Είναι δυνατόν, από τώρα (κυριαρχία ή ορμές;);

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Με την εντολή αστο για παράδειγμα δεν θα καταλάβει, ενώ με την διορθωση, όταν λείπεις θα καταλαβει????
Με τους τρόπους που περιέγραψα, ο σκύλος δεν θα πηγαίνει ούτε οταν λειπουμε στον καναπέ, θα προτιμάει τα παιχνιδια του. Με τον αλλο τρόπο που τα παιχνιδια του δεν του κάνουν την δουλειά του, πιστευεις οτι θα αφήσει ησυχο τον καναπέ όταν λείπεις????

και η εμπιστοσύνη του σε μας που διαβρώθηκε, δεν μας ενδιαφέρει???
και το γεγονος οτι ολο αυτό δεν το εκλαμβάνει ως διορθωση???
Η μητέρα του οταν το μαλώνει, καταλαβαίνει γιατί το μαλώνει, γιατί μιλάνε την ιδια γλώσσα, δεν παθαινει τιποτα η σχέση τους!

Last edited:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Νομίζω πως δεν συννενοούμαστε...

Για να μάθεις την εντολή άστο..πρέπει να κάνει το λάθος να διορθώσεις και μετά όταν κάνει το σωστό να επιβραβεύσει σωστά ???

Ο σκύλος δεν είναι ανεξέλεγκτος από την πρώτη μέρα έξω..έχει και το crate του..σίγα σίγα θα πάει στο σπίτι και αργότερα θα μείνει μόνος του παντού..
Θα αφήσεις παιχνίδια..αλλά θα πρέπει αν κάνει κάτι μη επιθυμητό να ξέρει τα όχι και τους κανόνες..

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Freedom, κάτσε γιατι με μπερδεψες!
Το «άστο» (τον καναπέ) είναι εκ τοις πραγμασι διόρθωση...
Εσυ δεν έγραψες πουθενα για «άστο», αλλά για απόσπαση της προσοχής σε κατι άλλο!

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Νομίζω πως δεν συννενοούμαστε...

Για να μάθεις την εντολή άστο..πρέπει να κάνει το λάθος να διορθώσεις και μετά όταν κάνει το σωστό να επιβραβεύσει σωστά ???

δεν συνενουμαστε!!!Δυστυχώς! Καμία εντολή δεν χρειαζεται να μαθει με διορθωση. Τι διορθωνεις, αφου δεν εχει μαθει κατα την διαδικασια της μαθησης?????
Διορθωση είναι μόνο στο μυαλό σου! Ο σκυλος απλα δεν εχει μαθει την εντολή και η δική σου διορθωση, απο το πουθενα κατα την αποψή του, απλώς τον κανει ανασφαλή απεναντι σου.

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Εχω την αίσθηση, για να μην πώ με βεβαιότητα, ότι παίζουμε με τις λεξεις γιατι δεν μας βολεύουν!

Το «μη», «όχι», «άστο» οπως και να μην θέλουμε να το παραδεχθούμε είναι διορθώσεις!

Εν τω μεταξύ δεν ανεφερες πουθενα, οπως σου έγραψα και πριν, ότι λες «άστο» για να μην φάει τον καναπέ.

Last edited:

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Οχι, μάλλον δεν λέμε το ίδιο.
Καταρχάς η εντολή στα αγγλικά είναι "leave it" και κάποιοι το μεταφράζουν σε "αστο" που είναι άλλη εντολή (drop it). Το leave it λοιπόν, είναι το γνωστό ΜΗ. Μαθαίνεις τον σκύλο να μην πειράζει κάτι που δεν θες.
Eνα παράδειγμα The Dog Trainer : Teach Your Dog to “Leave It” :: Quick and Dirty Tips ™

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Σιγα που διαβρώθηκε η επιστοσύνη του σε μας επειδή του είπες «μη»! Μάθημα του έκανες!
Αλλιως ο καναπες, εστω και μακροπρόθεσμα δεν γλυτωνει την διάβρωση!

