Για πόσο ακόμα; (απωλεια σκυλου)

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Δυστυχώς δεν ξέρεις ούτε τι σου επιφυλάσσει το αύριο, παράδειγμα ο Κούκης έπρεπε την προηγούμενη βδομάδα να του κάνουν νάρκωση για ακτηνογραφείες, εκείνη τη στιγμή τα πάντα μου πέρασαν από το μυαλό... "κι αν κάτι πάει στραβά"?

Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι, αλλά στιγμές-στιγμές...
Αν σκεφτεσαι τι σ επιφυλασει το αυριο με τρομο χανεις το καλο του σημερα.
Γτ δν σκεφτεσαι το θετικο π μπορει να επιφυλαζει το αυριο ?
Δν χρειαζεται να μπαινουμε σε κακες σκεψεις .
Πρεπει να παρεχουμε ασφαλεια ιατρικη παρακολουθηση κτλ στα μικρα μας για να μην συμβει κατι ασχημο πριν την ωρα του.
Μονο αυτο να μας νοιαζει απο αγχος κ φοβο.
Εχεις πολλα ακομα υπεροχα χρονια με τον Μπισκοτοκρεμουλη σου!!!
Μην αναλωνεσαι ουτε εσυ ουτε κανεις με την σκεψη της απωλειας.
Χωρις βεβαια να επαναπαυεται κανενας.
Ζηστε το σημερα με τα μικρα σας . Ξαναλεω πως μετα απο πολυ πολυ καιρο θα ερθει η στιγμη να πονεσετε να βασανιστειτε κ αλλα πολλα.
Μεχρι τοτε ομως απλα χαρειτε το !!!

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Οι περισσότεροι ίσως το ξέρετε, αλλά το παραθέτω για αυτούς που πιθανόν να μην το έχουν διαβάσει ακόμα.

Το 1940, ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο Νηλ κι ενώ έγραφε ένα σημαντικό έργο, αποφάσισε να αποδώσει έναν φόρο τιμής στο Μπλέμι, έναν σκύλο Δαλματίας της οικογένειας ο οποίος είχε πεθάνει και του οποίου ο θάνατος είχε καταβάλλει ψυχολογικά την σύζυγο του Καρλότα.

Η Διαθήκη του Silverdene Emblem O’ Neill
(γνωστός στους κύκλους της οικογένειάς μου και των φίλων μου ως «Μπλέμι»)
Αφού το βάρος των χρόνων της ηλικίας και των ασθενειών μου πέφτουν πάνω μου βαριά κι αντιλαμβάνομαι πως το τέλος της ζωής μου είναι κοντά, αποτυπώνω αυτή την τελευταία διαθήκη μου βαθιά στο νου του Κυρίου μου. Εκείνος δεν θα γνωρίζει πως είναι εκεί έως την στιγμή που θα έχω πεθάνει. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή κι ενώ θα με θυμάται στην μοναξιά του, θα ανακαλύψει αυτήν την διαθήκη και θα του ζητήσω να την καταγράψει ως ανάμνηση σε εμένα.

Λιγοστά είναι τα αγαθά που έχω ν΄αφήσω. Οι σκύλοι είναι σοφότεροι από τους ανθρώπους. Δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα αντικείμενα. Δεν σπαταλάνε τον πολύτιμο καιρό τους μαζεύοντας πλούτη. Δεν χάνουν τον ύπνο τους ανησυχώντας για το πώς θα κρατήσουν τα πράγματα που τους ανήκουν και πως θα αποκτήσουν αυτά που δεν έχουν.

Δεν υπάρχει τίποτα μεγάλης αξίας ανάμεσα σε αυτά που θα κληροδοτήσω, εκτός ίσως από την αγάπη και την πίστη μου. Αυτά τα αφήνω σε όλους όσους με αγάπησαν, στον Κύριο και την Κυρία μου, οι οποίοι γνωρίζω πως θα θρηνήσουν περισσότερο απ’ όλους. Στον Φρήμαν που ήταν τόσο καλός μαζί μου. Στον Σιν και τον Ρόυ, στον Γουίλι και την Ναόμι, στον... αλλά αν αναφέρω όλους όσους με αγάπησαν τότε θα πρέπει να γράψει το αφεντικό μου ολόκληρο βιβλίο.

