Είναι η εργασία στην φύλαξη σημαντική?Και γιατί?

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
Ο σκυλος θα δρασει μονο αν απειληθει.
Οχι επειδη νομιζει οτι μπορει να απειληθει. (τουλαχιστον ετσι πρεπει να ειναι σε σωστο σκυλο)
Οποτε οχι ακομα κ αν δει τον ιδιο ανθρωπο εξω, η ανθρωπο ντυμενο ακριβως το ιδιο, με την εικονα κ μονο δεν ξυπνανε τα ενστικτα. Πρεπει να βρεθει κ σε συνθηκες απειλης για να αντιδρασει (πχ εντονη σωματικη επαφη, εισβολη στο χωρο κλπ κλπ)
Αν παλι εχεις ενα σκυλο που τρωει κολληματα, ειναι ευαιξαπτος η τσιτωνει με το παραμικρο, δεν ειναι λογικο να προβεις σε τετοιου ειδους εργα εξ'αρχης. Εδω παιζει ρολο η εκτροφη κ ποσο καλα τον εχεις "διαβασει" στον πρωτερο "εντιμο" κοινο σας βιο......
θ
συνηθιζεται να μπαινει μια εντολη,οποτε ο σκυλος μπαινει σε μουντ.στην ουσια τετοιου ειδους εκπαιδευση υπακοη ειναι,ον,οφ.
ανοιγεις διακοπτη μπαινει στην αμυνα,κλεινεις διακοπτη κ χερετας τον ιδιοκτητη,ο ισσοροπημενος σκυλος εννοειτε οτι υπαρχει

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
δεν θα σχολιασω καθολου το κομματι παιχνιδιου-εργασιας διοτι κατ εμε δεν υφισταται...ο συγκερασμος τους στην συγχρονη πραγματικοτητα ειναι ενα απο τα πολλα γενικοτερα κακα...

το κομματι που αφορα εκπαιδευση φυλης με εντονο ενστικτο φυλαξης ειμαι απολυτος...σαφως και πρεπει να εκπαιδευτει το σκυλι...

οι λογοι πολλοι...

ξεκιναμε απο το θεμα οριου και κατα ποσο υπαρχει η δυνατοτητα επιστροφης...εγω θα το θεσω αντιθετα απ οτι το θετετε οσοι διαφωνειτε...

εστω οτι εχουμε σκυλο φυλαξης εκπαιδευμενο σε υπακοη αλλα ανεκπαιδευτο σε φυλαξη...μπαινει καποιος στον χωρο και το σκυλι τον κανει φιλετα...διαπιστωνει δηλαδη εντελως ξαφνικα μια ισχυ εναντι ανθρωπου που δεν ηξερε οτι την εχει...

η πιθανη συνεχεια ειναι η αμφισβητιση της απολυτης κυριαρχιας του αφεντικου του...βασικη αρχη ψυχολογιας...οσο καποιος δεν εχει διαπιστωσει την δυναμη του ειναι απροβλεπτος...

παμε τωρα στο σεναριο εκπαιδευσης...το σκυλι κατα την διαρκεια της συνηδειτοποιει μεν την ισχυ του,αλλα την συνειδητοποιει ως θεληση του αφεντικου του,καθως κι ελεγχομενη απο αυτο...με απλα λογια το κομματι φυλαξης μπαινει στο επιπεδο εκμαθησης υπακοης στο μυαλο του σκυλου...

το ιδιο αυτο σκυλι λοιπον δεχεται εισβολη στον χωρο του και κανει επισης φιλετα τον εισβολεα...οι πιθανοτητες αυτο το σκυλι να αμφισβητησει το αφεντικο απο κει και μετα υφιστανται μεν,ειναι απειρως λιγοτερες δε απο την προηγουμενη περιπτωση...

εαν θελετε παλι,να το δουμε και απο πλευρας αποδοτικοτητας τοτε δεν υφισταται καν συζητηση...κανενα φυσικο ταλεντο δεν ξεπερασε την μετριοτητα χωρις προπονηση...ηταν χειροτερο ακομη απο απο αταλαντο προπονημενο...οταν ομως το φυσικο ταλεντο προπονειται ειναι πολυ απλα η κορυφη...

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
east, πέρασες ποτε έστω ενα ΒΗ με το σκύλο σου; ο εκπαιδευτής που συνεργάζεσαι (δεν ξέρω ποιός είναι πραγματικά) πόσα σκυλιά πέρασε ΙΡΟ?

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Αυτής τη άποψης είμαι και εγώ. ( Reinmeister #62 )
Νομίζω ότι αυτοί οι λόγοι είναι πολύ σημαντικοί και δεν σου αφήνουν περιθώρια να πεις :
Δεν εκπαιδεύω τον σκύλο μου γιατί ''το έχει'' και υπάρχει περίπτωση να ...............(βάλτε ότι θέλετε).
Μετά τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για όλους (οικογενεια, ιδιοκτήτη, σκύλο, εκπαιδευτή) ασε που μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ ο σκύλος αυτός.
Συμφωνώ και για την αποδοτικότητα που αναφέρει στη τελευταία παράγραφο.

Last edited:

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Εργασια ειναι μονο το δαγκωμα σε αυτο το φορουμ ? :cool:
Πολυ ωραιο θεμα αλλα το πηρε το ποταμι... και αυτο.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
east, πέρασες ποτε έστω ενα ΒΗ με το σκύλο σου;
Αν θες απολυτη απαντηση ειναι οχι.
Αν θες να μου πεις γιατι ειναι απαραιτητο, θα ηθελα να το ακουσω.

ο εκπαιδευτής που συνεργάζεσαι (δεν ξέρω ποιός είναι πραγματικά) πόσα σκυλιά πέρασε ΙΡΟ?
Δεν εχει σημασια να σου πω ποιοι ειναι.
Θα σου πω μονο, οτι ειπειδη η παραπανω απαντηση ηταν οχι, κ επειδη ουτε τρελλοι ειναι ουτε ανιδεοι, ζητησαν να δουν (και στο χωρο των σκυλιων-σπιτι αλλα κ σε ουδετερο χωρο) την ικανοτητα μου να χειριστω τα ζωα, πριν προχωρησουμε στο οτιδηποτε.
Προφανως πειστηκαν κι ετσι προχωρησαμε.

Πολυ καλο το ποστ του Reinmeister, ειδικα στο "περι αποδοτικοτητας".

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Έλα μου ντε... αυτό σκέφτομαι συνέχεια όταν διαβάζω τα νέα ποστ...

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
πολυ ευστοχο,το ειπα και πιο πανω,πρατεις αναλογως,αλλα για να τεσταρεις τα νευρα και να δεις τα ορια του σκυλου ειναι και αυτο ενα μερος του.και οσο για τα ορια μην τα δαιμονοποιουμε,απλα καποιος ερεθιστης θα προκαλεσει τον σκυλο για να δει ποτε και αν θα εκδηλωσει αλλαγη συμπεριφορας.δεν τον βαζουμε σε παγωμενη λιμνη ουτε του κανουμε ανακριση,αλλωστε ειναι ολα παρουσια ειδικου!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Εργασια για καποια σκυλια ειναι το κυνηγι, για αλλα η συνοδεια τυφλων πχ ή η ερευνα κ διασωση.....
..... εργασια για το σκυλο φυλακα ειναι ΚΑΙ το δαγκωμα.
Χωρις "δαγκωμα" δεν εχεις αποτελεσματικο σκυλο φυλακα.
Δεν καταλαβαινω γιατι καποια γεγονοτα (ο σκυλος φυλακας δαγκωνει τον εισβολεα) ειναι ταμπου κ δεν πρεπει να τα συζηταμε......

Αν καποιος θελει να ταυτισει την εργασια με το σπορ, ας το δηλωσει κ ας κινηθει η συζητηση προς αυτο.
Εγω ειπα την αποψη μου.....

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Θα μπορούσε τότε ο τίτλος να είναι.... το "δάγκωμα" στη φύλαξη είναι σημαντικό και γιατί...

Μάλλον αυτό θέλει να πει η Αμαλία, αν ερμήνευσα σωστά το σχόλιο της...