Ενω η μανα του όταν έκανε κατι λάθος, του έδινε τυρογαριδάκια για να μην διαβρωθει η εμπιστοσύνη του σ αυτήν!

Last edited:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Οχι, μάλλον δεν λέμε το ίδιο.
Καταρχάς η εντολή στα αγγλικά είναι "leave it" και κάποιοι το μεταφράζουν σε "αστο" που είναι άλλη εντολή (drop it). Το leave it λοιπόν, είναι το γνωστό ΜΗ. Μαθαίνεις τον σκύλο να μην πειράζει κάτι που δεν θες.
Eνα παράδειγμα The Dog Trainer : Teach Your Dog to “Leave It” :: Quick and Dirty Tips ™
To "άστο " το ανέφερα για να συνεννοηθούμε με την freedom το οποίο η ίδια χρησιμοποίησε.. για τον καναπέ..

Μην κολλάμε όμως στις λέξεις γιατί ο κάθε ένας τις λέει όπως βολεύει..π.χ. εγώ το "αστό" το έχω για να πάρω κάτι από το στόμα..και το ignore το "leave it"..

Το "leave it" λοιπόν μπορείς να πεις το "όχι" στο να αφήσει αυτό που θες και να ανταμείψεις μόλις το αφήσει..ή να κάνεις και απόσπαση προσοχής..μην μπερδεύουμε εκπαιδευτικές μεθόδους όμως γιατί η διαφωνία μας εδώ..(αν και το έχουμε κάψει το θέμα..) είναι αν μπαίνει εκπαιδευτικά η διόρθωση ή όχι..η οποία είτε με την μία έννοια ή την άλλη..πάντα υπάρχει..πως αλλιώς???

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Η μητέρα του οταν το μαλώνει, καταλαβαίνει γιατί το μαλώνει, γιατί μιλάνε την ιδια γλώσσα, δεν παθαινει τιποτα η σχέση τους!
δεν συνενοουμαστε!

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Aν πρεπει, οπως ισχυριζεσαι, να του μιλάμε την ιδια γλώσσα με την μητερα του΄τότε σιγουρα δεν κάνουν τα τυρογαριδακια!

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
To "άστο " το ανέφερα για να συνεννοηθούμε με την freedom το οποίο η ίδια χρησιμοποίησε.. για τον καναπέ..

Μην κολλάμε όμως στις λέξεις γιατί ο κάθε ένας τις λέει όπως βολεύει..π.χ. εγώ το "αστό" το έχω για να πάρω κάτι από το στόμα..και το ignore το "leave it"..

Το "leave it" λοιπόν μπορείς να πεις το "όχι" στο να αφήσει αυτό που θες και να ανταμείψεις μόλις το αφήσει..ή να κάνεις και απόσπαση προσοχής..μην μπερδεύουμε εκπαιδευτικές μεθόδους όμως γιατί η διαφωνία μας εδώ..(αν και το έχουμε κάψει το θέμα..) είναι αν μπαίνει εκπαιδευτικά η διόρθωση ή όχι..η οποία είτε με την μία έννοια ή την άλλη..πάντα υπάρχει..πως αλλιώς???

Σίγουρα ο καθένα χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις.
Στο νόημα θα ήθελα να εστιάσω, τον σκοπό.

Ο σκοπός είναι να κάνει πίσω, να μη δώσει σημασία σε κάτι που εμείς δεν θέλουμε. Και έχει αποτέλεσμα αν δουλευτεί και με πολλά σενάρια (μέσα στο σπίτι, έξω με αντιπερισπασμούς, με μεγαλύτερης ή μικρότερης αξίας αντικείμενα κλπ). Δεν ξέρω που εμπίπτει, αν είναι δηλαδή της θετικής εκπαίδευσης ή της κλασσικής. ΔΕν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν εντολή πάντως και πραγματικά μου έχει λύσει τα χέρια.