Ίσως να είναι μάταιο εκ μέρους μου να καυχιέμαι αφού είμαι πια τόσο κοντά στο θάνατο, ο οποίος επιστρέφει όλα τα φαντάσματα και τις ματαιοδοξίες στο χώμα και στη σκόνη απ’ την οποία προήλθαν, αλλά ήμουν πάντοτε ένας εξαιρετικά αξιαγάπητος σκύλος.

Ζητάω απ’ τον Κύριο και την Κυρία μου να με θυμούνται πάντα, αλλά να μην με πενθήσουν για πολύ.Στη ζωή μου πάντα προσπαθούσα να είμαι μια παρηγοριά τους σε στιγμές θλίψης και ένας λόγος για περίσσια χαρά στην ευτυχία τους. Είναι πολύ οδυνηρό για μένα να σκέφτομαι πως στον θάνατό μου θα τους προκαλούσα πόνο.

Ας θυμούνται πως, μολονότι δεν υπήρξε σκύλος που είχε μια πιο ευτυχισμένη ζωή από εμένα (και αυτό το οφείλω στην αγάπη και τη φροντίδα τους), τώρα που έχω σχεδόν τυφλωθεί και κουφαθεί, τώρα που κουτσαίνω, τώρα που η αίσθηση της όσφρησής μου έχει εξασθενίσει τόσο που θα μπορούσε ένα κουνέλι να βρίσκεται ακριβώς κάτω από την μύτη μου κι εγώ να μην το ξέρω, η περηφάνια μου έχει βυθιστεί σε μια άρρωστη και σαστισμένη ταπείνωση.

Νιώθω πως η ζωή με χλευάζει γιατί καταχράστηκα τη φιλοξενία της. Είναι καιρός να πω αντίο, πριν επιδεινωθεί κι άλλο η υγεία μου και γίνω βάρος τόσο στον εαυτό μου, όσο και σ΄ εκείνους που μ΄ αγαπούν. Θα μου στοιχίσει που θα τους αφήσω, δεν θα λυπηθώ όμως που θα πεθάνω.

Εμείς οι σκύλοι δεν φοβόμαστε το θάνατο όπως οι άνθρωποι. Τον δεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής κι όχι σαν κάτι ξένο και κακό που την καταστρέφει. Τι έρχεται μετά το θάνατο; ποιος ξέρει;

Θέλω κι εγώ να πιστεύω, όπως οι σύντροφοι μου Δαλματοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ, πως υπάρχει ένας Παράδεισος όπου όλοι είναι πάντα νέοι και ζωηροί. Όπου όλη μέρα ερωτοτροπούν με πολλά παιχνιδιάρικα παραδεισένια Ουρί με πανέμορφες βούλες. Όπου τα κουνελάκια που τρέχουν γρήγορα (όπως τα Ουρί), είναι αμέτρητα σαν τους κόκκους της άμμου της ερήμου. Όπου κάθε ώρα είναι η ευτυχισμένη ώρα του φαγητού. Όπου τα ατέλειωτα βράδια υπάρχουν εκατομμύρια τζάκια με κούτσουρα που καίνε αιώνια και όπου κανείς κουλουριάζεται χαζεύοντας τις φλόγες και κουνάει την ουρά του και ονειρεύεται αναπολώντας τις παλιές τολμηρές ημέρες πάνω στη γη με την αγάπη των Κυρίων και των Κυριών τους.

Φοβάμαι όμως πως αυτό είναι μια υπερβολική προσδοκία, ακόμα και για έναν σκύλο σαν εμένα. Όμως τουλάχιστον είναι εξασφαλισμένη η γαλήνη. Η γαλήνη και η ατέλειωτη ξεκούραση για την αδύναμη και γέρικη καρδιά, το κεφάλι και τα άκρα και ο αιώνιος ύπνος στη γη που τόσο αγάπησα. Ίσως τελικά αυτό να είναι και το καλύτερο.

