αλλα θέλω να ρωτήσω τον φίλο east49.
Σε ολα τα παραδείγματα αναφέρεται για την μεγάλη μόνη της. Τι γίνεται αν ειναι και
οι δυο μαζί; Ακούνε; Ή μπενουν μετάξι τους σε μια κόντρα με υπερβάλλον ζήλο και
προσπαθούν ποιά θα φάει πιό πολυ κλέφτη; Της έχεις δοκιμάσει;
Και αν είχες πάρει αντί για δεύτερη θυληκιά ενα αρσενικό δεν θα ειχε πολυ μεγαλύτερο
ρίσκο η εκπεδευση αυτή αφου θεωρώ οτι θα ηταν απίθανο να σταματήσεις.
Πολυ καλες οι ερωτησεις σου, κ αφορουν ανθρωπους που εχουνε πανω απο ενα σκυλια.
Το πως λειτουργει το ενα σκυλι μονο του, με το πως λειτουργει μαζι με αλλα ειναι μια τελειως αλλη εικονα.
Εστω κ δυο σκυλια μαζι εχουνε λειτουργεια αγελης..... φαντασου τα τρεια που εχω εγω......
Στο 90% των σεναριων η μεγαλη ειναι μονη της. Τα αλλα απομονωνονται προσωρινα κ εστιαζουμε σε εκεινη. Η εξηγηση ειναι απλη: το σκυλι αυτο επιλεχτηκε κ εκπαιδευτηκε απο την πρωτη μερα, να κανει ενα πραγμα: να μπορει να με ακολουθησει παντου.
Ειναι η μονη σκυλα που θα παρω μαζι μου φευγοντας απο το σπιτι για να παω αλλου, να μεινω πχ ενα βραδυ στο εξοχικο. Οποτε με ενδιαφερει αυτο το σκυλι να δουλευει/κυκλοφορει/συμπεριφερεται αψογα παντου κ παντα μαζι μου.......
Οταν μπαινουνε κ τα αλλα στο παιχνιδι, το πραγμα αλλαζει κατα πολυ.
Ο μεγαλος (εντελως παντελως ανεκπαιδευτος ημιαιμος σκυλος -δυο εντολες ξερει: το ονομα του + ελα, κ το φυγε) ειναι ο εκπληκτικοτερος σκυλος συναγερμος που θα μπορουσε να εχει κανεις σε ενα σπιτι.
Θα ειδοποιησει για καθε κινηση, θα στηθει (εχει κ αναστημα) κ θα γαυγιζει πολυ παραστατικα.
Μολις ακουσει το μανταλο της γκαραζοπορτας να ανοιγει, θα εχει ηδη γινει καπνος σε δευτερολεπτα, θα βρει την βαθυτερη τρυπα κ θα κρυφτει μεχρι η "απειλη" να φυγει.......
Δεν υπαρχει περιπτωση να πλησιασει ποτε ανθρωπο σε αποσταση μικροτερη των δυο μετρων, πραγμα που τον καθιστα εντελως ακινδυνο......
Η μικρη, λειτουργει επικουρικα στην μεγαλη. Βασικα παιζει με επιτυχια το "κανε οτι κανω".......
Τοσο καλα που οταν η μεγαλη δεν ειναι παρουσα (την εχω δοκιμασει κ μονη της) κανει οτι ακριβως κ η μεγαλη.
Αμα σταματησω την μεγαλη, ευκολα σταματαει κ το μικρο. Δεν ισχυει το αντιστροφο, αν σταματησω την μικρη η μεγαλη απλα χαιρεται που δεν χρειαζεται να μπερδευεται με εναν αλλο σκυλο για "να κανει την δουλεια της"
Βεβαια καταλαβαινεις οτι και με τα τρια ταυτοχρονα, χταποδι δεν ειμαι, οποτε ειναι φυση αδυνατον να τα ελενξω ολα ταυτοχρονα..... επιλεγω να σταματησω κατα προτεραιοτητα την μεγαλη.......
Η επιλογη δευτερου θυλικου σκυλου, εχει να κανει με το οτι με αυτο διαλεξε η μεγαλη να συμβιωσει.
Η σκυλα αυτη εχει ποιο εντονο χαρακτηρα απο τον μεσο ορο των αρσενικων. Επιλεχτηκε γι αυτο.
Στην πραξη ειναι σαν να εχω ενα αρσενικο κ ενα θυλικο.....
Παντως αν αυτο ρωτας, θα ελεγα οτι τα corso ειναι ομαδικα σκυλια, τουλαχιστον ποτε δεν εχει στραφει καποιο εναντιων καποιου αλλου οταν εχουνε ενα στοχο......
Υ.Γ. Οι δυο σκυλες, εχουνε πανω κατω τις ιδιες αντιδρασεις σε τετοιες συνθηκες, με μια σημαντικη διαφορα, αν κ λεπτομερια για καποιον που δεν εχει ζησει τα ζωα ΠΟΛΥ καλα: η μικρη πεφτει με τα μουτρα..... η μεγαλη θα μετρησει/ζυγισει/σκεφτει κ μετα θα πραξει, πραγμα που κατα την γνωμη μου την καθιστα πολλαπλα ποιο "επικινδυνη" αν ανεκπαιδευτη γινει ανεξελεκτη........