Ενω η μανα του όταν έκανε κατι λάθος, του έδίνε τυρογαριδάκια για να μην διαβρωθει η εμπιστοσύνη του σ αυτήν!
:mrgreen:

Καλό!

Δεν είναι η όμως η ανταμοιβή το θέμα, αλλά να κατανοήσει τι θέλουμε από αυτόν. Μαθαίνει να κινείται στον κόσμο μας, του λέμε αυτό επιτρέπεται, αυτό όχι. Το ίδιο είναι με μια αγριοφωνάρα να πεις ΜΗΗΗΗΗΗΗ και το ίδιο να το έχεις δουλέψει από πριν;

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Εγώ σαν "πατέρας" τους, ακούω την μάνα τους...Ότι πει αυτή! :D

...και απαλλάσσω και την freedom από το άγχος να αποφεύγει να απαντά στις ερωτήσεις μου...Δε βαριέσαι...Νερό και αλάτι!

Δε γράφω τίποτε άλλο μια που στατιστικές έχουν δείξει πως κανένας δε διαβάζει θέμα 400 δημοσιεύσεων...Θα περιμένω να σταματήσετε και σε 3 μήνες θα έρθω να γράψω "τα δικά μου" για να κλέψω τις εντυπώσεις...:D

Καλή συνέχεια!

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Εγώ απλά θα αναφέρω ότι το κουτάβι που έφυγε από τα χέρια μου την Κυριακή, μέσα σε λίγες μέρες ανέκτησε την αυτοπεποίθησή που έχασε μετά από ένα μήνα ατυχούς υιοθεσίας. Ήρθε φοβικό και λέρωνε παντού (ενώ όταν είχε φύγει είχε αρχίσει να μαθαίνει την πάνα). Κατά το διάστημα αυτό κατέστρεψε μόνο ένα τηλεφωνικό καλώδιο που δεν γινόταν να απομακρύνω ή να καλύψω. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών ο Ρας το διόρθωσε κάποια στιγμή ιδιαιτέρως βίαια για τα γούστα μου. Οι δικές μου διορθώσεις ήταν ήπιες στο στυλ που περιέγραψα στον καναπέ. Αυστηρή διόρθωση έκανα όταν με δάγκωσαν πάνω σε καυγά με τον αδελφό του για το φαγητό. Μέσα στις μέρες αυτές το κουτάβι έμαθε το όνομά του (τσάμπα και βερεσέ γιατί του το άλλαξαν), το έλα (που σήμαινε άσε ότι κάνεις κι έλα), το μπράβο (ώπα κάτι καλό έκανα/κάνω, τώρα θα έρθει αυτή να με χαιδέψει, ζήτωωω), το μη (αν πάω κοντά της ΤΩΡΑ, θα έχει χαδάκια, ζήτωωω) και να τα κάνει στην πάνα με ελάχιστα ατυχήματα (τσίσα πάντα κέντρο, κακά όπου λάχει όταν δε με βλέπουν ίσως και στην πάνα και πάντα πάνω στην πάνα όταν με βλέπουν γιατί έχει χαδάκιαααα ζήτωωωω). Επίσης έμαθε όχι μόνο να μη δαγκώνει ότι πλησιάζει το πιάτο του αλλά να μη γρυλίζει καν, αλλά να δέχεται το χέρι μου είτε σε χάδι είτε και να ακουμπήσει την τροφή του. Αυτά τα έμαθε σταδιακά κι όχι μόνο χάρη στη μοναδική αυστηρή διόρθωση που έκανα όταν δέχτηκα τη δαγκωνιά. Υπήρχαν διορθώσεις φυσικά αλλά πολύ ήπιες (για τα δικά μου μέτρα)

Κατά τ'άλλα βρίσκω ανούσιο να αναλύσω γιατί με λάτρεψε ένα κουτάβι που του επέβαλα κυριαρχία και δεν είχα τα ίδια αποτελέσματα σε κουτάβι που μεγάλωσα πριν από τέσσερα περίπου χρόνια με απουσία περιορισμών αλλά με στέρηση παρουσίας παιχνιδιού ή άλλου επιθυμητού πράγματος όταν έκανε λάθος.