Απευθύνω μια ειλικρινή και τελευταία παράκληση:

Έχω ακούσει την Κυρία μου να λέει: «Όταν πεθάνει ο Μπλέμι, δεν θα πρέπει να ξαναπάρουμε άλλον σκύλο. Τον αγαπώ τόσο πολύ, που δεν θα μπορούσα να αγαπήσω άλλον». Θα ήθελα λοιπόν να της ζητήσω, για χάρη μου, να αποκτήσει άλλο σκυλί. Δεν θέλω να τιμήσουν έτσι τη μνήμη μου. Αυτό που θα ήθελα να νιώθω είναι πως, έχοντας εμένα κάποτε στην οικογένεια, τώρα δεν θα μπορεί να ζήσει χωρίς σκύλο!

Θέλω να πιστεύω πως ποτέ μου δεν υπήρξα στενόμυαλος και ζηλιάρης. Πάντα υποστήριζα πως οι περισσότεροι σκύλοι είναι καλοί (και μια γάτα - η μαύρη - στην οποία επέτρεψα να μοιράζεται μαζί μου το χαλάκι του σαλονιού τα βράδια. Και της οποίας την τρυφερότητα ανέχθηκα με ιπποτικό πνεύμα και σε σπάνιες στιγμές συναισθηματισμού. Έφτασα στο σημείο ακόμα και να ανταποδώσω λίγο).

Βεβαίως Κάποια σκυλιά είναι καλύτερα από άλλα. Τα Δαλματίας φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι τα καλύτερα. Προτείνω λοιπόν ο διάδοχος μου να είναι Δαλματίας. Αποκλείεται να έχει τόσο καλή ανατροφή και τρόπους όπως εγώ. Αποκλείεται βεβαίως να είναι τόσο ξεχωριστός και όμορφος όσο ήμουν εγώ στα νιάτα μου. Ο Κύριος και η Κυρία μου δεν πρέπει να ζητούν το αδύνατο. Εκείνος θα βάλει τα δυνατά του, είμαι σίγουρος και ακόμη και τα αναπόφευκτα ελαττώματά του θα βοηθήσουν, με τη σύγκριση, να παραμείνει ζωντανή η ανάμνηση μου.

Αφήνω λοιπόν στον διάδοχο μου το κολάρο και το λουρί μου, το παλτό και το αδιάβροχο μου, φτιαγμένα κατά παραγγελία στου Hermes στο Παρίσι. Δεν θα καταφέρει βεβαίως ποτέ να τα φορέσει με το δικό μου στυλ, όταν έκανα βόλτες στην PlaceVendome ή αργότερα στην ParkAvenue, με όλα τα μάτια καρφωμένα επάνω μου με θαυμασμό. Αλλά και πάλι είμαι σίγουρος ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μη μοιάζει με αδέξιο, επαρχιώτη σκύλο. Εδώ στο ράντζο, ίσως αποδειχτεί αρκετά άξιος να συγκριθεί μαζί μου σε ορισμένους τομείς. Θα τα καταφέρει, φαντάζομαι, να πλησιάσει περισσότερο τα κουνέλια απ΄ ότι εγώ τα τελευταία χρόνια. Και, όποια και να είναι τα ελαττώματά του, του εύχομαι από εδώ, την ευτυχία που ξέρω ότι θα βρει στο παλιό μου σπίτι.

Ένα τελευταίο αντίο, αγαπημένοι μου Κύριε και Κυρία.

