Δέσιμο της γάτας με τον ιδιοκτήτη

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Κ τώρα σχετικά με το θέμα 'πίστη' μιας γάτας.Πάρε έναν σκύλο που έζησε με μια οικογένεια χ χρόνια κ βάλτον να ζήσει με μια άλλη,μετά κάνε το ίδιο κ με μια γάτα.Ποιος θα εγκλιματιστεί καλύτερα?:maria::D:maria:
Ο σκύλος. Αυτό δεν είναι θέμα "πίστης" ...

DrZhivago δεν είναι αγέλη αυτή είναι τροποποιημένες συμπεριφορές κατά την περίοδο αναπαραγωγής και μόνο. Το ότι δεν σκοτώνουν η μία την άλλη και βλέπεις "οικογένειες" είναι θέμα τροφής καθαρά, και οι σκοτωμοί είναι επίσης πολύ συχνοί.

Φυσικά συμφωνώ ότι δεν είναι "αχάριστη" - "άπιστη" - "άκαρδη" κλπ κλπ

Το retrieve που έχουν στο μπαλάκι (οπως και όταν φερνουν ψόφια ποντικια κλπ ) δεν είναι επειδη θελουν να παίξουν ειναι τροπος προέγγισης μεταξύ τους ... μάλλον θέλουν να παίξουν αλλά όχι επειδή "έχουν μυαλό"

Επίσης συμφωνώ ότι είναι πολύ χρήσιμο και γοητευτικό ζώο με τελείως διαφορετική σχέση με τον άνθρωπο ...

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Η γάτα μπορεί να εκπαιδευτεί. Για το τσίρκο!
Όχι όμως σε ζητήματα υπακοής. Όχι στα αλήθεια.

Κ τώρα σχετικά με το θέμα 'πίστη' μιας γάτας.Πάρε έναν σκύλο που έζησε με μια οικογένεια χ χρόνια κ βάλτον να ζήσει με μια άλλη,μετά κάνε το ίδιο κ με μια γάτα.Ποιος θα εγκλιματιστεί καλύτερα?:maria::D:maria:
Με το σκύλο, το ζητούμενο είναι να εγκλιματιστεί ο σκύλος.
Με τη γάτα, το ζητούμενο είναι να εγκλιματιστείς εσύ! :p

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
Denis, οι γάτες έχουν ένα μυαλό που δεν το φαντάζεσαι!
Γενικά η άποψη μου για τη γάτα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να έχει πραγματική εικόνα αν δεν τις ζήσει. Και όταν λέω να τις ζήσει εννοώ να τις ζήσει. Όχι να έχει γνωρίσει τη γάτα που είχε η γιαγιά του στην αυλή της στο χωριό.
Οι γάτες παίζουνε γιατί είναι στη φύση τους. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι κυνηγοί, παίζοντας εξασκούνται. Πχ αγαπημένο τους παιχνίδι είναι να καραδοκούν σε μια γωνιά και να σου την πέσουνε όταν περνάς. Είναι σα να εξασκούνται, ειδικά οι οικόσιτες αντικαθιστούν το κυνήγι με τα παιχνίδια τους.

Έχουνε περίπλοκη κοινωνική δομή, κατά βάση την ορίζει το ζητούμενο της επιβίωσης. Πράγματι σε περιόδους που έχουνε γατάκια οι γάτες τα μεγαλώνουνε κατά κάποιο τρόπο από κοινού, γίνονται θείες των μωρών μιας άλλης γάτας, τα φροντίζουνε όταν αυτή θα βγει να κυνηγήσει την τροφή της γιατί θα κάνουνε το ίδιο και οι άλλες μαμάδες για τα δικά της μωρά. Αυτό όμως το κάνουνε κατά κάποιο τρόπο από συμφέρον, για να προστατέψουνε τα μωρά τους που κινδυνεύουνε από τους γάτους. Γιατί γάτα που δεν έχει πια γατάκια=γάτα που θα θέλει να ζευγαρώσει. (η γάτα έχουνε και πάλι οίστρο αμέσως μετά τον απογαλακτισμό των μωρών της).

