Πάνω από 31 σελίδες "καίγεται" το θέμα για αυτό θα γράψω τώρα...
Αρχικά καλή ανάρρωση στην μικρή και κουράγιο και ψυχραιμία στους υπόλοιπους!
Αυτά που θα γράψω, όπως τις περισσότερες φορές, ίσως δεν "απευθύνονται" 100% σε αυτόν που δημοσίευσε το θέμα ή έχει το "πρόβλημα" ή το ερώτημα. Απευθύνομαι προς όσους διαβάσουν και όσους συμμετέχουν...
Είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή φυλής για την χρήση που επιθυμούμε (και με το "χρήση" δεν εννοώ κάτι εξειδικευμένο απαραίτητα) αλλά και για τον προσωπικό/οικογενειακό τρόπο ζωής μας.
Σημαντικό, επίσης, στην διαδικασία επιλογής είναι να γνωρίσουμε τι πραγματικά είναι η κάθε φυλή, ποια τα χαρακτηριστικά της και αν αυτά μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά για εμάς.
Εξίσου σημαντική η "πηγή" προέλευσης του σκύλου και η γνώση των γονέων και προγόνων, τόσο από πλευράς υγείας όσο και χαρακτήρα...και κατόπιν "μορφολογίας".
Αργότερα, σημαντικό είναι το "μεγάλωμα" του σκύλου, το περιβάλλον του, τα ερεθίσματα στα οποία εκτίθεται αλλά και ο τρόπος που ο ιδιοκτήτης αξιολογεί και πράττει (σ)τις αντιδράσεις που ο σκύλος έχει.
Όλα αυτά και ίσως ακόμα κάποια, θα έχουν σαν αποτέλεσμα το σκύλο "των ονείρων μας" ή τον "εφιάλτη της ζωής μας"...Καμιά φορά μπορεί απλά κάτι "αδιάφορο", κάτι που "παραπετάξαμε" και απλά υπάρχει, αλλά τότε μάλλον μιλάμε για κάτι άλλο και όχι σωστή σχέση και σωστές συνθήκες.
Το "κακό" είναι ότι όλα τα παραπάνω θέλουν μάλλον πολύ χρόνο και όρεξη, αλλά και συναναστροφή με άτομα που θα μας μιλήσουν με ειλικρίνεια και "καλοπροαίρετα"...όχι πάντα αυτό που συμβαίνει. Χρειάζεται όμως και από "εμάς", την άλλη πλευρά, να είμαστε σε θέση να ακούσουμε και να "φιλτράρουμε" τις πληροφορίες όχι σύμφωνα με τα "γούστα" και τα "συμφέροντα" μας, αλλά αντικειμενικά.
Δύσκολα πράγματα...
Όταν τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια "προβλήματα", τέτοιου είδους περιστατικά...σίγουρα δεν είναι κάτι που "γεννήθηκε" εκείνη την στιγμή. Σίγουρα δεν είναι επειδή όλα τα παραπάνω έγιναν απόλυτα σωστά (ίσως εκτός πολύ σπάνιων περιπτώσεων) και σίγουρα δεν μπορούμε να "ποντάρουμε" ότι απλά δε πρόκειται να ξανασυμβούν (δεν χωρά "τζόγος" σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις...κατά την γνώμη μου).
Δε ξέρω και πόσο ουσιαστικό είναι να ψάξουμε να βρούμε το αίτιο (αν αποκλείσουμε το σπάνιο ιατρικό αίτιο)...Αν είναι κληρονομικό, αν ήταν η "τεστοστερόνη", αν "φταίει" το παιδί...κλπ.
Σημασία έχει να αξιολογήσουμε αυτό καθεαυτό το περιστατικό και την σοβαρότητα του, την πιθανότητα επανάληψης του, την πιθανή "ζημιά" που μπορεί να προκληθεί και γενικότερα τι αξίζει να "ρισκάρουμε" σε σχέση με αυτά που πιθανόν...μπορεί να "κερδίσουμε".
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ψυχραιμία και πάντα με γνώμονα το τι θα ήταν καλύτερο για όλους...Φυσικά και για τον σκύλο.
Κανένας δε μπορεί να δώσει "λύση" μέσα από ένα φόρουμ...Πιθανόν κανείς να μη μπορεί να δώσει "λύση" ακόμα και στην "πραγματική ζωή" γιατί οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα θέσουν τις "απαιτήσεις" και τις "προτεραιότητες" τους και όλα θα αξιολογηθούν και θα μπουν σε "ζυγαριά".
Ιδανικότερη λύση για εμένα θα ήταν αυτή που θα απέκλειε την παραμικρή πιθανότητα επανάληψης του περιστατικού, αλλά θα υπολόγιζε και τον σκύλο σαν "μέλος" με δικαιώματα και όχι ως "αντικείμενο".
Το να κάνεις ευθανασία σε ένα ζώο δεν μπορεί να θεωρείτε "λύση" και θα πρέπει να γίνονται τα πάντα για να αποφευχθεί.
Το να αφήσεις και την παραμικρή πιθανότητα ο σκύλος που αγαπάς να επιτεθεί ξανά και ίσως με μεγαλύτερες συνέπειες σε άνθρωπο που αγαπάς δεν είναι ούτε αυτό "διαπραγματεύσιμο".
Οι υπεύθυνες αποφάσεις μπροστά σε "σκληρά" προβλήματα σπάνια είναι "εύκολες" και "αρεστές" σε όλους...είναι δύσκολες και επίπονες...δε θα πρέπει να είναι "μοιραίες".
Δεν είμαι σίγουρος αν "βοήθησα" ειδικά αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να το κάνει και κάποιος ουσιαστικά...μπορούμε απλά να "βοηθήσουμε" στην σωστή τοποθέτηση του προβλήματος.
...ότι καλύτερο!