Κάθε φορά που θα επισκέπτεστε τον τάφο μου, να λέτε με θλίψη αλλά και με χαρά στην καρδιά σας, καθώς θα θυμάστε τα πολλά ευτυχισμένα χρόνια που πέρασα κοντά σας: «Εδώ βρίσκεται κάποιος που μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε».
Όσο βαθιά και να κοιμάμαι, εγώ θα σας ακούσω και όλη η δύναμη του θανάτου δεν θα μπορέσει να με εμποδίσει να κουνήσω την ουρά μου με χαρά κι ευγνωμοσύνη.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Να και ένα συγκινητικό κείμενο που δεν το έχει γράψει ο γνωστός "άγνωστος συγγραφέας", αλλά ο Ευγένιος Ο Νηλ!

Γι' αυτό είναι πραγματικά "τέχνη", πραγματικά ποιοτικό και πνευματώδες κείμενο. Δεν σε κάνει να δακρύζεις εύκολα, σε κάνει να σκέπτεσαι βαθειά...

Οχι, δεν το είχα διαβάσει ξανά. Απλά, υπέροχο!

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Μας τσακισες στην κυριολεξια...
Δν το ειχα διαβασει.
Προβληματιστηκα πολυ.
Καπου ειχα δει ενα ποστ με την προσευχη του σκυλου.
Το εχει κανεις να το ποσταρει ?

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Με πήραν τα ζουμιά... Έχω ανατριχιάσει ολόκληρη..
Ας κρατήσουμε όλη αυτήν την αγάπη μέσα στην καρδιά μας, σα φυλαχτό..
Αυτά τα πλάσματα μας έκαναν να νιώσουμε ό,τι πιο σημαντικό: πώς είναι ν'αγαπάς και ν'αγαπιέσαι χωρίς όρια..

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.772
4.050
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com

bianca122

Active Member
15 Απριλίου 2010
36
0
βολος
ειναι πολυ δυσκολο να αποχαιρετησεις τη συντροφια σου,το φιλο σου το παιδι σου ,χτες κλεισαμε ενα χρονο που εφυγε η Bianca απο κοντα μου και ακομα ποναω παρα πολυ ,μου λειπη την ψαχνω στο σπιτι ,δεν μπορουσα ουτε τις φωτογραφιες να δω .Τωρα εχω παθει φοβια για το Μαρκο μου που ειναι 10 χρωνων και τρεμω στην ιδεα οτι θα με αφησει και αυτος ,τον κοιταζω οταν κοιμαται αν ανασαινει ,αν τρωει αν εχει ορεξη για παιχνιδι,παρολο που ξερω οτι καποια στηγμη θα συμβει το μοιραιο δεν νομιζω οτι θα μπορεσω να το αντιμετοπισω ,ξερω οτι η καρδια μου παλι θα ματωσει,ξερω οτι παλι μερα νυχτα θα κλαιω ξερω οτι παλι θα εχω τυψεις μηπως μπορουσα να κανω κατι αλλο ,ξερω παλι οτι θα αφησει ενα μεγαλο κενο στη καρδια μου στη ζωη μου αλλα παιρνεις τοση αληθηνη αγαπη απ'αυτα τα πλασματακια που ο πονος οσο μεγαλος και να ειναι αξιδει να το ζησεις

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Πολυ ωραιο κ αυτο αλλα οχι..
Νομιζω ηταν η προσευχη του σκυλου για το αφεντικο του κ καποια θελω του λιγο πριν το τελος και μετα απο αυτο.
Που το χα δει , που το χα δει!!!
Θα σου το βρω εγώ, αν περιμένεις μέχρι αύριο...:)

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Εμενα παντα μου αρεσε αυτο εδω το κειμενο- για αυτο το μετεφρασα και το εβαλα και στην σελιδα μου!