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Loukia,αυτό ακριβώς είναι το θέμα με τις,κατά τα άλλα,αξιαγάπητες γατούλες!
Δεν είναι τυχαίο αυτό που ειπώθηκε κάπου κ καθρευτίζει όλη την αλήθει σχετικά με το πως μας βλέπουν οι μεν κ πως οι δε.
Ενας σκύλος λέει για τον άνθρωπο:τι τυχερός που είμαι που με προσέχουν αυτοί οι άνθρωποι,πρέπει να είναι θεοί.
Κ η γάτα:τι τυχεροί που είναι που με προσέχουν,πρέπει να είμαι θεά! :maria::paja1:
Κάπως έτσι;)

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
Ενας σκύλος λέει για τον άνθρωπο:τι τυχερός που είμαι που με προσέχουν αυτοί οι άνθρωποι,πρέπει να είναι θεοί.
Κ η γάτα:τι τυχεροί που είναι που με προσέχουν,πρέπει να είμαι θεά! :maria::paja1:
Δεν είναι αυτό γοητευτικό; :)
Ή αλλιώς.......

Γενικά η σχέση που μπορεί να έχει ο άνθρωπός με το σκύλο και αυτή που μπορεί να έχει με τη γάτα δε συγκρίνονται.
Νομίζω δύο είναι οι βασικές διαφορές.
-Ο σκύλος σου ανήκει με ότι περιλαμβάνει αυτό.
-Με το σκύλο μπορείς να κάνεις πράγματα που μπορείς να κάνεις και με έναν άνθρωπο: μια βόλτα, μια εκδρομή, αθλοπαιδιές, να πας για καφέ, για μπάνιο κλπ κλπ. Μπορεί να είναι κομμάτι της ζωής σου σε τόσες πολλές δραστηριότητες, που αυτό και μόνο αρκεί για να μην μπορεί να συγκριθεί η σχέση με αυτή που μπορείς να έχεις με μια γάτα.

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Ο οίστρος τους κρατάει όντως όλο το χρόνο γιαυτό κ ο αριθμός τους,μπορεί δύσκολα να υπολογιστεί(αναφέρομαι μόνο στις αδέσποτες).
Αν είχαμε ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το θέμα 'εκπαίδευση γάτας',σαφώς κ θα είχαμε άλλη αντίληψη των δυνατοτήτων τους.Μας έχει περάσει όμως το ότι το μόνο που κάνουν είναι παιχνίδι,φαί κ ύπνος κ αυτό δύσκολα αλλάζει.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Βρε παιδιά κάνετε δύο λάθη: Αφ’ ενός κρίνετε την συμπεριφορά ενός ζώου με ανθρώπινα κριτήρια (καλόψυχο, κακόψυχο, αχάριστο, ακαρδο κτλ) και αφ’ ετερου συγκρίνετε δυο ζώα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους (γάτα-σκύλος). Είναι δυνατόν να μην βγάλετε επισφαλή συμπεράσματα? ;)

Σας βρήκα τη φωτογραφία που σας έλεγα. Είναι λίγο σκοτεινή βέβαια διότι οι μοναχοί δεν μας επέτρεπαν να χρησιμοποιήσουμε φλας για να μην τρομάξουν τα ζώα. Νομίζω όμως πως μια ιδέα για την εκπαιδευσιμοτητα των γατών θα την πάρετε!
Λουκια, οι συγκεκριμένες γάτες εκτελούσαν άψογα ΚΑΙ εντολές βασικής υπακοής. :)

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Εμάς μας βλέπουν σαν γονείς τους (ενώ ο σκύλος μας βλέπει ως αρχηγό). Στενοχωριούνται μόνες τους ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και δένονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ με ανθρώπους και άλλα ζώα (και σκύλους της οικογένειας). Πενθούν κι όλας.
.....
Μας έχουν σώσει άπειρες φορές από επιδημίες και το κάνουν ακόμα. Είναι υπέροχα κατοικίδια, ευγενικά, υπάκουα, πιστά και υπερβολικά στοργικά και τρυφερά.

