...καταληγουμε στο συμπερασμα οτι ο σκυλος ηξερε τι εκανε. Επισης ο σκυλος ειναι στρεσσαρισμενος σαν γενικοτερη διαπιστωση λαμβανοντας υποψιν το ιστορικο του. Δεν υπαρχει κανενας που να αποκλεισει το ενδεχομενο να επαναληφθει κατι παρομοιο...
Το τιμημα ειναι δυσαναλογο και βαρυ, οσο και να ψαχνω να ''γλυκανω το χαπι''...
...Με δεδομενη την κυριαρχικοτητα του (το πιο λογικο σεναριο ειναι οτι ο σκυλος αμφισβητισε την ιεραρχια μικροτερων μελων της αγελης μας δλδ τα παιδια), και την ανεπανορθωτη ζημια που μπορει να προκληθει, αποφασισαμε να βρουμε στον Φιντελακο ενα σπιτι χωρις παιδια, με εναν ανθρωπο που να γνωριζει και τι σκυλο θα λαβει αλλα να εχει γνωσεις για να μπορεσει να τον κουμανταρει. και να συμβιωσουν χωρις προβληματα και βεβαια χωρις να γινει μαντροσκυλο...
Νάσο,
Σου γράφω κι εγώ λίγα πράγματα, αν και, έτσι κι αλλιώς, είναι "παρηγοριά στον άρρωστο"... απλά, επειδή τα λέμε εδώ μέσα... και, όχι μόνο για μας, αλλά και για νεότερα μέλη - επισκέπτες, που ενδεχομένως θα διαβάσουν...
Με έχεις καταλάβει τώρα, το post σου, μου άφησε βαθύ προβληματισμό και πολλές σκέψεις... βλέπεις κιόλας τις λέξεις - φράσεις που έχω τονίσει και, όντας "μέσα" στο μυαλό μου, νομίζω ότι με καταλαβαίνεις τόσο πολύ, που θα μπορούσα και να μην γράψω οτιδήποτε άλλο... αλλά, είπαμε, τα γράφω και για τους υπόλοιπους...
Ξέρω ότι πήρες τη βέλτιστη απόφαση για το συγκεκριμένο συνδυασμό "εσύ - οικογένεια - σκύλος"... απόφαση που θέλει μυαλό (ψυχρή λογική) και ψυχή (ζεστή καρδιά)... απόφαση, που, για άλλους ανθρώπους θα μπορούσε να μην είναι τόσο "βέλτιστη" (π.χ., γιατί δεν υπάρχει δίπλα σε όλους ο Αντρέας)...
Και, είμαι σίγουρος ότι η οικογένειά σου θα πορευτεί με ωριμότητα, σ' αυτό που ονομάζω "μαγικό ταξίδι με το σκύλο"...
Από εκεί και πέρα, θα περιμένω με μεγάλη αγωνία - προσμονή, να μας γράψεις (όταν μπορέσεις) την "αυτοκριτική" σου, όπως λες... ίσως θα είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του θέματος!
Εν τω μεταξύ, όπως κατάλαβες, μένω σχετικά "άφωνος", βυθισμένος στις σκέψεις μου... για επιλογή φυλών... για δύσκολα σκυλιά... για σκυλά "κατάλληλα" ή "ακατάλληλα" για οικογένειες με παιδιά ή χωρίς παιδιά κλπ...
Στις σκέψεις αυτές, συνέβαλε και το ότι ήμουν (χτες) μιά ολόκληρη μέρα άρρωστος στο σπίτι (είδες? αργία = μήτηρ πάσης κακίας!) και είχα την ευκαιρία να μελετήσω ξανά τα σκυλιά μου, την καθημερινή συμπεριφορά τους (σε συνηθισμένη ρουτίνα και όχι όταν αναμένουν πως θα είμαι στο σπίτι)...
Και, ναι, αυτός ο υπέροχος Casper... ο τόσο ειρηνικός και αφοσιωμένος... θα μπορούσε άνετα να είναι
μαντρόσκυλο, αν δεν είχε έρθει στη συγκεκριμένη οικογένεια, με τον συγκεκριμένο τρόπο - δομή ζωής... αυτό θα ήταν το πιο εύκολο... και πάμε στα υπόλοιπα που έχω τονίσει στο κείμενό σου...
Σαφώς και ο Φιντέλ
ήξερε τι έκανε, αυτό δεν το αμφισβήτησα ούτε μιά στιγμή... κάποιος ήρθε να
διεκδικήσει κάτι πολύτιμο (και, ίσως,
σπάνιο)... δεν έφταιγαν τα "αδύνατα" νεύρα του, αλλά ακριβώς η γνώση του τι γινόταν... ανεξάρτητα αν μιλούσαμε για μέλος της αγέλης ή όχι (εδώ, προσπαθώ να κρατηθώ και να μην επεκταθώ σε σχετικά θέματα που "έτρεξαν" αυτές τις μέρες)... μην ξεχνάμε ότι, σε κάθε αγέλη (με την γενικότερη έννοια της αγέλης), οι σοβαρότεροι καυγάδες διεξάγονται μεταξύ των μελών της "β' κλάσης"... όσο δε για την ιεραρχία, δεν μπορώ να ξέρω αν την
αμφισβήτησε, ή αν δεν την έχει κατανοήσει - εμπεδώσει με ακρίβεια στο μυαλό του...
Αν ήταν
στρεσσαρισμένος ή όχι, δεν το ξέρω, φαντάζομαι ότι σου το είπαν οι ειδικοί... αν, όμως, ήταν, σίγουρα επιβαρύνει την κατάσταση... το βλέπω καθημερινά στα δικά μου: Οταν έχουν στρεσσαριστεί (και, πολλές φορές, το συνειδητοποιώ εκ των υστέρων) η τάση για να κάνουν τη μ@λ$κία ενισχύεται... τα "χάνεις" για κάποιο διάστημα, μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι εδώ χρειάζεται αλλαγή τιμονιού, χαλάρωση κλπ... και (ελεγχόμενο) χρόνο... ειδικά στον Casper, που είναι, ο κερατούκλης, πάρα πολύ ευαίσθητος...
Ξέρεις, σκέφτομαι καμμιά φορά ότι, πολλά "δύσκολα" σκυλιά ίσως να είναι ο ορισμός αυτού που λέμε "one man's dog"... σε αντιδιαστολή, ας πούμε, με το "one home dog", ή "one family dog"... το βλέπω και με την κόρη μας (27 χρονών, που - έχω ξαναγράψει - ο Casper τη λατρεύει - πεθαίνει για πάρτη της!):
Οταν πηδάει επάνω της δυναμικά (για να την υποδεχτεί, ή για να παίξει, ή γιατί έτσι γουστάρει) και εκείνη οπισθοχωρεί - σκύβει προς τα πίσω και του λέει με την πιο γλυκειά φωνή της "μα τι έπαθες κεφτεδάκι μου?"... δεν τον πείθει ότι εκείνη είναι υψηλότερα στην ιεραρχία, όσο και να του το έχω διδάξει εγώ...
Ετσι (ενώ εμείς δεν έχουμε μικρά παιδιά) το αποτέλεσμα είναι (όταν εμείς λείπουμε) να δυσκολεύεται η κόρη μας να φέρει φίλους της στο σπίτι... την άλλη φορά, μία φίλη της είχε καθηλωθεί, για αρκετή ώρα, στην καρέκλα που καθόταν, γιατί δεν την άφηνε ο Casper να σηκωθεί (μήπως κλέψει τα ασημικά του σπιτιού? ποιός ξέρει)... ευτυχώς, επέστρεψε η γυναίκα μου σύντομα, αλλιώς η κοπέλα θα καθόταν εκεί μέχρι τώρα!
Βέβαια, όλα αυτά αναφέρονται σαν "traits" αρκετών φυλών (όχι του Bullmastiff, πιστεύω - με εξαίρεση την ...πεθερά μας, κατά την υπέροχη περιγραφή της κας Γκινάλα) κυρίως στα τσοπανόσκυλα... και ο υποψήφιος ιδιοκτήτης σκύλου (που λατρεύει, ας πούμε, την "Ομάδα 2") πρέπει να μελετήσει και να σκεφτεί πολύ...
Τέλος και για να μη σε κουράζω (και όχι μόνο εσένα!!!), την Κυριακή, σύμφωνα με τη φράση που έγραψε η
mareco σε σχετικό θέμα ιεραρχίας - βίας κλπ. και που μου άρεσε πολύ... είχαμε μιά "συζήτηση" με τον Casper, για το ίδιο ακριβώς θέμα ("απρόκλητη επίθεση" - ?????), όχι σε μικρό παιδάκι, αλλά σε άλλο σκυλάκι... από λάθος δικό μου και της γυναίκας μου... για διεκδίκηση πολύτιμης - σπάνιας λιχουδιάς (που προσφέρουμε μόνο όταν κόβουμε "νυχάκια"): Ενώ, όταν κάναμε "beaute" στη Μόκα, ο Casper ήταν μέσα στο crate... όταν κάναμε beaute στον Casper, το παίξαμε άνετοι (βασιζόμενοι στο διαμαντένιο χαρακτήρα της Μόκας)... και η Μόκα μας "πρόδωσε"... ήρθε κουνιστή - λυγιστή κοντά μας, γιατί ακριβώς η λιχουδιά ήταν πολύτιμη και σπάνια... και ο Casper αντέδρασε "περίπου" όπως ο Φιντέλ...
Περίπου? Ναι, είμαι σίγουρος: Ο Casper,
γύρισε και τινάχτηκε μπροστά... καπάκωσε (κεφάλι πάνω από κεφάλι)... και "ψιλοδάγκωσε", το αυτάκι της (λέω "ψιλο", γιατί η πληγή - παρότι οδυνηρή - δεν ήταν "διπλή")... ήθελε να "τιμωρήσει", αλλά όχι να συντρίψει... επιπλέον, όταν μπήκα στη μέση και τον άρπαξα, για ένα (μόνο) κλάσμα δευτερολέπτου, αδιόρατα ένιωσα ότι συνέχιζε... τη βία μέσα στην αγέλη...
Γι' αυτό το κλάσμα δευτερολέπτου (και για το ότι το έκανε μπροστά μου), είχαμε αυτή την "εποικοδομητική συζήτηση", που λέει η Μαρία... με βία μέσα στην αγέλη...
Και, μετά τη "συζήτηση", ο μικρός φαίνεται ότι έχει καταλάβει αρκετά πράγματα... τόσα που (μεταξύ άλλων), πλησιάζει κάθε τόσο τη Μόκα (επί μέρες - γιατί του κρατάει μούτρα και αυτή) και της γλύφει με τρυφερότητα το πληγωμένο αυτάκι, για να την "γιατρέψει"...
Παρόλα αυτά, δεν αυταπατώμαι... και συνεχίζω να προσέχω τη λεπτομέρεια... ναι, αυτό είναι: Μιλάμε για σκυλιά της λεπτομέρειας...
Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες, Νάσο...