Αληθινή αγάπη

Στην ζωή του κάθε ζωόφιλου υπάρχουν τρεις ημέρες, τις οποίες θυμάται για όλη του την ζωή:
Η πρώτη μέρα είναι ευλογημένη, γεμάτη με απέραντη χαρά, όταν φέρουμε τον καινούργιο φίλο στο σπίτι μας. Ίσως μετά από συνετή επιλογή φυλής, φύλου, εκτροφέα και μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής?
Ίσως επειδή βρέθηκε μπροστά μας, έτσι απλά, στην σκοτεινή αποθήκη του γείτονα, στην βιτρίνα του Pet Shop, στα σκουπίδια πεταμένο, καταδικασμένο σε θάνατο, μέσα σε μια κούτα στην άκρη του δρόμου?
Αλλά όπως και να έχει : κάτι, στην θέα του, έχει αγγίξει την καρδιά.
Όταν έχεις φέρει το επιλεγμένο ζωάκι στο σπίτι σου, όπου μετά από μια εξερεύνηση όλων των γωνιών, έρχεται κοντά σου και ζητάει τα χάδια σου, σε πλημμυρίζει ένα αίσθημα αγνής αγάπης. Ένα πρωτόγνωρο δυνατό αίσθημα για σένα, το οποίο θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια, όπου θα περάσεις μαζί του.
Η δεύτερη μέρα έρχεται μετά από αρκετά χρόνια, ίσως μετά από έξι, ίσως μετά από οχτώ, όταν κοιτάζεις το αγαπημένο σου ζώο και αντί για την γνώριμη ενέργεια, διακρίνεις κάποια κούραση. Εκεί που έβλεπες νιάτα, βλέπεις πια γηρατειά.
Τότε αρχίζεις να αλλάζεις λίγο την ζωή σου και του τετράποδου φίλου σου. Απλά κοιτάς να είναι βολικά και ζεστά, με περισσότερες ανέσεις και ακόμα πιο πολλή αφοσίωση...
Μέσα σου ωστόσο θα αισθανθείς να μεγαλώνει ένας φόβος, ο οποίος σου δίνει άλλοτε πιο αχνά, άλλοτε πιο δυνατά να καταλάβεις το κενό, που θα σε περιμένει, όταν φτάσει η τρίτη ημέρα.
Αυτήν την τρίτη ημέρα, όταν έχουν πέσει τα ζάρια και εσύ έχασες, ίσως θα βρεθείς αντιμέτωπος με μια απόφαση, την οποία θα πρέπει να την πάρεις μόνος σου.
Για χάρη του καλού σου φίλου και με την υποστήριξη της συνείδησής σου, ότι κάνεις το σωστό, πρέπει να μην σκεφτείς εγωιστικά, αλλά πάνω απ όλα να φροντίσεις να μην υποφέρει ο φίλος σου.
Με όποιον τρόπο και αν φύγει το ζώο σου, εσύ θα νιώθεις μόνος. Μόνος στον κόσμο, σαν ένα μοναδικό αστέρι στον σκοτεινό ουρανό.
Εάν είσαι έξυπνος, θα παραδοθείς στο πένθος σου, θα αφήσεις να ρέουν τα δάκρυά σου ελεύθερα και χωρίς ντροπή.
Εάν είσαι μέλος της σημερινής μας, τυπικής κοινωνίας, δε θα βρεις εύκολα άλλους ανθρώπους, που θα μπορούν να καταλάβουν ή να μοιράζονται τον πόνο σου, έστω και στο ελάχιστο.
Αλλά εάν παραδέχεσαι ειλικρινά την αγάπη, την οποία είχες αισθανθεί τόσα χρόνια, για το κατοικίδιό σου, το οποίο φρόντισες να μην του λείπει τίποτα, θα αισθανθείς ίσως, ότι κάποια ψυχή, πολύ πιο μικρή από την δικιά σου, είναι μαζί σου. Πάντα θα σε συντροφεύει στις μοναχικές ημέρες οι οποίες θα ακολουθήσουν, και θα σου δώσει παρηγοριά.
Και τότε, εκεί που περιμένεις να συμβούν όλα τα καθημερινά, συνηθισμένα πράγματα, ίσως να καταλάβεις μια μουσούδα να σε ακουμπάει στο πόδι, πολύ ελαφρά, έτσι ακριβώς, όπως συνήθιζε να κάνει ο φίλος σου. Τότε θα θυμηθείς τις τρεις σημαντικές ημέρες.