Αν μεγαλώσουν με άνθρωπο που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί, μαθαίνουν πολλά πράγματα (να περπατούν με λουρί! Άλματα με εντολή, να "μιλούν", απόρτ) και μπορούν να σε συντροφεύουν παντού.
θα συμφωνήσω κ με το παραπάνω επίσης....

κ να πω ότι δεν είχα ποτέ γάτα (πάντα φιλοξενούσα σπίτι μου φίλων που έφευγαν διακοπές κ δεν τις έχω ζήσει πολύ. Αλλά με εντυπωσιάζουν σαν πλάσματα κ φίλης γάτα είναι πιο υπάκουη κ εκπαιδευμένη κ από τη λώρα μου! :p Την έχει 5 χρόνια κ η γατούλα -κεραμιδόγατα- κάνει τα απίστευτα!

Σε όλες τις περιπτώσεις (σκύλος, γάτα, χελώνα, καναρίνι, άλογο κ.λ.π.) παίζει μεγάλη σημασία σε τί περιβάλλον κ με τί άτομα μοιράζονται την καθημερινότητά τους.
Γιατί το κατοικίδιο στο 'αφεντικό' θα μοιάσει...

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Οι γάτες δεν είναι λιγότερο «καλόψυχες» από το σκύλο. Είναι άλλο ζώο. Αγαπούν και δένονται διαφορετικά, κατ’ επέκταση κάθε σύγκριση με το σκύλο είναι άτοπη.

οι γάτες εκπαιδεύονται. :)
θα συμφωνήσω με το παραπάνω...:)

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Μα,rottie μου,δε βγάζω τον εαυτό μου από τους γατόφιλους απλά έχοντας ζήσει κ με τα 2 έχω σχηματίσει αυτή την άποψη:)
Κ δε νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η έννοια 'δέσιμο' με το σκύλο.
ΑΚΟΜΑ κ από έναν γατόφιλο:p:p

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Εγώ πάλι που έχω ζήσει επίσης και με τα δυο, θεωρώ ότι το δέσιμο που είχα εγώ μαζί τους είναι το ίδιο. Το δέσιμο που είχαν αυτά μαζί μου δεν μπορώ να το συγκρίνω διότι πρόκειται για ζώα με τελείως διαφορετική συμπεριφορά.
Μπορώ όμως να σε διαβεβαιώσω πως κουράστηκα πολύ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη και την αγάπη της γάτας μου, δεν μου χαρίστηκε τίποτα από μέρους της γι’ αυτό το δέσιμο που είχαμε το εκτιμώ περισσότερο. :)

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
Δηλαδή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο χαρακτηρισμός “γάτα” δηλώνει άνθρωπο έξυπνο, εύστροφο και ικανό.
Οι γάτες είναι παρεξηγημένα πλάσματα. Τις χαρακτηρίζουμε πονηρές γιατί λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού ευφυΐας-φυσικών ικανοτήτων είναι πολύ ικανές, πολύ αποτελεσματικές. Σίγουρα δεν είναι αγαθές, αλλά πώς θα μπορούσαν; Ο ρόλος που τους έχει αναθέσει η φύση απαιτεί να είναι καχύποπτες, επιφυλακτικές και απόμακρες αν θέλουν να επιβιώσουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γάτες είναι αιλουροειδή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές οι σκύλοι δε σκέφτονται. Απλά έχουνε όπως κάποιοι υποστηρίζουν αρκετή φυσική ευφυία ώστε να χρησιμοποιήσουν την αγάπη των ιδιοκτητών τους προς όφελός τους. Οι γάτες από την άλλη πιστεύω ότι σκέφτονται.
Αυτό που (για μένα) κάνει τη γάτα "πιο έξυπνη" από το σκύλο είναι η ικανότητα να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους και να εφαρμόζουν τις γνωσεις που απέκτησαν όταν βρεθούν αργότερα σε νέες καταστάσεις.
Αυτό βέβαια το κάνουν σε κάποιο βαθμό και κάποιοι σκύλοι, πχ τα Doberman.