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
το καλυτερο τεστ χαρακτηρα για καθε φυλη συμφωνα με το ποστ του τυπου που μετεφρασα και με βρισκει και συμφωνο ειναι η εργασικα της φυλης για την οποια δημιουργηθηκε,ετσι αν δεν τα καταφερνει σε αυτο πολυ απλα δεν αναπαραγεται,αν δεν ειναι sound temperament δεν μπαινει σε αναπαραγωγη,βεβαια δεν περιγραφεις την εργασικα της φυλαξης απλα με την λεξη δαγκωμα,ειναι πιο πολυδιαστατο,αλλα δεν παυει να ειναι μερος αυτης της εργασιας,τεσπα δεν βλεπω απαντησεις παντως σε ερωτηματα που τεθηκαν απο ανθρωπους που πιστευουν το αντιθετο!

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Οταν φτανεις και οριακα ξεπερνας τα ορια, οχι δεν το ξερεις.
Το υπολογιζεις ομως βαση πιθανοτητων, ξεροντας το ζωο σου, την εκπαιδευση του την σχεση σας, ειναι πολλα......
Ομως πρεπει να εχεις την καλυτερη δυνατη βαση για να ξεκινησεις να δοκιμαζεις κοντα στα ορια σιγα σιγα κ αναλογα με τις αντοχες του συνολου να δοκιμασεις να τα ξεπερασεις.......
Καταρχάς σε ευχαριστώ για την λεπτομερή περιγραφή.
Παρόλα αυτά μου γεννιούνται αρκετά ερωτήματα.
Αντιλαμβάνομαι πως το "κλειδί" είναι να καταφέρεις σε συνθήκες οριακές να έχεις απόλυτο έλεγχο του σκύλου. Αυτό καταλαβαίνω πως δουλεύεται όταν εκθέτεις τον σκύλο σε τέτοιες συνθήκες και ταυτόχρονα τεστάρεις την υπακοή του. Είναι κάτι αντίστοιχο με το proofing που κάνουμε στην ΒΥ σε χώρους με πολλά ερεθίσματα.
Σταδιακά αυξάνεις τα ερεθίσματα και τους αντιπερισπασμούς ώστε να μάθει ο σκύλος να συνεννοείται μαζί σου και να σε ακούει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τι θα γίνει όμως όταν η αντίδραση στην πρώτη εισβολή δεν είναι η αναμενόμενη και ο σκύλος δεν "κατεβαίνει" δεν "σβήνει" με τίποτα; Ή αν κάτι τέτοιο γίνει στην δέκατη εφαρμογή του σεναρίου που πλέον έφτασες και ξεπέρασες τα όρια και κατεπέκταση δεν περίμενες τέτοια αντίδραση βάσει πιθανοτήτων.

Ποιά η ετυμηγορία για τα "νεύρα" ενός τέτοιου σκύλου και τι μέλλει γενέσθαι από κει και πέρα;
Το δουλεύεις;
Το ξεχνάς;
Και πως επηρεάζεται η σχέση ενός τέτοιου σκύλου με τέτοια αντίδραση, με τους ανθρώπους του; Θα φοβάσαι πάντα μην τυχών και;;

Επίσης, θα ήθελα να σταθώ σε αυτά που έγραψε ο George K.

Γίνονται αναφορές σε είδη εργασίας που δεν προβλέπονται απο την FCI και τα ρεαλιστικά σενάρια είναι μέσα σε αυτά..

Η FCI έχει υιοθετήσει μια πολιτική που στόχο έχει να απαλλάξει τα σπορ και την εικόνα του σκύλου απο κάθε συνειρμό με βία και επικινδυνότητα για τον άνθρωπο απο πλευράς του σκύλου και να προλάβει αρνητικές εξελίξεις, όπως αυτές που ήδη λαμβανουν χώρα με απαγορεύσεις φυλών.

Το να δω λοιπόν ως θεατής σε μία επίδειξη, ενα σκύλο του στρατού ή της αστυνομίας να σταματάει το αυτοκίνητο και να ακινητοποιεί τον οδηγό ή να αφοπλίζει τον ύποπτο του σεναρίου, το θεωρώ εντυπωσιακό. Εκεί όμως υπάρχει η επίβλεψη ιδιαίτερα έμπειρων εκπαιδευτών και κυναγωγών που έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν βλέπω σκυλιά που δεν περιλαμβάνονται στις εργασιακές φυλές, να μπλέκονται σε τέτοια σενάρια, με την καθοδήγηση εκπαιδευτών που δεν ειδικεύονται ούτε έχουν περάσει οι ίδιοι εκπαίδευση επ'αυτού και καθοδηγούν ιδιοκτήτες που αντίστοιχα δεν έχουν περάσει αξιολόγηση για το άν είναι κατάλληλοι και φυσικά στερούνται εμπειρίας.

Εν κατακλείδι, στην ερώτηση αν είναι σηματική η εργασία, θα απαντούσα φυσικά ναι, όλα τα σπορ και οτιδήποτε κρατά το ενδιαφέρον του σκύλου και ακονίζει το μυαλό του, αρκεί να είναι κατάλληλο για τη φυλή και την ιδιοσυγκρασία του και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση απο τον έλεγχο.

Ποιές είναι οι εργασιακές φυλές βασει FCI;
Τί είναι αυτό που διαφοροποιεί τις "τύπου Πρέσα φυλές" από τις "τύπου Μαλινουά" φυλές;
Ποιές είναι οι μεν και ποιές οι δε;

Ποιός εγγυάται πως τέτοια σενάρια δουλεύονται από ανθρώπους με γνώσεις και εξειδίκευση, με σκυλιά που έχουν αντίστοιχα και την ανάλογη ιδιοσυγκρασία;

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Τι θα γίνει όμως όταν η αντίδραση στην πρώτη εισβολή δεν είναι η αναμενόμενη και ο σκύλος δεν "κατεβαίνει" δεν "σβήνει" με τίποτα; Ή αν κάτι τέτοιο γίνει στην δέκατη εφαρμογή του σεναρίου που πλέον έφτασες και ξεπέρασες τα όρια και κατεπέκταση δεν περίμενες τέτοια αντίδραση βάσει πιθανοτήτων.
Πολλα απο αυτα που ρωτας δεν μπορω να στα απαντησω, λογο αναρμοδιοτητας.
Αυτο που μπορω να σου πω, ειναι οτι συνηθως η "πρωτη εισβολη" δεν περιλαμβανει κανενος ειδους επαφη. Τσεκαρεις το σκυλο να δεις σε τι αποσταση "παιρνει μπρος" κ αναλογως μειωσης αποστασης, ποσο κλιμακωνεται η αντιδραση.
Αν το σκυλι πχ δει ανθρωπο στα 500 μετρα κ θελει να τον ξεσκισει, κατι δεν παει καλα.......
Επισης αν το ερεθισμα/εισβολεας, περασει κ απομακρυνθει σε λογικη αποσταση κ δεις παλι οτι ο σκυλος δεν ξεκολλαει, τοτε ομοιως κατι δεν παει καλα.

Ποιά η ετυμηγορία για τα "νεύρα" ενός τέτοιου σκύλου και τι μέλλει γενέσθαι από κει και πέρα;
Το δουλεύεις;
Το ξεχνάς;
Και πως επηρεάζεται η σχέση ενός τέτοιου σκύλου με τέτοια αντίδραση, με τους ανθρώπους του; Θα φοβάσαι πάντα μην τυχών και;;
Δεν ξερω πως θα δουλευοταν ενας σκυλος με μη επιθυμητη συμπεριφορα, καθως κ τα δυο μου ειχανε αριστες αντιδρασεις οποτε εμεινε απλα το να τα "πονηρεψουμε" κ να μαθουνε να λειτουργουνε (αυτα κ εγω) υπο εντονη πιεση. τπτ αλλο.
Δεν μπορω να σου απαντησω συνεπως, αλλα επειδη δεν μπορεις να ζεις παντα με το φοβο "μην τυχων και" υποθετω υπαρχει τεχνικη για καθε περιπτωση.

Σε αυτο το σημειο να σου διευκρινησω, οτι ολα τα σεναρια γινονται αποκλειστικα κ μονο με εισβολη στον χωρο τους (κτημα, κηπο, σπιτι) κ εχω αρνηθει για προσωπικους μου λογους να συμμετασχω εγω η τα σκυλια μου σε πασης φυσεως σεναριο που περιλαμβανει αντιδραση του σκυλου σε ουδετερο χωρο.

Τα σκυλια μου ανετα τα παιρνω μαζι οπου παω, ακομα κ σε κλειστους πολυσυχναστους χωρους οπως πχ καφετεριες......
Επισης αξιοσημειωτο ειναι οτι ο ενας εκ των εκπαιδευτων (αυτος με τα ΙΡΟ που ρωταει ο GeorgeK παρπανω) δεν καταφερε να προκαλεσει την σκυλα μου οταν την πηγα στην σχολη του, οχι φυσικα επειδη δεν ηταν ικανος, αλλα επειδη δεν τις επιτρεπω ΕΓΩ να αντιδρα σε τετοιες συνθηκες. Το μονο που ειχα ζητησει ηταν να μην εχει εντονη σωματικη επαφη μαζι μας.........

Με το παραπανω θελω να σου πω, οτι επειδη ενας σκυλος εχει εκπαιδευτει να αντιδρα (ισως ακραια για σενα που το ακους) στο χωρο του, δεν σημαινει οτι ειναι επικινδυνος για το περιβαλλον του, καθε αλλο.
Μπορει να ειναι ενα ακρως φυσιολογικο σκυλι, το οποιο αν συναντησεις στο δρομο, να το πεις "σκυλακι"......

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Θα μπορούσε τότε ο τίτλος να είναι.... το "δάγκωμα" στη φύλαξη είναι σημαντικό και γιατί...

Μάλλον αυτό θέλει να πει η Αμαλία, αν ερμήνευσα σωστά το σχόλιο της...
Πολυ σωστα....

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
το θεμα οπως ειπαμε ο east49 κι εγω δεν ειναι το τι αποτελει εργασια,αλλα το κατα ποσο φυλες με εντονο ενστικτο φυλαξης πρεπει να εκπαιδευονται...

το οτι η ομοσπονδια δεν προβλεπει ρεαλιστικα σεναρια για συγκεκριμενες φυλες εμενα με αφηνει παγερα αδιαφορο μια και κινειται στα πλαισια των politically correct ντιρεκτιβων...κατι σαν τα disclaimer του στυλ don't do this at home...

ειναι κατι σαν τις κινησεις που εγιναν μια εποχη στο κομματι περιορισμου της ιπποδυναμης στις μοτοσυκλεττες στους 100 ιππους,κατω απο το πρισμα του σκεπτικου οτι εαν ανοιξεις το γκαζι τερμα με 200 αλογα θα σκοτωθεις...

ε οχι ρε φιλε...ΕΓΩ και πολλοι αλλοι δεν θα σκοτωθουμε...το οτι το πλειστον των χειριστων θα σκοτωθει δεν μου λεει κατι...

ας θεσπιστουν κανονες αποκτησης αυτων των συγκεκριμενων φυλων λοιπον, για να ξαναγυρισουμε στα δικα μας, ετσι ωστε να μην μπορει ο καθε ασχετος να τις εχει στην κατοχη του...

μην προσπαθουν ομως να μας πεισουν οτι δεν μπορουν να δουλευτουν σε αυτο το επιπεδο συγκεκριμενες φυλες γιατι πολυ απλα δεν ισχυει...οι περισσοτεροι δεν μπορουν να τις χειριστουν...παραμενουν ομως πολλοι που μπορουν...

καπως ετσι γινεται ο εκφυλισμος που συζητουσαμε σε αλλο νημα...δεν δουλευουμε συγκεκριμενες φυλες πανω στο ενστικτο τους,κοιμιζεται αυτο σιγα σιγα μεσω εκτροφης,οποτε φτανουε καποια στιγμη που τα καναριο,τα φιλα,τα κανε κορσο,οι μολοσσοι και οι μεγαλοι ποιμενικοι να φερνουν μονο το μπαλακι και να την πεφτουν ανασκελα δειχνοντας κοιλιτσες σε οποιον μπαινει απροσκλητος στο σπιτι...

αντιλαμβανομαι απολυτως το σκεπτικο τετοιων κινησεων απο την ομοσπονδια καθως και τετοιων προτροπων απο εκτροφεις,διοτι ετσι ολοι εχουν καλλυμενο το κωλαρακι τους σε οποιαδηποτε περιπτωση...

ξανα με απλα λογακια,οτι δεν μπορουμε να ελεγξουμε το αφοριζουμε και ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι...

ε δεν ειμαστε ολοι...υπαρχουν και καποιοι που μπορουν να ελεγξουν στα ορια αυτο που οι περισσοτεροι δεν μπορουν...

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
ειναι κατι σαν τις κινησεις που εγιναν μια εποχη στο κομματι περιορισμου της ιπποδυναμης στις μοτοσυκλεττες στους 100 ιππους,κατω απο το πρισμα του σκεπτικου οτι εαν ανοιξεις το γκαζι τερμα με 200 αλογα θα σκοτωθεις...

ε οχι ρε φιλε...ΕΓΩ και πολλοι αλλοι δεν θα σκοτωθουμε...το οτι το πλειστον των χειριστων θα σκοτωθει δεν μου λεει κατι...

ας θεσπιστουν κανονες αποκτησης αυτων των συγκεκριμενων φυλων λοιπον, για να ξαναγυρισουμε στα δικα μας, ετσι ωστε να μην μπορει ο καθε ασχετος να τις εχει στην κατοχη του...
Επειδή βλέπω αρέσκεσαι σε συγκρίσεις με μηχανοκίνητα σπορ, θα σου πω κι εγώ με την σειρά μου πως πολλοί θεωρούν τους εαυτούς τους "πιλότους" ώστε να μπαίνουν φέτες στα λιμανάκια ή να στήνουν κοντρίδια στην παραλιακή, όμως δεν σκέφτηκαν τον αθώο που σκότωσαν από το απέναντι ρεύμα, όταν έχασαν τον έλεγχο. Δεν περίμεναν πως θα συμβεί ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, δεν το είχαν υπολογίσει.
Όταν μιλάμε για όρια ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και η ανεύρεση αυτών πρέπει να γίνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες.

Για να γυρίσω και εγώ στα δικά μας, επειδή αναφερόμαστε σε ανεύρεση ορίων και κατεπέκταση ζωώδη ένστικτα επιβίωσης και άμυνας, νομίζω πως χρειάζεται πάνω από όλα ωριμότητα και ψυχική υγεία αυτού που ασχολείται και φυσικά γνώση και εμπειρία ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο.
Γιατί προσωπικά σέβομαι τις αναζητήσεις του East και το πως θέλει να δουλέψει με τις σκύλες του, άσχετα αν διαφωνώ ή όχι ή αν επέλεγα συνειδητά έναν σκύλο για φύλαξη.

Δεν ξέρω όμως πως, σε τί βαθμό και με τί σκοπούς θα δουλέψει τέτοια σκυλιά ο κάθε ένας (ή κάθε άσχετος αν θες) που θα θελήσει να τα έχει επιδεικνύοντας τον ανδρισμό του ή για να καλύψει τις ανασφάλειές του.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Ο Rossi μπορεί να πάει μαλιοκούβαρα και την μηχανή των 200 ίππων...
Έχεις κάποιο βιντεάκι, κάποια εξέταση, κάτι.... ΠΑΓΚΟΣΜΊΩΣ, που να δείχνει τον εκπαιδευτή-Rossi να περνάει ένα απλό IPO με μεγάλο ποιμενικό???
Γιατί προφανώς το IPO, θα είναι ευκολότερη υπακοή για τον εκπαιδευτή-Rossi από ότι η υπακοή που χρειάζεται για μια ρεαλιστική!
Γι αυτό καταλαβαίνω και τον GeorgeK όταν ρωτάει ποιοι είναι αυτοί οι εκπαιδευτές τελικά, που τα λένε και τα κάνουν αυτά.
Μπορεί και να τα κάνουν, αλλά ας τα δούμε ρε παιδί μου.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Reinmeister

Ολα λογικα αλλα οχι εφαρμόσιμα. Τι εννοώ:
α)οταν επιδιώκεις να ελέγξεις ενα σκυλο σε οριακές συνθήκες γνωρίζεις οτι παιζεις με τη φωτιά. Ο σκύλος δεν ειναι υπολογιστής να πατ'ησεις reset και να κάνει επανεκκίνηση. Ο σκύλος έχει αμυντικα και επιθετικά ένστικτα, άλλα επιφανειακά και άλλα πολύ βαθιά χωμένα, που μπορεί να πυροδοτηθούν από μία στιγμιαία αντίδραση του "αντιπαλου" ή ενα λάθος του χειριστή.
β)οσο αφορά τις φυλες με ενστικτα φυλαξης, οι περισσότεροι εκτροφείς επιλεγουν να κανουν αναπαραγωγη των πιο ηρεμων αρσενικών και θηλυκων, ακριβως επειδη χρειάζονται ελεγχόμενο ταμπεραμέντο γιατι ο κόσμος ζητά πολυ συχνα αυτα τα σκυλια για συντροφιά. Δεν μπορείς πχ να απαγορεψεις την αποκτηση ενος γερμανικου ποιμενικου απο καποιον που τον θέλει ως pet. Για να γίνει λοιπον αυτο που λες θα επρεπε σε καθε φυλη να υπαρχουν δυο γραμμες αναπαραγωγης, τα πιο ηρεμα και τα πιο αγρια-νευρικα της γεννας, κατι πρακτικα πολυ δυσκολο
γ) αν επιλεξεις φυλη φυλαξης γνωριζεις πολυ καλα οτι θα περιμενεις αυτα που συνεπαγεται, δηλαδη επιφυλακτικοτητα με ξενους, δυνατο γαυγισμα, κυριαρχικο χαρακτηρα και σε δευτερη φαση δαγκωμα. Απαιτειται λοιπον απολυτη υπακοη του σκυλου και τελεια εκπαιδευση για να αποφυγουμε τα παρατραγουδα.. αυτο πολυ μικρο ποσοστό ιδιοκτητων μπορεί να το εφαρμοσει.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Γι αυτό καταλαβαίνω και τον GeorgeK όταν ρωτάει ποιοι είναι αυτοί οι εκπαιδευτές τελικά, που τα λένε και τα κάνουν αυτά.
Υπάρχει εκτροφέας/εκπαιδευτής ΜτΗ που τα κάνει όλα αυτά αγαπητέ sea-mol...:cool:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ο Rossi μπορεί να πάει μαλιοκούβαρα και την μηχανή των 200 ίππων...
Έχεις κάποιο βιντεάκι, κάποια εξέταση, κάτι.... ΠΑΓΚΟΣΜΊΩΣ, που να δείχνει τον εκπαιδευτή-Rossi να περνάει ένα απλό IPO με μεγάλο ποιμενικό???
Γιατί προφανώς το IPO, θα είναι ευκολότερη υπακοή για τον εκπαιδευτή-Rossi από ότι η υπακοή που χρειάζεται για μια ρεαλιστική!
Υποθετω οτι το β'ενικο σε προστακτικη απευθυνεται σε μενα??
Γιατι ρε φιλε sea-mol να σου δειξω καποιο βιντεακι δλδ η καποια πιστοποιηση???
Θα προσλαβεις το σκυλο μου κ στα απαιτουμενα προσοντα ηταν κ να προσκομισω κατι που να πιστοποιει την αξια του εκπαιδευτη του???

Δεν κανω ουτε σπορ ουτε εφε, ουτε επειδηξη.
Προς ενημερωση σου επισης, ουτε εκτροφεας ειμαι, ουτε πουλαω κ επαγγελματικα δραστηριοποιουμαι πολυ μακρια απο τα σκυλια.
Κατα συνεπεια δεν εχω να αποδειξω σε κανεναν τπτ ουτε να "πιστοποιησω" κατι σε εναν αγνωστο "επειδη γουσταρει"......

Με καθε φιλικη διαθεση, αλλα με το να αμφισβητεις τοσο εντονα, μαλλον μου δειχνεις οτι δεν πιστευεις κ αν αυτο συμβαινει δεν ειναι δικο μου προβλημα, γιατι δεν καιγομαι να πεισω κανεναν για τπτ.