Η ανάμνηση θα είναι μάλλον πολύ επίπονη και θα χαραχτεί βαθιά μέσα στην καρδιά σου και όσο περνάει ο καιρός, αυτός ο πόνος θα πάει και έρχεται, σαν να έχει δικιά του θέληση. Αυτός ο πόνος μπορεί να σε μπερδέψει. Όταν τον αποδέχεσαι, θα τον νιώθεις ακόμα πιο βαθιά, όταν τον αρνηθείς, θα σε καταθλίψει.
Αλλά μην απελπίζεσαι. Κάποια μέρα θα έρθει και μια τέταρτη ημέρα, όπου συνειδητοποιείς κάτι που αφορά μόνο εσένα. Αυτό θα είναι μοναδικό και δυνατό και παίρνει μια ζωντανή μορφή αγάπης και, όπως το άρωμα του τριαντάφυλλου που έμεινε στον αέρα κι όμως έχει μαραθεί εδώ και καιρό, έτσι παραμένει κι αυτή η αγάπη. Θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ και θα υπάρξει πάντα στις αναμνήσεις σου.
Αυτή είναι η αγάπη, την οποία κερδίσαμε. Μια κληρονομιά που μας αφήνουν τα κατοικίδιά μας όταν πρέπει να φύγουν.
Και αυτό είναι ένα δώρο όπου θα το κουβαλάμε μαζί μας, όσο θα ζούμε.Αυτό είναι αγάπη που ανήκει μόνο σε μας.

Και μέχρι να έρθει η δικιά μας ημέρα, όπου ίσως θα ακολουθήσουμε όλους τους τετράποδους φίλους μας, θα είναι μια ΑΓΑΠΗ, την οποία δεν πρόκειται να την χάσουμε ποτέ.-
Ελεύθερη μετάφραση κειμένου του Martin Scott Kosins, συγγραφέα του „Mayas first Rose“
αbafoes 2002

valeria

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2009
563
3
Αθηνα
Ειμαστε η αγελη τους η οικογενεια τους οι φιλοι τους ! Εξαρτονται απο μας και μονο.
Ειμαστε ολος τους ο κοσμος.
Τα ειπες ολα.
Μεχρι εδω διαβασα δε μπορω αλλο απο το κλαμα....με κοιταζει κι ο Μπλανκυ με απορημενο υφος.

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Τα ειπες ολα.
Μεχρι εδω διαβασα δε μπορω αλλο απο το κλαμα....με κοιταζει κι ο Μπλανκυ με απορημενο υφος.
:) Παρτον αγκαλιτσα!!!

Tonini

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
843
2
36
Munich/Germany
Και αν τα ματια σου δεν κλαινε έχουν τροπο και μου λενε για τον πόνο που πονούν.Με ενα βλεμμα λυπημένο πρωινό συννεφιασμένο για την Ανοιξη ρωτούν.Με κοιταζουν μου γελούνε και απορούνε, αχ τα ματια σου!για τα ονειρα που κανουν με ρωτουνε...αχ τα ματια σου!!!...μάτια παραπονεμένα μάτια που είσαστε για μένα θάλασσες υπομονής...

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τελευταίο σου βλέμμα....ήξερες....

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τελευταίο σου βλέμμα....ήξερες....
Εσενα ηξερε... Εμενα ειχα καταλαβει πως κατι δν παει καλα αλλα ηταν τοσο μαστουρωμενο απο τα φαρμακα που ισως δν μπορεσε να κανει τους συνειρμους της σωστα . Δν αξιολογησε μαλλον οπως θα επρεπε το περιεργο αυτο κενο που ενιωθε.
Δν της εδωσα πολλα δικαιωματα για να το κτλβ. Κυριος μεχρι κ που σταματησε η καρδια της.

Tonini

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
843
2
36
Munich/Germany
Viper μου,εμένα δεν έπαιρνε καν φάρμακα η κατασταση του....απλά πονουσε και δεν μιλούσε.....μονο κοιτούσε.....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.033
Νεότερο μέλος
Stepsn