Η μη νέα οικογένεια έχει ενημερωθεί για τα διάφορα θέματα του κουταβιού και έχουν υπ'οψιν τους ότι θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά από το μέσο κουτάβι ώστε να ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή του χωρίς να γίνει όμως ασύδοτο.

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
:mrgreen:

Καλό!

Δεν είναι η όμως η ανταμοιβή το θέμα, αλλά να κατανοήσει τι θέλουμε από αυτόν. Μαθαίνει να κινείται στον κόσμο μας, του λέμε αυτό επιτρέπεται, αυτό όχι. Το ίδιο είναι με μια αγριοφωνάρα να πεις ΜΗΗΗΗΗΗΗ και το ίδιο να το έχεις δουλέψει από πριν;
Βρε Μιχάλη, εμεις νομιζω, καταλαβαινόμαστε!
Ποιος ηγετης θα πει με αγριοφωναρα το «μη» όταν θα μαθαίνει το κουταβι;

Η αγριοφωνάρα θα ακουστει μετά απο πολύ καιρό και όταν θα είσαι βέβαιος πλεον, ότι ενώ ξέρει πολύ καλά ότι απαγορεύεται, αυτός κάνει το κορόιδο και προσπαθεί να καταφέρει το δικό του!

@DjSoukis Aν δεν βαλεις μελέτη, για το τι έχουν δείξει οι στατιστικές, δεν...

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Βρε Μιχάλη, εμεις νομιζω, καταλαβαινόμαστε!
Ποιος ηγετης θα πει με αγριοφωναρα το «μη» όταν θα μαθαίνει το κουταβι;
Κάποιος που γνωρίζει σίγουρα όχι, αλλά αρκετοί άπειροι ιδιοκτήτες δυστυχώς το κάνουν. Και δεν ξέρει το φουκαριάρικο από που του ήρθε.

Η αγριοφωνάρα θα ακουστει μετά απο πολύ καιρό και όταν θα είσαι βέβαιος πλεον, ότι ενώ ξέρει πολύ καλά ότι απαγορεύεται, αυτός κάνει το κορόιδο και προσπαθεί να καταφέρει το δικό του!
Συμφωνώ απόλυτα!

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Κάποιος που γνωρίζει να ηγείται, σίγουρα όχι, αλλά αρκετοί άπειροι ιδιοκτήτες δυστυχώς το κάνουν. Και δεν ξέρει το φουκαρικο από που του ήρθε.
Fixed!

Αλλιώς δεν είναι ηγετες! Ειναι δικτάτορες, είναι άσχετοι, είναι αδύναμοι, είναι, είναι, είναι...
Δεν χρειάζεται να ξερεις από σκυλιά για να ξερεις να ηγείσαι! (Οι ιδιες ακριβώς τακτικες ηγεσίας, ισχύουν παντού και όχι μονο στα σκυλιά)
Αυτο που χρειάζεσαι επί πλέον, είναι να μελετησεις και να καταννοήσεις τον σκύλο και την γλώσσα του.

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Εγώ πάντως, μάλλον υπήρξα εξαίρεση στον κανόνα.
Φουκαριάρης ιδιοκτήτης, που ακόμη παλεύω να καταλάβω από που μου 'ρθε :?

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Κριτικοπούλα, πόσα θες να μας τρελάνεις?
Την μια έχεις κουτάβι
Την άλλη δεν έχεις κουτάβι
Μετά τελικά είχες κουτάβι

Και ύστερα από την όλη συζήτηση βρίσκεις ανούσιο να αναλύσεις το γιατί και δεν σχολιάζεις καν το γεγονός ότι το κουτάβι δεν κατάλαβε την διόρθωση, γιατί δεν θεωρούσε ότι κάνει κάτι λάθος, όπως εσύ η ίδια είπες.

Και κανεις δεν σχολιαζει το τραγικο αποτέλεσμα:

άρα: